Economie
Verzekeraars zien steeds minder overlijdensrisicoverzekeringen

Steeds minder mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af voor de financiering van hun huis. Vooral veel huurders en zelfstandig ondernemers hebben niet zo’n verzekering. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars, dat onderzoek liet doen onder ruim 17.000 mensen. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat nabestaanden na het overlijden van een persoon een bepaald geldbedrag kunnen krijgen.

ANP

Volgens het onderzoek geeft 15 procent van de huurders aan een overlijdensrisicoverzekering te hebben, tegen 38 procent van de huiseigenaren. Van de zzp’ers zegt een op de vier zo’n verzekering te hebben afgesloten. Veel mensen weten niet dat een overlijdensrisicoverzekering een financieel vangnet biedt aan nabestaanden, constateert het Verbond van Verzekeraars.

Algemeen directeur Richard Weurding zegt zich zorgen te maken over de kwetsbaarheid van een groeiend aantal Nederlanders. „Een financieel vangnet is van groot belang voor nabestaanden. Of je nu in een koop- of huurhuis woont, werknemer of zzp’er bent, de woonlasten, kosten voor studie, kinderopvang en levensonderhoud gaan gewoon door.”

Huizenbezitters hebben volgens Weurding vaker een overlijdensrisicoverzekering dan huurders omdat de verzekering doorgaans wordt besproken met een professionele adviseur bij het kopen van een huis. „Huurders met een partner of kinderen moeten hier zelf initiatief nemen”, voegt hij daaraan toe. Ondervraagde zzp’ers zeggen vaker dan werknemers in loondienst geen overlijdensrisicoverzekering te hebben, omdat ze zelf genoeg financiële buffer hebben.

Van alle mensen die meededen met de studie geven zeven op de tien aan dat zijzelf of hun partner geen overlijdensrisicoverzekering heeft. Met name veel 65-plussers hebben die niet. 85 procent van de ondervraagden in deze groep zegt zo’n verzekering niet te hebben afgesloten. Ook lageropgeleiden en mensen met een lager inkomen hebben die volgens de studie vaker niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer