NCTV vroeg aandacht voor samenvallen wedstrijd met herdenking
Premier Dick Schoof veroordeelt de „onacceptabele antisemitische aanvallen” op Israëliërs in Amsterdam. De politie verrichtte tientallen aanhoudingen na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft van Amsterdam „aandacht gevraagd” voor de mogelijke gevolgen van het samenvallen van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv met de herdenking van de Kristallnacht. Dat schrijft minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer over het geweld in de hoofdstad tegen fans van de Israëlische club na afloop van het duel.
Burgemeester Femke Halsema zei eerder op de dag dat zij de NCTV juist met het oog op het samenvallen van de twee evenementen om een dreigingsinschatting had gevraagd, en dat die daarop had laten weten dat er „geen concrete dreiging” zou zijn geweest. Dat laatste bevestigt Van Weel. Wel geldt in het hele land al enige tijd het op een na hoogste dreigingsniveau, wat inhoudt dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht.
Van Weel laat nog wel onderzoek doen naar „mogelijke signalen” over waarschuwingen vanuit Israël die zouden zijn gemist of in de wind geslagen. Premier Dick Schoof zei eerder ook al dat hij die wilde bespreken met de NCTV en de inlichtingendiensten, voordat hij zich erover uitlaat.
Vanuit de eigen rol op het gebied van beveiligen en bewaken keek de NCTV volgens Schoof met name naar de veiligheid van de hoogwaardigheidsbekleders die de herdenking bijwoonden. „Op basis van een uitvraag aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de politie bleek dat er geen concrete dreiging was richting de herdenking of de aanwezigen.”
De NCTV onderschreef volgens Van Weel de maatregelen die de lokale driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) had getroffen om de herdenking goed te laten verlopen. Maar Van Weel wijst dat „het bevoegd gezag” ook maatregelen kan treffen „in het kader van diens verantwoordelijkheid voor de openbare orde”. In dat verband heeft de NCTV ook de samenloop met de beladen voetbalwedstrijd ter sprake gebracht.
Minister-president Dick Schoof heeft vrijdagavond een „indringend gesprek” gehad met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam, over het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters na de wedstrijd van hun club Maccabi Tel Aviv tegen Ajax. Dat laat de premier weten in een bericht op X.
In het besloten gesprek kwam de „enorme impact” ter sprake die de gebeurtenissen in Amsterdam op de Joodse gemeenschap hebben. Deze bevolkingsgroep ondervindt volgens Schoof „dagelijks” de gevolgen van het oprukkend antisemitisme in Nederland. De premier noemt het „onverteerbaar dat zo’n gesprek in 2024 nodig is”.
Schoof was vrijdag voor een informele EU-top in Boedapest. Hij zag na overleg met de betrokken ministers en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aanvankelijk geen aanleiding direct terug te keren. Later op de dag besloot hij toch zijn verblijf in de Hongaarse hoofdstad iets in te korten en te bezien of hij als premier nog „iets kon betekenen”.
Een herdenking van de Kristallnacht in het centrum van Amsterdam gaat zaterdagavond niet door, meldt de organisatie. Het Platform Stop Racisme & Fascisme wilde in samenwerking met de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav zijn jaarlijkse herdenking houden bij het Joods Verzetsmonument vlak bij de Stopera, maar de organisatie zegt dat deze na de gebeurtenissen van donderdag is afgelast.
Het gaat niet om de nationale herdenking van de Kristallnacht, Die werd donderdag al gehouden in de Portugese Synagoge in Amsterdam.
De organisatie zegt de „minimale veiligheid van de sprekers en de gasten” niet te kunnen garanderen, door de „grote aanwezigheid van zionistische Israëliërs in de stad die van plan zijn om gewelddadigheden te plegen”. De organisatoren wijzen voor de ongeregeldheden van donderdagnacht ook in de richting van de fans van Maccabi Tel Aviv. Zij gedroegen zich volgens Erev Rav onder meer „provocatief” en uitten zich „racistisch en gewelddadig” in de richting van Amsterdammers.
„Als je tegen genocide bent, ben je tegen elke vorm van genocide”, verklaarde een woordvoerder van de organisatie eerder al. De organisatie is daarom ook tegen Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers.
De politie heeft een 26-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op het Spui, tijdens de ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag. Het is de eerste verdachte die is opgepakt, nadat hij was herkend op camerabeelden.
Op die beelden zou te zien zijn hoe hij iemand mishandelt. Tijdens de ongeregeldheden zelf werden al tientallen mensen aangehouden.
Minister-president Dick Schoof gaat vrijdagavond in gesprek met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Ze zullen spreken over „de impact die de gebeurtenissen van afgelopen nacht op hen hebben”, meldt een woordvoerder van de premier. Het gaat om een besloten gesprek, „zodat zij elkaar in alle rust kunnen spreken”.
De buitenlandminister en de parlementsvoorzitter van Israël zijn op Schiphol aangekomen. Aanleiding voor het bezoek is het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters van Maccabi Tel Aviv in Amsterdam. Ze werden ontvangen door justitieminister David van Weel, meldt diens ministerie. Op het vliegveld troffen ze ook PVV-leider Geert Wilders.
De plannen van de Israëlische delegatie zijn onduidelijk. De pas aangetreden Saar kondigde het bezoek aan als zijn „eerste en ongeplande missie” waarbij hij de „Israëlische waarheid” wil presenteren. In gesprekken met de Nederlandse autoriteiten wil Saar volgens The Times of Israel het belang benadrukken van de strijd tegen antisemitisme en het recht van Israël en Israëli’s om zichzelf te verdedigen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat hij de geheime dienst Mossad opdracht heeft gegeven een plan op te stellen om onrust bij evenementen in het buitenland te voorkomen. Aanleiding was het geweld in Amsterdam na een wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.
„Ik heb het hoofd van de Mossad (David Barnea) en andere functionarissen opdracht gegeven om onze handelwijze, ons waarschuwingssysteem en onze organisatie voor te bereiden op een nieuwe situatie”, zei Netanyahu in een videoverklaring.
Netanyahu woonde vrijdag een vergadering bij over de evacuatie van Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. Overwogen werd om militaire vliegtuigen naar Nederland te sturen, maar daarvan ziet de Israëlische regering toch af. Dat betekent dat Israëlische voetbalsupporters voor hun terugkeer gebruik moeten maken van reguliere vluchten.
Advertentie
Minister-president Dick Schoof wil nog niet ingaan op berichten dat Nederland door Israël zou zijn gewaarschuwd voor mogelijk antisemitisch geweld rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. „Daar kan ik op dit moment echt helemaal niets over zeggen”, zei hij na afloop van overleg met de Europese regeringsleiders in Boedapest.
De premier benadrukte overvallen te zijn door de gebeurtenissen in Amsterdam, waar na de wedstrijd supporters van Maccabi werden belaagd en mishandeld. „Dit waren ontwikkelingen die niet voorzien waren.” Of er toch waarschuwingen waren die wellicht genegeerd of gemist zijn, moet hij naar eigen zeggen bespreken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de inlichtingendiensten.
PVV-voorman Geert Wilders vroeg eerder op de dag opheldering over berichten dat Nederland gewaarschuwd zou zijn. Als dat waar is, „dan hebben we een probleem”, dreigde de leider van de grootste partij in de Tweede Kamer.
Premier Dick Schoof keert toch wat eerder dan gepland vanuit Boedapest terug naar Nederland na de gewelddadigheden tegen Israëlische voetbalfans in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag.
Hij sluit niet uit dat hij vrijdag nog een bezoek brengt aan de hoofdstad, zei hij na afloop van overleg met de Europese regeringsleiders in de Hongaarse hoofdstad.
Schoof wilde vrijdagochtend nog niet weten van een vervroegd vertrek. Dat besluit verdedigde hij opnieuw tegenover de Nederlandse pers. „Ik had als premier ook belangrijke zaken te doen hier in Boedapest.” Hij belde wel met onder anderen justitieminister David van Weel en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en constateerde „dat iedereen vervolgens datgene ging doen wat ze ook moesten doen”.
De premier weet nog niet zeker of hij vrijdag nog naar Amsterdam gaat. „Dat zou goed kunnen”, zei hij. „Er zijn op dit moment contacten om te kijken of dat gewenst is of niet.”
Het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten heeft „met ontzetting en afschuw” kennisgenomen van de gewelddadigheden tegen Joodse mensen in Amsterdam in de nacht van 7 of 8 november. „Het gaat hier niet om afkeurenswaardig voetbalgeweld maar om extreme uitingen van antisemitisme. Deze gebeurtenissen vallen samen met de herdenking van de Kristallnacht 86 jaar geleden en roepen associaties op met pogroms uit het verleden. Wij roepen onze overheid op krachtige maatregelen tegen antisemitisme te nemen en spreken onze hartelijke verbondenheid uit met het Joodse volk, juist ook in deze moeilijke tijden. Laten we als kerken onze stem blijven verheffen tegen dit misdadige antisemitisme dat lijnrecht ingaat tegen Gods Woord. De Heere geve veel gebed voor het Joodse volk in Israël, in ons wegzinkend vaderland en wereldwijd.”
PVV-leider Geert Wilders verwelkomt vrijdagmiddag op Schiphol de buitenlandminister en parlementsvoorzitter van Israël, die wegens het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters naar Nederland reizen. Later spreekt de delegatie met in ieder geval justitieminister David van Weel.
Wilders is onderweg naar het vliegveld om daar minister Gideo Sa’ar en de voorzitter van de Knesset te spreken, laat hij weten. Die zouden vrijdagmiddag arriveren in Nederland.
Bij luchthaven Schiphol zijn rond 12.30 uur drie dubbeldekkers aangekomen onder begeleiding van politie op motoren en vijf ME-busjes, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Het is niet bekend waar de bussen precies vandaan komen. Er zaten tientallen mensen in. De marechaussee stond klaar om de mensen uit de bussen op te vangen en naar binnen te begeleiden.
Op de luchthaven is een incheckbalie voor vluchten naar Tel Aviv met politielinten afgezet. De mensen uit de bussen werden via een aparte, afgezette route naar de afgesloten, beveiligde vertrekplek begeleid. Ook daar is veel marechaussee aanwezig. Media worden op afstand gehouden.
Een politiewoordvoerder bevestigt dat het supporters van Maccabi Tel Aviv waren die in de bussen zaten. De politie faciliteerde de ritten. Om veiligheidsredenen wil de woordvoerder niet zeggen waar de bussen vandaan kwamen.
In het overzicht van de luchthaven is te zien dat er zes vluchten gepland staan voor vrijdag van Amsterdam naar Tel Aviv in Israël. Eerder op de dag waren dit er nog drie. Het vertrek van de eerste vlucht staat gepland om 13.55 uur, de tweede om 15.00 uur. Een woordvoerster van Schiphol verwijst voor details naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze wil alleen zeggen dat Schiphol ingaat op verzoeken van het ministerie voor extra vluchten. Het ministerie wil niet reageren.
Na de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv was er veel geweld in de hoofdstad tegen Maccabi-fans.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gelegd met alle Israëliërs die in Amsterdam waren voor de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. De Israëlische autoriteiten konden eerst meerdere mensen niet bereiken na de gewelddadige ongeregeldheden van afgelopen nacht, maar inmiddels is iedereen gecontacteerd.
Zojuist heeft Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP, een spoeddebat aangevraagd in het Europees Parlement over de gewelddadigheden tegen Joden in Amsterdam afgelopen nacht.
Het debat zou dan plaatsvinden op woensdag 13 november of donderdag 14 november tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement te Brussel.
Ruissen: „Ik ben geschokt door deze uitbarsting van geweld in onze hoofdstad. Tegelijkertijd is het helaas niet verrassend. Dit is een direct gevolg van de maandenlange oproepen tot geweld en haat tegen Joden in onze steden, op onze universiteiten en stations. Onder het mom van het recht op demonstratie kon dit ongestraft doorgaan. Ik verzoek daarom het Europees Parlement zo snel mogelijk over deze schandalige gebeurtenissen te debatteren en deze te veroordelen. Nederland moet ook zo snel mogelijk de daders te straffen en organisaties, zoals Samidoun, die achter geweld en demonstraties zitten in Nederland te verbieden. Geen enkele vorm van antisemitisme, ook niet verhuld als demonstratie, mag worden geduld.”
Er zijn nog drie Israëli’s in Amsterdam met wie de Israëlische autoriteiten geen contact hebben kunnen krijgen. Dat meldt het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken in een update. Eerder vrijdagochtend zocht het ministerie nog contact met tien landgenoten na het geweld in Amsterdam donderdagavond.
Vijf slachtoffers werden in de nacht van donderdag op vrijdag in het ziekenhuis behandeld. Die hebben volgens de Amsterdamse politie het ziekenhuis weer kunnen verlaten.
Volgens Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), moet het „tuig” dat in Amsterdam geweld heeft gepleegd worden opgepakt en hard worden gestraft. „Doen we dat niet, dan zie ik het zeer somber in voor de Joodse gemeenschap in Nederland, en voor de Nederlandse samenleving.”
Hertzberger vindt dat Amsterdam en Nederland zich diep moeten schamen. „Onze hoofdstad was op de avond van de Nationale Kristallnacht-herdenking het toneel van een pogrom die niet had misstaan in nazi-Duitsland; de eigentijdse variant daarvan: de antisemitische bendes die onder het mom van antizionisme al langer proberen het leven van Joden in Nederland onmogelijk te maken.”
Ook het Forum der Joodse Organisaties spreekt zijn „afschuw” uit over de „weerzinwekkende klopjacht op Joden en Israëliërs”. „Dat juist in Amsterdam een anti-Joodse veldslag woedde, heeft een ernstige smet geworpen op de eeuwenoude band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap.”
„Word wakker!” stelt opperrabbijn Binyomin Jacobs. „Een golf van Jodenhaat teistert het continent. Mensen die gemaskerd de straat afschuimen en mensen vragen of ze Joods zijn en ze dan aanvallen en ze in de gracht gooien. Dit is Europa in 2024.”
Bij luchthaven Schiphol zijn rond 12.30 uur drie dubbeldekkers aangekomen onder begeleiding van politie op motoren en vijf ME-busjes, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Het is niet bekend waar de bussen precies vandaan komen. Er zaten tientallen mensen in. De marechaussee stond klaar om de mensen uit de bussen op te vangen en naar binnen te begeleiden.
Op de luchthaven is een incheckbalie voor vluchten naar Tel Aviv met politielinten afgezet. De mensen uit de bussen werden via een aparte, afgezette route naar de afgesloten, beveiligde vertrekplek begeleid. Ook daar is veel marechaussee aanwezig. Media worden op afstand gehouden.
Of de inzittenden alleen Israëli’s zijn die bij de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv waren, of ook anderen die na het geweld van afgelopen nacht Nederland willen verlaten, is niet duidelijk.
Na de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv was er veel geweld in de hoofdstad tegen Maccabi-fans.
Dit weekend geldt een demonstratieverbod in Amsterdam en een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Burgemeester Femke Halsema heeft deze en andere maatregelen aangekondigd tijdens de persconferentie in het stadhuis. Ook zal er extra aandacht zijn voor kwetsbare objecten en instellingen.
De burgemeester schetst dat er nu nog supporters in de stad zijn. De hele stad is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Overal kan preventief worden gefouilleerd. Er is ook extra politie in de stad.
Burgemeester Femke Halsema heeft met woede gereageerd op de belaging en mishandeling van supporters van Maccabi Tel Aviv in haar stad Amsterdam. „Amsterdam kijkt terug op een gitzwarte nacht en ook vandaag is het nog donker”, begon Halsema tijdens een persconferentie in de raadzaal van het stadhuis.
„Jongens op scooters gingen kriskras door de stad, vluchtend voor de politie. Dat dit in Amsterdam gebeurt, is ondraaglijk en onverteerbaar”, zei ze. „Onze stad is diep beschadigd, ons Joodse leven en cultuur zijn bedreigd.”
„De oorlog in het Midden-Oosten bedreigt nu ook onze stad”, zei Halsema. „Ik ben woedend en spreek dit namens het stadsbestuur en de driehoek in de meest krachtige bewoordingen uit. Er heerst angst, ontzetting, woede, ongeloof. De driehoek zet alles op alles voor de veiligheid van Joods Amsterdam.” De driehoek bestaat naast Halsema uit de politiechef van de eenheid Amsterdam en de hoofdofficier van justitie. De burgemeester kondigde aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen „naar de gebeurtenissen, voorbereidingen en het optreden van de autoriteiten”.
Burgemeester Femke Halsema heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gevraagd om een dreigingsinschatting te maken van de wedstrijd donderdag in de stad tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv en de herdenking van de Kristallnacht op dezelfde avond. Dit zei Halsema tijdens een persconferentie over de gewelddadigheden die afgelopen nacht hebben plaatsgevonden. Er zou geen concrete dreiging zijn geweest, aldus de burgemeester.
Amsterdamse politieke partijen in de gemeenteraad hebben met afschuw gereageerd op het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters. Volgende week is er een spoeddebat met burgemeester Femke Halsema over de gebeurtenissen na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.
De Amsterdamse PvdA, de grootste partij in de stad, wil dat de feiten over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters „zo snel mogelijk boven tafel komen”. Coalitiepartner GroenLinks riep de politiek op de rust te bewaren en D66, de derde partij in het college, reageerde vol afkeur op de aanvallen. De VVD in de hoofdstad wil dat er snel actie wordt ondernomen om de veiligheid van Joden te garanderen.
Itay Garmy, raadslid van de Amsterdamse afdeling van Volt, noemt de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters „misselijkmakend”. „Woedend en misselijkmakend - dat zijn de overheersende gevoelens na de afschuwelijke gebeurtenissen van de afgelopen nachten”, schrijft het raadslid, dat zelf Joods is.
Ook het CDA in de hoofdstad is „boos en geschokt door het extreem gewelddadige antisemitische geweld”. „Gisteravond herdacht Amsterdam de Kristallnacht, waarin werd stilgestaan bij de verschrikkingen van antisemitisme en haat in onze geschiedenis. Deze herdenking werd gevolgd door een weerzinwekkende geweldsuitbarsting in onze straten.” De partij wil dat de daders opgespoord en vervolgd worden. „Wij ondersteunen de burgemeester, officier van justitie en politie in de stappen die zij daartoe ondernemen. Deze daders mogen hun straf niet ontlopen.”
Vanmiddag om 12.30 uur is er in de Stopera een persconferentie waarbij de Amsterdamse driehoek de geweldsincidenten van vannacht tegen Israëlische voetbalsupporters bespreekt. Burgemeester Halsema maakte vanochtend bekend dat er bij die persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd zullen worden.
Kijk hier live mee:
De Israëlische president Isaac Herzog heeft met koning Willem-Alexander gesproken na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. Dat schrijft het kantoor van Herzog in een bericht op X en wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).
Tijdens het gesprek veroordeelde Willem-Alexander volgens het kantoor van Herzog de gebeurtenissen en sprak hij zijn „afschuw en schok” uit over deze daden. „We hebben de Joodse gemeenschap in Nederland in de Tweede Wereldoorlog in de steek gelaten, en gisteravond hebben we opnieuw gefaald”, zou Willem-Alexander volgens het kantoor van Herzog hebben gezegd.
De RVD bevestigt dat er contact is geweest. „Zojuist heb ik met president Herzog gesproken over de gebeurtenissen gisteravond in Amsterdam. Ik heb hem gezegd hoezeer mijn vrouw en ik geschokt zijn door het geweld tegen Israëlische supporters die te gast zijn in ons land”, staat in een bericht op sociale media. „Wij mogen niet wegkijken bij antisemitisch gedrag in onze straten. Onze geschiedenis heeft ons geleerd hoe intimidatie van kwaad tot erger gaat, met gruwelijke gevolgen. Joden moeten zich veilig kunnen voelen in Nederland, overal en altijd. Wij slaan onze armen om hen heen en laten hen niet los.”
In het gesprek eiste Herzog volgens zijn kantoor dat de Nederlandse autoriteiten er „alles aan doen” om de veiligheid van Joden en Israëliërs in het land te waarborgen. Ook riep hij op tot de onmiddellijke evacuatie van alle Israëliërs die willen terugkeren.
Een man met een Israelische vlag omgeslagen staat op de Dam in het centrum van Amsterdam, daags na aanvallen op Israëlische voetbalsupporters. Na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv zijn in de nacht supporters van die laatste club belaagd en mishandeld.
In Nederland en Israël wordt met afschuw gereageerd op het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam.
Korpschef Janny Knol noemt het geweld in Amsterdam van afgelopen nacht „afschuwelijk en onacceptabel”. Ook spreekt ze van antisemitisme. Tientallen mensen zijn opgepakt en de politie zet „alles op alles” om de daders op te sporen, aldus Knol in een bericht op X.
Op meerdere plekken in de stad ging het mis in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens burgemeester Femke Halsema zijn supporters van Maccabi Tel Aviv belaagd en mishandeld. De ME moest eraan te pas komen om hen te beschermen.
Gewelddadige mensen in Amsterdam hadden zich puur gericht op Israëlische voetbalsupporters van Maccabi Tel Aviv. Dit zegt de Amsterdamse horecaondernemer Won Yip, die vier zaken op de Dam heeft en het geweld vanuit zijn kantoor heeft gezien.
„Mensen waren op zoek naar Israëlische voetbalsupporters van Maccabi en niet op het maken van rellen an sich. Je hebt ook wedstrijden waarbij ze slopen om te slopen, maar dit was een jacht op Joodse supporters”, zegt hij.
Zijn horecazaken ontvangen vaak uitsupporters bij wedstrijden, donderdag waren er volgens hem bijna duizend supporters van Maccabi Tel Aviv. „Overdag was het beheersbaar, na de wedstrijd werd het grimmig. We hebben vannacht om twaalf uur alles gesloten en aanwezige gasten binnengehouden. Toen het rustig werd, hebben we mensen een voor een naar buiten gelaten.”
De verontwaardiging over aanvallen op Joodse voetbalsupporters is schijnheilig, vindt DENK-leider Stephan van Baarle. Juist die supporters misdroegen zich, stelt hij op X. „Dit genocidale Maccabi-tuig had aangepakt en uitgezet moeten worden.”
Politiek Den Haag reageert geschokt op beelden van geweld tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv, maar volgens Van Baarle leggen zijn collega’s van de andere partijen de schuld bij de verkeerde. „Die hypocriete politici waren stil toen Maccabi-tuig racistische en genocidale leuzen scandeerde over Gaza”, stelt Van Baarle. „Ze waren stil toen Maccabi-tuig Palestijnse vlaggen vernielde en een taxichauffeur aanviel.”
De Verenigde Naties zijn bezorgd door de „zeer verontrustende” berichten uit Amsterdam over het geweld tegen Israëliërs. Dat zei Jeremy Laurence, de woordvoerder van het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) tijdens een persconferentie in Genève.
„Niemand, niemand mag worden onderworpen aan discriminatie of geweld op basis van zijn nationale, religieuze, etnische of andere afkomst”, zei Laurence. „We hebben begrepen dat de autoriteiten een onderzoek naar dit incident zijn gestart.”
Donderdagavond werden supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv aangevallen in Amsterdam. De politie heeft 62 mensen opgepakt. Enkele slachtoffers moesten worden behandeld in het ziekenhuis.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock noemt de beelden van aanvallen op Israëliërs in Amsterdam „verschrikkelijk en diep beschamend voor ons in Europa”. Ze zegt dat de gewelddadigheden tegen Joden „alle grenzen overschrijden” en dat daarvoor geen rechtvaardiging kan bestaan. „Joden moeten veilig zijn in Europa.”
De politie onderzoekt berichten dat Amsterdamse taxichauffeurs een grote rol zouden hebben gespeeld bij mishandelingen van Israëlische voetbalsupporters in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam. Volgens een woordvoerder heeft de politie dit „feitelijk nog niet als zodanig vastgesteld”, maar hebben berichten hierover de politie wel bereikt „en we onderzoeken ze”.
Voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) Chanan Hertzberger stipte de rol van de taxichauffeurs vrijdag aan in een verklaring. „Er schijnt zelfs app-verkeer te zijn waaruit blijkt dat zij deze pogrom, want dat was het, nauwgezet hebben voorbereid. Ze verplaatsten zich in groepen waarbij ze hun doelwitten in het nauw dreven. Er circuleren filmpjes van mishandelingen en van pogingen om Israëli’s aan te rijden.”
Volgens Hertzberger had deze „ogenschijnlijke rol van de taxichauffeurs tot gevolg dat opgejaagde voetbalfans geen mogelijkheid hadden om zich in veiligheid te brengen”.
Justitieminister David van Weel vindt het „goed dat de politie hier onderzoek naar doet”. Van Weel heeft de berichten ook gehoord, en „natuurlijk” moet de onderste steen boven, zegt hij op NPO Radio 1.
De Nederlandse Politiebond (NPB) noemt de agressie tegen Joodse voetbalsupporters in Amsterdam „verwerpelijk”. De organisatie reageert „met afschuw” op de gebeurtenissen, „uitgerekend op de dag dat op veel plekken in de wereld de Kristallnacht was herdacht”.
Vakbond ACP deelt deze mening. „Mensen die hiermee bezig zijn, moeten eens goed in de spiegel kijken”, zegt waarnemend voorzitter Ramon Meijerink. „Geweld gebruiken tegen bevolkingsgroepen, vanwege politieke standpunten is op geen enkele wijze goed te praten.”
Door het geweld moesten volgens de NPB zeven mensen in ziekenhuizen worden behandeld. De politie repte eerder over vijf gewonden. Ze zouden inmiddels weer ontslagen zijn uit het ziekenhuis.
’Ik kan me de verontwaardiging in de samenleving heel goed voorstellen”, aldus NPB-voorzitter Nine Kooiman. „Deze agressieve daden in de openbare ruimte roepen veel vragen op: hoe kon dit gebeuren? Hadden de autoriteiten de juiste informatie? Hoe gaan we een herhaling hiervan voorkomen?”
Volgens de NPB waren er heel wat politiemensen aanwezig rond de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. „Het is ontzettend naar dat het ondanks hun inzet niet gelukt is om relschoppers van hun gewelddadige acties af te houden”, aldus Kooiman. „Hier kun je je als politie niet op voorbereiden”, aldus Meijerink. „De politie heeft zijn uiterste best gedaan om supporters en burgers te beschermen, maar je kunt niet overal tegelijk aanwezig zijn.”
Volgens Kooiman is komende dagen extra politie op de been in de hoofdstad. „Daarnaast is er extra aandacht voor de beveiliging van Joodse instellingen en objecten.”
„Het was absurd, mensen moesten zich verstoppen in gebouwen.” Dat vertelt een Israëlische voetbalsupporter die vrijdagochtend op het punt staat zijn hotel aan de Nes in Amsterdam te verlaten over de gebeurtenissen van afgelopen nacht. Samen met een vriend probeert hij uit alle macht een eerdere vlucht terug naar huis te pakken. Rond 11.30 uur worden mensen opgehaald bij het hotel door een particulier initiatief van Joodse Nederlanders, onder begeleiding van de mobiele eenheid.
Afgelopen nacht zagen de twee hoe „honderden mensen” op de been waren gekomen rond de Dam om „te vechten”. „Ze achtervolgden ons, sloegen vrouwen en kinderen. Ze vroegen aan Israëliërs om ‘Free Palestine’ te zeggen”, vertelt de supporter die naar Amsterdam was gekomen voor de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. „Het was pure haat tegen Joden en Israëli’s. Het is antisemitisme.”
Voor het duo is het lastig om op Schiphol te komen, zeggen ze. Taxi’s en treinen zijn geen optie, dat is volgens hen te gevaarlijk. Ze zijn bang om opnieuw aangevallen te worden en zeggen aanwijzingen van de Israëlische autoriteiten op te volgen.
Er staan voor vrijdag meerdere reguliere vluchten vanaf Schiphol naar Israël gepland. Eerder kondigde het land aan reddingsvluchten in te zetten om Israëliërs op te halen die naar huis willen. Nieuwssite The Times of Israel meldde in de loop van de ochtend echter dat deze mensen toch met reguliere vluchten naar huis moeten terugkeren.
GroenLinks in Amsterdam roept de politiek op de rust te bewaren na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in de hoofdstad. „Sommige reacties dragen absoluut niet bij aan de veiligheid van onze stad”, zegt fractievoorzitter Imane Nadif.
„We zijn enorm geschrokken van de beelden. Dit heeft natuurlijk veel effect op onze stad”, aldus Nadif. Haar partij gaat de komende dagen „zoveel mogelijk met bewoners in gesprek” over wat er zich na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv heeft afgespeeld. „Binnenkort hebben we een spoeddebat hierover, dan is er ook meer duidelijk over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.”
Het is nog niet duidelijk wanneer het spoeddebat plaatsvindt. Meerdere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben inmiddels hun afschuw geuit over het geweld tegen de Israëliërs.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is „gechoqueerd door het antisemitische geweld dat vannacht heeft plaatsgevonden tegen de Israëlische voetbalsupporters van Maccabi Tel Aviv”, aldus de organisatie. Het CIDI spreekt van een „Jodenjacht” en stelt dat „onder het mom van opkomen voor Palestijnen” Joodse Israëli’s „vogelvrij zijn in Amsterdam”.
„Op de avond dat we in Nederland de Kristallnacht herdachten, vond plaats wat niet anders kan worden omschreven dan een Jodenjacht. Het ging hierbij niet om de ‘gebruikelijke’ voetbalopstootjes. Israëlische, Joodse supporters werden opgejaagd, in elkaar getrapt, geslagen en aangereden.”
Volgens het CIDI was de geweldsuitbarsting een georganiseerde actie. „Dit is antisemitisme vermomd als antizionisme. Wanneer elke Jood die ook maar iets met Israël te maken heeft een legitiem doelwit is geworden, zijn we al lang op het punt beland dat antizionisme niets meer is dan de dekmantel voor het antisemitisme dat sluimert in onze samenleving.”
De organisatie roept de politiek op om per direct met concrete maatregelen te komen. „Ook moet tot op de bodem uitgezocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren en dient justitie er alles aan te doen om de daders te pakken en hard te straffen.”
Het CIDI stelt dat er geen ruimte is in onze maatschappij voor Jodenhaat. „Dit alleen roepen is niet voldoende. Het is tijd voor daadkracht. Ook moeten socialemediakanalen, waar antisemitisme welig tiert en een vijandig beeld van Israël wordt neergezet, verantwoordelijkheid nemen.”
Pro-Palestijnse accounts op sociale media roepen op om vrijdag te protesteren bij de Stopera, het Amsterdamse stadhuis. Om 12.00 uur zal de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) daar maatregelen aankondigen naar aanleiding van geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in de nacht van donderdag op vrijdag.
„Vandaag om 12.00 is de persconferentie voor maatregelen van Femke Halsema bij de Stopera. Zien we je daar?” Deze oproep wordt gedeeld via onder meer de Instagramaccounts free.palestine.nl en Week.4PalestineNL. Het gaat volgens de omschrijving om een „protest tegen de repressieve maatregelen van burgemeester Halsema”.
Week.4PalestineNL en het Instagramaccount Leiden Student Encampment roepen op om ook te komen protesteren bij de politiebureaus waar volgens hen „kameraden” vastzitten die werden opgepakt in Amsterdam. Het gaat om het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht in het centrum en een bureau in stadsdeel Nieuw-West.
In de nacht van donderdag op vrijdag werden supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv aangevallen in het centrum van Amsterdam. Daarbij zijn gewonden gevallen. De politie heeft 62 mensen opgepakt.
De daders van het geweld in Amsterdam tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv zullen worden opgespoord en gestraft, zegt justitieminister David van Weel.
Van Weel wil er niet op vooruitlopen of hij eraan denkt om het snelrecht toe te passen als de verdachten in beeld komen. „Zo ver zijn we nog niet.”
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar reist naar aanleiding van de gebeurtenissen naar Nederland en wordt door Van Weel ontvangen. „Ik zal hem ontvangen namens het kabinet en hem vertellen wat we hebben gedaan om die supporters veilig te houden”, aldus de minister.
De bewindsman is in „doorlopend contact” met de Israëlische ambassadeur en heeft hem vannacht rond 04.00 uur gesproken. „Die kregen heel veel telefoontjes van mensen in nood, van bezorgde, angstige supporters.”
De minister probeert „een compleet beeld” te krijgen van wat er precies is gebeurd. „Weten we waar iedereen is, hoeveel gewonden zijn er gevallen en is iedereen veilig?” Een andere prioriteit van de bewindsman is om ervoor te zorgen dat de Israëliërs die nog in Nederland verblijven veilig zijn.
Sinds vannacht heeft Van Weel doorlopend contact met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. „En op alle verschillende niveaus laten we ons informeren over de stand van zaken daar.”
Er werd volgens de minister al rekening mee gehouden dat er ongeregeldheden konden ontstaan rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Uit voorzorg werden bijvoorbeeld demonstraties verplaatst naar andere locaties. „Dus er is heel veel gedaan. En toch is dit gebeurd.”
„Wat er vannacht is gebeurd: hit-en-run-incidenten door barbaren op scooters die op jacht gingen naar Joden. Dat is voor de politie heel moeilijk, om op alle plekken overal te zijn. En tegen de tijd dat ze daarop reageren, waren de daders meestal weer gevlogen.”
Ook achteraf bezien vindt de minister dat de wedstrijd niet moest worden afgelast om de mogelijke risico’s. „Dat is dan weer buigen voor intimidatie. Dat gaan we niet doen.”
De Nederlandse ambassade in Tel Aviv is „geschokt door de aanvallen op Israëli’s in Amsterdam afgelopen nacht”, staat in een verklaring op X. „Dit geweld is totaal onacceptabel en de daders zullen, zoals premier Schoof eerder zei, worden geïdentificeerd en vervolgd.”
De Nederlandse ambassade zegt in contact te staan met de Israëlische autoriteiten en te helpen waar dat nodig is.
PVV-leider Geert Wilders ziet bij het kabinet geen besef van urgentie na de aanvallen op supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam. „Waarom is er geen extra ministerraad?” vraagt de voorman van de grootste regeringspartij zich af. „Waar is het gevoel van urgentie?”
De ministerraad komt normaliter op vrijdag bijeen. Ditmaal is de bijeenkomst naar komende maandag verplaatst, omdat premier Dick Schoof in Boedapest is voor een EU-top.
Ook over justitieminister David van Weel en het optreden van politie en justitie is Wilders ontevreden. Van Weels verzekering dat daders worden opgespoord en gestraft is „niet genoeg”, schrijft de PVV-leider op X. „Waarom was er onvoldoende politie? Waarom was dit niet voorzien? Waarom stuur je dit tuig niet het land uit? Waar blijven de voorstellen om criminele moslims te kunnen denaturaliseren?”
Hij wil ook opheldering over berichten dat Nederland door Israël gewaarschuwd was voor beraamd geweld tegen Maccabi-supporters. Hij hoopt niet dat dat klopt, „want dan hebben we een probleem”, twittert Wilders dreigend.
Wilders wil vrijdagmiddag in Amsterdam zijn steun betuigen aan de belaagde Joodse voetbalsupporters. Hij overlegt nog over de mogelijkheden voor zo’n solidariteitsactie, laat Wilders weten.
De Amsterdamse gemeenteraad komt volgende week bijeen voor een spoeddebat met burgemeester Femke Halsema over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters. Een woordvoerster van Halsema bevestigt een bericht hierover van Het Parool.
Het is nog niet bekend wanneer het debat is. Volgens Het Parool is het mogelijk op maandagavond, dinsdagochtend of woensdagavond, in elk geval voordat de Tweede Kamer erover spreekt. De woordvoerster kan dit niet bevestigen. Halsema heeft vrijdagochtend online een spoedoverleg gehad met de fractievoorzitters van de politieke partijen in de hoofdstad.
Meerdere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen na de voetbalwedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv.
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft in een gesprek met de Nederlandse premier Dick Schoof de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters sterk veroordeeld. Op X schrijft ze dat ze „woedend” is over de „walgelijke aanvallen tegen Israëlische burgers in Amsterdam”.
Von der Leyen sprak Schoof in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar vindt een informele top van EU-regeringsleiders plaats.
De voorzitter van de commissie krijgt bijval van de Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra. „Wat een absolute schande”, schrijft hij op X. „En dat in ons Amsterdam.”
Het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters donderdag in het centrum van Amsterdam was „slecht”, zegt de pro-Palestijnse activist Jay tegen het ANP. De activist doet vaker mee aan demonstraties tegen de oorlog in het Midden-Oosten en was donderdag zelf ook in het centrum van Amsterdam bij protesten tegen de supporters van Maccabi Tel Aviv. Hij veroordeelt het gebruikte geweld, maar ziet het eveneens als een logische consequentie van de acties van de Maccabi-fans. Volgens hem misdroegen de supporters zich als eerst en vielen ze pro-Palestijnse activisten lastig.
Na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv zijn in de nacht van donderdag op vrijdag supporters van die laatste club belaagd en mishandeld, aldus de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De ME moest ingrijpen en supporters zijn gewond geraakt. Halsema heeft het over „een uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters” en spreekt van antisemitisme. Wie de supporters heeft aangevallen en of dat dus pro-Palestijnse activisten waren of anderen, is niet duidelijk.
Op sociale media worden door pro-Palestijnse accounts als Palestijnse Gemeenschap in Nederland beelden gedeeld van groepen mensen met Palestijnse vlaggen die volgens de omschrijving door Amsterdam lopen. Daarnaast delen de accounts beelden van een grote groep mensen gehuld in de kleuren van Maccabi Tel Aviv en met onder meer sjaals van de club om, die leuzen scanderen. Volgens activist Jay, die niet met zijn achternaam in de media wil, ging het om leuzen over het vermoorden van Arabieren. Wat de Maccabi-supporters deden en of er door hen inderdaad pro-Palestijnse activisten zijn aangevallen, is door de Nederlandse autoriteiten nog niet bekendgemaakt.
Volgens Jay waren de pro-Palestijnse activisten geen onderdeel van een gecoördineerde actie. Hij werd zelf door vrienden gevraagd te komen, nadat Maccabi-fans zich misdroegen. Zo werden Palestijnse vlaggen van gebouwen getrokken en trok iemand de keffiyeh van iemands nek, zegt hij. Een keffiyeh is een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten.
„Het is slecht om het heft in eigen handen te nemen”, zegt Jay over het geweld tegen de voetbalfans. Maar dat het om antisemitisme zou gaan, vindt hij onterecht. Hij heeft zelf Joodse familie „en ik werd niet lastiggevallen”. De politie greep volgens Jay niet in tegen het „wangedrag” van de supporters en dus vindt hij het logisch dat de activisten reageerden.
Frankrijk is niet van plan het voetbalduel met Israël in de Nations League te verplaatsen. Dat zegt Bruno Retailleau, de minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, enkele uren na de gebeurtenissen in Amsterdam. De landen treffen elkaar donderdag, in het Stade de France in Parijs.
„Sommigen roepen op om de wedstrijd Frankrijk - Israël te verplaatsen. Ik accepteer dat niet: Frankrijk trekt zich niet terug, omdat dat zou neerkomen op afstand doen van de dreiging van geweld en antisemitisme. Op mijn verzoek treft de politie de nodige veiligheidsmaatregelen om deze wedstrijd, zoals gewoonlijk, in het Stade de France te laten plaatsvinden”, schreef Retailleau vrijdagochtend op X.
Drie dagen na het duel met de Fransen neemt Israël het in de Nations League ook nog op tegen België. Dat is op papier een thuisduel, maar de wedstrijd wordt gespeeld in Boedapest.
In de nacht van donderdag op vrijdag werden supporters van Maccabi Tel Aviv aangevallen in Amsterdam. Hun club speelde donderdagavond tegen Ajax in de Europa League.
De ongeregeldheden met Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam krijgen ook in het buitenland veel aandacht. Internationale media schrijven over de gewelddadige incidenten en de uitspraken van Israëlische en Nederlandse politici dat er sprake was van antisemitisme.
„Er gaan beelden rond op sociale media van gewelddadige confrontaties in de straten van Amsterdam”, schrijft The New York Times, waar het breaking news was. Ook andere media, zoals de Frankfurter Allgemeine, Le Monde en de BBC, verwijzen naar beelden die circuleren op sociale media, maar zeggen de video’s niet te kunnen verifiëren. Der Spiegel omschrijft de beelden als „jachttaferelen”.
De meeste media, zoals CNN, halen de uitspraken van premier Dick Schoof aan, die zei „met afschuw” de berichten te hebben gevolgd over „antisemitische aanvallen”.
Al Jazeera schrijft over de aanvallen in Amsterdam, maar vermeldt ook dat er video’s zijn van de Israëlische supporters die provocerende liederen over Palestijnen zouden hebben gezongen en Palestijnse vlaggen van gebouwen hadden gerukt. Ook de Israëlische nieuwssite The Times of Israel bericht over die video’s.
„Amsterdam heeft zijn Joden in de steek gelaten”, schrijft het Britse blad The Spectator. „Nederland moet dit probleem onmiddellijk aanpakken, niet alleen voor de veiligheid van de Joodse inwoners en bezoekers, maar voor de stabiliteit van de eigen samenleving.” Volgens de auteur is het voorval in Amsterdam „het logische gevolg” van te slap optreden tegen anti-Joodse sentimenten in eigen land, en dreigt dat ook in het VK te gebeuren.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) verbiedt voorlopig al het militaire personeel om af te reizen naar Nederland. De krijgsmacht zou aanvankelijk twee reddingsvliegtuigen naar Nederland sturen om Israëliërs op te halen na de ongeregeldheden in Amsterdam afgelopen nacht, maar dat besluit werd teruggedraaid.
De IDF geeft geen specifieke reden voor de maatregel, maar zegt dat het om een politieke beslissing gaat. „Buitengewone verzoeken zullen individueel worden behandeld”, staat in de verklaring op X.
Dat er geen militaire vluchten meer naar Nederland gaan om Israëliërs op te halen, betekent dat ze gebruik moeten maken van commerciële reguliere vluchten.
De Tweede Kamer wil snel tekst en uitleg van het kabinet over het geweld tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam. Onder meer de regeringspartijen en oppositiepartij ChristenUnie willen spoedig in debat met premier Dick Schoof en vermoedelijk ook justitieminister David van Weel.
Het Kamerdebat zal waarschijnlijk volgende week plaatsvinden, maar wanneer precies is nog onduidelijk. De Kamer buigt zich dinsdag over de agenda, en Schoof is dinsdag en woensdag in Azerbeidzjan voor een klimaattop.
Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB willen een spoeddebat, in ieder geval met de premier. CU-leider Mirjam Bikker heeft daartoe al een verzoek ingediend. „Belangrijk dat ook Tweede Kamer met minister-president spreekt over de verschrikkelijke gebeurtenissen in Amsterdam”, licht ze toe op X. Ze wil ook minister Van Weel naar de Kamer halen.
Onder meer BBB’er Claudia van Zanten en SGP’er Diederik van Dijk willen het kabinet daarnaast ook dinsdag in het vragenuur over de aanvallen op Maccabi-supporters bevragen. „Zoals ongetwijfeld alle partijen die dit onacceptabel vinden”, schrijft Van Zanten op X.
Een aantal supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv is vrijdagochtend eerder uit hun hotel aan de Nes in Amsterdam vertrokken dan gepland. Daartoe besloten ze als gevolg van de ongeregeldheden in de nacht, zegt een receptionist van het hotel vlak bij de Dam, waar de supporters verbleven.
De groep van tien tot twaalf supporters is onder begeleiding van politie vertrokken naar Schiphol. Volgens de receptionist van het hotel was het de bedoeling dat ze tot zondag zouden blijven. Van nachtportiers hoorde hij dat de gasten vrijdagnacht onder begeleiding het hotel binnen zijn geleid. Hij heeft niks gehoord over gewonden.
Turkse gasten van het hotel zeggen dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag ooggetuige waren van de vechtpartijen op het Damrak en de Dam. Ze zagen dat Israëliërs werden aangevallen, zeiden ze vlak voordat ze het hotel aan de Nes vrijdagochtend verlieten.
De politie gaat vrijdagochtend langs bij supportershotels in het centrum om te inventariseren of supporters gewond zijn geraakt of dat ze hulp nodig hebben, aldus een receptioniste van Hotel Damsquare aan de Damstraat. Kort na de wedstrijd zijn uit dat hotel al supporters vertrokken, zegt ze, maar dat was ook hun plan.
Een politiewoordvoerder zegt niets te weten over de genoemde rondgang door agenten vrijdagochtend.
Vijf gewonden van het geweld dat in Amsterdam heeft plaatsgevonden, zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Dit meldt de politie. Er zijn 62 mensen opgepakt. De politie zegt verder op de hoogte te zijn van de berichten over een mogelijke gijzeling en vermiste Israëliërs, maar heeft „momenteel geen bevestiging dat dit daadwerkelijk is gebeurd”.
Burgemeester Femke Halsema zei eerder op vrijdagochtend dat Maccabi Tel Aviv-supporters op meerdere plekken in de stad zijn belaagd, mishandeld en met vuurwerk zijn bekogeld. De ME moest de Israëlische supporters beschermen „en naar hotels begeleiden”.
Het is onbekend waar de berichten over de gijzeling en de vermissingen op gebaseerd zijn. „Een aantal mensen dat als vermist was opgegeven, is inmiddels weer teruggevonden”, zegt de politie, die de kwestie verder onderzoekt.
De politie kan vrijdagochtend nog niks zeggen over hoe het is met de gewonde supporters. Onder de 62 mensen die zijn opgepakt, vallen ook de 57 aangehouden mensen waarvan de politie eerder melding maakte. Die 57 aanhoudingen werden verricht vanaf het moment dat Maccabi-supporters en andere groepen voorafgaand aan de wedstrijd op de Dam waren tot aan het einde van de wedstrijd. Waarvoor de 62 mensen zijn aangehouden, wist een politiewoordvoerder niet. Ook kon hij niet zeggen hoeveel mensen er nog vast zitten en of verwacht wordt dat melding wordt gemaakt van nog meer aanhoudingen.
Israël stuurt toch geen reddingsvluchten naar Nederland, meldt nieuwssite The Times of Israel op basis van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. Na politiek overleg zou zijn besloten dat Israëliërs met reguliere vluchten naar huis moeten terugkeren.
„De oorlog is afschuwelijk, maar die wreek je niet in de straten van Amsterdam”, zegt fractievoorzitter Rob Hofland van de Amsterdamse afdeling van D66. Zijn partij wil net als de Amsterdamse VVD zo snel mogelijk in gesprek met burgemeester Femke Halsema over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters na de wedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv.
„De aanvallen op Israëli’s zijn huiveringwekkend. Daders van antisemitisch geweld moeten keihard worden berecht”, aldus Hofland, die nog „onvoldoende feiten heeft” om te kunnen zeggen of er voldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen.
„Amsterdam zou een veilige haven voor iedereen moeten zijn, ongeacht je afkomst. We hadden afgesproken ‘dit nooit meer’ en mijn hart breekt als ik deze beelden zie. Wij zullen dit nooit accepteren.”
Ajax heeft nog niet gereageerd op de gebeurtenissen in Amsterdam na afloop van de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv in de Europa League. Maccabi-fans zijn belaagd en daarbij gewond geraakt in de nacht van donderdag op vrijdag.
Ajax heeft om 10.00 uur via de officiële kanalen nog niet van zich laten horen. Via het X-account werd ’s ochtends alleen een van de spelers, keeper Remko Pasveer, gefeliciteerd met zijn verjaardag. Die post viel niet bij iedereen goed, blijkt uit de reacties.
De officiële supportersvereniging van de Amsterdamse club wenste niet te reageren op de gebeurtenissen.
Ajax komt zondag weer in actie. Dan is FC Twente de tegenstander in Enschede.
Het Nederlandse kabinet zal medewerking verlenen aan Israël, als het vliegtuigen wil sturen om supporters van Maccabi Tel Aviv op te halen. Dat zegt premier Dick Schoof vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar hij is voor een bijeenkomst van Europese regeringsleiders. „Mensen zijn bang en als ze willen terugkeren, moeten we ze helpen.”
„Wat er vannacht in Amsterdam is gebeurd, is ronduit schandalig en verwerpelijk”, zei Schoof. Hij spreekt van „antisemitisch geweld”.
„Joodse medeburgers moeten zich veilig kunnen voelen in Nederland. En supporters van Joodse voetbalclubs moeten zich ook veilig kunnen voelen in Nederland. In dat opzicht hebben we een beschamende vertoning gegeven als Nederland.”
Hij vindt dat alle Nederlanders zich hiervoor moeten schamen. Alles moet in het werk worden gesteld om de daders op te sporen en te vervolgen, vindt de premier.
Schoof begrijpt dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam zich zorgen maakt.
De premier snapt dat het geweld „internationaal enorme aandacht trekt, omdat het gewoon antisemitisch geweld is. En dat dat in Nederland gebeurt, anno 2024, is gewoon verwerpelijk.”
Schoof wil een grondig onderzoek. „Het is een merkwaardige combinatie, van enerzijds supportersgeweld en anderzijds antisemitisme. Maar het moet echt goed worden uitgezocht voordat we te grote conclusies gaan trekken.”
Het is ook nog onduidelijk of het om georganiseerde acties ging. „Het lijkt op een hit-en-run”, maar ook daarvoor moet het onderzoek worden afgewacht.
De politie schoot Maccabi Tel Aviv-supporters die zich onveilig voelden bij het Marriott Hotel in Amsterdam pas na drie uur te hulp. Dat zei de 42-jarige Israëlische voetbalfan Yeniv vrijdagochtend op Schiphol tegen een ANP-verslaggever. Hij vertelt hoe twee Israëliërs ingesloten werden bij het hotel door een groep van twintig tot dertig mensen die leuzen riepen als ‘Free Palestine’.
Het ging mis toen Yeniv na de wedstrijd samen met andere Maccabi-fans richting het Marriott Hotel liepen. „We hoorden knallen en geluid”, aldus Yeniv. Maar volgens hem was niet aan hen te zien dat ze Maccabi-supporters waren en besloten ze daarom met het hoofd naar beneden langs een groep van ongeveer tien in het zwart gehulde mannen te lopen. Die groep ging vervolgens achter hen aan en breidde zich uit naar een man of dertig.
Op een bepaald moment hoort Yeniv mensen om hulp roepen en ziet twee Israëlische supporters naar het Marriott rennen, maar de deur van het hotel bleek op slot. Daarop werd het tweetal geslagen. Uiteindelijk ging de deur van het hotel open, waar de belaagden gelijk de politie belden. Volgens Yeniv duurde het vanaf dat moment nog drie uur tot de politie kwam. De situatie was volgens hem „angstaanjagend”. „Het is alsof ze op je jagen, en dan met dertig tegen twee”.
Tijdens het gesprek werd Yeniv gebeld, volgens hem door de president van vliegmaatschappij El Al, die hem meedeelde dat ergens in de komende uren twee noodvluchten op Schiphol zouden aankomen om de fans te evacueren.
Een andere Maccabi-fan Yehuda vertelde dat er amper politie was in het centrum na de wedstrijd. Onderweg naar het hotel werd hij gewaarschuwd door een vriend die zei dat niemand mocht kunnen zien dat hij voor de voetbalclub uit Tel Aviv was, daarop besloot hij verliefd te doen met zijn vriendin om niet op te vallen. Ze kwamen uiteindelijk veilig aan in hun hotel, wel miste het stel hun vlucht omdat ze geen taxi durfden te nemen. Van een vriend weet Yehuda nog altijd niet waar hij is.
„Het was erg traumatisch, als een kleine 7 oktober”, aldus Yehuda op Schiphol wachtend op een extra vlucht. Op de luchthaven is het rustig, er zijn ongeveer vijftig supporters die wachten om terug te gaan. Een stel dat net arriveert vanuit Tel Aviv twijfelt of ze wel naar Amsterdam willen, of dat ze doorreizen naar een andere stad.
De politie kon niet direct reageren op het beeld dat de voetbalfans schetsen over de inzet.
Waarnemend NSC-leider Nicolien van Vroonhoven maakt zich zorgen over de veiligheid van Joden en Israëliërs in Nederland na de aanvallen op supporters van een voetbalclub uit Tel Aviv in Amsterdam. Ze spreekt van „walgelijke taferelen”.
„Ik maak me grote zorgen over de Jodenhaat, het antisemitisme, en de veiligheid van Joden en Israëliërs in Nederland”, schreef Van Vroonhoven op X. „De gebeurtenissen vannacht doen denken aan de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis.”
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar reist naar Nederland na de ongeregeldheden van afgelopen nacht, meldt hij op X. Eerder berichtte nieuwssite The Times of Israel dat de minister vrijdag naar ons land komt.
Saar is pas aangetreden als buitenlandminister. Hij noemt het op X zijn „eerste en ongeplande missie” waar hij de „Israëlische waarheid” wil presenteren. In Amsterdam voerde gisteravond volgens Saar „een bloeddorstige pro-Palestijnse bende een barbaarse campagne tegen Joden en Israëli’s in de stad”.
De minister zou met de Nederlandse autoriteiten spreken over de incidenten. Tijdens die gesprekken wil Saar volgens The Times of Israel het belang benadrukken van de strijd tegen antisemitisme en het recht van Israël en Israëli’s om zichzelf te verdedigen.
De Israëlische overheid zei eerder op vrijdag militaire vliegtuigen naar Nederland te sturen om Israëliërs op te halen, maar kwam daar later op terug. Israëlische burgers kunnen met lijnvluchten weer naar huis reizen.
Israëliërs die al een ticket hadden om weer naar hun thuisland te reizen, kunnen gratis mee op geplande vluchten van El Al vrijdag. Dat meldt The Times of Israel. De maatschappij heeft reguliere vluchten gepland om 13.55 uur en 18.15 uur. Het maakt niet uit bij welke maatschappij reizigers hun oorspronkelijke ticket hadden geboekt.
Later op de avond vertrekt ook nog een vlucht van de maatschappij Israir. Het is niet duidelijk of Israëliërs ook met die vlucht gratis naar huis kunnen vliegen.
Israël kondigde eerder aan reddingsvluchten in te zetten om Israëliërs op te halen die naar huis willen. Het is niet duidelijk of daarbij nog extra vluchten worden ingezet, behalve de reguliere lijnvluchten die al zijn gepland. Een woordvoerder van Schiphol zei eerder op vrijdagochtend tegen het ANP nog niets te hebben gehoord over extra evacuatievluchten.
Wel is El Al volgens de krant van plan om ook zaterdag vluchten te plannen. Normaal gezien vliegt de maatschappij op die dag niet op de wekelijkse rustdag sjabbat.
De daders van de aanvallen op Israëliërs in Amsterdam moeten snel worden opgespoord en berecht. Dat meldt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans vrijdag in een bericht op X in een reactie op de ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam.
In de hoofdstad raakten na de voetbalwedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv Israëlische supporters gewond bij verschillende geweldsincidenten die tegen hen waren gericht. „Het is onacceptabel dat Joodse Israëliërs in Amsterdam niet veilig zijn en worden opgejaagd en aangevallen. Beangstigend en maakt me boos”, aldus Timmermans op X.
De Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv roept fans die in Amsterdam zijn op om de richtlijnen te volgen van hun overheid tot ze terug kunnen naar Israël. De club spreekt op X van „het ernstige incident” in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag na een voetbalwedstrijd tegen Ajax. Maccabi-fans zijn belaagd en daarbij gewond geraakt in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam.
Maccabi Tel Aviv roept mensen op om in hun hotelkamers te blijven en het openlijk dragen van Israëlische of joodse symbolen te vermijden. Mensen moeten elk incident melden bij de Nederlandse politie en de club roept ook expliciet op de lokale vertegenwoordiging van Israël in Nederland te informeren, of contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Israël zou evacuatievluchten naar Amsterdam hebben gestuurd.
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema liet vrijdagochtend weten dat in de nacht van donderdag op vrijdag fans van Maccabi zijn belaagd. Fans zijn daarbij gewond geraakt. Ze spreekt van „antisemitisch gedrag”. Relschoppers zijn volgens haar actief op zoek gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen.
In Amsterdam zijn er na de voetbalwedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv verschillende geweldsincidenten geweest gericht tegen supporters van Maccabi Tel Aviv. Israëlische supporters zijn gewond geraakt, meldt burgemeester van Amsterdam Femke Halsema in een bericht op Instagram.
„Deze uitbarsting van geweld richting Israëlische supporters gaat alle grenzen te buiten en is op geen enkele manier te verdedigen. Er is geen enkel excuus voor antisemitisch gedrag dat vannacht is vertoond door relschoppers die actief op zoek zijn gegaan naar Israëlische supporters om hen aan te vallen en te mishandelen”, aldus de Amsterdamse driehoek van de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef in een verklaring.
Berichten dat het in de nacht van donderdag op vrijdag in de hoofdstad flink mis was gegaan deden al een hele tijd de ronde. Ook gingen er beelden rond. Maar tot nog toe lieten de politie en de gemeente weinig los over wat er precies was gebeurd.
In de verklaring van de driehoek staat dat op meerdere plaatsen in de stad supporters zijn belaagd, mishandeld en met vuurwerk bekogeld. De Mobiele Eenheid heeft verschillende keren ingegrepen, Israëlische supporters beschermd en naar hotels begeleid, aldus de driehoek. „Ondanks de massale politie-inzet in de stad zijn er Israëlische supporters gewond geraakt. De omvang van incidenten, slachtoffers en aanhoudingen wordt nu in kaart gebracht.”
De Amsterdamse driehoek staat naar eigen zeggen in contact met onder meer de Nederlandse regering, de Israëlische ambassade en de Joodse gemeenschap in Amsterdam. De Joodse gemeenschap in de hoofdstad maakt zich volgens de driehoek grote zorgen over de situatie.
De driehoek roept slachtoffers op zich te melden bij de politie en aangifte te doen. „Zowel Israëlische bezoekers als de Joodse gemeenschap moeten zich veilig kunnen voelen in Amsterdam.” De komende dagen is er extra politie op de been om de situatie in de gaten te houden en „te beheersen”, aldus de driehoek. „Daarnaast is er extra aandacht voor de extra beveiliging van Joodse instellingen en objecten.”
Op een persconferentie om 12.00 uur op het Amsterdamse stadhuis maakt de driehoek extra maatregelen bekend.
Premier Dick Schoof keert niet eerder terug uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar hij is voor overleg met de andere EU-regeringsleiders, na de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. Dat zei hij tegen de verzamelde pers. Schoof woont zoals gepland de informele top van EU-regeringsleiders bij, waar concurrentiekracht op de agenda staat.
„De minister van Justitie en Veiligheid en de burgemeester van Amsterdam zijn zeer wel in staat om dit samen goed te doen”, zei Schoof. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en justitieminister David van Weel zijn volgens de premier volop bezig met de nasleep van een nacht vol geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam.
Aan hun werk „heb ik niets toe te voegen”, zei Schoof. „Dat was ook de gezamenlijke conclusie vanochtend in ons telefoongesprek.” De premier heeft Van Weel en Halsema ook apart gesproken. „Ik kan vandaag duidelijk maken wat ik ervan vind. Dat is belangrijk. Maar tegelijkertijd is er de Europese Raad, dat vraagt ook de aanwezigheid van de minister-president.”
Schoof verwacht later vrijdag meer duidelijkheid te hebben over wat er precies is gebeurd, en hoe het zover kon komen. Hij vindt het „veel te snel” om te oordelen over hoe de burgemeester en politie hebben opgetreden.
PVV-leider Geert Wilders wil een spoeddebat, schreef Wilders op X, voordat Schoof de pers in Boedapest te woord stond. „Ik snap heel goed dat de Tweede Kamer hierover een spoeddebat wil voeren als dat debat wordt aangevraagd.” Justitieminister Van Weel is volgens Schoof de aangewezen persoon om dat debat te voeren. Als de Kamer de premier er ook bij wil, gaat Schoof samen met Van Weel het debat doen. „Ik wacht rustig af wat de Kamer wil.”
Inmiddels er is Kamerbrede steun voor een debat.
Israëliërs in Amsterdam wordt afgeraden om Israëlische of joodse symbolen te laten zien als ze op straat komen. Dat staat in een aangescherpt reisadvies van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken waarover The Times of Israel bericht.
Israëli’s krijgen ook het advies om zo snel mogelijk naar hun land terug te keren. Het is volgens het advies mogelijk om veilig naar de luchthaven te reizen. De Nederlandse veiligheidsdiensten dragen daar volgens het ministerie aan bij.
Israëli’s die tijdens de aanval donderdagavond hun paspoort zijn verloren, kunnen ook zonder het document op het vliegtuig, laat de minister van Binnenlandse Zaken Moshe Arbel weten.
De grens is ver overschreden, zegt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) over het geweld dat afgelopen nacht in Amsterdam heeft plaatsgevonden. Tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv is geweld gebruikt, volgens burgemeester Femke Halsema zijn relschoppers actief op zoek gegaan om hen aan te vallen en te mishandelen.
„De beelden van wat er vannacht in Amsterdam is gebeurd, op de avond van de Kristallnachtherdenking, zijn verschrikkelijk en beschamend”, aldus de NCAB, die ook de bereidheid tot het geweld „weerzinwekkend” noemt.
PVV-leider Geert Wilders wil een spoeddebat met premier Dick Schoof over het geweld tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag. „De daders moeten het land uit”, schrijft Wilders op X.
Wilders spreekt van een „Jodenjacht in Amsterdam”. Het veroordelen van de gebeurtenissen is volgens hem niet genoeg. In een ander bericht op X riep hij op tot het onmiddellijke ontslag van burgemeester Femke Halsema van de hoofdstad.
In Amsterdam is na een wedstrijd tegen Ajax geweld gebruikt tegen Maccabi-supporters, zo liet Halsema vrijdagochtend weten nadat de Israëlische overheid hierover al meldingen had gedaan. Er zijn supporters gewond geraakt.
De Israëlische ambassade in Nederland heeft in een bericht op X gereageerd op de geweldpleging tegen Israëlische voetbalfans donderdagavond. „De gruwelijke taferelen weerspiegelen de donkerste geschiedenis van Europa”, schrijft de ambassade.
Volgens de Israëlische vertegenwoordiging „scandeerde de menigte anti-Israëlische slogans en deelde ze trots video’s van de gewelddadige acties op sociale media”. Daarop „schopten ze, sloegen ze en liepen ze zelfs over Israëlische burgers heen.”
De honderden fans van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv werden volgens de ambassade in een hinderlaag gelokt en vervolgens aangevallen.
In het bericht maakt de ambassade een verwijzing naar de Kristallnacht, die dit weekend wordt herdacht. In de nacht van 9 op 10 november in 1938 werden in Duitsland Joden aangevallen door de nazi’s. „Het is gruwelijk om aan de vooravond van Kristallnacht opnieuw getuige te zijn van antisemitisch geweld op de straten van Europa.”
Een schande. Zo noemt D66-leider Rob Jetten de ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en het Israëlische Maccabi Tel Aviv.
„Afschuwelijk dat vannacht mensen zijn aangevallen, simpelweg omdat ze Israëlisch zijn. Wat je ook van de oorlog vindt, deze aanvallen op voetbalsupporters zijn een schande”, schrijft Jetten vrijdagochtend op X. In Nederland moeten mensen volgens de D66-leider vrij en veilig kunnen zijn. „Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. Je blijft met je poten van een ander af. Voor antisemitisme mag geen plek zijn.”
De Israëlische president Isaac Herzog schrijft op X dat er afgelopen nacht een „antisemitische pogrom” is geweest in het hart van Amsterdam. Hij spreekt van „horror” en gruwelijke beelden na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv.
„Dit is een ernstig incident, een waarschuwingssignaal voor ieder land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft staan”, aldus Herzog. Hij zegt dat de regeringen van Israël en Nederland samenwerken en vertrouwt erop dat de Nederlandse autoriteiten „onmiddellijk zullen handelen en de nodige maatregelen nemen om alle Israëliërs en Joden te beschermen, lokaliseren en redden”.
Premier Dick Schoof heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebeld over de „antisemitische aanvallen” in Amsterdam, rond een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Schoof noemt die aanvallen „volstrekt onacceptabel” en heeft de Israëlische premier verzekerd dat de daders worden opgespoord en vervolgd.
Schoof schrijft op X dat het inmiddels rustig is in de hoofdstad. Hij zegt de berichtgeving „met afschuw” te hebben gevolgd en staat „in nauw contact met alle betrokkenen”.
Ook de Israëlische premier schreef op X over het telefoongesprek. Hij heeft bij Schoof het belang benadrukt van de bescherming van Israëli’s in Nederland door de Nederlandse overheid, „inclusief degenen die gewond zijn geraakt bij de ongeregeldheden”.
Vanwege de gewelddadigheden zijn ruim vijftig mensen aangehouden, maar verder is nog veel onduidelijk. Netanyahu reageerde in de nacht van donderdag op vrijdag met de mededeling dat hij twee vliegtuigen naar Amsterdam stuurt om Israëlische burgers op te halen.
Christelijke politici hebben op X met afschuw gereageerd op de aanvallen op Israëlische supporters van de voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam. Ze veroordelen het geweld en willen dat de daders zo snel mogelijk worden opgepakt.
„Wat een vreselijke nacht”, schrijft ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op X. Zij noemt het „misselijkmakend geweld” en „antisemitisme in de straten van onze hoofdstad”. CDA-Kamerlid Derk Boswijk schrijft dat de daders „als beesten tekeer zijn gegaan”. Hij wil hier zo snel mogelijk een debat over. SGP-leider Chris Stoffer noemt de beelden uit Amsterdam „verschrikkelijk” en „ongelooflijk”.
VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft met walging de beelden van geweld tegen Israëlische supporters van de voetbalclub Maccabi Tel Aviv in Amsterdam gezien. „Ongelooflijk zieke beelden van de aanvallen op Joodse Nederlanders en Israëliërs in Mokum”, schrijft ze op X.
Yeşilgöz noemt de aanvallen „pure Jodenhaat. Mijn maag draait ervan om”. Partijgenoot Eric van der Burg schrijft dat Amsterdam de vanuit het Jiddisch afkomstige bijnaam Mokum niet meer verdient. „Ik schaam mij diep dat deze nacht in mijn stad heeft plaatsgevonden.”
Op sociale media gaan beelden rond van ernstig geweld rond de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi. Ze zijn niet geverifieerd, maar worden onder meer gedeeld door de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten.
Geert Wilders deelt op X beelden van de gewelddadigheden in Amsterdam vrijdagnacht. „Het lijkt wel een jacht op joden in de straten van Amsterdam”, schrijft hij erbij. In een later bericht op X schrijft de PVV-leider in het Engels dat de autoriteiten verantwoordelijk zullen worden gehouden „voor hun onvermogen de Israëlische burgers te beschermen”. Wilders haalde al vaker flink uit naar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
In Amsterdam werd het vrijdag onrustig na een wedstrijd tussen Ajax en de Israëlische club Maccabi Tel Aviv. Wilders reageert op beelden die op X zijn geplaatst door een VVD-stadsdeelcommissielid. „Arresteer en deporteer het multiculturele uitschot dat Maccabi Tel Aviv-aanhangers in onze straten aanviel. Schaamte dat dit in Nederland kan gebeuren. Volstrekt onacceptabel”, aldus de PVV-leider.
In het latere bericht op X schrijft Wilders dat er een pogrom was in de straten van Amsterdam. „Wij zijn het Gaza van Europa geworden. Moslims met Palestijnse vlaggen jagen op Joden. Ik zal dat niet accepteren. Nooit. De autoriteiten zullen verantwoordelijk worden gehouden voor hun onvermogen de Israëlische burgers te beschermen. Nooit meer.”
Een maand geleden schreef Wilders bij een foto van uit de hand gelopen pro-Palestijnse demonstraties in Amsterdam „Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee”. Later diende zijn partij een verzoek in tot ontslag van Halsema. Premier Dick Schoof had flinke kritiek op dat verzoek. „Het gaat echt veel te ver om in de Tweede Kamer te vragen om het ontslag van een van onze burgemeesters om politieke redenen”, zei Schoof daarover.
Vanwege de gewelddadigheden in Amsterdam zijn voor zover nu bekend 57 mensen aangehouden. Verder is nog veel onduidelijk over wat zich precies heeft afgespeeld in de hoofdstad. Op beelden, die niet geverifieerd zijn, is veel geweld te zien. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde vrijdagnacht dat Israël twee vliegtuigen naar Amsterdam stuurt om Israëlische burgers te hulp te schieten. Hij sprak van een „zeer gewelddadig incident” tegen Israëlische burgers in Amsterdam.
De Israëlische oud-premier Naftali Bennett spreekt op X van een pogrom in Amsterdam. De Israëlische ambassade in de Verenigde Staten schreef op X dat honderden Israëliërs zouden zijn aangevallen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp gevraagd om hulp bij het in veiligheid brengen van Israëliërs in Amsterdam vrijdagnacht. Dat meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau Reuters in een verklaring. In Amsterdam werd het vrijdag aan het begin van de nacht onrustig na een voetbalwedstrijd tussen Ajax en de Israëlische club Maccabi Tel Aviv.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon vrijdag niet direct met informatie komen, meldde een woordvoerder.
Het was op verschillende plekken in Amsterdam onrustig. Op sociale media circuleren beelden van gewelddadigheden in Amsterdam. Die beelden zijn niet geverifieerd, maar worden bijvoorbeeld ook gedeeld op X door de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten. De ambassade schrijft dat „honderden fans” van de Israëlische voetbalclub zijn aangevallen.
De politie heeft tot nu toe 57 mensen aangehouden. Het Israëlische ministerie van Nationale Veiligheid heeft Israëlische burgers in Amsterdam opgeroepen in hun hotelkamers te blijven. „Fans die naar een voetbalwedstrijd gingen, kregen te maken met antisemitisme en werden met onvoorstelbare wreedheid aangevallen, alleen om hun Joodsheid en omdat ze Israëlisch zijn”, zei de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir in een bericht op X.
Israël stuurt twee vliegtuigen naar Nederland na „serieus geweld” tegen Israël’s in Amsterdam. Premier Dick Schoof veroordeelt de „onacceptabele antisemitische aanvallen”. De politie verrichtte tientallen aanhoudingen na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv.
In Amsterdam was het donderdagavond en -nacht onrustig. De ME moest op verschillende plaatsen orde op zaken stellen. „Er zijn wat opstootjes geweest tussen mensen op en rond de Dam”, aldus politiewoordvoerster.
De politie kan niet zeggen welke achtergrond arrestanten hebben. Burgemeester Femke Halsema van #Amsterdam verplaatste eerder een pro-Palestijnse demonstratie rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv.
Beelden op sociale media uit Amsterdam tonen geweld van groepen op straat, bedreigingen en intimidatie. Onbekenden schoppen herhaaldelijk in op een kennelijk bewusteloze man op straat. Verder is op videobeelden te zien hoe een auto inrijdt op een passant.
Premier Benjamin Netanyahu stuurt twee vliegtuigen naar Amsterdam om te assisteren en Israëli’s in veiligheid te brengen. Israël riep hulp Nederland in rond geweld in Amsterdam, meldt de Israëlische regering vrijdag in een verklaring. De Israëlische ambassade is volgens Israëlische media betrokken bij het in veiligheid brengen van Israëlische fans van Maccabi Tel Aviv.
Israëlische politici reageren fel op geweld tegen Israëli's in Amsterdam. Premier Netanyahu neemt „afschuwelijke gebeurtenis zeer serieus en eist dat de Nederlandse regering en de Nederlandse veiligheidsdiensten krachtig en snel optreden tegen de relschoppers”. Netanyahu spreekt ook over een „gewelddadig incident”.
Waarschuwing
De Nationale Veiligheidsraad in Israël geeft nieuwe waarschuwing af aan Israëli's en Joden in Nederland. „Vermijd bewegingen op straat en sluit jezelf op in hotelkamers. Het tonen van Israëlische en Joodse symbolen moet worden vermeden.”
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Israël Gideon Sa'ar bevestigt op X dat hij in contact staat met de autoriteiten in Nederland en dat hij een hotline heeft opgezet voor Israëli's en Joden die in gevaar zijn.
Oud-premier Naftali Bennet roept premier Dick Schoof op onmiddellijk in actie te komen. „Wat ik zie lijkt levensbedreigend: onschuldige mensen overreden, geslagen, in een gracht gedreven en meer.”
De Israëlische ambassadeur bij VN, Danny Danon, roept de VN op om de „pogrom” te veroordelen. ,,Dit zijn de ware gezichten van de aanhangers van het radicale terrorisme waar wij tegen vechten”. „De westerse wereld moet nu wakker worden!!” De Israëlische ambassade in VS plaatst beelden van onrust in Amsterdam onder de kop „Graphic videos”.
De Israëlische ambassade in de VS heeft extra hotlines geopend. ,,Wij dringen er bij Israëliërs die hulp nodig hebben op aan om een van deze nummers te bellen…”, zegt de VN-ambassadeur.
De minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir schrijft voortdurend in contact te staan met Israëlische politie, die samenwerkt met Nederlandse politie om „Israëlische burgers te redden en de ernstige lynchincidenten in Nederland te onderzoeken”.
Kristallnacht
Het geweld in Amsterdam vindt plaats op dezelfde avond als de herdenking van de Kristallnacht, een door de nazi's georganiseerde actie gericht tegen Joden in de nacht van 9 op 10 november 1938. In Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt.
Advertentie