Kerk & religieVerenigde Staten
Amish weigeren „wereldgelijkvormig” knipperlicht op zwart koetsje

Een oranje knipperlichtje op de achterkant van hun zwarte koets (buggy) brengt een groep Amish in de Amerikaanse staat Ohio in gewetensproblemen. De wet verplicht hun het licht te voeren, hun geloof verbiedt dat.

Een zwarte buggy (koetsje) van Amish, met een rode gevarendriehoek. De Swartzentrubers, de meest conservatieve groep Amish in de Verenigde Staten, weigeren licht te voeren. beeld amishdepot.com 
Een zwarte buggy (koetsje) van Amish, met een rode gevarendriehoek. De Swartzentrubers, de meest conservatieve groep Amish in de Verenigde Staten, weigeren licht te voeren. beeld amishdepot.com 

Voor de Swartzentrubers, de meest conservatieve groep Amish, is de wettelijke verplichting die sinds 2022 bestaat onoverkomelijk. Een oranje lichtje dat medeweggebruikers waarschuwt voor gevaar is een frivoliteit die niet past bij de sobere levensstijl die zij van hun voorouders hebben geërfd. En wat de voorvaderen ons hebben geleerd, moeten we volgens de Bijbel in ere houden, zo zeggen de Swartzentrubers. Dat andere Amishgroepen wel lichtjes, rode gevarendriehoeken of reflecterende strips op hun buggy hebben, overtuigt hen niet. Dat beschouwen ze als een ontoelaatbaar compromis en wereldgelijkvormigheid.

De wet die in 2021 door twee Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden van de staat Ohio werd ingediend en een jaar later van kracht werd, is bedoeld om het grote aantal ongevallen met de zwarte koetsjes terug te dringen. Volgens door de staat verzamelde gegevens die in 2020 zijn gepubliceerd, waren er in de periode van 2009 tot 2019 tussen de 60 en 85 ongevallen per jaar. Daarbij kwamen ook steeds vaker dodelijke slachtoffers voor; in 2009 waren dat er zes, in de jaren 2016-2019 waren dat er gemiddeld negen per jaar. Omdat buggy’s van metaal, glasvezel en hout worden gemaakt, is de schade bij ongevallen vaak veel groter dan bij auto’s.

Bekeuring

Hoewel de staat beweert dat de nieuwe maatregelen cruciaal zijn voor de veiligheid, zeggen de Swartzentrubers en andere conservatieve Amish-groepen dat ze inbreuk maken op hun recht op vrijheid van godsdienst. Bovendien stellen deze Amish dat zij tot zondebok worden gemaakt voor het hoge aantal ongevallen in de staat Ohio. „We zijn van mening dat de grootste oorzaak van de ongevallen het gebruik en de invloed van drugs en alcohol is, en de mobiele telefoon die tijdens het rijden wordt gebruikt”, schreef Abe Mast recent namens de Swartzentrubers.

Vertegenwoordigers van de gemeenschap beweren dat de politie een ware jacht heeft geopend op de gebruikers van buggy’s zonder knipperlicht. Zo zouden agenten op zondag hebben gewacht op het einde van godsdienstoefeningen, om zo veel mogelijk vertrekkende rijders te kunnen bekeuren. In een ander geval werd een ouderpaar met kinderen in hun buggy, die van achteren werd aangereden door een automobilist, beschuldigd van het in gevaar brengen van kinderen. Die aanklacht kan ertoe leiden dat de vader en moeder gevangenisstraf krijgen.

Rechtszaak

Amish lijden doorgaans liever schade dan dat ze naar de rechter stappen. Ze stellen dat weerloosheid behoort bij het christen-zijn. Een advocaat in de arm nemen, doen ze daar ook niet vaak. Toch diende er vorige week dinsdag een rechtszaak waarin de maatregel van de staat Ohio werd aangevochten. Deze klacht was ingediend door een groep juristen van de universiteit van Harvard. Die doet daarbij een beroep op de vrijheid van godsdienst. In verschillende staten, zoals Michigan, Wisconsin, Pennsylvania en Kentucky, hebben dergelijke rechtszaken inmiddels geleid tot aanpassing van de regels ten gunste van de Amish.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer