Tocht nabestaanden Canadese bevrijders begonnen in Vlissingen
Zo’n 120 nabestaanden van Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij de bevrijding van Nederland zijn in Vlissingen begonnen met een herdenkingstocht door het land. In de Zeeuwse stad zijn aan het eind van de middag kransen gelegd op Uncle Beach bij de Oranjemolen, waar de geallieerden in 1944 aan land kwamen. Ook werd het Canadese bevrijdingsvuur aangestoken. Volgens een vrijwilliger van de betrokken Nederlandse organisatie waren er zo’n tachtig à negentig toeschouwers aanwezig.
De vrijwilliger laat weten dat de toorts van de Canadezen is aangestoken met de altijd brandende vredesvlam in Vlissingen. In die vlam is vorig jaar ook Canadees vuur verwerkt, legt hij uit. Dat gebeurde na de herdenkingen van D-Day in juni.
Voor die herdenkingen werd een toorts met vuur, afkomstig uit de ‘eeuwige vlam’ in de Canadese hoofdstad Ottawa, per militair vliegtuig naar Normandië vervoerd. Daarna is het Canadese vuur naar Vlissingen gebracht, waar de vlam is opgegaan in de vredesvlam op het Bellamypark. De Canadese nabestaanden hebben ’hun’ vuur daar in feite dinsdag weer „opgehaald”, aldus de vrijwilliger.
De zonen, dochters, kleinkinderen, neven en nichten van de Canadese bevrijders nemen het vuur mee op hun tocht door Nederland. Zo loopt een deel van hen routes tussen Megchelen, dat op 28 maart 1945 als eerste dorp in Noordoost-Nederland werd bevrijd, en Vorden. Ook bezoeken de deelnemers de Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom, Groesbeek en Holten.
Op 4 mei is er in Apeldoorn een ceremonie bij het Canadese bevrijdingsmonument De Man met Twee Hoeden, waarvan in de Canadese hoofdstad Ottawa ook een exemplaar staat. Vier dagen later gaan de nabestaanden terug naar Canada.