Economie
Transportbranche ‘niet gelukkig’ met strengere Franse controles

De transportbranche is „niet gelukkig” met de strengere grenscontroles in Frankrijk vanaf 1 november. „Als er files en vertragingen ontstaan is dat voor ondernemers heel vervelend, want dat kost ontzettend veel geld”, zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

ANP

Frankrijk verscherpt de grenscontroles tot en met eind april 2025 aan de grenzen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië. De vorige maand aangetreden Franse premier Michel Barnier kondigde de maatregel onlangs al aan om illegale immigratie tegen te gaan. Frankrijk zou er volgens hem niet meer voldoende in slagen de grenzen te controleren en het migratiebeleid uit te voeren of om greep te krijgen op de grensoverschrijdende misdaad.

De woordvoerder van TLN kan nog niet voorspellen welke gevolgen de maatregel zal hebben voor de transportbedrijven. „Het is afwachten hoe het gaat lopen.”

Duitsland voerde vorige maand al strengere controles in aan alle grenzen, inclusief die met Nederland. In de aanloop daarnaartoe was TLN bang dat chauffeurs lang moesten wachten en producten niet op tijd zouden aankomen. Toen de maatregel was ingegaan, merkte TLN echter dat er geen grote problemen waren. Op slechts een paar plekken bij de grens met Nederland werd gecontroleerd. „Het valt vooralsnog mee met files”, zegt de woordvoerder zaterdag over de Duitse maatregel.

Van Nederland naar Frankrijk worden allerlei goederen vervoerd, zoals bloemen. Duitsland is voor Nederlandse transportbedrijven een veel grotere en belangrijkere markt dan Frankrijk, aldus de zegsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer