live
Binnenland

Minder dan vierhonderd coronapatiënten op ic

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie3 June 2021 21:36

Advertentie

Helft Britse volwassenen 2 keer geprikt, wel meer besmettingen

Ruim de helft van alle Britse volwassenen heeft twee doses van een coronavaccin gekregen. Sinds de Britten een half jaar gelden met het prikken begonnen, zijn ruim 26 miljoen tweede doses verstrekt.

Premier Boris Johnson, die donderdag zijn tweede vaccin kreeg, repte op Twitter van een „geweldige prestatie”. Ook riep hij op „het werk af te maken”.

Kamer wil snel prik voor kinderen vanaf 12 jaar met aandoening

De Tweede Kamer wil dat kinderen van 12 tot en met 17 jaar die een aandoening hebben of een medisch risico lopen zo snel mogelijk een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie. Een grote meerderheid steunde een motie van D66 die daartoe oproept, bleek donderdag tijdens een coronadebat.

Leids museum toont injectiespuit eerste coronavaccinatie

De injectiespuit waarmee de allereerste vaccinatie in Nederland tegen Covid-19 werd toegediend, is te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Ook de ampul waar het coronavaccin in zat, is nu in bezit van het Leidse museum.

Animo vaccinatie in Bibelbelt verhogen

Kwetsbaren krijgen coronavaccinatie in Rotterdamse Pauluskerk

In de Rotterdamse Pauluskerk hebben donderdag 115 daklozen, arbeidsmigranten en mensen zonder verblijfsvergunning een coronavaccinatie gekregen. Er was veel animo, want ’s ochtends stond er meteen een rij. Sommigen bleken huiverig en keken eerst van een afstandje toe hoe anderen het coronavaccin kregen, meldt de woordvoerster van de Pauluskerk.

Rutte: Onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

Het is „onverstandig” om alle coronamaatregelen nu al los te laten, vindt demissionair premier Mark Rutte. Hij reageert daarmee op een pleidooi van Geert Wilders tijdens een coronadebat. De PVV-leider vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen meteen van tafel kunnen, omdat de meest kwetsbare mensen en ouderen inmiddels hun tweede inenting hebben gehad en daarmee overbelasting van de zorg is voorkomen.

Kabinet komt eind juni met plan voor volgende coronafase

Het kabinet verwacht nog deze maand met een plan van aanpak te komen voor de overgang naar de periode na de corona-epidemie. Begin juli moet een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden waarin die aanpak wordt geregeld in een wet. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag tijdens een coronadebat.

Het kabinet hoopt snel plannen te kunnen presenteren voor de overgang van de epidemische naar de endemische fase, zei de minister. Hij doelt daarmee op een fase waarin het virus nog wel her en der zal opduiken, maar mensen elkaar niet meer op grote schaal aansteken, zoals nu. De vraag is hoe dan omgegaan moet worden met onder meer coronatesten, zei De Jonge. Of mensen bijvoorbeeld alleen nog getest worden als ze ziekteverschijnselen hebben, of dat er ook nog getest kan of moet worden voor grote evenementen.

Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2803 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 222 meer vergeleken met een dag eerder. Ten opzichte van vorige week donderdag is er echter sprake van een daling met 577.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt richting 1000

Ziekenhuizen behandelen nog 1098 coronapatiënten. Dat betekent dat het aantal in de komende dagen kan dalen tot onder de duizend, en dat zou voor het eerst sinds 6 oktober zijn.

Intensive cares behandelen nu 394 coronapatiënten. Dat zijn er 26 minder dan op woensdag. Voor het eerst sinds 19 oktober liggen minder dan vierhonderd coronapatiënten op een ic-afdeling. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met 65 naar 704. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde daardoor met 91.

Advertentie

Livebeelden Kamerdebat (NOS)

Kamer wil plannen maken om meer ongevaccineerden te bereiken

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet met nieuwe initiatieven komt om mensen die via het grote vaccinatieprogramma moeilijk aan bod komen toch nog een prik aan te bieden. De PvdA en ChristenUnie pleitten donderdag in een coronadebat voor mobiele priklocaties. D66 sprak de hoop uit dat jongeren vanaf 12 jaar met een medische aandoening snel een prik kunnen krijgen.

Kamer laakt winst van Sywert van Lienden

De Tweede Kamer laakt de manier waarop opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden miljoenen heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes aan de overheid vorig voorjaar. Zijn twee compagnons streken ieder ruim 5 miljoen winst op. PVV en ook DENK willen dat het geld wordt teruggevorderd. Vooralsnog blijft het bij andere partijen tot een moreel oordeel.

De VVD noemt het „verwerpelijk” dat Van Lienden heeft gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou doen, maar dat dit later niet zo blijkt te zijn, aldus Kamerlid Aukje de Vries donderdag tijdens het coronadebat. Ook het CDA benadrukt dat ze altijd hadden begrepen dat het werk non-profit was. Het is volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan haar partijgenoot zelf om duidelijkheid te geven. Ze wees erop dat het kabinet aangeeft dat de deal binnen de regels was. Als dat niet het geval mocht zijn, dan is het aan de minister om actie te ondernemen, aldus Van den Berg.

PVV-leider Geert Wilders wil dat de overeenkomst met Van Lienden nietig wordt verklaard, omdat hij „met een leugenachtige babbeltruc 9 miljoen euro in zijn zak kon steken.” Ook vindt hij dat het „stinkt naar oplichting en vriendjespolitiek”, omdat ook partijgenoten en de premier hierbij betrokken zouden zijn. Inclusief de aankoop bij het bedrijf van Van Lienden waren er maar drie deals met een omvang van meer dan 100 miljoen euro, memoreerde Wilders. De deal met de „CDA-leugenaar leverde ook nog rommel op”. De spullen liggen ongebruikt in de opslag.

KVB blij met 20 miljoen euro steun voor boekensector

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) is blij met een motie die is ingediend in de Tweede Kamer voor 20 miljoen euro extra steun voor het Nederlands Letterenfonds. De motie wordt gesteund door de coalitiepartijen, GroenLinks en de PvdA en lijkt volgende week dus te worden aangenomen.

Het geld is bedoeld als garantiefonds voor boekhandels die soms in een benarde financiële situatie zitten door de maandenlange sluiting vanwege de coronamaatregelen. Sommige winkels hebben niet meer voldoende geld om de nieuwste boeken aan te schaffen.

„We voelen ons echt gesteund nu de Tweede Kamer zo breed aandacht geeft aan de problematische situatie van de fysieke boekhandels”, zegt Anne Schroën, directeur Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond UA en bestuurder bij de KVB. „Het risico op bedrijfssluitingen in de komende periode is zeer groot. In de afgelopen maanden hebben al tientallen boekhandels hun deuren definitief gesloten. Een garantiefonds via het Letterenfonds kan boekhandels de steun geven om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen waar ze via reguliere kanalen niet of niet tijdig voor in aanmerking komen.”

Sancties nog niet aan de orde voor school die niet volledig opent

Sancties spelen momenteel nog geen rol in de gesprekken die de Inspectie van het Onderwijs voert met schoolbestuurders die niet van plan zijn om vanaf aanstaande maandag hun middelbare scholen volledig te openen. Een woordvoerder van de inspectie laat dat desgevraagd weten. Hij kon nog niet zeggen of dat vanaf maandag gaat veranderen. Vanaf die dag zijn middelbare scholen verplicht om hun leerlingen weer iedere dag te ontvangen.

432000064.jpg
Minister Slob. beeld ANP, Evert Elzinga

De inspectie liet begin deze week weten al tientallen meldingen te hebben gekregen over scholen die dat nog niet zien zitten. Het aantal meldingen is daarna verder opgelopen, zegt de woordvoerder, maar precieze aantallen kan hij niet noemen. Het gaat vooral om ouders die bezorgd zijn omdat de school van hun kind zich niet aan het kabinetsbesluit wil houden.

Een deel van de scholen vindt dat zo’n verandering aan het einde van het schooljaar te veel onrust veroorzaakt. Ook zijn er twijfels over de haalbaarheid van het preventief testen van een aanzienlijk deel van de leerlingen en leerkrachten. Zij zouden twee keer per week een zelftest moeten doen, zo heeft het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd. Volgens minister Arie Slob is het genoeg als de helft dat doet. De Algemene Onderwijsbond (AOb) denkt dat ook dit niet realistisch is.

Ongeveer 13.000 mensen schrappen prikafspraak met Janssen-vaccin

Ongeveer 13.000 mensen hebben ervoor gekozen het coronavaccin van Janssen niet te krijgen. Zij hebben via de GGD een nieuwe prikafspraak gemaakt en krijgen nu het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

In totaal stonden ongeveer 140.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gepland. Dat betekent dat ongeveer 9 procent afziet van dat middel en een ander vaccin krijgt. Het gaat om mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren. Mensen in die geboortejaren hadden het vaccin van Janssen toegewezen gekregen. Mensen uit andere jaren krijgen een ander vaccin. Dat geldt ook voor mensen uit 1982 en daarna, die vanaf nu aan de beurt komen om een afspraak te maken.

Het kabinet heeft besloten om het middel van Janssen niet meer te gebruiken voor nieuwe afspraken. Het is niet uit te sluiten dat mensen na vaccinatie een zeldzame en gevaarlijke bijwerking oplopen. De kans op die bijwerking is klein, maar de kans dat jonge volwassenen ernstig ziek worden van een coronabesmetting is ook heel klein. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad om andere vaccins voor die leeftijdsgroepen te gebruiken. Het kan zijn dat het vaccinatieprogramma daardoor wat vertraging oploopt, maar er zijn genoeg andere vaccins beschikbaar en het aantal besmettingen ligt heel laag, dus Nederland kan het zich veroorloven, aldus de raad.

Alle GGD’en gaan coronaprikken in gele boekjes stempelen

Alle GGD’en gaan vanaf maandag de coronaprikken met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Veel GGD’en deden dat al, maar nog niet allemaal. Aangeraden wordt de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden, meldt de GGD op Twitter.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen ook prikken tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het boekje worden aangetoond.

ANVR: Gebruikmaken van testinfrastructuur reissector is logisch

Het zou niet meer dan logisch zijn om reisorganisaties coronatesten te laten afnemen voor vertrek. Dat zegt koepelorganisatie ANVR in een eerste reactie op de brief van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer over het al dan niet vergoeden van coronatests voor vakantiegangers.

Met de zomervakantie voor de deur wil het kabinet de kosten voor de tests voor de heenreis van vakanties vergoeden in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus. Daarmee is 350 miljoen euro gemoeid. Kosten voor een test voor de terugreis worden niet vergoed. Verder wordt aangegeven dat nog niet helemaal duidelijk is wie verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de tests.

Wordt de regie in handen gegeven van de reisbranche, dan kamp je met het probleem dat niet alle reisorganisaties een eigen testinfrastructuur hebben, beredeneren de ministers. Daarmee zou deze werkwijze door Europa als staatssteun kunnen worden gezien.

Volgens ANVR kan daar geen sprake van zijn. Waar grote reisorganisaties eigen testcontacten en -contracten hebben, maakt de ANVR zich ook hard voor kleinere reisorganisaties om dit geregeld te krijgen. Dit om er zeker van te zijn dat die niet hun positie verliezen.

Gratis testen vakantiegangers kan tot 350 miljoen euro kosten
ANP-431389787.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Het gratis testen van Nederlandse vakantiegangers die deze zomer nog niet volledig zijn gevaccineerd kan tot 350 miljoen euro gaan kosten. Dat schrijven minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Omdat pas aan het einde van de zomer alle Nederlanders die dat willen volledig zijn ingeënt, drong de Kamer er eerder al op aan een coronatest te laten vergoeden door de overheid, zodat ook niet volledig gevaccineerde mensen op reis kunnen. Het gaat alleen om de heenreis, kosten voor een test voor de terugreis worden niet vergoed.

Het kabinet wil dit mogelijk maken voor de periode van 1 juli tot en met 31 augustus, maar geeft aan dat er nog veel onzekerheden en risico’s aan kleven. Voor de uitvoering wordt naar een combinatie van drie mogelijkheden gekeken. Aan alle drie zitten haken en ogen.

De eerste is reisorganisaties testen laten afnemen, en hen daarvoor te compenseren. Zij hebben immers al een testinfrastructuur, zo redeneert het kabinet. Probleem is dat dat niet voor alle reisorganisaties geldt, waardoor het door Europa kan worden gezien als staatssteun.

Een andere mogelijkheid is een aanbesteding, maar dat duurt doorgaans vier tot zes weken. Het is dan maar de vraag of het op tijd rond is voor de vakantieperiode die het kabinet voor ogen heeft.

De derde mogelijkheid is om overcapaciteit van de GGD’en te gebruiken. Daarbij is de vraag of die voldoende kan zijn om aan alle vraag te voldoen. Zo niet, dan moet er alsnog commerciële testcapaciteit worden ingezet. Daar komt bij dat de GGD’en betwijfelen of deze vorm van testen “valt onder de doelstelling van de GGD (publieke gezondheidszorg)”, schrijven de ministers.

Ze besluiten met een laatste waarschuwing. “Het kabinet concludeert dat de uitvoering van de motie naar het huidige inzicht risico’s op onrechtmatigheden en fraude met zich mee zal brengen. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet.”

Geen versoepeling coronaregels basisscholen, sector teleurgesteld
ANP-427903948.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Het kabinet houdt voorlopig vast aan de coronamaatregelen in het basisonderwijs, tot teleurstelling van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. Die had „gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten”.

Volgens de PO-Raad zijn de richtlijnen voor het basisonderwijs „niet meer in lijn met de versoepelingen die in de rest van de maatschappij worden doorgevoerd”. Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid vindt het echter nog te vroeg. „Het loslaten van deze maatregelen zal ertoe leiden dat kinderen met meer andere kinderen contact hebben, en dat volwassenen met meer kinderen contact hebben”, schrijft het OMT in zijn laatste advies. Dit kan leiden tot een groter risico op een coronabesmetting en tot de daaropvolgende maatregelen zoals quarantaine. Het kabinet neemt het advies over.

Bij de volgende ronde van versoepelingen, die gepland staat voor 30 juni, ontstaat mogelijk wel ruimte om regels los te laten. „Dit is wanneer het aantal besmettelijke personen in Nederland (en daarmee de infectiedruk) belangrijk verder gedaald is”, aldus het OMT. De PO-Raad merkt op dat regio Noord dan „al bijna met vakantie gaat”.

Basisscholen moeten zich aan diverse regels houden om besmettingen tegen te gaan. Zo mogen klassen niet worden gemengd, moeten scholen de begin- en eindtijden en pauzes zoveel mogelijk spreiden en geldt het advies om vanaf groep 4 in vaste kleinere groepjes te werken. Dat laatste is overigens niet verplicht en doen veel scholen ook niet, omdat ze daar de ruimte niet voor hebben. Als een kind of leraar het coronavirus oploopt, moet de hele klas of ‘bubbel’ zeker vijf dagen in quarantaine. Na een negatieve test mogen kinderen weer naar school, als ze zich niet laten testen duurt de quarantaine tien dagen.

‘Twee jaar nodig om achterstand operaties in te halen’
ANP-428369150.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Er is twee jaar nodig om de achterstanden op het gebied van uitgestelde operaties weg te werken, heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie becijferd.

Het gaat om ongeveer 140.000 uitgestelde operaties, waar circa 350.000 uren inhaalzorg voor nodig is. Om het binnen twee jaar voor elkaar te krijgen is volgens de artsen 10 procent meer operatietijd nodig. „En dat terwijl het afgelopen jaar al veel gevraagd is van anesthesiologen en andere zorgmedewerkers”, aldus de groep artsen.

De NVA wijst erop dat de inhaalzorg bovenop de reguliere zorg komt. „Als we ons alleen zouden focussen op de uitgestelde operaties dan zou de zorg deze achterstand in twee maanden weg kunnen werken. Echter, deze inhaalzorg komt bovenop de reguliere zorg die naar het normale niveau moet worden opgeschaald. Er is dus niet zomaar zoveel capaciteit beschikbaar”, stellen de anesthesiologen.

Op dit moment wachten in Nederland veel mensen op een operatie. Volgens de NVA leidt dit uiteindelijk op lange termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten. „Als we elke zaterdag op volle capaciteit doorwerken om operaties in te plannen, dan zouden we de 140.000 uitgestelde operaties in ongeveer anderhalf jaar kunnen uitvoeren. Je moet echter niet vergeten dat ok-medewerkers net als veel andere zorgmedewerkers al ruim een jaar dubbele diensten en overuren draaien”, aldus de belangenorganisatie.

Coronahulplijn voor jongvolwassenen ruim 2500 keer gebeld
osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash.jpg
beeld Unsplash

De landelijke coronahulplijn voor jongvolwassenen is sinds de oprichting op 7 april in totaal ruim 2500 keer gebeld. Dat zegt een woordvoerster van de Alles Oké? Supportlijn, een initiatief van De Kindertelefoon.

Uit onderzoek over de eerste maand blijkt volgens de organisatie dat jongvolwassenen (tussen de 18 en 24 jaar) de bel- en chatlijn vanaf het begin wisten te vinden. In de eerste maand, toen ruim 1.500 gesprekken zijn gevoerd, ging 41 procent van de gesprekken vooral over emotionele problemen, waaronder depressie en eenzaamheid, gevolgd door de relatieproblemen (12 procent).

In minder dan 6 procent van de gesprekken ging het daadwerkelijk over corona. Corona speelde wel mee als een versterkende factor in een bestaande situatie, concludeert de organisatie. „Er zit dan een coronasausje overheen, terwijl de oorzaak vaak ligt in de fase en ontwikkeling waar de jongvolwassene in zit”, stelt Roline de Wilde, initiatiefnemer van de Alles Oké? Supportlijn en directeur van De Kindertelefoon. „Er gebeurt nogal wat in deze levensfase. Het beeld is dat dit de meest fantastische periode in je leven moet zijn. Dat is natuurlijk niet altijd zo. Wij merken dat het dan soms fijn kan zijn om anoniem met iemand te praten die met je meedenkt en geen oordeel heeft.”

Met de supportlijn kan tussen 14.00 uur en 22.00 uur zowel worden gebeld (0800-0450) als gechat (allesoke.nl). Gesprekken zijn gratis en op anonieme basis.

Kinderrechtenorganisatie kraakt Nederlands coronabeleid
ANP-431993384.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

De negatieve gevolgen van de coronacrisis voor kinderen zijn wereldwijd veel erger dan voorspeld. In de pandemie en de komende nasleep is de jeugd de grootste groep indirecte slachtoffers. Nederlands beleid om scholen te sluiten om zo ouders thuis te houden, geldt internationaal als een zeer slecht voorbeeld. Dat constateert KidsRights.

Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie heeft de Nederlandse regering niet geprobeerd de scholen veilig open te houden met alle gevolgen van dien voor de mentale gezondheid van de jeugd. Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn niet gevolgd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse coronabeleid, aldus KidsRights.

Volgens de organisatie hebben kinderen door het sluiten van de scholen leerachterstand opgelopen. Ook zijn er negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren.
„Zo meldde de Kindertelefoon onlangs een dagelijks gemiddelde van 1500 telefoontjes over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en suïcide gedachten”, aldus KidsRights. „Dit aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.”

Daarom roept de organisatie, die jaarlijks de KidsRights Index uitbrengt in samenwerking met de Erasmus Universiteit, het nieuwe kabinet op meer aandacht te hebben voor het welzijn van de Nederlandse jeugd. „Door de aanhoudende pandemie en de verwoestende implicaties blijken onze voorspellingen over de negatieve gevolgen voor kinderen wereldwijd nu helaas nog veel ernstiger dan gedacht”, stelt Marc Dullaert, oprichter van KidsRights. „Het is hoogst noodzakelijk dat overheden en ons nieuwe kabinet in hun post-coronabeleid net zoveel focus hebben op de geestelijke gezondheid van onze jeugd als op de economie. Onderwijsherstel is met name dé sleutel tot het voorkomen van een catastrofe voor een hele generatie.”

De KidsRights Index wordt donderdag wereldwijd bekendgemaakt. De index laat zien hoe kinderrechten in 182 landen wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Over het algemeen scoort Nederland met een vijfde plek op de KidsRights Index nu nog goed, maar verwacht wordt dat Nederland door het uitgestelde effect van het coronabeleid in de komende jaren flink kan gaan zakken.

‘Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij fulltime terugkeer’
ANP-428070779.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Bijna de helft van de Nederlanders die thuiswerkt, ziet een volledige terugkeer naar kantoor niet zitten wanneer de coronapandemie onder controle is. Een kwart van de thuiswerkers gaat zelfs op zoek naar een andere baan als er weer fulltime op kantoor moet worden gewerkt. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat kortingenwebsite Acties.nl liet uitvoeren.

Tijd en vrijheid zijn voor veel ondervraagden belangrijke redenen om het liefst zo lang mogelijk vanuit huis te blijven werken. Zo vreest 43 procent van hen dat hun werk-privébalans wordt verstoord. Bij thuiswerkers onder de 30 jaar oud is dat percentage met 55 procent een stuk hoger. Een derde van alle thuiswerkers verwacht op kantoor minder productief te zijn dan tijdens een gemiddelde thuiswerkdag.

Vrouwen zien vaker op tegen de terugkeer naar een fulltime werkweek op kantoor dan mannen. Toch zijn mannen eerder van plan om hierdoor van baan te wisselen dan hun vrouwelijke collega’s.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelinzicht onder ruim duizend Nederlanders. Alle respondenten zijn in loondienst en werken momenteel geregeld vanuit huis.

Kabinet overweegt nieuwe versoepelingen al op 25 juni
ANP-431915904.jpg
beeld ANP, Phil Nijhuis

Opnieuw overweegt het kabinet de versoepeling van de coronamaatregelen te vervroegen, schrijft De Telegraaf. Het zou betekenen dat niet pas vanaf 30 juni, maar al vanaf 25 juni evenementen worden toegestaan en de horeca tot middernacht open kan.

Ook kijkt het kabinet naar het eerder loslaten van basismaatregelen, zoals de mondkapjesplicht in winkels en maximale groepsgroottes. Niet begin september, maar half juli zou het al zover kunnen zijn. Dat melden bronnen in het kabinet, dat overigens nog sterk verdeeld is over het opnieuw naar voren halen van de versoepelingen. Burgemeesters geven aan de datum van 25 juni voor het toestaan van evenementen niet te zien zitten.

Behalve evenementen mogen volwassenen dan weer sportwedstrijden spelen en gaat het advies voor visite thuis van vier naar acht. Het aantal gasten voor binnenlocaties kan dan per vrijdag 25 juni in plaats van pas op woensdag 30 juni van vijftig naar honderd. De sluitingstijd voor cafés en restaurants kan dan naar middernacht.

Rode Kruis: coronahulp blijft nodig tot zeker eind dit jaar
ANP-427009653.jpg
Een medewerker van het Rode Kruis in de grote test- en vaccinatielocatie op het TT Circuit. beeld ANP, Vincent Jannink

Hoewel steeds meer mensen zijn gevaccineerd en de coronamaatregelen worden versoepeld, is er nog steeds veel behoefte aan voedselhulp. De noodhulpactie van het Rode Kruis wordt daarom nog met minstens zeven maanden verlengd, meldt het Rode Kruis donderdag.

Door de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. Ook ondersteunt het Rode Kruis de medische sector en helpt de organisatie bij het testen en vaccineren. Het Rode Kruis verwacht dat dit de komende maanden ook nog het geval blijft.

„Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin, waardoor de samenleving langzaam weer opengaat, blijft de noodvraag onveranderd hoog. Mensen worden vaak dubbel getroffen door de pandemie, doordat problemen rond gezondheid, inkomen en mentaal welzijn zich opstapelen”, zegt directeur Marieke van Schaik van Rode Kruis Nederland.

Niet alleen kwetsbare groepen, zoals arbeidsmigranten, ongedocumenteerden, dak- en thuisloze mensen en statushouders doen een beroep op het Rode Kruis. Steeds vaker kloppen ook zelfstandigen, flexwerkers en alleenstaande ouders aan bij de organisatie.

Tijdens de coronacrisis ondersteunde het Rode Kruis tot dusver 72 vaccinatielocaties. Ook werden 29.415 voedselpakketten uitgedeeld en 132.304 boodschappenkaarten. In het Caribisch gebied kregen 127.562 mensen voedselhulp.

Duizenden vrijwilligers en mensen steunden het Rode Kruis door tijd of geld vrij te maken. Mensen gaven in totaal ruim 4 miljoen euro voor de noodhulpverlening. Bedrijven, stichtingen en vermogensfondsen gaven meer dan 25 miljoen. Maar het Rode Kruis heeft nog 16,6 miljoen euro nodig voor de hulpverlening en vraagt mensen te doneren. Dat kan via het gironummer 7244.

Curaçaose ondernemers ontevreden over coronabeleid regering
ANP-429814637.jpg
Een ambulance bij het ziekenhuis op Curaçao. beeld ANP, Prince Victor

Uit onvrede over het vaccinatiebeleid van de Curaçaose regering hebben ondernemersverenigingen woensdag (lokale tijd) aangekondigd „geen mensen meer aan te nemen die niet zijn gevaccineerd”. De werkgeversverenigingen vinden dat de overheid te veel kijkt naar de belangen van mensen die zich niet willen laten vaccineren.

De verenigingen zeggen dat niemand een werknemer kan verplichten zich te laten vaccineren, maar volgens hen mag de werkgever dan ook bepalen dat een niet-gevaccineerde werknemer niet wordt toegelaten op de werkvloer en geen salaris ontvangt. De overheid heeft zich tot nu toe hier niet over uit gelaten.

De werkgevers zijn gefrustreerd over het Curaçaose overheidsbeleid waarin al lange tijd relatief strenge coronamaatregelen gelden. Dat is goed voor de volksgezondheid, maar volgens hen desastreus voor de privésector.

Een ander punt van kritiek is dat toeristen aan veel regels moeten voldoen voordat ze naar Curaçao mogen komen. Zo moeten bezoekers die zijn gevaccineerd ook nog een negatieve PCR-test meenemen uit het land van herkomst en moet er ook voor vertrek een afspraak zijn gemaakt voor een antigeentest op het eiland zelf. Aruba en Sint Maarten kennen die strenge regels niet en trekken veel meer toeristen. De ondernemers noemen dat heel nadelig voor de Curaçaose economie en eisen dat de overheid direct met de antigeentest stopt voor mensen die al voor vertrek zijn getest.

Curaçao kent de afgelopen dagen nauwelijks nog coronabesmettingen en heeft relatief weinig coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Minister-president Eugene Rhuggenaath zegt dat versoepelingen echter ‘stap voor stap’ moeten worden genomen, om te voorkomen dat er weer een terugval komt.

‘Lockdowns verminderden criminaliteit in steden wereldwijd’
ANP-432119149.jpg
Lockdown in Melbourne, Australië. beeld EPA, James Ross

De criminaliteit in steden wereldwijd is gedaald door de coronabeperkingen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteiten in Cambridge en Utrecht in een recent onderzoek. „Geen dronkaards die zich na de kroeg of de bar op straat verspreiden. Geen dagen die doorgebracht worden in winkels, cafés, op het racecircuit of bij voetbalwedstrijden’, legt geweldsonderzoeker
Manuel Eisner van Cambridge University uit. „Sommige steden hadden zelfs een avondklok. De mogelijkheden die stedelijke criminaliteit aanmoedigen zijn verstikt.”

Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van beide universiteiten heeft in 27 steden wereldwijd, waaronder Amsterdam, Barcelona, ​​Chicago, Sao Paolo en Tel Aviv, onderzocht hoe het aantal misdrijven zich heeft ontwikkeld voor en tijdens de coronabeperkingen. De eerste resultaten zijn inmiddels online gepubliceerd.

Het aantal dagelijkse overvallen daalde in alle steden met gemiddeld 35 procent en het aantal mensen dat slachtoffer was van een zakkenroller halveerde bijna. Bij moorden was de afname minder uitgesproken, gemiddeld 14 procent. „In veel samenlevingen wordt een aanzienlijk deel van de moorden thuis gepleegd. De stedelijke bewegingsbeperkingen hadden dan ook weinig effect op moorden gepleegd in woningen”, zegt onderzoeker Amy Nivette van de Universiteit Utrecht.

Kwart musea moet in 2021 personeel laten gaan
ANP-424756693.jpg
Een bezoeker in het Rijksmuseum. beeld ANP, Evert Elzinga

De musea mogen vanaf het weekeinde weer open, maar het leed voor de museumorganisaties is nog lang niet geleden. Bijna een kwart van de musea verwacht in 2021 personeel te moeten laten gaan. Dat zegt de Museumvereniging op basis van de Monitor musea en corona, een enquête die ze periodiek houdt onder haar leden.

Ruim 22 procent van de musea zegt dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en 8 procent vreest mensen met een vast contract te moeten ontslaan. Deze ellende komt bovenop de contracten die vorig jaar al werden beëindigd.

Met minder mensen werken is ook zorgelijk omdat musea volgens de vereniging „juist nu voldoende en goed geëquipeerde medewerkers nodig hebben om de herstelfase in te gaan.”

Verder zal het „enige tijd” duren voordat de eigen inkomsten op het oude niveau zijn, want er zijn nog steeds beperkingen. Ook op belangstellenden uit het buitenland is het voorlopig nog wachten. Daarom moeten de (in veel gevallen dus minder bemenste) musea extra inzetten op werving van publiek uit eigen land.

De musea krijgen extra steun voor het derde kwartaal, waarmee volgens de Museumvereniging „opnieuw acute zorgen over het voortbestaan van musea zijn weggenomen”.

CBS: 40 procent minder sterfgevallen door corona in februari

Het totaal aantal mensen dat in februari is overleden aan corona is 40 procent lager dan in januari. Dat hebben onderzoekers van statistiekbureau CBS vastgesteld. Het is de laagste stand in vier maanden. Het CBS heeft een completer beeld van de coronasterfte dan het RIVM, dat eerder ook al een daling opmerkte.

In februari stierven zo’n 2500 mensen aan het coronavirus. In totaal zijn daarmee sinds het begin van de uitbraak ongeveer 27.000 Nederlanders zeker of vermoedelijk overleden aan Covid-19.

Het CBS komt aan deze cijfers door doodsoorzaakverklaringen van artsen te analyseren. Daardoor kan het bureau de coronasterfte completer in kaart brengen dan het RIVM, dat afhankelijk is van gegevens die door GGD’en worden aangeleverd. Die zijn op hun beurt niet verplicht om door te geven hoeveel mensen aan corona zijn overleden en doen dat ook niet altijd. Artsen kunnen bovendien ook bij mensen die niet zijn getest op het virus vaststellen dat ze daaraan zijn overleden, op basis van het klinisch beeld. Ook die gegevens komen niet bij het RIVM terecht.

Het coronavirus maakte gedurende de pandemie veel slachtoffers onder verpleeghuisbewoners en andere ontvangers van langdurige zorg. Deze mensen waren daarom ook vroeg aan de beurt met vaccineren. Dat lijkt effect te hebben. In februari halveerde het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen in deze groep.

OMT: één mRNA-vaccin volstaat ook na oudere corona-infectie
ANP-432096192.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Wie al een corona-infectie heeft doorgemaakt, is voldoende beschermd na één dosis van een mRNA-vaccin zoals dat van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als die besmetting langer dan een halfjaar geleden is. Dat staat in een recent OMT-advies, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Het doormaken van Covid-19 leidt tot „een brede stimulering van de afweer”. Daardoor is het lichaam in staat een nieuwe besmetting te weerstaan. Tot dusver werd daarbij uitgegaan van een termijn van zes maanden, maar op basis van recente studies concludeert het Outbreak Management Team dat die kan worden losgelaten.

Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Mensen uit alle leeftijdsgroepen tot 80 jaar kunnen na een eerdere infectie volstaan met één zogeheten mRNA-vaccin. Alleen wie een verzwakt immuunsysteem heeft, kan beter de gebruikelijke twee prikken krijgen.

Het kabinet oordeelt „in beginsel” positief over het advies. „We beraden ons op de uitvoeringsconsequenties”, aldus De Jonge.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van woensdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer