BuitenlandPodcast Sprekend RD
Brigadegeneraal Paul Ducheine: Blijf niet in je eigen algoritme gevangen zitten

„Als een andere staat onder de Nederlandse huid kruipt, zijn we de pisang”, zegt brigadegeneraal prof. mr. Paul Ducheine in de podcast Sprekend RD. Hij adviseert om je breed te laten informeren. „Blijft niet in je eigen algoritme gevangenzitten.” In de podcast bespreekt hij de dreigingen vanuit Rusland. De sociaal-politieke stabiliteit in ons land is het meest kwetsbaar. Ducheine legt uit hoe Rusland daar zijn pijlen op richt. „Het is het meest lastige doelwit, maar wel het cement van de samenleving.”

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

„De dreiging vanuit Rusland merken we op allerlei manieren”, geeft Ducheine aan. Denk aan de graanblokkades, denk aan de alternatieve verklaringen voor het neerschieten van het vliegtuig MH17. Het meest belangrijke doel van Rusland is het ondermijnen van de sociale cohesie in de Europese landen. Het is een lastig doelwit, maar het is wel het cement van de samenleving. Als daar steeds water langs spoelt, wordt het verband tussen de stenen steeds losser. Dat is een traag en sluipend proces, maar het is wel heel funest voor onze samenleving.”

In de podcast Sprekend RD geeft hij voorbeelden hoe Rusland de samenlevingen in Europa bedreigt. Daarnaast is Rusland ook zichtbaar aanwezig op onder meer de Noordzee. „Informatie verzamelen is nodig voordat je actie kunt ondernemen.”

Of Nederland en andere landen op dezelfde manier in Rusland te werk gaan, kan Ducheine niet bevestigen, omdat die informatie niet openbaar is. Wel geeft hij aan dat Nederland net zo goed bezig is om inzicht te krijgen in de digitale programma’s van onder meer Rusland en China.

Paul Ducheine roept Nederlanders op zich breed te laten informeren. „De een is heel zorgvuldig in het nieuws dat hij of zij consumeert, een ander zit in een bubbel en heeft dat zelf niet eens in de gaten. Wie ziet wat er gebeurt, gaat het ook snappen. Het is net als met een tekenspelletje. We moeten leren de cijfertjes –dat wat we zien– aan elkaar te verbinden. Dan gaan we de samenhang zien.”

Daarom pleit de brigadegeneraal ervoor dat we ervoor oppassen om niet gevangen te zitten in ons algoritme. „Als een andere staat onder de Nederlandse huid kruipt, dan zijn we de pisang.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer