Buitenland
Vicepresident van Kenia afgezet

De vicepresident van Kenia, Rigathi Gachagua, is donderdag afgezet in wat een nooit vertoonde politieke sage wordt genoemd, die de bevolking in haar ban hield.

ANP

Vorige week had het Lagerhuis al tot de afzetting besloten, donderdag volgde de senaat. President William Ruto heeft de huidige minister Kithure Kindiki van Binnenlandse Zaken voorgedragen als nieuwe vicepresident.

Gachagua is de eerste vicepresident in Kenia die het veld moet ruimen sinds afzetting mogelijk werd gemaakt in de grondwet van 2010. Hij wordt beschuldigd van ernstige schending van de grondwet, onder andere door rechters te bedreigen en beleid te ontwikkelen dat etnische geschillen in de hand werkte.

Terwijl Gachagua met pijn in zijn borst in het ziekenhuis lag, werd zijn lot bezegeld. Hij hielp Ruto in 2022 aan zijn verkiezingsoverwinning, maar Ruto onthield zich van commentaar toen de afzetting zich voltrok. Gachagua sprak van „politiek bedrog en verraad”.

De verhouding tussen de twee politici verslechterde toen het land werd getroffen door protesten tegen belastingverhogingen in juni, die tientallen levens kostten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer