PolitiekStikstof

„Stikstofdeadline kan 5 jaar later”

Aan de vooravond van het gesprek met de boeren over het stikstofbeleid lijkt er een politieke opening te ontstaan. Het doel om de uitstoot al in 2030 te halveren kan desnoods worden verschoven naar 2035, stellen regeringspartijen volgens het AD.

Webredactie
4 August 2022 06:29
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

„2030 is een puur politieke keuze”, meldt een coalitiebron aan de krant. „De 25 miljard die gereserveerd is voor deze operatie loopt ook tot 2035, dus in die zin is er wel een haakje. En het bezwaar tegen die ambitieuze reductiedoelen zal ook wegsmelten als je 2030 loslaat.”

Afgelopen week meldden Kamerleden, bemiddelaar Johan Remkes en premier Mark Rutte al dat er „geen taboes” zijn bij het gesprek morgen. Een andere bron binnen de coalitie maakt dat gedetailleerder: „Voor de natuur maakt het minder uit wanneer je precies klaar bent, als je maar snel begint.” Daarbij wordt er ook op gewezen dat de rechter nergens heeft bevolen dat halvering al in 2030 een feit moet zijn.

De uitspraken zijn opvallend, omdat het kabinet vooralsnog volhoudt aan de datum van 2030. Tegelijkertijd is het partijen er veel aan gelegen dat het gesprek met boerenorganisaties wordt hervat, nu verzet en acties tot een impasse hebben geleid.

Harde afspraken

Ondanks dat verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het „door de regering geregisseerde overleg” met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs. „De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd”, laten de organisaties weten.

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) heeft vertrouwen in boerenpartner LTO Nederland. Volgens Van den Oever zijn er „harde afspraken” gemaakt tussen de boerenorganisaties over het aanstaande overleg. Hij wilde niet uitweiden over om wat voor afspraken het gaat

De FDF-voorman zegt dat er tijdens het boerenoverleg in Nijkerk „één front” is gevormd. Discussie was er volgens hem vooral „over de uitvoering”, onder meer over wie er verder met Remkes aan tafel moest.

LTO zal het gesprek vrijdag terugkoppelen aan de andere boerenorganisaties. Pas daarna wil Van den Oever kijken wat FDF gaat doen. „Alle opties liggen op tafel”, zegt hij daarover. Ook boerenacties de komende tijd sluit hij niet uit. „Boeren zitten op het puntje van hun stoel.”

Aanpassen

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

De boerenactiegroepen gingen woensdagavond met elkaar om de tafel om samen op één lijn te komen. Het boerenoverleg volgde na korte onenigheid vorige week toen LTO Nederland toezegde het verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Daar was FDF verontwaardigd over. De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was voorafgaand aan het overleg al geklaard. Tijdens het boerenoverleg moest het onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.

Meer over
Stikstof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer