GGiN doen mee met aanpassing Statenvertaling GBS
De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) hebben het voornemen om te participeren in een GBS-project. In onbruik geraakte woorden in de Statenvertaling zullen worden vervangen door hedendaagse synoniemen.
Daartoe besloot de synode van de GGiN die woensdag in Barneveld bijeenkwam. Ds. A. van Voorden (Leerdam) en ds. J. A. Weststrate (Gouda-Stationsplein) nemen als lid van het hoofdbestuur van de GBS deel aan het project om de Statenvertaling verstaanbaar te houden voor het nageslacht.
Woorden in de Statenvertaling die niet meer gangbaar zijn, worden vervangen door een hedendaags synoniem. Ds. Weststrate lichtte dit toe met een aantal voorbeelden. Zoals: vlieden wordt vluchten; woonstede, woning; vederen, veren. Omdat de afgevaardigden zich geen beeld konden vormen van de uitwerking hiervan, stelde ds. Van Voorden voor dat het hoofdbestuur enkele proefdrukken aan de afgevaardigden ter inzage voorlegt op de tweede synodedag in september. Dan valt de definitieve beslissing over deelname van de GGiN. De synode stemde hiermee in.
De voorzitter van het deputaatschap Theologische school, ds. M. Krijgsman (Uddel) memoreert dat in 2022 H. van Asselt uit IJsselmuiden werd toegelaten tot de studie tot predikant. Student G. M. van Putten is bevordert naar het derde leerjaar. De synode besluit voorlopig vast te houden aan de opleidingsduur van vier jaar. Studenten gaan in het vierde jaar proponeren.
Door het curatorium is een richtlijn verstrekt aan kerkenraden om mensen die zich bij het curatorium willen melden een attest te verstrekken. Kerkenraden kunnen deze richtlijn gebruiken om de personen te vragen naar hun bekering en roeping tot het ambt van predikant.
Wereldgelijkvormigheid
De synode stelt de toenemende wereldgelijkvormigheid in de gemeenten aan de orde. „De laatste twee decennia is een verwoestende vloedgolf van wereldgelijkvormigheid onze gezindte binnengekomen in de vorm van sociale media. Er zijn ook andere bedreigingen. Het is bijvoorbeeld de vraag of onze gezindte ten aan zien van lhbti niet zal opschuiven in een richting die afwijkt van de Bijbel”, aldus de rapportage van het deputaatschap Algemene kerkelijke zaken.
De synode besluit het onderwerp op de vergadering in september terug te laten komen. De deputaatschappen Algemene kerkelijke zaken en Opvoeding, onderwijs en catechese hopen dan een voorstel te hebben voor kerkenraden. „Hier ligt huiswerk voor alle ambtsdragers”, constateerde preses ds. D. E. van de Kieft.
In samensprekingen met de Gereformeerde Gemeenten is geen overeenstemming bereikt over de publicatie ”Wet en Evangelie” van de GGiN, rapporteerde ds. O. M. van der Tang namens het deputaatschap Contact met kerken. Een van de afgevaardigden stelde de vraag of er geen attestatie-overeenkomst met de Oud-Gereformeerde Gemeenten in Nederland kan komen. Het deputaatschap gaat zich hierover buigen.
De buitenlandse gemeenten van de RCNA (Reformed Congregations of North America) in Canada en de VS konden afgelopen jaar alleen worden bediend door ds. A. Geuze (Gouda-Gerbrandyweg). Hij is nog Canadees ingezetene met een permanente verblijfstatus en vrijgesteld van coronavaccinaties. De andere predikanten hadden geen mogelijkheden om de buitenlandse gemeenten te dienen.
De synode van de GGiN werd voorgezeten door ds. D. E. van de Kieft (Urk). Moderamenleden waren ds. O. M. van der Tang (Alblasserdam), ds. J. A. Weststrate, ouderling W. Verboom (Vriezenveen) en ouderling G. R. J. van Heukelom (Nieuwerkerk, Zeeland). Ouderling C. Dubbeld (Gouda-Gerbrandyweg) was scriba-questor, ouderling M. W. Stouten (Terneuzen) was tweede scriba.