Onderwijs & opvoedingTransgenderbeleid

Britse rechter: Genderkritiek mag

De Londense advocate Allison Bailey is onterecht vanwege haar genderkritische opvattingen achtergesteld. Dat bepaalde een Londense rechtbank woensdag. De uitspraak wordt baanbrekend genoemd.

Tineke van der Waal
28 July 2022 21:18
beeld AFP, Oscar del Pozo
beeld AFP, Oscar del Pozo

De Britse strafrechtadvocate beschuldigde haar werkgever Garden Court Chambers in Londen ervan werk bij haar te hebben weggehouden nadat ze kritiek had geuit op het transgenderbeleid van de lhbt-organisatie Stonewall, de Britse COC. Tijdens de hoorzitting woensdag vertelde de 30-jarige advocate dat haar inkomen hierdoor aanzienlijk was teruggelopen in vergelijking met eerdere jaren. Garden Court Chambers in Londen is een groot en belangrijk advocatenkantoor, dat zich onder meer inzet voor transrechten.

„Heldin”

Bailey was in oktober 2019 betrokken bij de oprichting van de Lesbian Gay Alliance, een instelling die ”genderextremisme” bestrijdt. Ze twitterde over genderkwesties. De rechter oordeelde woensdag dat haar opvattingen er ten onrechte toe hebben geleid dat ze als transfoob werd bestempeld.

Ook discrimineerde haar werkgever haar door te dreigen met een onderzoek naar tweets van Bailey waarin ze zegt dat biologisch geslacht niet kan veranderen, aldus de rechter. Garden Court Chambers moet Bailey ruim 26.000 euro schadevergoeding betalen.

De advocate verloor woensdag de zaak die ze tegen Stonewall had aangespannen. Bailey bestempelde de lhbti-organisatie als een „kwaadaardige invloed in de Britse samenleving en op de werkvloer” en beschuldigde Stonewall van transextremisme.

De Britse schrijfster J.K. Rowling feliciteerde Bailey met haar overwinning. „Een heldin”, noemt de auteur van de Harry Potter-reeks haar op Twitter. „Voor mij en ontelbare andere feministen, omdat ze weigert haar overtuigingen en principes op te geven tegen de achtergrond van intimidatie en discriminatie.”

Moed

Vorige maand deed een Britse rechtbank een vergelijkbare uitspraak met betrekking tot genderkritische opvattingen. Een tribunaal stelde de Britse onderzoeker Maya Forstater in het gelijk nadat zij vanwege haar opvattingen over sekse en gender haar baan bij denktank Center for Global Development had verloren. De zaak-Forstater leidde tot de baanbrekende uitspraak dat door haar geuite genderkritische overtuigingen legitiem is.

Beide rechterlijke uitspraken kunnen naar inschatting van de Britse journalist James Kirkup belangrijke gevolgen voor werkgevers hebben. „Ze zouden ook grote gevolgen moeten hebben voor het bredere publieke debat over sekse en gender. Dit debat wordt vaak gekenmerkt door angst. Veel mensen, zowel vooraanstaande als gewone mensen, durven niet openlijk over hun twijfels en vragen over transkwesties te praten. De rechtbank heeft nu duidelijk gemaakt dat het uiten van dergelijke opvattingen –binnen de gebruikelijke grenzen van weloverwogen, beleefde taal– volkomen legitiem is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer