Moslima in Paterson: Biden en Harris zijn geen knip voor de neus waard
„Ik ben Democraat, maar Kamala Harris krijgt dit keer mijn stem niet. Ze verdient die ook beslist niet, want ze belooft veel voor Gaza te zullen doen, maar ze doet helemaal niets. Er zijn 42.000 Palestijnen omgekomen en de Democratische regering van Biden kijkt alleen maar toe.”
De ongeveer dertigjarige Aisha is zeker van plan te gaan stemmen. Niet op Harris, maar op Jill Stein, de presidentskandidaat van de Groene Partij. „Nee, thuisblijven is voor mij geen optie. Ik maak gebruik van mijn recht; ik ga stemmen. En ik realiseer me ook dat Stein nooit in het Witte Huis zal komen. Maar door op haar te stemmen laat ik mijn eigen partij voelen dat ze op het verkeerde spoor zitten.” Aisha struikelt bijna over haar woorden. Ze spreekt met een snelheid en felheid die opgekropte emotie verraden. Voor haar is er bij de komende presidentsverkiezingen maar één kwestie relevant: Gaza. „Mijn eigen volk gaat naar de totale vernieling. Ik kan niet langer aanzien dat de Amerikaanse regering daar niet tegen optreedt.”
Aisha is verbonden aan het Islamic Center of Passaic County in Paterson in New Jersey. De stad onder de rook van New York heeft een omvangrijke moslimgemeenschap. Op een bankje bij de ingang van de moskee zet de vrouw glashelder uiteen waarom ze dit jaar niet op Kamala Harris stemt, terwijl dat wel dé kandidaat is van haar eigen partij. „Er sterven dagelijks honderden mensen in Gaza, waaronder veel kinderen. En wat doet de regering? Niks! Die geeft de zionisten alle ruimte om een volkerenmoord te plegen.” Aisha’s ogen spuwen vuur als ze dat zegt.
Tegenstanders
Haar vriendin, een vrouw van middelbare leeftijd, reageert kalmer. „Vooraf is ons verteld dat Kamala Harris een aardige vrouw was, die welwillend zou staan tegenover de Palestijnse zaak. Maar inmiddels is wel duidelijk dat ze net zo slap is als Biden. Ze doet niks. Zelden hebben de moslims in Amerika het zo slecht getroffen met een president en zijn mogelijke opvolger. Biden en Harris zijn geen knip voor hun neus waard.”
Volgens de twee vrouwen vertolken zij het algemeen gevoelen van de ongeveer 3,5 miljoen kiesgerechtigde moslims in Amerika. Dat klopt ook, zo blijkt uit een recent rapport van het Institute for Social Policy and Understanding. Dat laat zien dat de manier waarop president Joe Biden de oorlog in Gaza aanpakt ervoor heeft gezorgd dat moslims, die in 2020 nog tot zijn grootste aanhangers behoorden, zijn felste tegenstanders zijn geworden. In 2020 kwam ongeveer 65 procent van de moslimstemmers opdagen om hun stem uit te brengen op Biden. Daarentegen zei eind mei van dit jaar slechts 12 procent van de moslims op Biden te zullen stemmen. „De oorlog in Gaza heeft moslimstemmers verenigd op een manier die geen enkel ander onderwerp in de recente geschiedenis heeft gedaan”, schrijven de samenstellers van het rapport.
„Biden heeft het vertrouwen dat wij in hem als president hadden, geschonden” - Nihad Awad, hoofd van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen
„We zijn erg gefrustreerd en boos op deze president, die de Israëlische belangen boven humanitaire en Amerikaanse belangen heeft gesteld. Bovendien heeft hij het vertrouwen dat wij in hem als president hadden gesteld geschonden”, vertelt Nihad Awad, hoofd van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen (CAIR), aan het Turkse persbureau Anadolu.
Migratie
De bijna veertigjarige Ilana uit Paterson is een van de moslims die vast van plan zijn in november geen stem uit te gaan brengen op Biden. Zij blijft thuis. Ilana, die oorspronkelijk afkomstig is van de Westelijke Jordaanoever, vindt het bijna ondragelijk om te aanvaarden wat haar volksgenoten in Gaza meemaken en „hoe de regering van Amerika toekijkt”. Daarom heeft het uitbrengen van een stem voor haar geen enkele zin.
„Al is Trump geen vriend van de moslims, toen hij president was, zijn er geen gewapende conflicten geweest” - Musa, moslim uit Paterson
Haar man Musa denkt daar iets anders over. Hij wil wel gaan stemmen. Maar op wie is nog geen uitgemaakte zaak. Zou Trump voor hem ook een optie zijn? Hij antwoordt zonder enige aarzeling: „Dat zou best eens kunnen.” Als hem dan verschillende negatieve uitspraken van Trump over moslims in herinnering worden gebracht, zegt hij: „Ja, maar dat was toen. De situatie nu is anders dan vier, vijf jaar geleden. Bovendien, Biden en Harris hebben de Palestijnen laten creperen, dus slechter kan het niet worden. En al is Trump geen vriend van de moslims, toen hij president was, zijn er geen gewapende conflicten geweest. Dus waarom zou je hem nu geen kans geven.”
Helemaal alleen staat Musa niet met deze gedachte. Uit peilingen in diverse staten blijkt dat de steun voor Trump onder de moslims is gestegen van 18 procent in 2020 naar 22 procent in 2024. Volgens een nationale enquête die is uitgevoerd voor de Council on American Islamic Relations, steunt ongeveer 30 procent van de Amerikaanse moslims in het hele land Kamala Harris. Nog eens 30 procent steunt Stein. Elf procent zei dat ze van plan zijn om op Donald Trump te stemmen, en bijna 17 procent zei dat ze nog steeds niet besloten hebben.
Imam Mikail Stewart-Saadiq is voormalig voorzitter van de Imams Council of Michigan. Hij gaf 20 jaar les aan de Al-Ikhlas Training Academy, een opleidingsschool voor moslimleraren. De geregistreerde Democraat zegt dat hij bereid is om Harris een kans te geven. „Je kunt je helemaal richten op Gaza, maar abortus, de economie, migratie en de verhouding tot Rusland en China zijn ook belangrijk.”