BuitenlandOorlog in Libanon
Zeven arrestaties in Israël om vermeende spionage voor Iran

De Israëlische autoriteiten hebben zeven Israëliërs opgepakt op verdenking van spionage voor aartsrivaal Iran. Het gaat volgens de nieuwssite Times of Israel om Joodse inwoners uit het noorden van Israël.

Redactie buitenland
Rook stijgt op boven een woonwijk in Beiroet na een Israëlische luchtaanval. beeld AFP, Anwar Amro
Rook stijgt op boven een woonwijk in Beiroet na een Israëlische luchtaanval. beeld AFP, Anwar Amro

Onder de verdachten zouden zich twee minderjarigen en een gedeserteerde militair bevinden.

De verdachten worden beschuldigd van het verzamelen van informatie over militaire bases en locaties waar luchtafweergeschut staat opgesteld. Er zouden foto’s zijn gemaakt. De verdachten ontvingen naar verluidt honderdduizenden dollars, onder meer in cryptogeld.

Aanklagers spreken over een van de ernstigste zaken van de afgelopen jaren. Sommige verdachten zouden al twee jaar lang voor Iran spioneren. De spionage zou onder meer zijn gericht op bases die het doelwit zijn geweest van aanvallen van Iran en Hezbollah.

Hezbollahbunker

Het Israëlische leger heeft maandag ongeveer driehonderd doelen van Hezbollah in Libanon getroffen. Bij luchtaanvallen op Beiroet zouden zeker vier doden en 24 gewonden zijn gevallen, meldde het Libanese ministerie van Gezondheid. De aanvallen werden uitgevoerd nabij het belangrijkste ziekenhuis in de stad, in de buurt van de luchthaven, en op de woonwijk Ouzai.

Het Israëlische leger meldde maandag ook dat het een bunker van Hezbollah heeft aangevallen, waar voor tientallen miljoenen aan dollars cash en goud lagen opgeslagen. „Het geld werd gebruikt om Hezbollahs aanvallen op Israël te financieren”, zei legerwoordvoerder Daniel Hagari.

Ook claimt het leger bij een raketaanval op een auto in de Syrische hoofdstad Damascus twee mensen te hebben gedood, onder wie het hoofd van Hezbollahs eenheid voor geldtransfers.

Guantánamo

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke mensenrechtenschendingen door een Israëlische militaire eenheid, bericht de Amerikaanse nieuwssite Axios. Het zou gaan om een eenheid die gevangenen uit de Gazastrook bewaakte.

Als het ministerie vaststelt dat mensenrechtenschendingen zijn gepleegd, zou de betreffende eenheid op een Amerikaanse zwarte lijst kunnen komen. Dat betekent dat de militairen niet meer in aanmerking komen voor militaire steun of trainingen uit Washington.

Axios schrijft dat leden van de eenheid in Israël worden verdacht van seksueel misbruik van een Palestijnse gevangene in detentiekamp Sde Teiman. Dat is door mensenrechtenorganisaties omschreven als de „Israëlische Guantánamo”, een verwijzing naar de beruchte Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba.

De Verenigde Staten willen dat zo snel mogelijk een einde komt aan het conflict tussen Israël en Hezbollah, verklaarde de Amerikaanse speciaal gezant Amos Hochstein maandag tijdens een bezoek aan Beiroet. Hij sprak daar onder meer met de voorzitter van het parlement, een bondgenoot van Hezbollah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer