De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het ministerie van Economische Zaken noemt het „jammer voor het onderzoek én voor de 10.000 mensen die kaarten hadden gekocht” dat het grote Fieldlab-evenement komende zaterdag in Breda niet doorgaat. Het feest had wat het kabinet betreft verantwoord kunnen plaatsvinden, laat een woordvoerder weten.
De beslissing om het Oranjedag-feest van Radio 538 wel of niet te laten doorgaan, lag uiteindelijk bij de gemeente. „Breda heeft de afweging gemaakt in het kader van de openbare orde geen vergunning te verlenen. Daar hebben we uiteraard respect en begrip voor.”
Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.
De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio’s structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.
Mensen uit 1953 en 1954 in het hele land ontvangen deze week hun uitnodiging voor een Pfizer-coronavaccinatie en kunnen daar dan over bellen. Ze kunnen ook al nu via het digitale portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging, maar kunnen zich nog niet online aanmelden.
Ook dit jaar staan Willem-Alexander en Máxima op een vrijwel lege Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking. Vanwege het coronavirus zal de ceremonie op 4 mei weer zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Zoals ieder jaar zullen het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel via de televisie te volgen zijn.
Ook de gemeentelijke herdenking op begraafplaats de Nieuwe Ooster is besloten en er is geen stille tocht. „Bij ieder oorlogsmonument vindt een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden zijn hierbij aanwezig”, meldt de gemeente.
Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op een nagenoeg lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en comitévoorzitter Gerdi Verbeet bij.
Dit jaar zal André van Duin op de Dam spreken. Voorafgaand aan die plechtigheid houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk.
In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden elke dag honderden doses van het AstraZeneca-vaccin weggegooid omdat mensen een prik met dat Brits-Zweedse middel tegen corona weigeren.
Een leidinggevende arts vertelde tegen de omroep SVT dat het onmogelijk is op tijd genoeg vrijwilligers voor een inenting te vinden als blijkt dat er doses overblijven. Als het vaccin niet binnen een paar uur wordt toegediend, mag het niet meer worden gebruikt.
Zweden geeft uitsluitend mensen ouder dan 65 jaar een prik met AstraZeneca nadat sommige gevaccineerden bloedproblemen hadden gekregen. Uit een verslag van SVT blijkt dat patiënten hun vaccinatieafspraak afzeggen als ze vernemen dat ze het coronavaccin van AstraZeneca krijgen.
In Nederland krijgen uitsluitend 60-plussers het coronavaccin van AstraZeneca.
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) noemt het verstandig dat burgemeester Paul Depla van Breda het grootschalige Fieldlab in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde stond onder druk na verschillende geluiden van protesten. Het kabinet staat nog achter het experiment. „Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen”, zegt hij na afloop van het Veiligheidsberaad.
De minister is positief gestemd over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. „De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren.”
Dat was bij het voorgaande overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s anders. „Vorige week waren de burgemeesters te vroeg, te ongeduldig.” Toen stonden de gezichten van de burgemeesters na afloop ook een stuk „minder zonnig”, zoals de bewindsman het omschrijft. Grapperhaus geeft nu aan dat hij „in een positieve grondhouding zit”. „Morgen tijdens de persconferentie wordt duidelijk wat dat betekent. Van daaruit gaan we verder.”
De horeca wil voor 1 juni weer volledig openen, nu volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert.
Door horecabreed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen en buiten), hotels en door op korte termijn ook te kijken naar mogelijkheden voor avond- en nachtclubs, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte en de basis leggen voor het herstel van de branche van de coronacrisis, stelt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
De Tweede Kamer ziet niets in de voorgestelde noodmaatregelen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om de wachttijden voor de rijexamens terug te dringen. Door de coronacrisis moeten meer dan 600.000 examens worden ingehaald.
Het gaat om stappen die moeten worden genomen als het de rijscholen niet lukt om de slagingspercentages te verbeteren. Het CBR stelt voor om dan 17-jarigen tijdelijk geen rijexamen meer te laten doen, faalangstexamens en tussentijdse toetsen voorlopig te schrappen.
Het is „onredelijk” om het faalangstexamen niet meer aan te bieden, zei Mahir Alkaya (SP) tijdens een debat maandag. Dat vinden ook PvdA, D66, CDA, PVV, DENK en SGP. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is eveneens „niet enthousiast” over dit onderdeel.
Een groep marktkooplieden heeft maandagmiddag voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad twee petities en een grote zak met koekkruimels aangeboden. De ambulante verkopers vinden namelijk dat de markten in de hele coronacrisis worden vergeten. Zij willen weer open kunnen omdat winkelen in de buitenlucht volgens hen veilig kan. „Onze koek is bijna op, vandaar de kruimels”, zegt standwerker Paul Bol namens ruim 17.000 handelaren in onder meer kleding en andere non-foodartikelen.
„De markten worden in publieke discussies niet genoemd. Wij zijn te weinig in beeld. U, meneer Bruls, heeft ons weer op de kaart gezet door ons recent in enkele interviews wel te noemen”, zegt Bol. „Wij zijn al ruim een jaar dicht. Wij werden als allereerste gesloten en mochten in tegenstelling tot winkels niet meer open.”
Advertentie
Er zijn al 60.000 inschrijvingen binnengekomen op 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat zeggen reisorganisaties TUI en Corendon.
TUI en Corendon hadden al rekening gehouden met een stormloop op de plekken. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen.
Tijdens de reis naar Gran Canaria krijgen reizigers meer vrijheid dan tijdens de eerste testtrip naar Rhodos. Daar mochten deelnemers niet van hun resort af. Op de Canarische Eilanden mogen de reizigers dat wel. Net als bij de eerste testreis worden reizigers voor vertrek en voor de thuisreis getest. Tijdens de vakantie moeten ze enkele keren een vragenlijst invullen.
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. Er zouden 10.000 mensen naar Breda komen voor het festival.
De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een „verstandig besluit”. „Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen”, aldus de woordvoerder.
De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement werd bijna 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. „Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt.”
Het festival ging uiteindelijk niet door omdat Paul Depla, de burgemeester van Breda, de veiligheidsrisico’s te groot vindt.
De „oplopende maatschappelijke onrust” rond de 538 Oranjedag op 24 april is voor de Bredase burgemeester Paul Depla reden het evenement af te blazen. Volgens hem kan het muziekspektakel hierdoor „niet meer veilig en verantwoord in het kader van de openbare orde plaatsvinden”, zo staat in een persbericht van de gemeente.
Depla: „De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”
Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door. De organisatie heeft besloten na de ophef rond het inmiddels afgeblazen 538 Oranjefeest in Breda het op 1 mei geplande feest te annuleren.
Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. „Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda”, zegt hij nadat bekend is geworden dat de gemeente geen vergunning geeft aan het muziekfestival van Radio 538.
De GGD heeft volgens hem wel „steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen”. Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.
Het later laten ingaan van de avondklok, eind maart van 21.00 naar 22.00 uur, heeft voor de ziekenhuizen nog steeds geen effect teweeggebracht. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag in reactie op berichten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook het afschaffen van de avondklok wordt daarbij als optie genoemd.
Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd. De ruimte is volgens hem nog beperkt vanwege het hoge aantal besmettingen.
Hij wilde niets zeggen over specifieke experimenten, zoals de 538 Oranjedag in Breda, waar afgelopen dagen veel kritiek over ontstond. Het evenement met 10.000 mensen is volgens de ondertekenaars van een petitie „een slag in het gezicht van de zorgverleners”.
Als je wilt versoepelen moet je experimenteren, zegt Kuipers maandag, „en dat moet je zo gecontroleerd mogelijk doen”. Het brengt immers risico ’s met zich mee. Hij heeft de indruk dat dat ook gebeurt „uit wat ik zie en lees en hoor”. Experimenteren kan volgens hem ook alleen nu het virus onder ons is, want in veiliger tijden leer je er niks van „en we hebben de kennis nodig”.
De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.
Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. „De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”
Radio 538 werd door het kabinet en Fieldlab gevraagd om mee te doen aan een testevenement. De evenementen worden gebruikt om informatie te verzamelen over het veilig bezoeken van festivals. De zender Radio 538 werkt aan een alternatief. Mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug.
Medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet zou doorgaan. Ze kregen veel bijval, meer dan 360.000 mensen hebben hun handtekening gezet.
De discussie rond het coronaproefevenement in Breda woedt hevig en de ogen zijn gericht op de burgemeester en de gemeenteraad die er maandagavond over debatteren. „Het doel van het Fieldlab is om te testen. Als het testen niet per se nodig is en het geeft veel verzet dan is het beter om dit evenement even uit te stellen”, adviseert burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht haar collega Paul Depla uit Breda.
In de Brabantse stad staat een groot muziekevenement met toegangstesten gepland. Maandagavond vergadert de gemeenteraad hierover.
Jan van Zanen van Den Haag noemt voorafgaand aan het Veiligheidsberaad dit Fieldlab „niet het meest gelukkige voorbeeld”. Hij heeft geen advies aan Depla, omdat hij „er niet over gaat”. Hij laat de beslissing aan zijn collega over. Voorzitter Hubert Bruls van het beraad doet dat ook. „Het is aan Depla en het kabinet”, zegt hij.
Tussen zondag- en maandagochtend zijn 7187 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan afgelopen weekend, maar aan het begin van de week ligt het aantal meldingen meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6757 gevallen.
Gemiddeld kregen de afgelopen zeven dagen 7699 mensen per dag een positief testresultaat. Dit gemiddelde stond vorige week maandag ook lager, op 7157 geregistreerde besmettingen per dag.
Het RIVM kreeg zondag 8600 meldingen over positieve coronatesten binnen en zaterdag ruim 8300.
In het afgelopen etmaal zijn 22 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later pas geregistreerd.
In Rotterdam zijn opnieuw de meeste nieuwe gevallen aan het licht gekomen: 307 inwoners testten positief. In Amsterdam waren 283 nieuwe besmettingen, Den Haag telde er 254. Daarna volgen Utrecht (166) en Dordrecht (118).
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Bijna 17.000 mensen bij wie een besmetting was geconstateerd zijn overleden.
Zo’n 12 procent van de patiënten wacht op een uitgestelde zorgafspraak in het ziekenhuis of kliniek. Dat blijkt uit onderzoek onder 8552 zorgbehoevenden, uitgevoerd door de Patiëntenfederatie.
Bij 8 procent van de respondenten werd een zorgafspraak door de zorgverlener uitgesteld, in 4 procent van de gevallen gebeurde dat op eigen initiatief. Het merendeel van de mensen die gedwongen wachten op zorg geeft aan dat het uitstel de kwaliteit van het leven beïnvloedt.
Zorgverleners zeggen het vaakst operaties (35 procent) en controle- of vervolgafspraken (30 procent) af. Dat leidt bij 63 procent van de zorgbehoevenden tot een verlaagde levenskwaliteit. „Na de operatie moet ik op de ic wegens mijn hartprobleem, maar ze kunnen geen ic-bed garanderen vanwege coronapatiënten. Ik begin steeds slechter te lopen en de pijn wordt erger”, zegt een van hen.
Ruimschoots de helft van de mensen die een zorgafspraak verzetten durft zonder inenting niet het ziekenhuis in te gaan.
Er liggen maandag 66 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2544 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 5 toe, tot 813. In totaal liggen er 1207 mensen op de ic. De bezetting is volgens het LCPS „hoog en volgt een stijgende trend”.
Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 61 naar 1731 in totaal. Ook dat aantal is volgens het LCPS „erg hoog”, maar wel ongeveer gelijk aan vorige week.
De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van „positieve signalen”, hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme geven.
Als er echter breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad, het verwachte positieve effect van beter weer op de besmettingen en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.
Aan de heropening van de terrassen zouden wel voorwaarden worden verbonden: er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd. Door deze stap zou waarschijnlijk ook weer een zwaarder beroep worden gedaan op handhavers. Dat zal een van de onderwerpen zijn waarover minister Ferd Grapperhaus van Justitie maandag spreekt met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.
Ook het verruimen van de bezoekersregeling thuis van één naar twee personen staat op de planning. De detailhandel zou weer open kunnen gaan zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels moeten dan wel ervoor zorgen dat er niet teveel mensen in de winkel aanwezig zijn.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge denkt dat „de risico’s verantwoord zijn” die kleven aan het omstreden Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Hij wijst erop dat er al eerder proefevenementen met enkele duizenden bezoekers zijn geweest, en dat daar voor zover bekend geen grote groepen mensen het coronavirus hebben opgelopen.
Alle bezoekers worden vooraf vooraf getest, en daarmee worden volgens De Jonge „behoorlijk wat” positieve gevallen eruit gehaald. „Het is maar de vraag of die anders in het weekend ook zo keurig op de bank zouden hebben gezeten.”
De reisadviezen voor het buitenland moeten per land of regio preciezer worden bepaald. Dat zegt de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR), waar veel ondernemers bij aangesloten zijn die reizen organiseren naar minder toeristische oorden. Momenteel worden door de coronacrisis alle niet noodzakelijke reizen afgeraden, maar dat zou volgens de klagers niet altijd terecht zijn.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert met de kleurcodes groen, geel, oranje en rood of het veilig is om naar een bepaald land te reizen. Momenteel geldt voor elk land code oranje, met enkele rode uitzonderingen voor landen waar bijvoorbeeld gewapende conflicten zijn. De kleur oranje betekent dat de overheid adviseert alleen noodzakelijke reizen te ondernemen, omdat er bijvoorbeeld gezondheids- en veiligheidsrisico’s, inreisverboden of quarantaineverplichtingen zijn.
Fieldlab Evenementen noemt de forse kritiek op het coronaproefevenement in Breda „jammer”. Een petitie tegen de 538 Oranjedag aanstaande zaterdag was maandag al ruim 350.000 keer ondertekend.
Afgelopen dagen kwam er veel kritiek op het testevenement. In een petitie, gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt de Oranjedag „een slag in het gezicht” van patiënten en zorgverleners genoemd. Ook de lokale horeca is woedend dat zij niet betrokken zijn bij de plannen.
Volgens Fieldlab zijn proeven als deze echter hard nodig om te bepalen hoe je weer veilig evenementen kunt organiseren zonder dat je continu de coronamaatregelen in stand moet houden. De eerste resultaten van de Fieldlabs in februari, waaruit bleek dat de risico’s laag zijn, zijn vorige week gepubliceerd. Fieldlab wil nu een stap verder om met grotere evenementen te kijken of de resultaten hetzelfde blijven.
Het kabinet houdt dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding. Dan moet duidelijk worden of de eerste versoepelingen worden doorgevoerd, zei minister Hugo de Jonge maandag na afloop van overleg met zijn collega’s.
De eerste stap op het openingsplan dat het kabinet vorige week presenteerde gaat onder meer om het opheffen van de avondklok en het openstellen van terrassen in de horeca. Volgens De Jonge waren de prognoses over de ziekenhuisopnames die het RIVM de afgelopen dagen gaf belangrijk, maar hij liep nog niet vooruit op het besluit van dinsdag.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei eerder maandag dat het kabinet afgelopen weekeinde positieve signalen zag.
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals het Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.
Met zogenoemde Fieldlab-evenementen wil het kabinet kijken hoe evenementen veilig kunnen worden georganiseerd, met toegangstesten vooraf. Een van de proefevenementen is een feest zaterdag in Breda, georganiseerd door Radio 538. Een petitie tegen het feest, die werd begonnen door een arts van het Amphia-ziekenhuis in Breda, werd de afgelopen dagen al 350.000 keer ondertekend.
„Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg”, zegt Van Ark. „Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Field Labs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente.”
De bewindsvrouw ziet een „aantal dilemma’s”. Aan de ene kant is er de drukte in de zorg, maar aan de andere kant zijn er „ondernemers bij wie het water aan de lippen, over de lippen staat. Die willen laten zien, en wetenschappelijk bewezen zien, hoe het wel kan”.
Over de petitie tegen het Oranjedag-feest wilde Van Ark niks zeggen. „Daar ga ik geen uitspraken over doen.”
Van Ark reageerde op de proefevenementen voorafgaand aan een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Daarbij zijn ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aanwezig. Daarbij wordt ook besproken of een eventuele versoepeling van de coronaregels volgende week mogelijk is.
De cijfers van het aantal ziekenhuisopnames lijken de goede kant op te gaan, zei Van Ark. Ook minister Grapperhaus toonde zich voorzichtig optimistisch over de stand van zaken. Hoogstwaarschijnlijk komt er dinsdagavond een nieuwe persconferentie van het kabinet.
De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op grote evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda, en het Startschotgala in Lichtenvoorde dat voor 1 mei op het programma staat. „We waren wel graag eerder op de hoogte gebracht van deze evenementen. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen”, aldus een NS-woordvoerder.
„Neem altijd ruim van tevoren contact op met NS als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing”, zegt hij. „In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement.”
De organisatie van de feesten werkt volgens hem met een tijdslotsysteem waardoor reizigers beter verdeeld kunnen worden over de treinen. „Breda is een knooppunt waar sowieso veel treinen rijden, ook zaterdag. Je kunt er vanuit alle windrichtingen komen. De kiosken, toiletten en informatiebalies houden we zaterdag langer open, tot de avondklok ingaat”, aldus een NS-woordvoerder.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een nazit van de caféproef in de binnenstad van Utrecht. In een kroeg zaten ongeveer veertig personen na te borrelen. Onder hen ondernemers en medewerkers van vier van de vijf horecabedrijven die deelnamen aan de caféproef. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Ze ging kijken na een melding van geluidsoverlast.
„De afdeling handhaving onderzoekt het incident en er worden passende maatregelen getroffen. In een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers, vanochtend, hebben wij onze teleurstelling hierover uitgesproken”, schrijft burgemeester Sharon Dijksma maandag in een brief aan de gemeenteraad. Tijdens de caféproef onderzocht TNO vier dagen lang hoe goed bezoekers en horecapersoneel zich aan de coronaregels hielden.
Handhavers waren juist zo tevreden over de cafébezoekers. „Het Fieldlab Cafés heeft geen noemenswaardige impact gehad op de drukte in de stad. De in- en uitstroom verliep in goede orde. Zaterdagavond is het Fieldlab Cafés afgesloten en was de stad om 22.00 uur rustig, net als alle voorgaande avonden”, aldus Dijksma.
Verder schrijft de burgemeester dat van één bezoeker achteraf is vastgesteld dat deze persoon corona had. De betreffende bezoeker was voorafgaand aan het cafébezoek negatief getest. Bij een test later in de week (de deelnemer had nog een tweede reservering) bleek de persoon wel ziek te zijn. „Hoewel de kans op besmetting van anderen minimaal is geweest, heeft dit tot extra maatregelen geleid in overleg met de GGD. Zo zijn alle personeelsleden extra getest en is er een bron- en contactonderzoek gestart. Hieruit zijn vooralsnog geen besmettingen naar voren gekomen”, concludeert Dijksma. Acht mensen werden vooraf al geweigerd, omdat ook hun testuitslag positief bleek te zijn.
De vijf cafés zijn blij dat ze een paar dagen open zijn geweest, maar hadden ook een kater omdat zij niet weten wanneer zij weer opnieuw hun werk kunnen doen. Zij zouden graag een vervolg willen geven aan de proef, waarbij gasten ook door de cafés mogen lopen en aan statafels kunnen staan. TNO verwacht over vier weken de resultaten van deze Fieldlab te kunnen presenteren.
In de eerste twee uur waarin het kon, zijn bijna 45.000 inschrijvingen binnengekomen voor deelname aan een proefreis naar Gran Canaria. Bij Corendon ging het om bijna 25.000 aanmeldingen voor de Fieldlab-reis, bij TUI om ruim 20.000. Bij beide touroperators stromen de aanmeldingen nog binnen.
TUI en Corendon hadden al rekening gehouden met een stormloop. Voor de eerste testreis naar Rhodos kreeg branchegenoot Sunweb 25.000 aanmeldingen. TUI nam al maatregelen om te voorkomen dat de site de drukte niet aan zou kunnen, zei een woordvoerster eerder. Bovendien is besloten om de inschrijving woensdagavond te sluiten. Daarna worden deelnemers geselecteerd op basis van onder meer leeftijd en geslacht.
De politie heeft afgelopen week in totaal 6287 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok.
Verder ontvingen 105 mensen een waarschuwing voor het overtreden van de coronamaatregelen. De politie beëindigde afgelopen weekend 39 illegale feesten.
De boete voor het negeren van de avondklok bedraagt 95 euro. Sinds 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in en duurt tot 04.30 uur.
De politievakbonden roepen collega’s op het werk neer te leggen als ze worden ingezet rondom het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda. „Geen cao, geen vaccinatie, onduidelijk beleid en dreigende openbare orde problemen geven geen andere keuze”, laat een woordvoerder van vakbond ACP op Twitter weten.
De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest zaterdag 24 april waar 10.000 mensen bij zijn. Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag.
De lokale horeca was woedend dat zij niet betrokken zijn bij de plannen. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis wordt massaal ondertekend.
De politievakbonden voeren al langer actie sinds het cao-overleg met de overheid geklapt is.
De Deense gezondheidsautoriteiten achten het mogelijk dat het uit de roulatie genomen vaccin van AstraZeneca toch wordt toegediend aan mensen die dat willen. Het land stopte afgelopen week als eerste helemaal met het middel omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het in heel schaarse gevallen kan leiden tot bloedstolsels. Persbureau Ritzau meldt maandag echter dat de autoriteiten AstraZeneca wel zien zitten als vaccin voor mensen die op vrijwillige basis met het middel tegen corona ingeënt willen worden.
De inschrijvingen voor de tweede proefvakantie van Fieldlab naar Gran Canaria stromen binnen bij touroperators Corendon en TUI. Dat melden de twee bedrijven die de inschrijving maandag om 10.00 uur openden. Cijfers hebben ze nog niet.
Voor de eerste proefreis naar Rhodos kreeg touroperator Sunweb zo’n 25.000 aanmeldingen binnen voor een kleine 200 plaatsen. Beide bedrijven hielden al rekening met een grote toeloop, laten ze weten. „We hebben extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de website plat zou gaan”, aldus een woordvoerster van TUI.
Naar Gran Canaria kunnen 180 mensen mee, bij zowel Corendon als TUI 90 reizigers. Beide bedrijven maken uit de aanmeldingen een selectie van mensen die normaal gesproken ook zo’n vakantie zouden boeken. Ook een goede verhouding tussen mannen en vrouwen vinden ze belangrijk om zo betere testresultaten te krijgen. Daarna kijken ze ook of er geen dubbelingen bij zitten, want mensen die mee willen kunnen zich bij beide touroperators inschrijven.
De testreis naar de Canarische Eilanden is van 1 tot en met 8 mei. Reizigers krijgen hier iets meer vrijheid dan bij de eerste testreis naar Rhodos en mogen bijvoorbeeld ook het hotel uit.
Alle 188 deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor mee terugvliegen naar Nederland, meldt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn acht dagen naar het Griekse eiland geweest waar zij hun resort niet af mochten.
Volgende maand wordt er een tweede proefreis gehouden, deze keer naar Gran Canaria. Daar mogen 180 deelnemers aan meedoen die dan ook hun hotel uit mogen. De inschrijven voor die reis openen maandag.
Eerder deze week testten vier Rhodos-vakantiegangers nog positief, waarna zij en hun kamergenoten in quarantaine moesten. Bij een nieuwe test bleek iedereen toch geen corona onder de leden te hebben. De deelnemers aan de reis moesten ook voor vertrek al een negatieve test overleggen. Een persoon die eigenlijk mee zou gaan bleek toen besmet. Er waren 25.000 aanmeldingen voor de reis naar Rhodos.
Na aankomst in Nederland later maandag moeten alle deelnemers vijf dagen in quarantaine, waarna zij een nieuwe sneltest kunnen laten doen. Is die negatief dan mogen ze het normale leven hervatten. Willen ze geen sneltest dan kunnen ze ook kiezen voor tien dagen quarantaine.
Er wordt overigens niet gecontroleerd of de deelnemers zich aan die quarantaine houden. Ook krijgt de overheid of organisator Fieldlabs niet automatisch de resultaten van de sneltests na vijf dagen. Die kunnen deelnemers aan de reis alleen vrijwillig delen vanwege privacyregels.
Kleinere goede doelen hebben het afgelopen jaar minder geld gekregen tijdens de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten. Dit is een conclusie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF.
„Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan”, zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF tegen het NOS Radio 1 Journaal. „Dat hebben veel goede doelen enorm gemerkt. Ze zijn hier ook meer afhankelijk van dan de grotere.” Volgens Kloeze was het voor de kleinere goede doelen ook moeilijker om naar alternatieven te zoeken, door bijvoorbeeld online geld te werven. „De een kan die omschakeling beter maken dan de anderen. De grotere goede doelen konden dat over het algemeen beter dan de kleinere.”
Volgens Kloeze maakt 15 procent van de kleine organisaties zich zorgen om de toekomst. „Veel fondsenwervende activiteiten moeten van te voren worden voorbereid. Dat kost tijd. Als we straks na corona alles weer mogen, heb je niet 1-2-3 weer een nieuw evenement georganiseerd. Het kost wel even tijd om die contacten met bijvoorbeeld scholen weer op te bouwen.”
Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.
Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten, ook als ze geen klachten hebben. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt, moet in quarantaine en een reguliere test krijgen bij de GGD. Dat is nodig voor bron- en contactonderzoek. Leraren kunnen met voorrang worden getest.
De zelftesten hoeven minder diep in de neus dan reguliere tests bij de GGD. Ze gelden als aanvulling op de al bestaande maatregelen, zoals het thuisblijven bij klachten, handen wassen en afstand houden. Het is nooit verplicht om een zelftest af te nemen.
Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) is blij dat ze er zijn. „Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.”
Otters in een aquarium in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia zijn positief getest op het coronavirus, meldt de dierentuin. „Ze begonnen milde ademhalingssymptomen te vertonen, waaronder niezen, loopneuzen, gebrek aan energie en hoesten”, maakte het Georgia Aquarium bekend in een persbericht, eraan toevoegend dat de dieren „naar verwachting volledig zullen herstellen”.
De dieren blijven voorlopig uit het zicht van het publiek en krijgen volgens het bericht goede (medische) verzorging. Hoeveel dieren ziek zijn, is niet bekendgemaakt. Tonya Clauss, vicepresident van de dierengezondheidsdienst van het aquarium, zei dat de otters „zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden” en slechts milde symptomen vertonen.
De otters zouden de infectie hebben opgelopen via een besmet personeelslid dat zelf geen symptomen had. De dieren hebben volgens het aquarium geen direct contact met bezoekers.
Honderden passagiers uit Australië zijn maandag gearriveerd op luchthavens in Nieuw-Zeeland nadat de autoriteiten in het land de grenzen hebben heropend. Voor het eerst in meer dan een jaar is quarantainevrij reizen tussen beide landen weer mogelijk. Op tv-beelden waren emotionele beelden te zien van families die op de luchthavens werden herenigd.
Hoewel de meeste Australische deelstaten sinds eind vorig jaar quarantainevrije bezoeken van inwoners van Nieuw-Zeeland toestaan, had Nieuw-Zeeland isolatie afgedwongen voor aankomsten uit zijn buurland, vanwege bezorgdheid over sporadische virusuitbraken daar.
„Het is de eerste keer in 400 dagen dat mensen quarantainevrij kunnen reizen en we voegen zestien retourvluchten per dag toe naar Nieuw-Zeeland, en ze zijn vol”, vertelde directeur Alan Joyce van vliegmaatschappij Qantas maandag tegen de Australische tv-zender ABC. Qantas zal de wekelijkse vluchten tussen beide landen opvoeren tot ongeveer tweehonderd, terwijl Air New Zealand zei dat het zijn vluchten maandag heeft verviervoudigd tot dertig.
De open grens zal het economisch herstel voor beide landen stimuleren en duizenden mensen herenigen met hun families en vrienden, zeiden de Australische premier Scott Morrison en de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern in een gezamenlijke verklaring. „Het is echt spannend om quarantainevrij reizen te beginnen met Australië. Of het nu gaat om terugkerende familie, vrienden of vakantiegangers, Nieuw-Zeeland zegt: Welkom en geniet ervan”, aldus Ardern.
Ongeveer 1,5 miljoen Australiërs bezochten Nieuw-Zeeland in 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Ze zijn goed voor ongeveer 40 procent van alle bezoekers en gaven omgerekend ongeveer 1,61 miljard euro uit in het land, zo blijkt uit officiële gegevens. Meer dan een half miljoen in Nieuw-Zeeland geboren mensen wonen in Australië, iets meer dan 2 procent van de Australische bevolking van bijna 26 miljoen.
De Amerikaanse president Joe Biden, voormalig president Barack Obama en tal van prominenten hebben zondagavond (lokale tijd) op tv-zender NBC Amerikanen opgeroepen zich te laten vaccineren. De uitzending van een uur was gericht op het vergroten van het vertrouwen in de vaccins en het bewustzijn over het belang van inenten.
Tijdens het evenement genaamd ‘Stroop je mouwen op’ benadrukte Biden dat inenten „het belangrijkste is dat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen Covid-19, inclusief de nieuwe varianten die we zien”. De president bedankte de mensen die deze stap al hadden gezet. „Als je van plan bent je te laten vaccineren, zorg er dan voor dat je dit doet. Alsjeblieft”, zei hij.
Obama verscheen samen met voormalige NBA-sterren Charles Barkley en Shaquille O’Neal tijdens de special en zei: „Ik wil ervoor zorgen dat onze gemeenschappen, met name Afro-Amerikanen, Latino’s en jonge mensen, begrijpen dat dit levens zal redden en mensen in staat stelt hun leven weer normaal te maken. En hoe eerder we meer mensen laten vaccineren, hoe beter af we zullen zijn.”
Barkley vertelde hoe opgewonden hij was om zijn tweede dosis vaccin te krijgen, door te zeggen dat het „belangrijk voor ons is om over het vaccin te blijven praten. Elke zwarte persoon, ga alsjeblieft erop uit en laat je vaccineren.”
Anthony Fauci, de meest vooraanstaande infectieziekte-expert van het land, vertelde over de strikte veiligheidsprotocollen die werden gevolgd toen de vaccins werden ontwikkeld. „We zijn niet kort door de bocht gegaan. We hebben de veiligheid niet opgeofferd. Het was slechts een weerspiegeling van de buitengewone wetenschap”, zei hij over de snelheid waarmee de vaccins werden ontwikkeld. Hij riep op tot eenheid en het opzij zetten van politieke meningsverschillen om gezamenlijk tegen de gemeenschappelijke vijand, het virus, te strijden.
De buitenschoolse opvang (bso) gaat vanaf maandag weer helemaal open. Voor de bso’s gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren.
Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine. De bso’s waren eerder wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen.
De dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de basisscholen gingen begin februari al weer open. Die waren sinds medio december dicht, net als het voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school.
Het personeel van basisscholen en het voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests. De overheid wil dat onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en het speciaal onderwijs straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen, om zo eerder besmettingen op te sporen bij mensen die geen klachten hebben. Vanaf 3 mei wil het kabinet de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang.
De inschrijving voor de proefvakantie naar Gran Canaria gaat maandag van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 10.00 uur aanmelden voor de reis, die wordt opgezet door reisorganisaties Corendon en TUI, samen met de Nederlandse overheid.
Waarschijnlijk loopt het na de opening van de aanmeldingsprocedure direct storm. Bij de eerdere, eerste coronatestreis naar Rhodos was dit het geval. Reisorganisatie Sunweb kreeg toen zo’n 25.000 aanmeldingen, terwijl er nog geen tweehonderd mensen mee mochten. Door de grote drukte haperde de website aan het begin zelfs zo nu en dan.
De nieuwe vakantiegangers, die hun reis zelf moeten betalen, verblijven in mei acht dagen all-inclusive in het luxe Riu Gran Canaria-hotel. Anders dan bij de eerste testreis naar Rhodos mogen ze ook hun hotel uit. Maar er is opnieuw weinig plek. In totaal kunnen 180 mensen mee; 90 gasten met Corendon en 90 gasten met TUI. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan zich aanmelden, maar mensen die behoren tot één van de door het RIVM vastgestelde risicogroepen kunnen niet deelnemen aan de reis.
Als de coronasituatie in Nederland of in het land van bestemming de vakantie toch niet toestaat, dan wordt de reis volgens de overheid geschrapt. Dat gebeurde ook met een geplande proeftrip naar Curaçao, omdat het eiland middenin een zware fase van de uitbraak zit.
Na een verlengde paasvakantie van drie weken in verband met corona gaan de Belgische scholen maandag weer open. De heropening van de scholen was de grootste prioriteit voor de zes regeringen in België, maar de vier hoogste klassen van het voortgezet onderwijs krijgen voorlopig toch nog voor de helft les op afstand. Veel deskundigen vrezen dat de versoepelingen te vroeg komen.
De coronacijfers zijn ondanks de ‘paaspauze’ niet zo hard gezakt als gehoopt. Het Overlegcomité had vorige week zeven uur nodig om te besluiten over het tijdpad voor de komende weken. Om middernacht is alvast het verbod op niet-noodzakelijke reizen naar en vanuit het land opgeheven, maar premier Alexander De Croo raadt reizen voor de lol ten sterkste af. Er gelden hoe dan ook strenge quarantaineregels.
Vanaf 26 april kunnen de niet-essentiële winkels weer open en de kappers aan de slag. Belgen mogen dan in de buitenlucht met tien in plaats van nu vier mensen van buiten hun gezin afspreken.
De terrassen gaan als het goed gaat op 8 mei open en die dag wordt ook de avondklok, na een half jaar, afgeschaft. In plaats daarvan komt er tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends een samenscholingsverbod.
Ook de laatste reiziger van de proefvakantie op Rhodos die mogelijk besmet was met het coronavirus, is negatief getest. Volgens reisorganisatie Sunweb heeft een Griekse arts de uitkomst van de PCR-test gemeld. Alle reizigers mogen nu weer deel uitmaken van de groep.
Eerder was al bekend dat van de vier reizigers die met hun kamergenoten in quarantaine moesten, er drie een negatieve test hadden. Bij de laatste vakantieganger was dit nog niet helemaal zeker, aangezien de uitslag van de PCR-test in het grensgebied zat.
Zaterdag moesten acht reizigers die met Sunweb op proefvakantie zijn op Rhodos in quarantaine, omdat er mogelijk vier besmet waren met corona. Ze werden in een aparte vleugel van het hotel geplaatst. Later op de dag volgde opnieuw een test. De kamergenoten van de vier bleven uit voorzorg ook in quarantaine. De PCR-testen van 184 deelnemers bleken vrijdag negatief.
De vier negatief geteste reizigers en hun kamergenoten kunnen zich weer bij de rest van de groep voegen. Sunweb-directeur Mattijs ten Brink constateert dat „de protocollen naar behoren werken”. „In deze pilot zien we dat we direct kunnen handelen bij een mogelijke positieve coronatest en de deelnemer snel kunnen contacten. Dit laat opnieuw zien wat de kracht van georganiseerde reizen is. Hoewel het ontzettend vervelend is voor de betrokken deelnemers, en de rest van de groep ook wel even geschrokken was, zijn we blij te zien dat de gasten ondertussen nog steeds genieten van hun vakantie.”
De achtdaagse proefvakantie is een initiatief van de overheid om te testen onder welke voorwaarden er weer veilig gereisd kan worden. De deelnemers mogen tijdens de vakantie het Griekse vakantieresort Hotel Mitsis Grand Beach niet verlaten en er zijn geen andere gasten aanwezig.
Deelnemers betalen de reis zelf, maar de kosten voor de coronatesten komen voor rekening van Sunweb. De bedoeling was om met 189 vakantiegangers af te reizen, maar uiteindelijk werden dat er 188.
Maandagochtend moeten alle reizigers binnen vier uur voor vertrek naar Nederland nog een sneltest doen.
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over versoepelingen van de coronabeperkingen die vanaf 28 april mogelijk kunnen worden doorgevoerd. Vorige week beloofde het kabinet dat het elke week zal bekendmaken hoe het ervoor staat met de strenge maatregelen die nu gelden.
Veel burgemeesters zijn er voorstander van om in elk geval in de buitenlucht de teugels iets te laten vieren en bijvoorbeeld de terrassen weer te openen, zodat er geen ongeordende massa’s mensen in parken gaan zitten bij mooi weer. Ze vinden dat het nodig is om stap voor stap enig risico te durven nemen, zeker nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn. De burgemeesters zullen ook de heropening van de horeca weer op tafel leggen, want dat kan volgens hen eerder dan het kabinet wil.
De voorgenomen informele ontmoeting van het Veiligheidsberaad met een deel van het kabinet inclusief demissionair minister-president Mark Rutte is even op de lange baan geschoven, zegt een woordvoerster. Die ontmoeting was afgesproken zodat sommige burgemeesters en bewindslieden elkaar wat beter zouden leren kennen. Er komt wel een nieuwe datum.
Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford beginnen maandag met een nieuwe proef waarbij deelnemers, die het coronavirus al hebben gehad, opnieuw aan de longziekte worden blootgesteld. Ze willen zien hoe het immuunsysteem daarop reageert en of ze opnieuw besmet kunnen raken.
In februari gaf het land als eerste ter wereld al toestemming voor proeven op mensen waarbij vrijwilligers opzettelijk werden besmet met Covid-19 om uitgebreid onderzoek te doen naar de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Met het nieuwe onderzoek willen wetenschappers vooral meer kennis opdoen over immuniteit.
„De informatie uit dit onderzoek zal ons in staat stellen om betere vaccins en behandelingen te ontwikkelen. En helpt ons ook om te begrijpen of mensen beschermd zijn na Covid, en voor hoelang”, zegt Helen McShane, een vaccinoloog op Oxford en hoofdonderzoeker van het onderzoek. Ook hoopt ze meer inzicht te krijgen in welke immuunresponsen beschermen tegen herinfectie.
Wetenschappers gebruiken al tientallen jaren menselijke proefpersonen om meer te weten te komen over ziekten zoals malaria, griep, tyfus en cholera, en om behandelingen en vaccins tegen deze ziekten te ontwikkelen.
In de eerste fase van de proef wordt gekeken wat de laagste dosis van het virus is dat nodig is om zich te laten vermenigvuldigen bij ongeveer de helft van de deelnemers, terwijl er weinig tot geen symptomen optreden. In de tweede fase, die deze zomer begint, worden verschillende vrijwilligers besmet met deze standaarddosis.
In fase één zullen maximaal 64 gezonde deelnemers van 18 tot 30 jaar die minstens drie maanden geleden besmet waren met het coronavirus, opnieuw geïnfecteerd worden met de oorspronkelijke stam van SARS-CoV-2.
Ze worden dan ten minste zeventien dagen in quarantaine geplaatst en gecontroleerd. Iedereen die symptomen ontwikkelt, krijgt een behandeling met Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan, genaamd casirivimab en imdevimab.
Tijdens een kerkdienst in Berlijn zijn in Duitsland de bijna 80.000 mensen herdacht die zijn overleden door corona. De dienst werd gehouden in de bekende Gedächtniskirche, in het bijzijn van bondskanselier Angela Merkel en president Frank-Walter Steinmeier.
Een petitie tegen het testevenement 538 Oranjedag in Breda is sinds zaterdag door meer dan 300.000 mensen ondertekend. De petitie is gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, die het testevenement met 10.000 bezoekers „een slag in het gezicht van de zorgverleners” noemen.
Over het feest zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld ontstond de afgelopen dagen ophef, niet alleen vanuit de zorg, maar ook vanuit de plaatselijke horeca. Zij voelden zich overvallen en vragen zich af waarom er niet aan hen is gedacht.
Burgemeester van Breda Paul Depla reageerde zondagavond in Nieuwsuur op de ophef rondom het feest. „Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?”, zei Depla. Verder zei Depla de gemeenteraad van maandagavond af te willen wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.
Israël heeft een streep gezet door het verplicht dragen van mondkapjes in de buitenruimte. Ook worden scholen weer volledig heropend, schrijven Israëlische media. Het land zet daarmee opnieuw een flinke stap bij het afbouwen van de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.
Het ruim 9 miljoen inwoners tellende Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Meer dan de helft van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd. De ‘coronatsaar’ van de overheid, Nachman Asch, voorspelt volgens nieuwssite Times of Israël dat komende maand de hele economie kan worden heropend. Voorwaarde is wel dat het de goede kant blijft opgaan met de coronacijfers.
Israëliërs moeten binnen nog wel verplicht mondkapjes dragen, al geldt die regel niet in hun eigen woonruimte. Een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid raadde zijn landgenoten aan om ook altijd een mondkapje te dragen als ze in groepen bijeenkomen. „We moeten ons goed gedragen om de vooruitgang die we hebben geboekt niet te verspelen.”
Frankrijk heeft alle vluchten van en naar Brazilië opgeschort vanwege de Braziliaanse variant (P1) van het coronavirus. Ook voert het land een verplichte quarantaine in van tien dagen voor reizigers uit Brazilië, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika uit bezorgdheid over verschillende coronavirusvarianten. De luchtvaartverbindingen met Argentinië, Chili en Zuid-Afrika blijven wel intact.
De toestand in Brazilië verslechtert sinds februari door een uitbraak van een lokale variant van het virus. De besmettelijkere en gevaarlijkere coronavariant P1, die in december opdook in het Amazonegebied, baart vooral zorgen omdat die zich bijna de helft sneller dan de ‘klassieke’ versie van het virus verspreidt. Mogelijk is de Braziliaanse variant beter bestand tegen vaccins en antistoffen na een eerdere besmetting met het coronavirus.
Dat de vluchten uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika nog wel mogen doorgaan komt volgens de Franse autoriteiten omdat de aanwezigheid van Covid-varianten in die landen nog niet hetzelfde zorgwekkende niveau heeft bereikt als in Brazilië.
Eerst moeten alle adviezen over het organiseren van het testevenement 538 Oranjedag in Breda zorgvuldig worden afgewogen, voordat er een vergunning wordt verleend voor het evenement. Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in het programma Nieuwsuur.
Over het feest zaterdag met 10.000 mensen op het Chasséveld ontstond de afgelopen dagen ophef. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, wordt massaal ondertekend en de plaatselijke horeca en politiek toonde zich woedend erover; ze voelden zich overvallen en vragen zich af waarom niet is gedacht aan de plaatselijke horeca.
„Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?”, zei Depla. Tegelijkertijd luistert Depla naar de maatschappelijke onrust en de opmerkingen van mensen die verontwaardigd zijn over het evenement. „We nemen hun zorgen serieus”, zei de burgemeester.
Verder zei Depla de gemeenteraad van maandagavond af te willen wachten voordat hij een keuze maakt over het wel of niet verlenen van een vergunning voor het evenement.
Depla zei eerder op zondag nog achter het evenement te staan. „We willen zorgen dat we iets kunnen leren van het evenement. Want we leren ervan, niet alleen voor Breda maar voor heel Nederland. Daar willen we als stad een bijdrage aan leveren.” Ook zei hij: „Als ik ’nee’ zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?”.
Ook het kabinet wil doorgaan met dit soort Fieldlab-evenementen, bevestigden ingewijden zondagavond.
In een groot deel van Italië kan vanaf maandag weer buiten op terrassen worden gegeten, wat eerder dan oorspronkelijk gedacht. Ook veel andere buitenactiviteiten kunnen worden hervat nu in veel regio’s het aantal coronabesmettingen is afgenomen.
In drie regio’s die zijn bestempeld als zogenoemde rode zone - Puglia in het zuiden, Sardinië en de Aosta-vallei in het noordwesten - blijven beperkingen van kracht, maakte de regering zondag bekend. Niet-essentiële winkels en restaurants moeten daar dichtblijven en reizen in de omgeving mag alleen met een goede reden.
Maar het optimisme groeit in het land van 60 miljoen mensen waar het virus zwaar heeft huisgehouden. De vaccinatiecampagne lijkt geleidelijk vruchten af te werpen.
De regering werkt aan een routekaart voor verdere versoepelingen in de komende maanden. Onbelemmerd reizen door het land moet dan weer mogelijk worden, mogelijk binnen een paar weken. Er wordt al gekeken naar het heropenen van zwembaden, sportstudio’s en markten.
Ondertussen blijft de discussie over de avondklok doorgaan. Rechtse partijen en restauranthouders willen een einde aan het uitgaansverbod tussen 22.00 en 05.00 uur. Maar daar is de tijd gezien de infectiegraad nog niet rijp voor, zei onderminister van Volksgezondheid Pierpaolo Sileri in de krant La Stampa.
De regering neemt met de beperkte versoepelingen een weloverwogen risico, zei premier Mario Draghi vrijdag. Hij waarschuwde wel dat de situatie nog altijd ernstig is. Afgelopen week waren er nog dagen met bijna vierhonderd sterfgevallen door Covid-19.
Het demissionaire kabinet is iets positiever gestemd over het doorvoeren van versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen tijd het geval was. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald of afgeschaft, is nog niet duidelijk, melden ingewijden na afloop van het Catshuisberaad zondag. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt het kabinet een besluit.
Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Leidend voor het doorgaan van versoepelingen is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care-afdelingen belandt. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld. De afgelopen week is het gemiddelde aantal besmettingen juist weer gestegen. Het aantal opnamen in de ziekenhuizen lijkt zich te stabiliseren.
Vorige week presenteerden Rutte en De Jonge een openingsplan met vijf stappen om de maatschappij de komende maanden uit de lockdown te halen. Op 28 april is de eerste stap gepland, waarin verschillende maatregelen worden opgesomd. Het zou naast de terrassen gaan om de afschaffing van de avondklok, het thuisbezoek naar twee personen per dag en winkels die meer verkoopmogelijkheden zouden krijgen.
Ook zouden vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs. Het is volgens ingewijden niet de verwachting dat hier nog een stokje voor wordt gestoken, maar helemaal zeker is het pas dinsdag.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei in de ochtend bij het tv-programma WNL op zondag dat hij graag wil dat de eerste fase van het openingsplan op 28 april doorgaat, te beginnen met de buitenruimten zoals terrassen. Hij wees erop dat er naast de coronacrisis ook een sociale crisis gaande is. Volgens Bruls is het belangrijk dat het kabinet de samenleving perspectief biedt en „in de flow meegaat”. De burgemeesters hebben al eerder aangedrongen op opening van de terrassen.
In de komende weken komen volgens het openingsplan nog verdere verruimingen in beeld. De data die het kabinet hieraan verbond, zijn echter nog onzeker, zo waarschuwde Rutte vorige week al. Tot nu toe werden beoogde versoepelingen steeds uitgesteld, omdat het kabinet niet wilde dat de derde coronagolf nog hoger zou worden.
Dinsdag is er nog crisisoverleg van het kabinet en volgt in de avond een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Daarin zullen zij de besluiten bekendmaken en toelichten.
Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doet een oproep aan het kabinet om te stoppen met investeringen in de ‘testmaatschappij’. In een manifest uiten ze kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor het opzetten van een infrastructuur van testen. Dat geld kan volgens de groep beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie.
De bestuursvoorzitters van onder meer CZ, het OLVG, Zilveren Kruis, Menzis en Zuyderland MC noemen de investering in testevenementen een „kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen”. Het vrijmaken van 925 miljoen euro terwijl we in de derde golf zitten roept volgens de bestuurders „een heel vreemd beeld op”.
„Een groot dans-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar Covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?”, schrijven de bestuurders.
Daarbij zouden de testevenementen niet duurzaam en zinvol zijn, omdat het volgens de zorgbestuurders al in juli mogelijk zou moeten zijn dat alle mensen die dat willen gevaccineerd zijn. „Ervaringen van landen als Israël, VK en VS laten zien dat na de vaccinatiecampagne ernstige complicaties van Covid-19, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, nog maar zeer beperkt voor komen. Deze landen hebben dan ook de samenleving heropend.”
Verder wijzen de bestuurders in de oproep op het belang van gezond leven als preventie voor de verspreiding van het coronavirus. „Door meer in te zetten op preventie verhogen we niet alleen de kwaliteit van leven, maar worden we ook weerbaarder tegen aandoeningen en ziekte.”
De oproep aan het kabinet komt op het moment dat een steeds groter groeiende groep het aangekondigde 538 Oranjefeest op 24 april online afkeurt. Dat Fieldlab-proefevenement moet plaats bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda zette een petitie op in een poging het feest af te blazen. Inmiddels is de petitie meer dan 186.000 keer ondertekend.
Er liggen in totaal 50 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met zaterdag. In totaal zijn nu 2478 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten met 6 toe, tot 808. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten met 44 naar 1670.
Er liggen momenteel 377 patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares, wat de totale ic-bezetting op 1185 bedden brengt. Dat zijn 30 mensen minder dan een dag eerder.
Volgens het LCPS blijft het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen ongeveer gelijk aan vorige week, maar blijft het erg hoog. Ook de Covid-bezettingen op de ic blijven hoog, en volgen een stijgende trend, aldus het LCPS.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging het om 8336 nieuwe positieve tests.
In de afgelopen 24 uur zijn 12 sterfgevallen door corona gemeld. Zaterdagochtend waren dat er veel meer (31) en vrijdag eveneens 12. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd.
De meeste nieuwe gevallen waren tussen zaterdagochtend en zondagochtend in Amsterdam (434), gevolgd door Rotterdam (410) en Den Haag (310). De stad Utrecht telde 178 nieuwe besmettingen, Eindhoven 162.
Bijna 1,4 miljoen Nederlanders zijn positief getest sinds het begin van de uitbraak. Van bijna 17.000 mensen staat vast dat ze aan het virus zijn overleden. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne nam het aantal sterfgevallen flink af, tot vorige week zo’n twintig per dag.
Advertentie