Kerk & religieZending GGiN

„Bent u zendingsvriend of zendingsveld?”, vraagt ds. Weststrate aan bezoekers zendingsdag GGiN

„Bent u een zendingsvriend of bent u een zendingsveld?”, vroeg ds. J.A. Weststrate zaterdag op de zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). „Ten diepste bent u alleen een zendingsvriend als de nood van de onbekeerde medereiziger op uw hart gebonden is.”

Huig de Koning
30 November 2024 20:27
De landelijke zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland trok jong en oud naar kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld. beeld Niek Stam
De landelijke zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland trok jong en oud naar kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld. beeld Niek Stam

Voor de tweede keer organiseerde het deputaatschap voor zending en evangelisatie van de GGiN een zendingsdag in kerkgebouw De Hoeksteen te Barneveld. De dag, waarvan ds. Weststrate de sluiting verzorgde, trok tussen de 1200 en 1400 bezoekers.

Ds. M. Krijgsman, predikant te De Beek-Uddel en voorzitter van het deputaatschap, opende het ochtendgedeelte met een overdenking uit Mattheüs 15:21-28, dat gaat over de Kananese vrouw. „In haar hart was het ware geloof geplant. Jezus nadert tot de Kananese vrouw en daarom nadert deze vrouw tot Jezus. Haar komst is de vrucht van de trekkende liefde des Vaders. Zij is het beeld van elke zondaar of zondares die getrokken wordt uit het Tyrus en Sidon van ongerechtigheid.”

„Jezus nadert tot de Kananese vrouw en daarom nadert deze vrouw tot Jezus” - Ds. M. Krijgsman, predikant ggiN De Beek-Uddel

Oost-Azië

Tijdens de dag werd stilgestaan bij het zendingswerk in Oost-Azië. In 2021 ontving het deputaatschap een brief van enkele voorgangers uit Oost-Azië om met het kerkverband van de GGiN een relatie aan te gaan. Dit verzoek is vorig jaar door de synode ingewilligd.

Dit jaar brachten vertegenwoordigers van het deputaatschap een bezoek aan het land. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een zelfstandige gemeente komt.

Een zendingswerker voor Oost-Azië vertelde over zijn werk. „Dienstbaar zijn aan de lokale gemeente en vruchtbaar zijn in het zendingswerk sluiten elkaar niet uit, maar sluiten elkaar in. Het is het werk van dezelfde Geest. Alles heeft zijn oorsprong in de eeuwige soevereine liefde van een drie-enig God voor verloren zondaren. Deze liefde is als een vuur dat door God wordt ontstoken.”

Onze eigenwillige godsdienst wordt door dat vuur verteerd, zei de zendingswerker. „Onze God is een verterend vuur; dat vuur verbrandt alles wat wij menen te zijn buiten Christus.” Maar juist in Christus zien we de vervulling van het goddelijke vuur. „Hij offerde Zich op aan het vloekhout van Golgotha.”

Liefdesvuur

„Dat liefdesvuur brandt in allen die door God geroepen zijn als predikant, zendeling of evangelist”, vervolgde de werker, „om Gods deugden te verkondigen. Dit geloof wordt gekend door allen die in waarheid Hem prijzen.”

Gods werk in Oost-Azië gaat door ondanks alle tegenstand van binnen en van buiten, stelde de zendingswerker. Hij las een aantal getuigenissen om dat te illustreren. Zo vertelde iemand te ervaren „dat God het was die mij deed geloven, maar ik was nog steeds erg bedroefd over de zonde van ongeloof. Ik bleef de Heere aanroepen om mij geloof te schenken.”

Ds. J. Roos, predikant te Barneveld, sloot het ochtendprogramma af. Hij deed dit aan de hand van Hooglied 2:1-8. Ds. Roos: „Christus is de blanke Lelie. Zijn kinderen zijn in zichzelf zwart en áls de lelie.” De predikant sprak de hoop uit dat er bloemenzending mag plaatsvinden. „Als de geur van de lelies uitgestort wordt onder de doornen en door God gezegend wordt, dan wordt een doornentuin een lelietuin.”

„Mensen die niet naar de kerk gaan hebben hetzelfde nodig als wij kerkmensen” - G. van Lagen, ouderling ggiN Barneveld

Hoogmoed

Het middagprogramma werd geopend door student H. van Asselt uit Barneveld. Ouderling G. van Lagen uit Barneveld werd vervolgens geïnterviewd over het evangelisatiewerk dat uitgaat van de ggiN te Barneveld. Waarom is evangelisatiewerk nodig in Barneveld? Van Lagen: „Ik werd gewezen op mensen die niet naar de kerk gingen, dat ik die niet de moeite waard vond. Ik bespeurde hoogmoed bij mijzelf. Maar die mensen hebben hetzelfde nodig als wij kerkmensen. Ik voelde de drang om daar iets van bekend te maken”, aldus de ouderling. „Het hangt allemaal van de zegen van de Heere af.”

Cees van den Bogert uit Zuid-Afrika sprak over het zendingswerk in dat land. Zelf is hij er operationeel manager en ouderling te Pretoria. Ds. J.A. Weststrate begon na zijn komst naar die gemeente in 2014 met het zendingswerk in Zuid-Afrika. De daarvoor opgerichte Stichting Bethlehem staat onder toezicht van het deputaatschap van de GGiN. Van den Bogert: „We geloven dat de Heere doorgaat met zijn kerkvergaderend werk in Zuid-Afrika.”

Veldwerker Lianne de Baat, die vorig jaar voor Bethlehem naar Zuid-Afrika vertrok, vertelde een kinderverhaal over een fictieve jongen uit Zuid-Afrika. De dingen die hij meemaakte waren gebaseerd op praktijkervaringen van De Baat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer