Politiekinitiatiefwet
SGP komt met Nationale Defensiewet

Wat de SGP betreft moet er een Nationale Defensiewet komen. „Die wet moet borgen dat de landsverdediging op orde komt en blijft”, aldus Kamerlid Chris Stoffer.

Redactie politiek
SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat
SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat

„Het verdedigen van onze vrijheid is een kerntaak van de regering en mag niet opnieuw worden verwaarloosd”, stelt de SGP’er.

De SGP is vorig jaar begonnen met het uitwerken van een Nationale Defensiewet en het concept daarvoor is nu gereed, zo staat in een persbericht van de partij.

„De gruwelijke werkelijkheid is dat dit hard nodig is”, aldus Stoffer. „De beelden uit Oekraïne drukken ons iedere dag met de neus op de vreselijke feiten. Laten we niet langer zorgeloos of naïef zijn.”

De SGP wil met de initiatiefwet bereiken dat het defensiebeleid voldoet aan de grondwettelijke taken en aan internationale verplichtingen zoals de zogenoemde NAVO-norm. Die houdt in dat lidstaten van het militaire bondgenootschap ten minste 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) besteden aan defensie.

Om de NAVO-norm te halen, zouden structureel miljarden extra euro’s aan defensie moeten worden uitgegeven, bovenop de afspraak uit het coalitieakkoord om het budget structureel met drie miljard euro te verhogen. Een ruime Kamermeerderheid stemde onlangs voor een motie waarin het kabinet wordt gevraagd „naar manieren te zoeken om nog deze kabinetsperiode structureel extra te investeren in Defensie, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen.”

De SGP wijst erop dat als de NAVO-norm wettelijk vastligt, de regering hieraan is gebonden. De partij wil dat er voor de langere termijn een tienjaarlijks Defensieplan komt.

De partij meldt dat zij het concept van de initiatiefwet nu gaat delen met deskundigen en daarna op zoek gaat naar politieke steun in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer