Opinie
Autoraces ondergraven coronabeleid

Nederland was de achterliggende dagen in de ban van de autorace op het circuit in Zandvoort. Voor het eerst in 36 jaar hebben de coureurs daar gestreden om de kampioenstitel. De media zijn opgetogen over het resultaat. De organisatoren spreken achteraf van een „fantastisch feest.” En de burgemeester van Zandvoort is „zeer tevreden” over het verloop.

Hoofdredactie
beeld RD
beeld RD

Toch is die tevredenheid om verschillende redenen misplaatst. Eerst en vooral omdat het slotfestijn op zondag plaatsvond. In plaats van dat de 65.000 bezoekers een kerkdienst volgden om de unieke boodschap van de Bijbel te horen, namen ze plaats op de tribune om zich te vergapen aan de races. Daarnaast hebben miljoenen mensen de wedstrijd via de televisie gevolgd. Daarmee werd de zondag ontheiligd en het vierde gebod van de Tien Geboden massaal overtreden.

Het tweede is dat autoraces tot de gevaarlijkste sporten behoren. Sinds 1952 zijn er 50 coureurs in een formule 1-auto omgekomen, van wie 28 tijdens formule 1-kampioenschappen. De overige slachtoffers onder de formule 1-coureurs vielen bij andere race-evenementen. Met andere woorden: de duizenden toeschouwers in Zandvoort kwamen naar een evenement met een risico op een dodelijke afloop. De vraag mag gesteld worden: Is onze beschaving nu wel zo veel gevorderd ten opzichte van spelen in de oudheid, waar mensen de dood tartten?

Derde bezwaar tegen de wedstrijd in Zandvoort is dat dit evenement op zeer gespannen voet staat met de geldende coronabeperkingen. Ja, de bezoekers moesten zijn gevaccineerd of een testbewijs overleggen. Ja, de tribunes mochten ‘slechts’ voor twee derde zijn bezet. Maar de paginagrote foto’s in de landelijke dagbladen tonen een enorme mensenmassa die vrij dicht opeengepakt zat en die uit zijn dak ging toen bleek dat zijn held, Max Verstappen, kampioen werd.

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei vorige week dat de organisatie van de autoraces in Zandvoort schuurde met het geldende coronabeleid. Dat is zwak uitgedrukt. Dit schuurde niet, dit was een frontale botsing met dat beleid. Onbegrijpelijk is ook dat de koning aanwezig was om het feest mee te maken.

Door de ruimte die afgelopen dagen aan de autosport gegeven is, worden beperkingen voor andere evenementen en samenkomsten ongeloofwaardig. Terwijl de overheid nog steeds –terecht– waarschuwt voor het besmettingsgevaar.

Merkwaardig en tegelijk triest is dat de overheid er bij kerken voortdurend op blijft aandringen om tijdens kerkdiensten de afstand van 1,5 meter te handhaven en zeer ingehouden te zingen, terwijl ze wel een sportevenement op zondag met 65.000 bezoekers toestaat. Terwijl de oorspronkelijke bedoeling van de zondag toch is te rusten. En te luisteren naar de goede boodschap van het ware leven.

Hoofdredactie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer