Kerk & religie
Timotheos-directeur Gerrit Oomen blikt in vertrouwen vooruit na „moeilijk jaar”

Het werk van Timotheos in Malawi wordt voortgezet onder leiding van één algemeen directeur. Sinds donderdag neemt Gerrit Oomen (37) die taak op zich. Wie is het nieuwe gezicht van de organisatie?

beeld Familie Oomen
beeld Familie Oomen

Gerrit Oomen, zoon van de hersteld hervormde emeritus predikant ds. R. J. Oomen, groeide op in Nederhemert. Thuis kwam Malawi geregeld ter sprake, vertelt hij. „Vanaf mijn zesde wist ik dat mijn vader een roeping had voor dat land.”

Toen Gerrit 16 jaar was, verhuisde het gezin voor de theologische studie van vader naar Grand Rapids (Verenigde Staten). Enkele jaren later werd ds. Oomen als zendingspredikant van de Hersteld Hervormde Kerk uitgezonden naar Malawi.

Gerrit bleef in de VS achter en vestigde zich in 2005 vanwege zijn huwelijk met Gretchen in Canada. Sinds 2010 kwam hij diverse keren in Malawi, in eerste instantie voor bezoeken aan zijn ouders. In 2018 en 2019 reisde hij erheen namens Stichting Timotheos Canada, waarvan hij sinds 2015 bestuurslid was.

In Canada werkte Oomen ongeveer vijftien jaar in de bouwsector, onder meer als projectmanager en later general manager van een bedrijf met 35 man personeel. Vanaf 2016 deed hij daarnaast een parttime studie theologie aan het Miami International Seminary (MINTS). In 2019 rondde hij de bachelorstudie af.

Dat hij een jaar later naar Malawi zou gaan, had hij niet verwacht. Oomen legt uit dat de Canadese regering hoge eisen stelt aan stichtingen die geld naar het buitenland sturen. „Er moet volledige controle zijn op projecten die door Canada worden gesponsord. Het Canadese bestuur was op zoek naar iemand die dat in Malawi kon uitvoeren, maar die werd niet gevonden. De nood werd steeds hoger.”

Uiteindelijk kreeg Oomen vanuit het bestuur de vraag om die functie te gaan vervullen. „Dat kwam voor mij onverwachts, maar binnen een week voelden mijn vrouw en ik sterk de roeping om naar Malawi te gaan.” In januari 2020 emigreerde het gezin met zeven kinderen naar Malawi, waar in mei 2020 hun achtste werd geboren. De kinderen volgen evenals in Canada homeschooling.

De eerste periode in Malawi was zwaar, blikt Oomen terug. „Er ligt een moeilijk jaar achter ons door de problemen rond Timotheos en door corona. Vorige maand zouden we voor verlof naar Canada gaan, maar dat ging vanwege corona niet door. Dat hebben we overigens niet als zwaar ervaren. God is ondanks alle problemen zeer nabij geweest. Elke keer als er momenten waren dat we niet meer wisten hoe het verder moest, heeft God wegen gebaand.”

Over de toekomst is Oomen positief gestemd. Vanaf nu werkt hij als algemeen directeur voor zowel Timotheos Nederland als Timotheos Canada en de Verenigde Staten. „De afgelopen jaren werd er vanuit twee kantoren voor twee stichtingen gewerkt aan dezelfde zaken. Door de samenvoeging kunnen we efficiënter werken en hebben we meer hersenen bij elkaar. Nu we als eenheid verder gaan, kunnen we meer betekenen voor de mensen in Malawi. Als er eenheid is, kan daar alleen maar zegen op rusten.”

Oomen, lid van de Reformed Presbyterian Church in Malawi, hoopt de komende jaren naast andere zaken het evangelisatiewerk van Timotheos te kunnen uitbouwen. „Goed onderwijs is belangrijk, maar er is meer. Als je de wereld wint, maar je ziel verliest, heb je niets. Daarom is evangelisatie het belangrijkste. We hopen en bidden dat deze evangelisatie, die samengaat met al onze programma’s, tot vrucht mag zijn, en tot Gods eer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer