live
Binnenland
Internationaal onderzoek naar drie medicijnen tegen corona

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen nam in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie

Advertentie

Vaccinatieplicht of test voor leraren Californië

Alle leraren en ander personeel van publieke scholen in Californië moeten een coronavaccinatie halen of zich anders geregeld laten testen op het virus. Gouverneur Gavin Newsom zegt dat Californië als eerste Amerikaanse staat die zo’n maatregel neemt hiermee een leidende rol wil nemen.

Volgens hem zijn er goede wetenschappelijke argumenten voor. Sommige districten van steden als San Francisco en Oakland hadden al zo’n plicht ingesteld. Een verplichte coronavaccinatie voor leerlingen is vooralsnog niet aan de orde. „Maar dat zullen we overwegen als het nodig is”, aldus Newsom. In Californië geldt al een vaccinatie- of testplicht voor alle medewerkers van de overheid en de gezondheidszorg.

De grootste onderwijsvakbond van de Verenigde Staten heeft zich uitgesproken tegen zo’n brede vaccinatie- of testplicht en wil dat er lokaal over wordt besloten. De tweede bond is wat gaan schuiven met zijn standpunt en kan er eventueel mee instemmen.

Volgens de Amerikaanse regering is 90 procent van de leraren en andere onderwijsmedewerkers gevaccineerd. Het Witte Huis heeft al ingestemd met een vaccinatieplicht voor de 1,3 miljoen militairen.

Inspectie: zorgen om zorgpersoneel dat op vakantie is geweest

Zorgorganisaties maken zich zorgen over personeel dat aan het eind van de vakantie terugkeert en mogelijk besmet is met corona. Die constatering doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die nauw in contact staat met de branche over de gevolgen van de coronacrisis.

Volgens de inspectie is het nog onbekend hoe de organisaties met de terugkerende medewerkers moeten omgaan. „Een bedrijfsarts is verplicht een risico-inventarisatie te maken en mag medewerkers vragen of ze gevaccineerd zijn. Zo kan een bedrijfsarts een belangrijke rol spelen bij de risico-inschatting en het adviseren van de juiste maatregelen”, aldus de inspectie.

IGJ ziet verder dat het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen iets toeneemt. Het gaat om een lichte toename onder zowel cliënten als zorgverleners. Hoe ziek mensen worden verschilt volgens de inspectie, maar het aantal overlijdens als gevolg van het virus „lijkt vooralsnog beperkt”.

Internationaal onderzoek of drie medicijnen tegen corona helpen
christine-sandu-jwWtZrm67VI-unsplash.jpg
De medicijnen zijn door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek en worden naar de betrokken ziekenhuizen verscheept. beeld Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begint een grote internationale proef met drie medicijnen om te zien of die de toestand verbeteren van opgenomen coronapatiënten. Artesunaat, imatinib en infliximab zullen worden getest op patiënten in meer dan zeshonderd ziekenhuizen in 52 landen.

Het vinden van effectievere en toegankelijkere therapieën voor Covid-19-patiënten blijft een cruciale behoefte, aldus WHO-baas Tedros. Artesunaat is een behandeling voor ernstige malaria. Imatinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor bepaalde vormen van kanker en infliximab een behandeling voor aandoeningen van het immuunsysteem zoals de ziekte van Crohn en reuma.

De medicijnen zijn door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek en worden naar de betrokken ziekenhuizen verscheept. „We hebben al veel hulpmiddelen om Covid-19 te voorkomen, te testen en te behandelen. Maar we hebben meer nodig”, zei Tedros op een persconferentie. De WHO onderzocht eerder al andere bestaande geneesmiddelen voor een coronabehandeling, maar die bleken echter geen of weinig effect te hebben.

Vaccinatieregistratie RIVM na maanden nagenoeg op orde

Nog slechts een paar procent van de coronavaccinaties die bij huisartsen en zorginstellingen zijn gezet, is niet opgenomen in het centrale register van het RIVM, blijkt uit navraag van het ANP. In april uitte het Outbreak Management Team (OMT) zorgen over het achterblijven van de prikregistraties, maar enkele maanden later lijkt het probleem dan toch opgelost.

Een volledig register is volgens het OMT belangrijk voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu spoorde huisartsen in speciale belrondes aan om de gezette prikken in te voeren in het landelijke register. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zei daarop dat het invoeren van de vaccinaties „gewoon goed” ging en dat er mogelijk na het aanvinken van de juiste vakjes iets misging. De partijen werkten samen aan een oplossing en afgelopen maanden werd het percentage prikken dat nog niet geregistreerd was steeds kleiner.

Volgens een woordvoerder van het RIVM is het niet duidelijk of de „paar procent” die nog niet in het register staat, te wijten is aan de laatste paar huisartsen die de vaccinaties niet goed doorgeven. Het kan namelijk ook dat de gevaccineerden zelf geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de gegevens met het instituut.

Bovendien, zegt hij, is het percentage gebaseerd op het aantal zogenoemde ‘uitgereden vaccins’. Dat zijn de doses die zijn geleverd aan de huisartsen. Maar veel huisartsen hebben nog ongebruikte vaccindoses in hun koelkast liggen. Die prikken zijn dus niet gezet. Volgens de LHV gaat het om zo’n 100.000 vaccins van AstraZeneca, het vaccin waar huisartsen mee prikken.

Huisartsen kunnen volgens de LHV niets meer met deze doses, omdat er nauwelijks nog geprikt wordt met AstraZeneca in Nederland. „Huisartsen willen graag dat deze vaccins alsnog zinvol ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld in landen waar weinig vaccin voorhanden is”, aldus een woordvoerster van de LHV.

Het ministerie van Volksgezondheid beantwoordde hier begin augustus Kamervragen over. Vaccins die overblijven zullen na het verlopen van de houdbaarheidsdatum worden vernietigd, aldus coronaminister Hugo de Jonge in zijn brief aan de Kamer. Volgens de minister kunnen ze vanwege kwaliteitseisen niet meer worden gebruikt.

Belgische justitie wil eind aan rechtszaak Engel tegen viroloog

De rechtszaak van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst mag niet doorgaan, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. De zaak gaat volgens het OM niet over laster, maar over een persmisdrijf.

Ahold sluit vaccinatieplicht Amerikaans personeel niet uit
ANP-423090815.jpg
beeld ANP, ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Supermarktconcern Ahold Delhaize sluit een vaccinatieplicht voor personeel van zijn Amerikaanse ketens niet uit, meldt RTL Z. Kantoorpersoneel van concurrent Walmart moet al verplicht een prik halen, maar het Nederlandse-Belgische concern wil liever eerst naar andere opties kijken.

„Op dit moment hebben we nog niet besloten om vaccinaties verplicht te stellen”, zegt topman Frans Muller in een interview met RTL Z. „We richten ons op andere maatregelen om de veiligheid van onze mensen en klanten te waarborgen.” Dat doet het bedrijf onder meer met plastic schermen en beschermende kleding, legt hij uit.

Daarnaast hoopt hij dat personeel uit zichzelf een vaccinatie haalt, al dan niet met wat duwtjes in de rug. Het is volgens Muller ook van het grootste belang dat ‘economieën weer opengaan’ voor het bedrijf. Door de corona zijn aanvoerketens van het bedrijf verstoord geraakt waardoor in de VS niet alle producten uit het assortiment te krijgen zijn.

In twaalf regio’s gaat het risiconiveau omlaag

Doordat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames daalt, kunnen de risiconiveaus voor het coronavirus in twaalf regio’s omlaag. De overheid heeft de status van de 25 veiligheidsregio’s woensdag weer vastgesteld. De vier risiconiveaus zijn waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

Groningen en Gooi en Vechtstreek gaan in één klap twee stappen naar beneden. Ze stonden allebei sinds 13 juli op het hoogste niveau, zeer ernstig, maar hebben vanaf woensdag de status zorgelijk.

Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost staan ook niet meer op het hoogste risiconiveau. Zij zakken van zeer ernstig naar ernstig.

Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord gaan van ernstig naar zorgelijk.
Limburg-Noord is de enige regio waar de situatie verslechtert. De streek stond op ernstig, maar vanaf woensdag is de situatie er zeer ernstig. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames.

In de twaalf andere regio’s verandert niets. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg blijven op zeer ernstig staan. Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord hebben een week langer de status ‘ernstig’ en in Drenthe en Zeeland blijft de situatie zorgelijk. Het laagste niveau, waakzaam, geldt ook de komende week nergens.

Alles bij elkaar staan er zeven regio’s op zeer ernstig, tien op ernstig en acht op zorgelijk. Afgelopen week gold in veertien regio’s zeer ernstig, in negen regio’s ernstig en in twee zorgelijk.

De overheid stelt de risiconiveaus volgende week woensdag opnieuw vast. Voor de maatregelen heeft de kaart voorlopig geen gevolgen. De ingestelde beperkingen gelden in het hele land.

Verloskundige Margot van Dijk: Nog onzeker hoe gevaarlijk deltavariant voor zwangere is

De deltavariant lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen, berichtte onder meer het AD afgelopen vrijdag. Bangmakerij, vindt verloskundige Margot van Dijk. „Op dit moment weten we dat gewoon nog niet goed.”

Meer corona door vakanties in buitenland

Het aandeel positieve coronatests dat te wijten is aan buitenlandse reizen neemt met de week toe. Zo ontstond er een cluster op een jongerenreis van Beter Uit naar Kroatië. Desondanks maakt het RIVM zich nog geen zorgen. „Deze aantallen laten vooral het reisgedrag van mensen zien.”

Gewonden bij rellen tegen coronaregels in Litouwen

In Litouwen zijn rellen uitgebroken vanwege plannen om strengere regels in te voeren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er raakten volgens lokale media zeker tien agenten gewond in hoofdstad Vilnius. De politie verrichtte 26 arrestaties.

De overheid van het noordoostelijke EU-land wil dat mensen vanaf medio september een coronapas gaan gebruiken om toegang te krijgen tot sommige openbare locaties, zoals bepaalde winkels en het openbaar vervoer. Met zo’n pas kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen van het coronavirus.

Niet alle Litouwers zitten te wachten op dergelijke beperkingen. Zo’n 5000 demonstranten waren dinsdag naar het parlement gekomen om hun ongenoegen duidelijk te maken. De politie greep in toen de menigte de uitgangen het parlement begon te blokkeren. Daarop escaleerde de situatie. Omroep LRT bericht dat mensen met flessen begonnen te gooien, waarna de politie traangas afvuurde. Er zou ook een ambulance zijn bekogeld met stenen.

Meer regio’s doen stapje terug naar risiconiveau ‘zorgelijk’

Het aantal coronagevallen daalt verder en het aantal ziekenhuisopnames begint ook te dalen, en dat is terug te zien op de kaart van risiconiveaus in Nederland. De overheid stelt die woensdag weer vast voor de 25 veiligheidsregio’s. Waarschijnlijk kunnen meerdere regio’s het hoogste niveau verlaten en zakken een paar streken naar het een na laagste niveau.

Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. De hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.

Momenteel staan veertien regio’s op zeer ernstig, negen op ernstig en twee op zorgelijk. Het laagste niveau, waakzaam, geldt sinds 13 juli nergens meer. Op de nieuwe kaart van woensdag staan vermoedelijk tien regio’s op zeer ernstig, zeven tot negen op ernstig en zes tot acht op zorgelijk.

Drenthe en Zeeland zijn de twee regio’s die nu al op zorgelijk staan. Zij krijgen woensdag vermoedelijk gezelschap van Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord, waar de situatie nu nog ernstig is. Daar zouden de regio’s Gooi en Vechtstreek en Brabant-Zuidoost bij kunnen komen. Zij hebben nu nog de status ‘zeer ernstig’, maar het aantal ziekenhuisopnames is zo sterk gedaald dat ze inmiddels op de grens tussen zorgelijk en ernstig zitten.

De regio’s Groningen, Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Hollands Midden gaan waarschijnlijk van zeer ernstig naar ernstig. Gelderland-Zuid en Limburg-Noord gaan waarschijnlijk juist de andere kant op, doordat het aantal ziekenhuisopnames er stijgt. Zij hebben nu het risiconiveau ernstig, maar dit wordt vermoedelijk zeer ernstig.

Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Twente, Zuid-Limburg, Kennemerland en Zuid-Holland Zuid blijven waarschijnlijk op zeer ernstig staan.

Viruswaarheid-voorman in rechtszaal tegenover Belgische viroloog

Viruswaarheid-voorman Willem Engel zet zijn polemiek met de Belgische viroloog Marc Van Ranst woensdag voort voor de rechter. De Nederlander staat in een Mechelse rechtszaal tegenover Van Ranst, met wie hij al menig twitterruzie uitvocht.

Engel beschuldigt de Belg van laster en „eerroof” (smaad), omdat die hem extreemrechts en een virusontkenner zou hebben genoemd. De zeer zichtbare en uitgesproken Van Ranst, uitgegroeid tot een van de gezichten van de Belgische strijd tegen de coronapandemie, spreekt dat tegen. Bovendien kan Engel er zelf ook wat van, voert hij aan. Engel zou Van Ranst op zijn beurt hebben uitgemaakt voor communist, extremist en schorriemorrie.

De Nederlandse dansleraar en activist en de Belgische hoogleraar namen het al vaak tegen elkaar op op Twitter. Het liep onder meer hoog op toen Engel Van Ranst, die ondergedoken zat omdat een Belgische militair het op hem gemunt zou hebben, aanwreef dat hij dat deels aan zichzelf te wijten had. Van Ranst noemde Engel daarop „een mafkees” van „de wappiekermis” en zei pas naar hem te luisteren als er „een salsapandemie” zou uitbreken. Die tweets werden na een inzamelingsactie van medestanders van Van Ranst afgedrukt op duizenden bushokjes.

De twee treffen elkaar om 12.00 uur voor de rechtbank van eerste aanleg in Mechelen. Engel wordt bijgestaan door zijn Belgische geestverwant en advocaat Michael Verstraeten. Van Ranst voert zijn eigen verdediging.

Scholen in Texas en Florida negeren verbod op verplicht mondkapje

Scholen in Florida en Texas verzetten zich tegen het verbod van hun Republikeinse gouverneurs om mondkapjes voor kinderen en leraren verplicht te stellen, nu het aantal coronabesmettingen vooral in conservatieve gebieden met lage vaccinatiepercentages toeneemt.

Zo maakten scholen in de gemeente Broward in Florida dinsdag bekend dat ze een bevel zullen negeren van de Republikeinse gouverneur Rick DeSantis, dat de mondkapjesplicht in die staat verbiedt. Maandag gaven scholen in Dallas, Texas, al aan zich niets aan te trekken van het verbod op de mondkapjesplicht van de gouverneur van Texas, Greg Abbott.

De rebellie van de scholen in Florida en Texas is een reactie op de vele nieuwe coronagevallen die hun staten overspoelen. Schoolhoofden en leraren proberen scholieren te beschermen, ook omdat velen van hen jonger dan twaalf jaar zijn en zich derhalve (nog) niet kunnen laten vaccineren.

Per hoofd van de bevolking hebben Florida, Louisiana en Arkansas momenteel het hoogste aantal nieuwe gevallen en ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten. Texas loopt niet ver achter. In Florida wordt bijna een op de drie ziekenhuisbedden bezet door een coronapatiënt.

Desondanks heeft gouverneur DeSantis onlangs gedreigd salarissen in te houden van schoolfunctionarissen die zijn verbod op verplichte mondkapjes schenden. Die dreiging leidde tot een reactie van president Joe Biden. Via zijn woordvoerder gaf hij dinsdag aan dat hij overweegt schoolmedewerkers die hun salaris verliezen terug te betalen als DeSantis zijn dreigement doorzet.

RIVM: niet 85 maar 84 procent volwassenen kreeg eerste prik

Ruim 84 procent van de volwassenen heeft tot en met afgelopen zondag ten minste één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut nog dat bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één prik had gehad, maar vanwege een aantal correcties in de berekeningen moest dat percentage een beetje naar beneden worden bijgesteld. In totaal moesten er 160.000 vaccinaties worden gecorrigeerd

Honderden meldingen over oorsuizen na coronaprikken

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft zo’n 600 meldingen binnengekregen over oorsuizen na coronavaccinaties. Over duizeligheid na een coronavaccinatie kwamen meer dan 4000 meldingen binnen.

De meldingen hebben betrekking op alle vier de coronavaccins, een exacte onderverdeling is er niet. Volgens Lareb hebben sommige mensen kortstondig last van oorsuizingen en andere een langere periode. Het bijwerkingencentrum heeft hier geen cijfers van. Ook zijn er geen details bekend over de duizeligheid.

MBO Raad: nu is het moment om mbo weer volledig te openen

Als er één moment is om het middelbaar beroepsonderwijs weer volledig te openen, is het nu, zegt de MBO Raad in aanloop naar het kabinetsbesluit over heropening van het hoger onderwijs aanstaande vrijdag. Het kabinet heeft het hoger onderwijs gevraagd zich voor te bereiden op volledige heropening, maar toch ook een scenario in het achterhoofd te houden waarin nog steeds 1,5 meter afstand bewaard moet worden.

Duitsland zet ongevaccineerden verder onder druk

De Duitse autoriteiten gaan ongevaccineerden verder onder druk zetten. Coronatests zijn vanaf 11 oktober niet meer gratis. Met de stap moeten ongevaccineerden worden overgehaald zich alsnog te laten inenten, melden Duitse media over het besluit van de regering in Berlijn en de zestien deelstaten.

Voor ongevaccineerden wordt een negatieve test een noodzaak, want het is de bedoeling dat binnenkort de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaat gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden kom je niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten zouden taboe worden, aldus media.

Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie

Weer zijn honderden mensen met het coronavirus onder de leden teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wekelijkse cijfers.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er veel mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij een op de drie mensen die afgelopen week positief testten, is de „setting van besmetting” wel vastgesteld.

Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 686 patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat zijn er 4 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake. Op de intensivecareafdelingen is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, 2 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds 18 juni. Dat is nog altijd aanzienlijk lager vergeleken met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten op de ic’s lagen.

Geen rijtoer koning met Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden ook dit jaar niet met een koets door Den Haag op Prinsjesdag. Vanwege de coronamaatregelen gaat de rijtoer niet door, net als vorig jaar. Dat heeft de Eerste Kamer dinsdag laten weten. Die organiseert formeel de opening van het parlementaire jaar.

Aantal nieuwe coronabesmettingen Israël boven de 6000
ANP-435206108.jpg
beeld AFP, Menahem Kahana

In Israël zijn de afgelopen 24 uur 6275 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het is de eerste keer in een half jaar tijd dat dit aantal boven de 6000 ligt. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg naar 394.
Israël begon voortvarend aan de vaccinatiecampagne begin dit jaar en had lange tijd te maken met lage besmettingscijfers als gevolg daarvan. Momenteel is 58 procent van de bevolking volledig ingeënt tegen het coronavirus. Door de opkomst van de Delta-variant schiet het aantal besmettingen omhoog.
De Israëlische regering zei eerder dat de werking van het vaccin van Pfizer/BioNTech flink zakt na een aantal maanden. Het zou volgens Israël voor 39 procent beschermen tegen een besmetting.
De coronamaatregelen zijn zondag aangescherpt in Israël. Zo geldt op veel plekken weer een mondkapjesplicht en is voor elke bijeenkomst een vaccinatiebewijs of een negatieve test nodig om toegang te krijgen, ook voor kinderen. Verdere maatregelen worden niet uitgesloten.

Ruim 13 procent minder fietskilometers in coronajaar

In het coronajaar 2020 hebben Nederlanders ruim 13 procent minder fietskilometers in de benen zitten dan in het jaar ervoor, ziet BOVAG na analyse van CBS-cijfers. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1112 kilometer per jaar fietsten, daalde dat vorig jaar naar 966 kilometer. Van de vijf uitgesplitste reismotieven die mensen hebben, klommen mensen alleen voor recreatie vaker op de fiets in 2020.

De gevolgen van de coronamaatregelen kwamen in het fietsen het duidelijkst naar voren in het geringere aantal kilometers in verband met onderwijs en opvang (-39,3 procent) en woon-werkverkeer (-32,5 procent). Voor uitgaan en hobby was het effect aanzienlijk kleiner met een afname van 18,8 procent ten opzichte van 2019. Nederlanders bleven boodschappen bijna even vaak met de fiets halen (-5,5 procent). Zeeland is de enige regio waar in totaal meer werd gefietst dan in 2019: 1255 kilometer legde de Zeeuw in 2020 gemiddeld af, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor.
De gemiddelde Nederlander van 12 jaar en ouder legde in het coronajaar 254 recreatieve kilometers op de tweewieler af, dat is juist een stijging van 30,3 procent in vergelijking met 2019. Een verklaring zoekt BOVAG daarvoor in de gesloten sportscholen, de beperkte mogelijkheden om in verenigingsverband te sporten en de gesloten dagattracties. Recreatieve tochten met de e-bike als uitje en sportief wielrennen en mountainbiken werden razend populair, concludeert de brancheorganisatie.

Merkel en deelstaatpremiers vergaderen over coronabeleid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en premiers van deelstaten vergaderen dinsdag over het coronabeleid. Duitse media berichten dat de vraag centraal zal staan welke maatregelen nodig zijn om een vierde golf van het coronavirus af te wenden, nu het aantal besmettingen weer sneller stijgt.
De Duitse toppolitici komen niet fysiek bijeen, maar overleggen via videoverbinding. De vergadering gaat volgens de agenda van Merkel vooral over coronavaccinaties. Er wordt naar verwachting besproken hoe de vaccinatiecampagne kan worden opgevoerd.
Zo’n 55 procent van de Duitse bevolking geldt als volledig gevaccineerd en dat wordt gezien als te weinig om een nieuwe coronagolf tegen te houden. In de aanloop naar het topoverleg gingen in de Duitse politiek stemmen op om te stoppen met het gratis aanbieden van sneltesten aan mensen die ook de mogelijkheid hebben om zich te laten inenten.
Het coronabeleid is niet het enige onderwerp op de agenda. Er wordt ook gesproken over de nasleep van de overstromingen van afgelopen maand. Die watersnood heeft met name in het westen van Duitsland een enorme ravage aangericht. Er vielen ongeveer 180 doden.

Plannen voor vaccinatie en voorlichting in scholen
ANP-435221936.jpg
beeld ANP, Sander Koning

Een aantal GGD’en bespreekt met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven, schrijft de Volkskrant. Zo willen zij de vaccinatiegraad opkrikken onder 12- tot 18-jarigen. Tot nog toe heeft slechts 43 procent van deze leeftijdsgroep zijn eerste prik gehad.
Er zijn zorgen bij de GGD’en over mogelijke virusuitbraken op scholen als de vaccinatiegraad niet stijgt. Zo is de GGD Hollands Noorden in gesprek met scholen in het voortgezet onderwijs of die openstaan voor vaccinatie bij scholen. De GGD West-Brabant heeft een afspraak staan om in september internationale schakelklassen te vaccineren. De GGD Amsterdam bespreekt met scholen of medewerkers voorlichting kunnen geven. Bij andere GGD’en „staan de tieners op de agenda”, maar zijn nog geen concrete acties ondernomen.
„Wij weten dat sommige GGD’en in hun regio initiatieven ontplooien in samenwerking met de scholen voor vaccinatie van deze leeftijdsgroep”, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Daarbij zegt de woordvoerder expliciet dat er in alle gevallen ook voorlichting wordt gegeven.

Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Australische staat

Ondanks een al weken durende strenge lockdown krijgt de Australische deelstaat New South Wales met miljoenenstad Sydney de corona-uitbraak niet onder controle. De gezondheidsautoriteiten maakten dinsdag bekend dat er een recordaantal van 356 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Vier ouderen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, geen van allen was ingeënt.
„We weten dat New South Wales moeilijke tijden doormaakt, maar we weten ook dat vaccinaties een belangrijk hulpmiddel zijn om de verspreiding te verminderen en ziekenhuisopnames te voorkomen”, zei de regionale premier Gladys Berejiklian. „Het is zo triest om te horen van sterfgevallen, vooral van oudere mensen, die om welke reden dan ook niet zijn gevaccineerd.”
Grote delen van New South Wales, waaronder Sydney, zijn al sinds eind juni in strikte lockdown. De maatregelen duren in ieder geval tot eind augustus.
Australië is met zijn 25 miljoen inwoners al lang zeer succesvol in de strijd tegen de pandemie door extreem strenge regels. Door de verspreiding van de Delta-variant neemt het aantal gevallen nu echter toe. De vaccinatiecampagne vordert langzaam, mede door scepsis onder de bevolking.

Studenten in de knel door regeling coronacompensatie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de studenten die buiten de boot vallen bij de nieuwe corona-studiecompensatieregeling. Het beleid is volgens de LSVb niet eerlijk, waardoor een financiële domper dreigt voor honderden studenten. De bond opent daarom een meldpunt voor klachten over het huidige beleid, meldt De Telegraaf.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ontving de afgelopen weken verschillende meldingen van studenten voor wie de huidige corona-studiecompensatieregeling, recent gelanceerd door het onderwijsministerie, niet toereikend is.
Zo krijgen studenten die vóór 31 augustus afstuderen 535 euro van het betaalde collegegeld terug. Studenten die het komend collegejaar studeren, en ook al in de voorgaande coronajaren hebben gestudeerd, krijgen een halvering van het collegegeld. Maar studenten die door kort oponthoud aan het begin van het komende collegejaar afstuderen, krijgen alleen een halvering voor de korte periode dat zij in het nieuwe collegejaar gestudeerd hebben. En dat is oneerlijk, zegt Ama Boahene, voorzitter van de LSVb.

Aantal nieuwe coronagevallen daalt langzaam

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer zo snel als in de voorgaande weken. In de afgelopen week zijn maar iets minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. De daling lijkt af te vlakken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. In de zes dagen na de laatste update zijn 15.881 positieve tests geregistreerd, gemiddeld bijna 2650 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer dinsdag tussen de 18.000 en 19.000 kan uitkomen. Dat zou een daling van 10 tot 15 procent zijn ten opzichte van vorige week.
Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar iets meer dan 21.000.

Het RIVM meldt ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal lijkt verder te dalen. Vorige week meldde de dienst 541 nieuwe opnames in een week tijd, iets lager dan de week ervoor. De piek lijkt bereikt, stelde het RIVM toen. Het aantal sterfgevallen dat in een week tijd is gemeld, stijgt nog wel. Dat komt waarschijnlijk uit op ongeveer 40, het hoogste niveau in zo’n twee maanden tijd. Vorige week meldde het RIVM 28 sterfgevallen en de week ervoor 21.
Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Het schommelt sinds een tijdje rond de 0,7. Zo’n laag getal wijst erop dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. De uitbraak kan dan langzaamaan doven. Begin juli stond het reproductiegetal op 3, het hoogste niveau ooit. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer