„Wij amish stemmen niet; we laten het in Gods handen”
Voor verkiezingsanalisten in de VS staat het buiten kijf: als alle amish in Pennsylvania naar het stemhokje gaan, wint Donald Trump in die staat. Er is echter één probleem. Nog geen 10 procent van de amish brengt zijn stem uit. De rest blijft thuis.
„Ik verkoop hier chocolade en ik praat niet over politiek”, zegt Joe Beiler vanachter zijn kraam op de Farmers Market in Bird-in-hand, een dorpje dat deel uitmaakt van de county Lancaster. Elke volgende vraag over de komende verkiezingen, wijst hij beslist af. „Ik ben totaal niet geïnteresseerd.”
Beiler is geen uitzondering. Ook andere handelaren in de markthal houden de lippen stijf op elkaar. De amishvrouw die natuurproducten verkoopt, lacht verlegen: „Politiek, daar doen wij vrouwen niet aan.”
Alleen Mary, die een souvenirkraam drijft, spreekt zich uit. „De meeste amish en ook veel mennonieten gaan inderdaad niet stemmen. Maar als ze dat wel doen, dan kiezen ze allemaal voor Trump. Ja, er is veel op hem aan te merken. Maar zijn ideeën sluiten nog het meest aan bij onze conservatieve opvattingen. Neem alleen al het abortusbeleid dat de Democraten willen. Dat gaat rechtstreeks in tegen de Bijbelse geboden. En dan nog iets: Kamala Harris is vrouw. Die moet geen president worden. Zij moet voor haar gezin zorgen. Politiek is een mannenzaak.”
Voor Steve Nolt, onderzoeker aan Young Center for Anabaptist and Pietist Studies en kenner van de wereld van de amish, is het geen nieuws dat de meeste amish en ook veel mennonieten thuisblijven. „In 2020 stemden niet meer dan 2900 amish in Lancaster County. Dat was slechts een kwart van het aantal kiesgerechtigde amish.”
Nolt, die een reeks publicaties over de amish op zijn naam heeft staan, denkt dat hun thuisblijven deels te maken heeft met het isolement waarin deze groep leeft en voor een ander deel met de resten van „het oude doperse denken dat vindt dat de seculiere overheid behoort tot het ongeestelijke, aardse terrein, terwijl het hun uiteindelijk gaat om het burgerschap dat in de hemel is”.
Scott Pressler, die het politieke actiecomité Early Vote Action leidt, schrijf in een e-mail dat het zeker zinvol zou zijn als Donald Trump, die deze weken Pennsylvania veel bezoekt, expliciet aandacht zou geven aan amish. „Als ze allemaal waren gaan stemmen, hadden ze hem bij de vorige verkiezingen aan een overwinning kunnen helpen. Maar dan moet hij hen wel mobiliseren.”
Een manier waarop de amish meer bij de politiek betrokken zouden kunnen worden is volgens Pressler hun de mogelijkheid van het stemmen per post nadrukkelijk onder ogen te brengen. „Amish blijven het liefst op hun eigen boerenerf. Met het stemmen per post behoeven ze niet naar het stemhokje. Dat kan helpen.”
Onderzoeker Nolt deelt die gedachte. Stemmen per post heeft volgens hem nog een voordeel. De presidentsverkiezingen zijn altijd op de eerste dinsdag van november. Maar het is bij de amish traditie dat trouwerijen juist op de dinsdagen in november gehouden worden. Dan is de oogsttijd voorbij en het weer is nog relatief mild.
„Amish blijven het liefst op hun eigen boerenerf” - Scott Pressler, voorzitter politiek actiecomité Early Vote Action
Pressler sluit overigens niet uit dat er dit jaar sowieso meer amish naar de stembus gaan. Reden is dat het ministerie van Landbouw dit jaar een inval heeft gedaan bij een amishboer in Pennsylvania nadat een listeria-uitbraak werd herleid tot zijn rauwe melkproducten. „Ik denk dat de amish nu hebben gezien dat de ”buitenwereld” hun gemeenschap zomaar kan binnendringen”, zegt Pressler.
Vooral de Republikeinen proberen deze weken via advertenties en billboards de amish te motiveren om te gaan stemmen. Of het helpt? Boer Daniel uit Herndon gelooft er niets van. Als het om politiek gaat, is voor hem maar één kwestie van belang: „Vrijheid van religie”, zegt hij. „Wij zien dat als een opkomend probleem.” En, als dat door externe krachten werd aangetast, zou hij dan stemmen? „Nee. Wij amish, wij stemmen niet”, zegt hij. „Wij laten het in Gods handen.”