Lage vaccinatiegraad bemoeilijkt versoepeling in reformatorische verpleeghuizen
Twee bezoekers per dag, een winkeltje dat deels weer open mag en activiteiten die op kleine schaal plaatsvinden. Er kan weer wat, maar reformatorische verpleeghuizen zijn voorzichtig met versoepelen.
„De afgelopen maand hebben we kleine stappen gezet”, zegt Salem-bestuurder Hendrik-Jan Colijn. „Het winkeltje in de hal is weer af en toe open. Wel mogen bewoners er alleen per afdeling heen.” Sinds kort mogen bewoners ook weer met familieleden mee naar huis. „We gaan ervan uit dat familie zich aan de basisregels houdt en geen ander bezoek ontvangt.”
Met verdere versoepelingen is Salem voorzichtig. „Corona steekt zo nu en dan weer de kop op, hoewel het de laatste tijd gelukkig telkens bij één positief geteste bewoner blijft.”
Ook in de verzorgingshuizen Elim (Barneveld) en Maranatha (Rijssen) zijn er beperkte versoepelingen, zegt Sirjon-bestuurder Ad Plomp. Het meest in het oog springend is de dagbesteding die weer op kleine schaal plaatsvindt. Er kunnen twee bezoekers per dag komen, hoewel dat per locatie en afdeling kan verschillen.
Vaccinatiegraad
Ook Cedrah –zeven locaties– kijkt lokaal, zegt bestuurder Teunis Stoop. „Volgende week bepalen we of er meer kan. Dat doen we door te kijken of er ergens besmettingen zijn. Verder letten we op de infectiedruk in de regio en de vaccinatiegraad van de cliënten speelt mee.”
Het percentage gevaccineerde bewoners wisselt sterk per locatie, zegt Stoop. „Het zit ergens boven de 70 procent, maar gemiddeld is het tegen de 60 procent. Dat gegeven maakt dat we extra voorzichtig zijn met versoepelen en dat de RIVM-basisregels nog lang nodig zullen zijn.” Plomp wil niets kwijt over de vaccinatiegraad onder bewoners. Colijn geeft aan dat het percentage gevaccineerden voor Salem „relatief laag” is. „Dit maakt ons extra behoedzaam met versoepelen. Voor de toekomst wordt dat een lastig punt. In het land wordt gesproken over versoepelen bij een vaccinatiegraad van rond de 80 procent. Daar komen wij lang niet aan. Wij hebben de GGD om advies gevraagd hoe hiermee om te gaan.”
Huiverig
In verzorgingshuis Nieuw-Rijsenburgh in Sommelsdijk was vorig jaar een forse corona-uitbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat een kerkdienst de bron was, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Van de 300 bewoners raakten er 72 besmet en stierven er 22. Een jaar later ziet de situatie in Nieuw-Rijsenburgh er veel rooskleuriger uit. Bianca Benard is woordvoerder van CuraMare, waar Nieuw-Rijsenburgh onder valt. „Qua versoepelingen is CuraMare al heel ver omdat de situatie dit toelaat. Er kan veel meer: geen vaste bezoekers meer, kleinschalige activiteiten kunnen doorgaan en vrijwilligers zijn weer aan de slag. Uiteraard volgen wij het landelijke beleid.”
Wel merkt CuraMare dat mensen huiverig zijn om naar een verpleeghuis te verhuizen. Benard: „Onze wachtlijst is met 75 procent afgenomen. Het idee leeft dat een verpleeghuis onveilig kan zijn en er vanwege maatregelen minder kan. Het tegendeel is waar. Doordat 96 procent is gevaccineerd en wij maatregelen treffen, is het juist heel veilig. Op de woonzorglocaties kan er meer dan thuis. Ongerustheid over bezoekersbeperkingen is echt niet nodig.”
De huiver om naar een verpleeghuis te verhuizen, herkennen de bestuurders van Salem, Sirjon en Cedrah alleen van het begin van de coronacrisis. Met leegstaande kamers hebben zij niet of nauwelijks te maken. Colijn: „Onze wachtlijst is korter geworden. Maar dat komt eerder vanwege de hoge sterfte door corona dan door mensen die tijdelijk afzien van hun plek.”