We kunnen minder goed nadenken door lockdown
De lockdown heeft ons allemaal een beetje meer afgeleid, traag en vermoeid gemaakt. Maar er is hoop: wanneer we weer meer mensen ontmoeten, herstellen onze cognitieve vermogens snel.
Velen van ons kijken uit naar een zomer van relatieve vrijheid, met meer kansen om onze vrienden en familie te zien. Maar we zullen de effecten van maandenlange isolatie meenemen naar die ontmoetingen, inclusief het gevoel dat onze sociale vaardigheden moeten worden afgestoft en dat ons verstand moet worden aangescherpt.
De mentale effecten van een lockdown zijn diepgaand. Van sociaal isolement is aangetoond dat daardoor de geestelijke gezondheid van mensen verslechtert, zelfs als ze geen voorgeschiedenis hebben van psychische problemen. Daarnaast is eenzaamheid in verband gebracht met tal van cognitieve problemen, waaronder vermoeidheid, stress en gebrekkige concentratie.
In onze recente studie onderzochten we hoe mensen herstelden van de periode van sociaal isolement toen landen, in de zomer van 2020, overgingen van een volledige lockdown naar verminderde sociale beperkingen. Het is veelbelovend dat we ontdekten dat mensen snel herstelden van cognitieve problemen, wanneer zij de kans kregen om weer vaker af te spreken met vrienden en familie.
Massa-isolatie
We weten dat mensen veel voordelen verkrijgen vanuit sociale contacten. Deze variëren van het voorkomen van dementie en een beter geheugen tot langere concentratie en het vermogen om helder te denken. Tussen mei en juli 2020 hebben we honderden volwassenen ondervraagd; in deze periode werden strikte nationale lockdownbeperkingen geleidelijk versoepeld.
Het is niet verwonderlijk dat we ontdekten dat de gemoedstoestand van mensen het slechtst was toen we hen in mei voor het eerst benaderden. Degenen die alleen woonden, leden het meest en begonnen zich pas beter te voelen toen in juli de laatste beperkingen werden versoepeld, tegen het einde van onze onderzoeksperiode. Maar we waren het meest geïnteresseerd in de vraag of de cognitieve vaardigheden van mensen verbeterden als ze meer gelegenheid hadden om weer af te spreken met familie en vrienden.
Herstel
De cognitieve vaardigheden aandacht, leervermogen en werkgeheugen zijn allemaal essentieel voor taken op het werk of tijdens het studeren. Ze geven aan hoe goed we dingen onthouden, hoe lang we ons op een taak kunnen concentreren en hoeveel taken we tegelijkertijd in ons hoofd kunnen jongleren. Deze indicatoren verbeterden snel naarmate de lockdownbeperkingen in de zomer vorig jaar werden versoepeld. We zullen waarschijnlijk een vergelijkbare boost krijgen in ons vermogen om te werken wanneer lockdownbeperkingen nu zullen verminderen.
We hebben allemaal een verschillende mate van eenzaamheid en isolement meegemaakt, dus het is niet verwonderlijk dat we de voordelen van sociaal contact missen. Het onderzoek biedt concreet bewijs dat een lockdown ons allemaal een beetje meer afgeleid, traag en vermoeid maakt – cognitieve problemen die onze prestaties op het werk en onze sociale interacties daarbuiten kunnen beïnvloeden.
Maar de snelheid waarmee we de cognitieve functie beter zagen worden toen het sociale leven weer op gang kwam, toont aan dat er hoop is. Naarmate de dagen langer worden, het weer verbetert en de samenleving zich heropent, zal vermoedelijk hernieuwd contact de cognitieve achteruitgang van tijdens de lockdown snel terugdringen.
Het onderzoek naar het effect van de lockdown wijst erop hoe belangrijk sociale interactie is voor elk aspect van ons welzijn en ons mentale vermogen. En psychologen beginnen dat nu pas goed in te zien.
De auteurs zijn onderzoekers en doceren psychologie. Bron:
TheConversation