Buitenland
Duitsland onderzoekt honderden oorlogsmisdaden in Oekraïne

De Duitse federale recherche (BKA) doet onderzoek naar enkele honderden mogelijke oorlogsmisdaden door Russen in Oekraïne, meldt de voorzitter van de BKA, Holger Münch, in de Duitse krant Welt am Sonntag. De recherche is volgens Münch specifiek op zoek naar de militaire en politieke leiders van deze misdaden en niet alleen naar de daadwerkelijke daders zelf.

ANP

„We hebben tot nu toe al honderden aanwijzingen ontvangen in deze richting”, aldus de BKA-voorzitter. „Dit is het moeilijkste deel van ons onderzoek. Het gaat om een complex puzzelstukje.”

Volgens Münch is het doel van de BKA om „degenen die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden te identificeren, hun daden te bewijzen door middel van het onderzoek en hen te berechten”. Dat laatste zou onder meer in Duitsland zelf moeten gebeuren op grond van universele jurisdictie, waardoor het mogelijk is om bepaalde misdaden te berechten, ongeacht waar in de wereld ze zijn gepleegd.

Het BKA wordt in haar onderzoek geholpen door de Duitse inlichtingendiensten (BND). Die namen bijvoorbeeld radiogesprekken op van Russische soldaten waarin ze openhartig vertelden over de wreedheden tegen burgers.

Münch benadrukt dat het onderzoek nog geruime tijd kan duren, omdat veel onderzoeken met betrekking tot de oorlog in Oekraïne zich nog in de beginfase bevinden. Ook wil Duitsland rechercheurs naar Oekraïne sturen, maar daar zijn internationale mandaten voor nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer