Vrijgemaakten Urk gaan niet mee met fusie GKV en NGK
Urk. Als het aan de kerkenraad van de gereformeerde kerk vrijgemaakt op Urk ligt, gaat deze gemeente op 1 mei 2023 niet mee met de fusie van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) tot een nieuw kerkverband: de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NeGK).
Dat meldde de kerkenraad van deze gemeente, de zogeheten Rehobothgemeente, woensdag in een brief aan alle gemeenteleden. De kerkenraad roept de circa 675 leden tellende gemeente op zich te scharen achter het besluit van de kerkenraad, schrijft het ND donderdag. Later deze maand belegt de kerkenraad twee gemeenteavonden om de visie van de leden te horen. Naar verwachting volgt dan half december een definitief besluit.
De kerkenraad besliste deze week dat zij niet meegaat met de fusie van GKV en NGK omdat zij het al lange tijd niet eens is met de koers van het eigen kerkverband, een koers die in de nieuwe NeGK alleen maar versterkt zal worden. De bezwaren van de kerkenraad op Urk richten zich op de ruimte die er in 2017 in de GKV is gekomen voor vrouwen in het ambt, en ook op de kerkorde van de NeGK, die ruimte biedt kinderen en samenwonende homoseksuelen toe te laten aan het avondmaal. Meer in het algemeen gesproken is de kerkenraad beducht voor „een nieuwe manier van Bijbellezen en Bijbeluitleg.”
De gkv op Urk maakt al sinds 2013 bezwaar tegen de koers van het kerkverband. Sinds 2019 noemt zij zichzelf „dolerend”, waarmee zij aangeeft dat zij met een bezwaard gemoed lid is van het kerkverband. Voor zover het aan de kerkenraad ligt, gaat de gemeente straks door als een zelfstandige vrijgemaakt-gereformeerde kerk. De kerkenraad wil „blijven wat we zijn: Gereformeerde kerk vrijgemaakt”, zo schrijft zij aan de leden.
Kerngroep
De gemeente op Urk is niet de enige die niet mee wil met de fusie. Deze week treedt ook de zogeheten Kerngroep bezinning GKV naar buiten, onder meer via een interview met het Reformatorisch Dagblad.
De Kerngroep, die op 19 november op Urk een studiedag belegt, gaat ervan uit dat er op 1 mei een groep vrijgemaakten, waarvan de omvang onbekend is, buiten het nieuwe kerkverband zal komen te staan. Wellicht is het dan mogelijk, zegt de bekende kerkrechtdeskundige mr. Pieter Pel, om rond enkele gkv’s die in zijn totaliteit niet meegaan met de fusie, tot „een tijdelijk kerkverband te komen.” Na een „interimfase” zou deze groep snel aansluiting moeten zoeken bij groepen ex-vrijgemaakten die al eerder het kerkverband verlieten.