Binnenland
Verloskundige Margot van Dijk: Nog onzeker hoe gevaarlijk deltavariant voor zwangere is

De deltavariant lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen, berichtte onder meer het AD afgelopen vrijdag. Bangmakerij, vindt verloskundige Margot van Dijk. „Op dit moment weten we dat gewoon nog niet goed.”

De kans dat een gezonde zwangere vrouw ernstige Covid-19 krijgt, is klein, maar wel groter dan bij een niet-zwangere. beeld ANP, Bas Czerwinski
De kans dat een gezonde zwangere vrouw ernstige Covid-19 krijgt, is klein, maar wel groter dan bij een niet-zwangere. beeld ANP, Bas Czerwinski

De kranten baseren zich op Brits onderzoek onder bijna 3400 zwangere vrouwen, dat eind juli als een voorlopige publicatie verscheen op de onlinedatabase medRxiv. Uit deze studie bleek dat zwangere vrouwen die corona opliepen in de periode dat de deltavariant dominant was, vaker ernstige klachten ervoeren dan vrouwen die eerder besmet raakten. Zo was 15 procent van de vrouwen die door de deltavariant in het ziekenhuis belandden, er dermate slecht aan toe dat ze naar de intensive care moesten worden overgeplaatst. Voor respectievelijk het oorspronkelijke virus en de alphavariant was dat bij slechts 8 en 11 procent het geval.

Volgens Van Dijk, die op haar website en Instagram-account diverse onderzoeken bespreekt, bewijst de studie echter niet dat de momenteel dominante deltavariant gevaarlijker is dan de oudere varianten. „Dat kunnen we nu nog niet hard maken, omdat veel gegevens over de patiënten in de studie ontbreken én omdat de groep met de deltavariant nog relatief klein is.”

De verloskundige uit het Utrechtse Achterveld is wars van nieuwsberichten die wijzen op het gevaar van corona voor zwangere vrouwen. „Dat zie ik continu gebeuren in de media. Ik vind dergelijke bangmakerij niet helpend voor zwangere vrouwen om een weloverwogen keuze rond het halen van een coronaprik te maken. Laten we reëel blijven: de kans dat een gezonde zwangere ernstige Covid krijgt, is heel klein.”

Trimester

Van Dijk denkt wel dat zwangere vrouwen in het derde trimester meer risico lopen dan niet-zwangeren op ernstige Covid-19. „Maar ik betwijfel of we dat heel stellig kunnen zeggen. Bovendien: hoe groot is dat risico dan precies?”

De beroepsgroep voor gynaecologen NVOG is stellig. „De kans dat een zwangere vrouw met corona naar de intensive care moet, is drie keer zo groot als bij een vrouw van dezelfde leeftijd die niet zwanger is”, vermeldt de vereniging in een brochure op haar website. Toch is „de kans om door corona erg ziek te worden tijdens de zwangerschap erg klein. Van de honderd zwangere vrouwen met corona, moeten er vier naar de intensive care. Drie van deze vier vrouwen hebben intensieve beademing nodig.”

De NVOG baseert zich onder meer op een Brits overzichtsartikel dat 192 studies bundelt en begin dit jaar verscheen in het vooraanstaande vakblad the British Medical Journal. Het artikel noemt naast de gevaren van corona voor de vrouw ook een verhoogd risico op vroeggeboorte.

Van Dijk heeft ook kritiek op de kop boven het AD-artikel van vrijdag, die suggereert dat met name jonge en slanke vrouwen met corona in het ziekenhuis belanden. „Waar halen ze dat vandaan? Juist relatief oudere en lijvige vrouwen lopen meer risico.”

Inderdaad: het Britse overzichtsartikel noemt een hoge leeftijd en een hoog lichaamsgewicht als risicofactoren voor ernstige Covid, naast onder meer een hoge bloeddruk, diabetes en zwangerschapsvergiftiging. Ook een niet-Westerse achtergrond vormt een risico.

Van Dijk, die zich liever vroedvrouw dan verloskundige noemt, krijgt geregeld vragen over het nemen van een coronaprik. Ze neemt dan een neutraal standpunt in. „Volwassen vrouwen zijn zelfstandig genoeg om een eigen keuze te maken. Het blijft een afweging tussen de voordelen –het verminderde risico op Covid-19– en de nadelen, zoals de mogelijke langetermijneffecten van de mRNA-vaccins.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer