Neerlandicus dr. J. de Gier (81) overleden
Neerlandicus dr. J. (Jaap) de Gier uit Ede is maandag op 81-jarige leeftijd overleden.
Dat melden bronnen binnen de familie. Dr. De Gier was als neerlandicus jarenlang actief in het middelbaar onderwijs en binnen de kring van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. Hij werd gezien als een kenner op het terrein van de moderne literatuur, poëzie en psalmberijmingen.
Jaap de Gier werd op 20 augustus 1939 in een hervormd gezin in Groenekan geboren. In Utrecht deed hij de mulo en de kweekschool. Vervolgens ging hij in het lager onderwijs aan de slag. Naast zijn onderwijsbaan deed De Gier de studie Nederlands, eerst aan de lerarenopleiding in Utrecht, later aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Vervolgens deed hij promotieonderzoek naar de dichter Geerten Gossaert (1884-1958). In 1982 volgde de promotie.
Inmiddels was De Gier overgestapt naar het middelbaar onderwijs. Van 1968 tot 1971 was hij docent aan de pedagogische academie Rehoboth in Utrecht en van 1971 tot 1982 aan de pedagogische academie Felua in Ede (die later is opgegaan in de Christelijke Hogeschool Ede). Van 1982 tot aan zijn pensionering in 2001 werkte hij als docent en coördinator aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).
De Gier was, buiten zijn schoolloopbaan, op allerlei terreinen actief. Zo was hij dertig jaar lang redactiesecretaris van Theologia Reformata, het wetenschappelijk theologisch tijdschrift van de Gereformeerde Bond. Ook leverde hij regelmatig bijdragen over kerkliederen en dichters in De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond. Hij was betrokken bij de hertaling van de klassieke liturgische formulieren, waarvoor de Gereformeerde Bond het initiatief nam. Tevens maakte dr. De Gier deel uit van de commissie die de herziening van de Statenvertaling –opnieuw een initiatief van de GB– voorbereidde.
Als auteur heeft De Gier meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder ”Van de Souterliedekens tot Marnix” (1987), over stromingen en genres binnen de letterkunde van de hervorming in de 16e eeuw, en ”Marnix van St. Aldegonde: ‘Tolk der bybeltaal’” (1998), over kerklied en kerk bij Marnix. Op verzoek van de Gereformeerde Bond schreef hij een studie over de plaats van God en de Bijbel in de naoorlogse literatuur: ”Provocatie en inspiratie” (2010).
Voor het Reformatorisch Dagblad schreef De Gier recensies van boeken en berijmingen. In 2014 maakte hij deel van de jury van de RD-prijsvraag over Schriftberijmingen.
In de hervormde gemeente van Ede was dr. De Gier vele jaren ouderling. Hij was gehuwd met Giela Doornenbal, met wie hij drie kinderen kreeg.
De rouwdienst heeft vrijdag 18 juni in de Nieuwe Kerk in Ede plaats.