Politiek

Kritiek op uitzending transzorg

Een uitzending van NOS Stories van afgelopen donderdag over jongeren die lijden aan genderverwarring en op een wachtlijst staan, heeft bij de SGP Tweede Kamerfractie geleid tot opgetrokken wenkbrauwen.

Redactie politiek
24 June 2022 17:21
Mediasocioloog Peter Vasterman. beeld Twitter
Mediasocioloog Peter Vasterman. beeld Twitter

De fractie heeft vragen gesteld aan minister Kuipers van VWS.

In de uitzending betoogt de NOS dat jonge transgenders de wanhoop soms nabij zijn vanwege de wachttijden en daardoor zelf maar online medicijnen regelen om al in transitie te kunnen gaan. Het wachten zou kunnen leiden tot ernstige, psychische problemen, aldus de NOS.

Zo zou ruim 90 procent van de jongeren een of meerdere keren aan zelfmoord denken. Meer dan een derde deed een poging daartoe, 14 procent deed dat zelfs meerdere keren, aldus de uitzending. Voor de cijfers beroept de NOS zich op een vragenlijst over de transzorg. Die zou door meer dan 700 mensen zijn ingevuld.

De SGP keert zich vooral tegen de wijze waarop een publiek medium als NOS Stories jongeren voorhoudt dat geslacht een keuze is en dat bij genderverwarring kiezen voor transitie dé oplossing zou zijn. De partij noemt dat riskant en wil weten of Kuipers die opvatting deelt. Ook vraagt de partij de bewindsman te reageren op onderzoek van de Radboud Universiteit en het Radboudumc waaruit blijkt dat veel van de jongeren die zich bij een genderpoli melden, te maken hebben met andere problematiek, zoals een complexe thuissituatie, autisme of een trauma.

Niet alleen de staatkundig-gereformeerden zijn kritisch op de kwaliteit van de NOS. De gepensioneerde mediasocioloog Peter Vasterman, die tot voor kort werkzaam was bij de Universiteit van Amsterdam, toonde zich vrijdag op Twitter zo geïrriteerd over de reactie die hij van de omroep kreeg toen hij om een nadere toelichting vroeg dat hij suggereerde dat de NOS Ombudsman de uitzending onder de loep moet nemen. Het zit de mediasocioloog vooral hoog dat de NOS pas na enig doorvragen aangaf geen grondig onderzoek te hebben gedaan.

„Dus NOS Stories maakt nieuws met een ”onderzoek” dat eigenlijk geen onderzoek is, maar alleen een vragenlijst. Als je de resultaten van je ”niet-wetenschappelijke” onderzoek met veel stelligheid de wereld in slingert, dan zouden de data toch openbaar moeten zijn. Anders kunnen we de kwaliteit van de data en daarmee van de berichtgeving niet controleren. Gevalletje voor de NPO Ombudsman?”, zo foeterde hij vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer