Kerk & religie

GKV en NGK steunen inleiding op nieuwe kerkorde

De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zijn het vrijdagavond eens geworden over een inleidende tekst op de kerkorde voor de nieuwe fusiekerk.

Redactie kerk
11 November 2022 19:33Gewijzigd op 14 March 2023 13:00
beeld André Dorst
beeld André Dorst

In deze tekst geeft de nieuwe fusiekerk, de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NeGK), die op 1 mei 2023 tot stand moet komen, aan „hoe wij gezamenlijk kerken van Jezus Christus willen zijn.” Een voorstel van afgevaardigde K. Veling (gkv Amersfoort) om helemaal geen preambule bij de kerkorde op te nemen omdat dit toch vooral een zakelijk document is dat in principe alleen uit de kast gehaald wordt als ergens problemen zijn, kreeg geen meerderheid.

Gehoorzaamheid

Steun was er evenmin voor een voorstel van ds. W. M. van Wijk (samenwerkingsgemeente Deventer) om in de inleiding op de kerkorde niet alleen te spreken over „het verlangen van de gelovigen” en over „ruimte voor Gods Geest Die ons verrast”, maar in deze tekst ook op te nemen dat de nieuwe NeGK „ernaar verlangt in gehoorzaamheid kerk van Jezus Christus te zijn.” Voor dat voorstel was zelfs zo weinig steun dat het niet in stemming gebracht kon worden.

In de vergadering van vrijdag werd door opvallend veel afgevaardigden gerefereerd aan de positie van „bezwaarde broeders en zusters”, die moeite hebben met de eenwording van GKV en NGK, met theologische ontwikkelingen in beide kerken en met de nieuwe kerkorde die gemeenten en voorgangers te weinig bindt aan de belijdenis. Het gaat dan concreet om de classis Ommen, die veel kritiek heeft op de nieuwe kerkorde, om de classis Arnhem, die veel wijzigingsvoorstellen heeft ingediend, om de gkv Waardhuizen (Land van Heusden en Altena), die een kritische brief naar de synode stuurde, en om de Kerngroep bezinning GKV, die deze week naar buiten is getreden.

Zo gaf ds. J. Ophoff (gkv Zwijndrecht) aan dat hij de kritiek van Ommen „best een beetje kan volgen.” Hij signaleerde in zijn kerkverband een ontwikkeling dat „we de laatste paar jaar plaatselijke gemeenten veel ruimte hebben gegeven dingen te doen die tegen landelijke afspraken ingaan.” In dit licht noemde hij het begrijpelijk dat er nu zorgen bestaan, „omdat bezwaarden denken: Vroeger konden we elkaar in moeilijke situaties altijd nog ergens aan houden. Maar wat als ook dat gaat verdwijnen?”

Groepsgebed

Verder gaf ds. R. J. Vreugdenhil, lid van de zogeheten regiegroep, vrijdag in een tweet aan dat een besloten groepsbespreking, „bedoeld voor oriëntatie op het werk” (en niet toegankelijk voor de pers) „spontaan uitliep op een groepsgebed voor onszelf en voor bezwaarde GKV’ers, die we vast willen houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer