Binnenland
Meer corona door vakanties in buitenland

Het aandeel positieve coronatests dat te wijten is aan buitenlandse reizen neemt met de week toe. Zo ontstond er een cluster op een jongerenreis van Beter Uit naar Kroatië. Desondanks maakt het RIVM zich nog geen zorgen. „Deze aantallen laten vooral het reisgedrag van mensen zien.”

Steeds meer mensen nemen een coronabesmetting mee uit het buitenland. beeld ANP, Ramon van Flymen
Steeds meer mensen nemen een coronabesmetting mee uit het buitenland. beeld ANP, Ramon van Flymen

Waar een week geleden nog 10 procent van de positieve tests terug te voeren was op een buitenlandse reis of vakantie en twee weken geleden 8 procent, is dat inmiddels gestegen naar meer dan 11 procent.

Toch zijn extra maatregelen niet direct nodig, vindt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM. „Tenminste, zolang iedereen die terugkomt uit een geel, oranje of rood land zich laat testen. Daarmee voorkom je grotendeels dat mensen het virus meenemen en hier verspreiden. De aantallen zijn nu vooral een afspiegeling van het reis- en risicogedrag van mensen.”

Reisorganisatie Beter Uit is er erg strikt in dat deelnemers aan groepsreizen zich laten testen. Zo kwam er in Kroatië een cluster aan het licht: na een zelftest bleken negen deelnemers besmet. Als directeur is Jan van den Bosch er „buitengewoon fel op dat alle deelnemers zich aan de regels houden”, voor zover hij daar zicht op heeft.

De reisorganisatie neemt daarom stevige maatregelen. Door het strenge testbeleid vormen groepen een reisbubbel. Daarbinnen is 1,5 meter afstand niet verplicht. Wel worden contacten met mensen erbuiten zo veel mogelijk beperkt. Het aantal mensen dat in Kroatië was voorafgaand aan een positieve test steeg in procenten het hardst in de afgelopen tijd, volgens de RIVM-cijfers: van 5,6 naar 8 procent in een week tijd.

Lorianne van Cappellen is reisleider van een groep van Beter Uit die momenteel in Kroatië zit. Hoewel ze er in de week dat de besmetting plaatsvond niet bij was, baalt ze er van. „Aan de andere kant valt het statistisch gezien mee en denk ik dat we het heel goed doen.” Tot nu toe waren de positieve testuitslagen in Kroatië de enige op reizen van Beter Uit deze zomer. „De strenge maatregelen werpen voor mij wel een schaduw op het verblijf hier, maar aan de andere kant: dat hoort bij deze tijd.”

De jongeren die in Kroatië corona opliepen, gingen met een apart busje terug naar Nederland, zegt Van den Bosch, die nog geregeld contact met hen heeft. „Deze week loopt hun minimale quarantaineperiode af. Als ze geen klachten meer hebben, mogen ze hun huis weer uit. Geen van alleen zijn ze ernstig ziek geworden.”

Het zou goed kunnen dat de komende tijd het aantal positieve tests door buitenlandse reizen en vakanties toeneemt, zegt Van den Hof van het RIVM. Maar het zal niet meer hetzelfde gaan als in 2020, denkt ze. Toen verspreidde het virus zich onder meer doordat veel mensen het van vakantie meenamen. „Het verschil is dat er nu veel mensen gevaccineerd zijn. Ook dit najaar zal het aantal positieve tests toenemen, maar het aantal ernstig zieken zal veel minder zijn dan vorig jaar.” Een echte vakantiepiek lijkt er niet te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer