Rusland-expert van Clingendael: Steun FVD-leider Baudet aan Kremlin is gevaarlijk
Het is „gevaarlijk” dat FVD-leider Thierry Baudet in de huidige Oekraïne-crisis „volledig de kant kiest van het Kremlin.”
Dat zegt Bob Deen, Rusland-expert bij Instituut Clingendael, dinsdagmiddag desgevraagd.
Tegenover de NOS zei Baudet dinsdag de actie van Poetin „heel goed” te begrijpen.
Met het uitspreken van „steun voor Rusland” speelt Baudet in op sentimenten die leven onder ongeveer 20 procent van de Nederlanders, schetst Rusland-expert Deen.
Recent bleek uit onderzoek van Clingendael dat zo’n 20 procent van de Nederlanders er begrip voor heeft dat Rusland invloed wil houden in landen als Oekraïne en Belarus (ook wel Wit-Rusland genoemd). Die groep stemt vooral rechts. Van kiezers van FVD, PVV en SGP is meer dan de helft het eens met de stelling: „Ik vind het een goede zaak dat in Rusland traditioneel-conservatieve waarden en nationale trots worden uitgedragen.” Meer dan 40 procent van de stemmers op JA21 en BBB schaart zich achter die stelling.
Op de Twitter-vraag van SGP-jongere Mathijs van der Tang „waarom Rusland eigenlijk een bedreiging is voor het westen”, antwoordde Baudet dinsdagmiddag via Twitter onder meer: „Omdat Rusland geen postmodern Great Reset-land is, niet bevangen door wokisme (...), het christendom en de Europese identiteit van haar bevolking beschermt, stabiliteit in het Midden-Oosten nastreeft en trots is op de eigen cultuur.”
Gas
De Oekraïne-crisis kan ook gevolgen hebben voor Nederland, betoogt Rusland-kenner Bob Deen. Zo kunnen de Russen de prijs voor gas opdrijven. „Als reactie op sancties van het Westen kan Rusland met tegensancties komen. Zo stuurde de Russische oud-president Medvedev dinsdag al een erg nare tweet de wereld in. Daarin dreigt hij dat Rusland de gasprijs extreem zal opvoeren. Al wil ik geen onheilsprofeet zijn. Rusland heeft ook belang bij stabiele gasleveranties.”
Een ander gevolg van de huidige Oekraïne-crisis is dat Nederland meer werk zal maken van het versterken van de krijgsmacht, verwacht Deen. „Nederland heeft op dat terrein al stappen gezet. Nederland is ook NAVO-bondgenoot en de NAVO zal vanwege de Russische dreiging de oostflank willen verstevigen. Dat kan betekenen dat Nederland daar soldaten gaat leveren.”
Dat Nederland recent besloot wapens aan Oekraïne te leveren, is van „grote symbolische waarde”, stelt Deen. „Nederland biedt weliswaar relatief weinig wapens aan Oekraïne, maar geeft wel duidelijk het signaal af dat Oekraïne zichzelf mag verdedigen tegen Russische agressie.”
Brave jongetje
De Oekraïnecrisis heeft op militair terrein „niet gek veel gevolgen” voor Nederland, analyseert militair historicus dr. Ronald de Graaf. „Poetin zal echt geen Derde Wereldoorlog willen riskeren.”
De Graaf wijst erop dat de Nederlandse regering slechts een beperkt aantal wapens aan Oekraïne levert. „Nederland wil toch een beetje het brave jongetje zijn en zich niet al te zeer gehaat maken bij de Russen. Wij blijven het land van kooplui en dominees. Ons land voert min of meer een neutraliteitspolitiek en gaat, anders dan de Britten, de confrontatie met Rusland niet zozeer aan. Nederland biedt onder meer honderd scherpschuttersgeweren aan Oekraïne, maar de vraag is of die daar ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Dan zullen er immers ook tal van Oekraïense militairen moeten zijn die overweg kunnen met zulke specialistische geweren.”
Ook in economisch opzicht komt Nederland door de inval van de Russen in Oekraïne niet echt in problemen. Als Rusland in reactie op sancties van het Westen de handel met Nederland op een laag pitje zet, zal dat Nederland weinig pijn doen, denkt de militair historicus. „Nederland verdient jaarlijks ruim 500 miljard aan export naar het buitenland. Slechts zo’n 3 miljard komt van Rusland. Dat is haast een verwaarloosbaar bedrag. Al kunnen natuurlijk specifieke Nederlandse bedrijven die veel zaken doen met de Russen wel flinke hinder ondervinden.”
Omgekeerd verdiende Rusland afgelopen jaren jaarlijks enkele tientallen miljarden aan Nederland, al slonk dat bedrag medio 2020 tot zo’n 20 miljard euro, rekent De Graaf voor. „Als Rusland handel met Nederland zou boycotten, schieten de Russen vooral in eigen voet.”
Gas
Een stokkende levering van gas uit Rusland kan wel „gedoe” opleveren voor Nederland, tekent De Graaf aan. „Als Poetin de gaskraan dichtdraait, krijgen wij het koud. Dan zullen we ons gas elders moeten halen. Weer veel gas uit Groningen oppompen zal moeilijk gaan. Dan zou de regering zich bij de Groningers wel erg gehaat maken. Naar de mens gesproken draait Nederland gerust wel door tijdens deze Oekraïne-crisis. Burgers hebben de komende maanden ook minder gas nodig om het thuis warm te stoken. Het is eind februari en het wordt de komende maanden warmer.”