Kerk & religie
Britse kerkleiders eren prins Philip

Kerkleiders in Groot-Brittannië hebben de afgelopen dagen hulde gebracht aan prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed.

Redactie kerk
De aartsbisschop van Canterbury (l.) heeft zijn verdriet geuit over de dood van prins Philip (4e v. l.) (archieffoto). beeld AFP, Ben Stansall
De aartsbisschop van Canterbury (l.) heeft zijn verdriet geuit over de dood van prins Philip (4e v. l.) (archieffoto). beeld AFP, Ben Stansall

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, dankte God voor de toewijding van Philip. „Hij stelde consequent de belangen van anderen boven die van hemzelf en gaf daarmee een uitstekend voorbeeld van christelijke dienstbaarheid.”

De erfenis die de hertog van Edinburgh achterlaat, is volgens Welby „enorm.” Het huwelijk met Elizabeth was „gebaseerd op vriendschap en wederzijds respect en ondersteund door gedeeld geloof in Christus.”

De aartsbisschop van York, Stephen Cottrell, stelde dat Philips geloof in Jezus Christus „een belangrijk onderdeel van zijn leven was. Het gaf vorm aan wie hij was.”

De aartsbisschop van Wales, John Davies, prees de hertog voor het opofferen van zijn privéleven en carrière door decennialang „standvastig” aan de zijde van de koningin te staan.

Hij memoreerde ook het persoonlijke geloof en de belangstelling van de hertog voor christelijke zaken. „De hertog was ook een bekende, en meestal constructieve, criticus van sommige preken die hij en de koningin gedurende vele jaren hoorden.”

Kardinaal Vincent Nichols, het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales, herinnerde de prins als de „trouwe en loyale echtgenoot” van de koningin. „Hij was een voorbeeld van standvastige loyaliteit en plicht.”

Ook in veel Schotse kerken is zondag stilgestaan bij het overlijden. De Kerk van Schotland wijst in een reactie op de nauwe band van de prins met Schotland. Samen met koningin Elizabeth verbleef hij jaarlijks circa twaalf weken op Balmoral Castle in de Schotse Hooglanden. Het echtpaar ontving dan ook vaak de predikant van de nabijgelegen Crathie Kirk waar de koningin en prins naar de kerk gingen, zegt ds. David Fergusson, deken van de Koninklijke Kapel in Schotland in een reactie. „Over de jaren moet hij honderden preken hebben gehoord, verzorgd door predikanten en synodevoorzitters. Hij luisterde aandachtig en velen zullen zich herinneren dat het thema van hun preek terugkeerde aan de lunchtafel of tijdens het gesprek ’s avonds. Dan werden de zin van het leven en de toestand van de wereld uitgebreid besproken.”

Een altijd aanwezige steun voor de koningin, zo omschrijft de voorzitter van de synode van de Free Church of Scotland, ds. D. G. Macdonald, de prins. „We dragen Hare Majesteit en heel de koninklijke familie op: aan de Vader van alle medeleven en God van alle vertroosting, biddend of zij de nabijheid van Christus mogen kennen in deze verdrietige tijd.”

De prins was zeventig jaar lang een symbool van de waardigheid en stabiliteit van de Britse monarchie, schrijft ds. M. A. N. Macleod in een verklaring namens de Schotse Free Church (Continuing). De predikant wijst ook op de voorbeeldfunctie van het koninklijke paar dat 73 jaar getrouwd was. „Hun huwelijk was een uiting van het huwelijk, als scheppingsordening door God gegeven. We zijn dankbaar voor zo’n voorbeeld op het hoogste niveau van onze samenleving.” In de Free Church (Continuing) is gebeden om zegen en troost voor de nabestaanden.

Koningin Elizabeth woonde zondag een privédienst bij op Windsor Castle. Enkele leden van de koninklijke familie bezochten de All Saints Chapel vlakbij het kasteel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer