GezondheidCorona

Studie: Remdesivir vermindert kans op opname door corona aanzienlijk

De virusremmer remdesivir lijkt goed te werken tegen corona, mits tijdig ingenomen. Gebruik van het middel binnen zeven dagen na het ontstaan van klachten vermindert de kans op ziekenhuisopname bij hoogrisicopatiënten met maar liefst 87 procent.

Redactie wetenschap
1 February 2022 09:47
Remdesivir. beeld AFP, Dirk Waem
Remdesivir. beeld AFP, Dirk Waem

Dat blijkt uit een recente publicatie in het gerenommeerde vakblad The New England Journal of Medicine. De zogenaamde Pinetree-studie is uitgevoerd door onderzoekers uit Denemarken, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten.

Aan het onderzoek namen bijna 600 coronapatiënten deel met een hoog risico op een ernstig beloop – ze waren bijvoorbeeld ouder dan 60 jaar, hadden ernstig overgewicht of leden aan een onderliggende aandoening. Alleen mensen mochten meedoen bij wie de klachten niet langer dan zeven dagen geleden waren ontstaan.

De deelnemers kregen willekeurig remdesivir of een nepmedicijn toebedeeld en vormden zo twee vrijwel gelijke groepen. Zowel de onderzoekers als de patiënten wisten vooraf niet welk middel ze kregen. Een kuur met remdesivir duurde drie dagen.

Van de patiënten die remdesivir kregen, moesten er twee in het ziekenhuis worden opgenomen, tegenover vijftien in de placebogroep – een verschil van 87 procent. Vier patiënten in de remdesivirgroep en eenentwintig in de placebogroep bezochten de huisarts vanwege verergering van de klachten. Geen van de patiënten overleed.

„Een driedaagse kuur van remdesivir heeft een acceptabel veiligheidsprofiel en voorkomt verergering van de ziekte bij hoogrisicopatiënten met Covid-19”, concluderen de auteurs van de publicatie. „In de strijd om een einde te maken aan de coronapandemie, voegen deze gegevens nog een optie toe aan het arsenaal voor de behandeling van kwetsbare patiënten.”

Remdesivir is sinds juli 2020 toegestaan voor de behandeling van coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

De virusremmer mag sinds kort ook worden voorgeschreven bij volwassen coronapatiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel tot een risicogroep behoren. Dat heeft het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap half december bekendgemaakt. In dit comité is de Nederlandse medicijnautoriteit CBG vertegenwoordigd.

Ook de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft het medicijn onlangs goedgekeurd voor de behandeling van hoogrisicopatiënten met Covid-19 buiten het ziekenhuis.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap vermeldt remdesivir niet in zijn richtlijnen. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, die landelijke richtlijnen voor medicatie formuleert, meldt dat er op dit moment geen plaats is voor remdesivir in de standaardbehandeling van patiënten met Covid-19.

Remdesivir wordt per infuus gegeven en is daarom minder geschikt voor de behandeling van coronapatiënten buiten het ziekenhuis.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer