Economie
ING-econoom: Duitse regeringscrisis kan zegen voor economie zijn

De regeringscrisis in Duitsland zou zomaar een zegen voor de economie kunnen zijn, gezien de onophoudelijke spanningen binnen de regering en onenigheid over hoe de Duitse economie uit haar huidige staat van stagnatie en structurele zwakte kan worden gehaald. Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

ANP
7 November 2024 08:57Gewijzigd op 7 November 2024 09:30

„Verkiezingen en een nieuwe regering zouden een einde kunnen en moeten maken aan de huidige verlamming van een heel land”, stelt de econoom in een commentaar op de politieke ontwikkelingen in Berlijn. Dat zou volgens hem „een nieuwe en duidelijke beleidsrichting en zekerheid kunnen bieden”.

De Duitse regeringspartij FDP heeft al haar ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit kwam na het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door bondskanselier Olaf Scholz eerder op woensdagavond. Zijn ontslag volgde na wekenlange ruzie over de toekomstige economische koers van de regering. Door het vertrek van de ministers uit de coalitie dreigt de Duitse regering te vallen.

„Scholz zelf noemde eind maart al als mogelijk moment voor de vervroegde verkiezingen. Op basis van Scholz’ opmerkingen lijkt een minderheidsregering geen optie”, constateert Brzeski. Op korte termijn zou de regeringscrisis wel de investeringen en consumptie kunnen afremmen, vreest de kenner.

Dat de Duitse economie nog altijd niet uit de problemen is, bleek donderdag ook weer uit nieuwe cijfers over de industriële productie. Deze daalde in september met 2,5 procent op maandbasis, na een korte opleving in augustus. Op jaarbasis is de industriële productie met bijna 5 procent gedaald.

De economie van Nederlands buurland en belangrijke handelspartner heeft er volgens Brzeski moeite mee dat het oude macro-economische businessmodel van goedkope energie en makkelijk toegankelijke grote exportmarkten niet langer werkt. „Daarom ligt de Duitse industriële productie vierenhalf jaar na het begin van de pandemie nog steeds meer dan 10 procent onder het niveau van voor corona.”

De ING-econoom wijst ook op de mogelijke gevolgen van de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Dat zou Duitsland hard kunnen treffen, gezien de vele importheffingen die Trump heeft aangekondigd. „Het vergt niet veel fantasie om te zien hoe Amerikaanse tarieven op Europese auto’s de Duitse auto-industrie in nog grotere problemen zouden brengen.” Al met al lijkt het er volgens Brzeski op dat Duitsland deze winter afstevent op een economische recessie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer