Wat vroeger een ovenschotel genoemd werd, heet tegenwoordig een traybake. Een beetje merkwaardig wel, want dat Engelse woord betekent gewoon bakplaat of bakblik. Het zegt niets over wat daarop ligt of in zit. Dat zou evengoed een appelcake als een groentegerecht kunnen zijn. Met dat euvel kampt het traditionele woord ovenschotel trouwens ook, bedenk ik nu. Ook dat zegt niets over de inhoud, maar verwijst feitelijk alleen maar naar het keukengerei waarin het wordt bereid.
Maar goed: de traybake is dus populair, en met reden. Het is een handige manier om eenpansgerechten te bereiden. Er komen weinig potten en pannen aan te pas, dus dat scheelt afwas. De charme ervan is dat je er, na de voorbereidende werkzaamheden, geen omkijken meer naar hebt. En voor veel groenten geldt dat ze meer smaak krijgen als ze worden geroosterd in plaats van gekookt.
Wat bij traybakes een uitdaging is: hoe zorg je ervoor dat alle bestanddelen tegelijk gaar zijn? Spruitjes zijn, als je ze kookt, in een mum van tijd zover. Maar in het onderstaande recept zijn deze minikooltjes het ingrediënt dat de meeste tijd nodig heeft. Snijd grotere spruitjes eventueel doormidden om het garen te versnellen. Of kook ze een paar minuten voor – al strijdt dat met het idee om zo min mogelijk spullen te gebruiken.
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg spruitjes, 1 flespompoen (ca. 1 kg), 4-6 middelgrote rode uien, 200 g paddenstoelen (bijvoorbeeld een mix van kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake), 200 g dunne runderworstjes (bijvoorbeeld merguez), 0,5 el balsamicoazijn, 4 el neutrale olie, tijm naar smaak, ca. 50 gram bleu d’auvergne of een andere blauwschimmelkaas die gemakkelijk smelt, peper en zout naar smaak. Verder nodig: twee bakplaten.
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius. Maak de spruitjes schoon: snijd de onderkant af en verwijder de buitenste blaadjes. Verdeel de pompoen in twee helften. Schraap met een lepel de pitten en de draden eruit. Snijd de pompoen in dikke plakken. Schil ze en snijd ze daarna in grote dobbelstenen. Pel de uien, halveer ze en snijd de helften in drie parten. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
2. Doe alle groenten in een grote kom en voeg balsamicoazijn, olie, tijm en peper en zout naar smaak toe. Hussel alles door elkaar zodat alle groenten met een waasje olie bedekt zijn.
3. Zet twee bakplaten klaar. Verdeel de groenten erover. Leg de worstjes erbovenop. Schuif de bakplaten 30 tot 35 minuten in de oven. Haal de platen halverwege de baktijd een keer uit de oven en schep alles voorzichtig om.
4. Test na 30 minuten of de pompoenblokjes en de spruitjes gaar zijn. Zo niet: laat het gerecht dan nog een paar minuten bakken.
5. Snijd de kaas in stukjes en verdeel die over de bakplaten. Laat de kaas even smelten voor het serveren.