Econoom Bas Jacobs: Kabinet van de gemiste kansen
Het nieuwe kabinet laat het na om structurele hervormingen door te voeren. Daarbij worden er op belastinggebied ondoordachte maatregelen genomen. Dat zegt hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
![beeld ANP](https://images.rd.nl/fill/crop:4252:2658:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2FANP_53650872_3e31af2994.jpg)
„Er wordt wel 6,4 miljard euro gestoken in het verlagen van de belastingen, maar dat levert nul structurele werkgelegenheid op”. Jacobs vindt vooral de herziening van inkomstenbelasting slecht. Daar wordt een soort vlaktaks ingevoerd, waarbij er voor de meeste mensen slechts één tarief geldt. „Dan kan je minder gericht belastingen heffen waar dat nodig is. Dit is een belangrijke reden waarom de werkgelegenheid amper zal toenemen.”
Jacobs wijst ook op de lagere vennootschapsbelasting en afschaffing van de dividendbelasting voor buitenlanders. „Nederland gaat daarmee agressief internationaal concurreren met de belastingen en wordt een nog groter belastingparadijs.”
Volgens de hoogleraar was het nu het economisch weer beter gaat de uitgelezen mogelijkheid om stappen te zetten op een aantal belangrijke dossiers. Dat dit niet voldoende gebeurt vindt hij een gemiste kans. „Op de arbeidsmarkt blijft het onderscheid tussen vaste werknemers, flexkrachten en zzp’ers bijvoorbeeld nog altijd heel groot.”
Ook wat betreft de woningmarkt en pensioenen had Jacobs graag doortastendere maatregelen gezien. „Er worden wel stappen in goede richting gezet, maar het is allemaal niet voldoende. Met de pensioenen wordt eigenlijk gewoon gewacht op de sociale partners.” Jacobs mist verder een goede agenda voor het hervormen van de financiële sector. „Hoe zorgen we ervoor dat banken beter gekapitaliseerd worden en niet te groot zijn om te falen?”
Rutte III vormt volgens Jacobs wel een duidelijke breuk met het verleden als het gaat om de omgang met de begroting. Waar in de vorige kabinetten flink is bezuinigd, laat de nieuwe regering het begrotingstekort juist weer oplopen. Volgens Jacobs is dit een vreemde keuze: „De case om de economie te stimuleren is nu veel zwakker dan een paar jaar geleden toen we nog in een diepe recessie zaten.”