„Biddend bewogen raken met je stad of dorp”
Een christelijke gemeenschap die dag en nacht bidt of Gods Koninkrijk dichterbij komt. Dat staat de gebedsbeweging 24-7 Prayer Nederland voor ogen met het Jaar van Gebed, dat met Pinksteren begon. Inmiddels deden heel wat lokale kerken mee aan het initiatief.
Onder het thema ”Uw koninkrijk dichterbij” ging het Jaar van Gebed tijdens de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking in mei van start. Initiatiefnemer is 24-7 Prayer Nederland, onderdeel van een internationale gebedsbeweging die 25 jaar geleden in Groot-Brittannië ontstond. Vanaf donderdag zijn ongeveer duizend betrokkenen bij 24-7 Prayer wereldwijd twee dagen bijeen in Rotterdam. Ze komen behalve uit Europa onder meer uit Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, China en Libanon.
De Nederlandse tak ontstond ruim tien jaar geleden onder christelijke studenten, vertelt Esther Westerkamp, die samen met haar man Jonathan aan zowel 24-7 Prayer Nederland als 24-7 Prayer Rotterdam is verbonden. De laatste heeft onder meer een Huis van Gebed aan de Heemraadssingel in de Maasstad, waarin christenen individueel of met een gebedsgroep 24 uur per dag terechtkunnen.
Hernhutters
24-7 Prayer is geïnspireerd door de hernhutters, zegt Westerkamp. „Rond 1700 verzamelde de Duitse graaf Von Zinzendorf een gemeenschap om zich heen om bij toerbeurt dag en nacht te bidden voor zijn dorp. Dat heeft honderd jaar geduurd. Een kerk in Engeland besloot 25 jaar geleden een maand lang dag en nacht te gaan bidden. Maar na die maand is het niet gestopt. Uiteindelijk heeft het wereldwijd een vervolg gekregen.”
De bedoeling van het in mei begonnen Jaar van Gebed in Nederland is, zegt Westerkamp, dat er continu ergens in het land wordt gebeden. „Lokale kerken kunnen een week adopteren. Zij zijn er dan voor verantwoordelijk dat er in die week elk uur bidders zijn.”
Het lukt steeds om het rooster ingevuld te krijgen, zegt Westerkamp. „In Goeree-Overflakkee is bijvoorbeeld in de breedte van de kerken gebeden. De bedoeling was om dat een week te doen, maar dat zijn uiteindelijk zes weken geworden. In het Groningse Ten Boer hebben kerken ook gezamenlijk een gebedsweek georganiseerd. Op een spandoek in het dorp plaatsten ze een QR-code waarmee mensen gebedspunten konden doorgeven. De week werd afgesloten met een sing-in op het Dorpsplein. Dat zijn mooie dingen.”
„Ik vind het moeilijk om m’n bed uit te komen, maar vind het ook altijd weer bijzonder om in de stilte en de serene rust van de nacht te bidden” - Esther Westerkamp, 24-7 Prayer Rotterdam
Deze week is 24-7 Prayer Rotterdam zelf verantwoordelijk voor de invulling van de gebedsuren. Het is niet voor het eerst dat Westerkamp daarvoor ook ’s nachts tijd reserveert. „Ik vind het moeilijk om m’n bed uit te komen, maar vind het ook altijd weer bijzonder om in de stilte en de serene rust van de nacht te bidden.”
Lokale kerken kunnen ”Uw koninkrijk dichterbij” zelf concreet invullen. „We hebben voor dit thema gekozen vanuit het verlangen dat Gods koninkrijk in Nederland meer zichtbaar wordt. Iedereen kan daarbij kijken naar wat er in zijn eigen stad op dorp speelt. Denk aan gebed voor de kerken in die plaats, voor jongeren of het terugdringen van armoede. In Rotterdam gaan we geregeld op de knieën voor de havens. De grootste haven van Europa brengt veel problematiek met zich mee, zoals drugshandel. Op basisscholen worden al kinderen gerekruteerd om drugs uit de haven te halen.”
Groeien
Behalve 24-7 Prayer Rotterdam vragen diverse andere organisaties aandacht voor het belang van gebed. Zo riep de HGJB, een jeugdwerkorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, in september haar achterban op tot gebed voor jongeren . Gemeenteleden konden in het kader van de actie ”Bid dat ze groeien” kaartjes in de vorm van een gieter bestellen om daarop de namen te noteren van kinderen of jongeren voor wie ze dit seizoen specifiek willen bidden.
Op zondag 3 november begint de Week van gebed voor mensen die Jezus nog niet kennen. Operatie Mobilisatie begon hiermee drie jaar geleden. Dit jaar haakten er vijf andere organisaties aan, waaronder Missie Nederland en CAMA Zending. Ze roepen op om komende zondag in de kerk en de dagen daarna ook thuis te bidden voor meer arbeiders in de wijngaard, vrijmoedigheid, open deuren en wijsheid. Er is een gebedsboekje samengesteld met dagelijks een overdenking en enkele gebedspunten.
„Gebed is de motor van ons werk”, zegt Maarten Boeve van Operatie Mobilisatie. „We sturen twee keer per maand een gebedsmailing voor ons werk rond. Met de komende Week van gebed hopen we dat mensen meer de urgentie gaan voelen van het feit dat zo velen Jezus nog niet kennen, in de hoop dat ze bewogen raken met hun omgeving en daar ook iets mee gaan doen.”
De organisatie vraagt deelnemers om zaterdagochtend van acht uur tot half negen in hun stad of dorp een gebedswandeling te maken en daarbij na te denken over gebedspunten. „Als je bijvoorbeeld in de natuur loopt en daarin de hand van de Schepper ziet, kan dat andere inspiratie geven dan tijdens het gebed in de binnenkamer.”
Gebed voor mensen die de Heere Jezus nog niet kennen, mag niet beperkt blijven tot een week in het jaar, beseft Boeve. „We willen met dit initiatief mensen bereiken die dat nog niet dagelijks doen en hopen dat dit bij hen iets in gang zet. De week eindigt met de oproep: blijf bidden voor mensen die Jezus nog niet kennen.”
Ook Westerkamp van 24-7 Prayer hoopt dat diverse initiatieven van blijvende betekenis zijn, „dat ze een vuurtje in gang zetten waardoor steeds meer christenen samen op de knieën gaan voor hun omgeving”.