Onverwacht is dinsdag en woensdag op drie pluimveehouderijen in Voorthuizen en Lunteren vogelgriep vastgesteld. Uit voorzorg worden ook vijf nabijgelegen bedrijven geruimd.
In Voorthuizen bleek dinsdag een bedrijf met 26.000 legkippen getroffen, in Lunteren ging het woensdag om twee bedrijven met samen 280.000 leghennen. Hoeveel dieren op de vijf andere boerderijen worden geruimd heeft het ministerie van LNV niet bekendgemaakt.
Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de gebruikelijke maatregelen genomen: ruiming van pluimveehouderijen binnen een 1 kilometer rond besmette bedrijven, onderzoek van bedrijven binnen 3 kilometer en een vervoersverbod voor onder meer eieren, pluimvee en mest in de 10 kilometer-zone Daarnaast geldt in een veel groter gebied een vervoersverbod voor risicovogels (pluimvee, watervogels en loopvogels). Sinds 15 april ging het om de zuidelijke helft van de Gelderse Vallei, sinds 19 april ook voor de noordelijke helft.
Vogelgriep dook vorige week, na een periode waarin zich wekenlang geen nieuwe gevallen op pluimveebedrijven voordeden, plotseling weer op in het hart van de Nederlandse pluimveesector. In de 10 kilometer-zones rond de recent besmette bedrijven liggen honderden pluimveehouderijen.
Zonnig weer
Volgens Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, komen de nieuwe uitbraken geheel onverwacht. „Juist vorige week had de expertgroep van LNV het risicoprofiel naar beneden toe bijgesteld. Met zonnig weer, zoals van de afgelopen tijd, daalt normaliter de virusdruk. Het virus kan slecht tegen ultraviolette straling.”
Wat de bron van de nieuwe besmettingen is, is nog onbekend, zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep pluimveehouderij van LTO-Nederland. Onderzoek moet dat uitwijzen. Eerdere uitbraken waren afkomstig van wilde vogels.
Intussen neemt volgens De Jong de ongerustheid toe, zowel in de sector als bij het ministerie. „Het ministerie betrekt ons bij de vraag of nog extra maatregelen mogelijk zijn. Dat is positief.” Daarbij kan volgens De Jong worden gedacht aan een zogeheten stand-still in een groot gebied, of aan extra ruimingen. „Zo ver zijn we nu nog niet. Eerst moet duidelijk worden of er verband is tussen de besmettingen van de afgelopen dagen.”
Schaffelaarse Bos
Barneveld sloot zaterdag een deel van het Schaffelaarse Bos af, nadat daar dode vogels waren gevonden. „Vermoedelijk hadden die vogelgriep”, zegt Oplaat. „Dat is heel gevaarlijk. Wandelaars of honden kunnen het virus zomaar verspreiden.”
De Jong vindt het te vroeg om de dode vogels in het bos als bron van de besmettingen op pluimveebedrijven aan te wijzen. „We weten op dit moment nog te weinig.”