Debre Zeit: geen stroom, geen water
Op een middag viel de elektriciteitspaal die voor onze school staat om. Dus kwam er geen stroom meer naar ons terrein. Meestal niet zo’n punt: de elektriciteit valt iedere dag wel een paar keer uit. Om dat op te vangen, hebben we een generator. Alleen, die generator was een week eerder kapot gegaan en nog niet gerepareerd.
Een collega belde het elektriciteitsbedrijf om de schade te melden. De dag erna was echter een nationale feestdag, dus kwamen de monteurs pas na 36 uur opdagen. Ze hadden het probleem in een uurtje opgelost; dat viel dan weer mee.
Dingen waar je in Nederland niet over nadenkt, kunnen hier veel tijd en stress kosten. Een van onze belangrijkste apparaten is de waterpomp. Deze haalt elke nacht zo’n 15.000 liter naar boven – zodat de komende 24 uur de kranen en toiletten het blijven doen, het schoolterrein kan worden besproeid en wij in ons huis kunnen douchen.
Hoezo pompen we ’s nachts? Omdat dan het voltage het hoogst is. Gewenst is 230 volt. Alleen, deze hoeveelheid levert het overheidsnetwerk zelden of nooit; met 180 volt mogen we al niet klagen. Minder dan 100 volt komt ook wel voor.
Bij zo’n laag voltage kan de pomp, die op 90 meter diepte zit, doorbranden. Dat laatste is ons twee keer gebeurd. Die pomp moet dan vanuit de diepte omhoog worden gehaald voor een spoedreparatie. Want we zijn zo door onze watervoorraad heen.
Geen water op de compound, o drama… Je gaat naar het toilet en spoelt door met een emmer, als je die tenminste had klaargezet. Vervolgens loop je naar de kraan om je handen te wassen. O nee, geen water. Als vanzelf loop je naar de volgende kraan, maar ook daar komt niks uit. Douchen kan niet meer.
Als noodoplossing kun je een tankwagen vol water bestellen. De eerste keer dat zo’n wagen langskwam, reed hij onze waterleiding lek. Wat een grap.
De tweede keer dat de pomp was doorgebrand, bleek een vervangend exemplaar nodig. Nog weer extra kosten, en hoe wisten we dat de nieuwe pomp kwalitatief betrouwbaar was? De kwaliteit van nieuwe spullen is hier niet gegarandeerd.
Het goede nieuws: sinds begin dit jaar hebben we een prachtige generator, geïmporteerd vanuit Nederland. Het kostte drie mensen drieënhalve dag werk om hem los te krijgen bij het vliegveld. Vervolgens was het zes weken tobben omdat een lokale monteur er niet in slaagde het apparaat goed aan te sluiten. Een belangrijk onderdeel in de schakelkast brandde door.
Als redders in de nood zijn er uiteindelijk twee techneuten vanuit Nederland ingevlogen – en momenteel gaat het al maanden heel behoorlijk met de stroom- en watervoorziening.
Tel je zegeningen!