live
Binnenland
Miljoen coronadoden in Europa

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie 12 April 2021 22:20

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Miljoen coronadoden in Europa

In Europa zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen gestorven door het coronavirus, meldt het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op cijfers van nationale autoriteiten.

De zwaarst getroffen landen, met meer dan 100.000 coronadoden, zijn het Verenigd Koninkrijk (127.100), Italië (ruim 114.000) en Rusland (103.000). Daarna komen Frankrijk, Duitsland en Spanje. In deze zes landen viel bijna 60 procent van alle geregistreerde coronadoden in Europa.

Uit een ander overzicht blijkt dat Nederland op weg is naar 17.000 sterfgevallen door corona.

Teleurstelling
430091013.jpg
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten heel teleurgesteld te zijn als het kabinet dinsdag besluit de buitenruimte toch op slot te houden. Volgens hem moeten de terrassen, dierentuinen en andere buitenparken zoals de Hortus zo snel mogelijk open. Samen met de andere burgemeesters van de grote steden pleitte hij hier al vaker voor. Hij vergelijkt het met het openstellen van de basisscholen. Toen wist het kabinet vooraf dat dit meer besmettingen zou veroorzaken, maar dit gevolg was ingecalculeerd. „Het welzijn van de kinderen stond hier tegenover.”

Kabinet bekijkt per week of terrassen open kunnen

Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. „We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols”, zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s.

430090767.jpg
Minister Grapperhaus. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dinsdag bespreekt het kabinet welke coronamaatregelen worden verlengd of niet. Die worden ’s avonds in een persconferentie bekendgemaakt. Het lijkt erop dat per 21 april de terrassen niet opengaan. „Ik zou het liefst willen dat dit aan de orde is, maar ik ben hier somber over. Er ligt een heel helder advies van het OMT”, aldus Grapperhaus.

Dat kan nu nog niet, zegt de veiligheidsminister, omdat dit te veel mensen op de been brengt. „Wij moeten alles afwegen en de druk op de ziekenhuizen is echt enorm. Wij zitten heel dicht bij die piek. Als die piek hoger gaat worden, dan gaan er ongelukken gebeuren. Het OMT zegt dat we nog even moeten volhouden. Heel even is in elk geval korter dan een maand”, laat de minister weten.

Het uitstellen van versoepelingen is volgens hem een ontzettend moeilijk probleem omdat bij een groot aantal Nederlanders een soort moeheid heerst. „De teleurstelling begrijpen we. Vorige week zagen we een lichtpunt en een paar dagen later was dit lichtpunt toch een beetje minder zichtbaar.”

Blauwe Moskee in Amsterdam gaat open tijdens ramadan

De Blauwe Moskee in Amsterdam gaat haar deuren voor een beperkt aantal bezoekers openen tijdens de gebeden in de maand ramadan. De gebeden worden de komende weken samengevoegd waardoor de dienst maximaal 45 minuten zal duren, zodat iedereen uiterlijk 21.30 uur de moskee verlaat en tijdig voor de avondklok thuis is, stelt het bestuur van de moskee.

De Blauwe Moskee wil per keer 100 tot 130 mensen toelaten, aldus een bestuurslid. Het bestuur stelt dat alle coronamaatregelen gehandhaafd en nageleefd worden. Verder heeft de Blauwe Moskee nieuwe luchtreinigers geïnstalleerd. „Deze verwijderen actief bacteriën, virussen (waaronder Covid-19) en schimmels uit de lucht en oppervlaktes”, aldus het moskeebestuur. Ook worden bezoekers verzocht een zelftest af te nemen.

„Op deze wijze proberen wij de risico’s die voortvloeien uit de mogelijke contacten in de moskee zo veel mogelijk te minimaliseren. Tevens hopen wij op deze wijze de thuisbezoeken zoveel mogelijk te ontmoedigen’, stelt het bestuur van de moskee.

Een bestuurslid laat weten dat de moskee de gemeente Amsterdam heeft geïnformeerd.

Ic-personeel werkt zich uit de naad

Terwijl het kabinet overweegt de teugels te laten vieren, is de bezetting van intensive cares al bijna een jaar niet zo hoog geweest als nu.

Wereldgezondheidsorganisatie ziet verwarring bij aanpak corona

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet verwarring, tegenstrijdigheden en zelfgenoegzaamheid bij de aanpak van het coronavirus. Daardoor is de pandemie nog lang niet voorbij, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij wijst op volle restaurants en clubs en drukke markten waar bijna niemand voorzorgsmaatregelen neemt, en dat in landen waar nog steeds besmettingen zijn.

430088050.jpg
Protest tegen coronamaatregelen in Pakistan. beeld AFP, Shahzaib Akber

Maar Tedros ziet desondanks „veel redenen” voor optimisme. De daling van het aantal infecties en coronadoden in de eerste twee maanden van dit jaar toont aan dat het virus en zijn varianten kunnen worden gestopt, zegt hij. De corona-uitbraak kan binnen maanden onder controle worden gebracht met gezondheidsmaatregelen die zich hebben bewezen.

Inmiddels zijn wereldwijd ongeveer 780 miljoen coronavaccins toegediend. Maar andere maatregelen, waaronder het dragen van mondkapjes en het houden van afstand, zijn ook nog steeds nodig om het tij te keren, benadrukt Tedros.

„Ook wij willen dat samenlevingen en economieën heropenen, en reizen en handel worden hervat”, aldus Tedros op een persconferentie. „Maar op dit moment zijn de intensivecareafdelingen in veel landen overvol en gaan er mensen dood. En het is totaal te vermijden.”

Gezondheidsraad: Geef 60-minners keuze bij AstraZeneca

Als je jonger bent dan 60 jaar en toch geprikt wilt worden met het AstraZeneca-vaccin, zou je die keuze zelf moeten kunnen maken, zegt de Gezondheidsraad tegen de NOS. Diezelfde raad adviseerde vorige week om mensen onder de 60 een alternatief vaccin aan te bieden. Minister De Jonge nam dat advies over.

„Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen”, zegt een woordvoerder van de Gezondheidsraad nu over de keuzevrijheid. Ook deskundigen staan achter het plan om 60-minners zelf te laten kiezen of ze AstraZeneca willen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt het geen goed idee. „Het is niet verstandig en er zijn alternatieven”, zegt een woordvoerder.

Volgens de Gezondheidsraad is het advies van vorige week nog altijd hetzelfde en gaat de discussie over keuzevrijheid over iets anders.

„Meer mensen willen versoepeling van lockdown”

Twee op de drie Nederlanders willen dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Die groep groeit, meldt onderzoeksbureau I&O Research na een peiling in opdracht van de NOS. Begin maart wilde 59 procent meer versoepeling, nu is dat 64 procent.

De ondervraagden willen vooral dat mensen meer bezoekers thuis kunnen ontvangen. Ongeveer 80 procent ziet dit zitten. Ook voor het openen van universiteiten en hogescholen, met sneltesten, is veel steun (72 procent). Twee op de drie mensen zijn voor het openen van terrassen en winkels. Meer dan 60 procent wil dat de avondklok wordt geschrapt.

I&O voerde het onderzoek tussen 9 en 12 april uit. De enquêteurs vroegen iets meer dan 2000 volwassen Nederlanders naar hun mening. Volgens het onderzoeksbureau is daarbij rekening gehouden met geslacht, leeftijd en stemgedrag, en is de peiling daarom representatief.

Advertentie

Huisarts die toch AstraZeneca geeft aan 60-minner niet strafbaar

Huisartsen die in samenspraak met patiënten toch nog het coronavaccin van AstraZeneca geven aan mensen onder de 60 jaar zijn volgens de gezondheidsinspectie niet in overtreding.

„De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begrijpt dat huisartsen vragen krijgen van patiënten onder de 60 die op de lijst stonden om gevaccineerd te worden, en die graag alsnog door de huisarts gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Tegelijkertijd is er op dit moment ook geen norm van de beroepsorganisaties van huisartsen die het gebruik van AstraZeneca onder de 60 jaar verbiedt, zodat handhaving op dit moment niet aan de orde is”, laat een woordvoerster weten.

Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaf eerder aan dat het „juridisch kwetsbaar” is om mensen onder de 60 jaar toch nog met AstraZeneca te prikken.

Verhuizing RIVM opnieuw vertraagd, mede door corona

De verhuizing van het RIVM naar een nieuw pand in Utrecht is nog eens vijftien maanden tot anderhalf jaar vertraagd. De oplevering van het gebouw liep al eens drie jaar vertraging op, omdat het ontwerp niet onvoldoende trillingsvrij zou zijn voor laboratoriumapparatuur. Nu is de verwachting dat het pand mede als gevolg van de coronacrisis op zijn vroegst eind volgend jaar kan openen.

Aan de bouw van het nieuwe complex wordt al sinds de zomer van 2014 gewerkt. In november 2017 gaf minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het startsein voor de bouw. Sindsdien zijn de eisen voor laboratoria zoals het RIVM die laat bouwen verder verscherpt. Daar kwam de coronapandemie nog bovenop, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het complex, dat ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal huisvesten, komt op het Utrecht Science Park.

Weer minder leerlingen en onderwijzenden op school

Op de scholen waren in de afgelopen twee weken gemiddeld 78 procent van de leerlingen aanwezig en 87 procent van de leerkrachten. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder duizend schooldirecteuren, die ze regelmatig houdt om de gevolgen van de coronamaatregelen in de gaten te houden. Op 26 maart ging het om 85 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren en op 11 maart om 90 procent van de leerlingen en onderwijzenden.

De scholen gingen 8 februari weer open, maar de coronamaatregelen eisen daar nog steeds hun tol. Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus moeten vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze zich laten testen of nog eens vijf dagen langer in quarantaine blijven.

„Het regelmatig groepen naar huis sturen, zorgt voor extra druk op schoolleiders. Ze zijn zelfs op niet-werkdagen en in het weekend bezig om vervangers te zoeken om zo te voorkomen dat kinderen naar huis moeten of er geen onderwijs kan worden verzorgd”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. Soms moet een hele klas in quarantaine, soms alleen de leerkracht, maar vervanging vinden valt niet mee in deze tijd van schaarste aan leerkrachten. Als het niet lukt, moet daarom de klas naar huis.

Werk en corona

Corona geeft onverwacht een positieve wending aan het leven Simon van Keulen (39). De verstandelijk beperkte inwoner van Vlissingen moet zijn werkzaamheden in een restaurant abrupt beëindigen. Korte tijd later kan hij in een kringloopcentrum aan de slag.

Politici willen opheldering over aanpak vervalste coronaverklaring

Op Telegram bieden fraudeurs nog altijd valse coronaverklaringen aan waarmee iemand naar het buitenland kan reizen, zonder dat hij of zij daadwerkelijk getest is op corona. Demissionair minister Grapperhaus gaf vijf maanden geleden al aan dit probleem aan te pakken, maar Shownieuws ontdekte dat het ministerie van Justitie en Veiligheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen.

Fraudeurs bieden de verklaringen voor een paar tientjes aan. Er bestaat er nog geen landelijk keurmerk voor de verklaringen en is er geen onafhankelijke toezichthouder die de betrouwbaarheid waarborgt.

Verschillende politieke partijen willen opheldering waarom er vijf maanden na de oproep van onder anderen Grapperhaus geen concrete maatregelen zijn genomen. Attje Kuiken (PvdA) gaat hierover dinsdagochtend mondelinge vragen stellen in de Tweede Kamer.

BoekenVoordeel vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

In de afgelopen weken is na alle scenario’s tegen het licht te hebben gehouden nog een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten. „Helaas is recent duidelijk geworden dat ondanks dat een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing.”

De Belgische tak van BoekenVoordeel valt buiten de faillissementsaanvraag.

Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

429713403.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Terrassen geven dan letterlijk en figuurlijk wat ruimte. Gasten zijn op terrassen beter te reguleren dan in de overvolle parken, stellen zij. „Overal zie je mensen buiten die zich niet langer houden aan de regels. Dan is handhaven geen optie”, aldus Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De burgemeesters denken het kabinet maandag met argumenten alsnog te kunnen overtuigen. „Wij gaan onze wensen alsnog een keer voorleggen”, zegt onder anderen Aboutaleb voorafgaand aan het beraad over de coronamaatregelen. Behalve Grapperhaus schuift ook RIVM-baas Jaap van Dissel aan bij de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s.

Dinsdag duidelijkheid over prikstrategie na AstraZeneca-besluit

Dinsdag moet duidelijk worden hoe het verder moet met de vaccinatiestrategie in Nederland, nu de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer in te zetten bij mensen jonger dan 60 jaar.

Minister Hugo de Jonge gaf donderdag aan het advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Tot dat moment zou AstraZeneca ook worden gebruikt voor mensen jonger dan 60 jaar met bijvoorbeeld extreem overgewicht, het syndroom van Down en zorgmedewerkers.

Voor die mensen die te horen kregen dat ze toch geen prik van AstraZeneca krijgen, moet nu een andere oplossing worden bedacht. Zij worden geprikt met een ander vaccin, maar hoe de planning er precies uit gaat zien moet dinsdag blijken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Kuipers: Advies Gezondheidsraad ‘fantastisch, goed nieuws’

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is blij met het advies van de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede prik te verlengen zodat er genoeg vaccin is om meer mensen de eerste prik te geven. „Fantastisch, goed nieuws”, zei hij maandag in zijn eerste reactie. Het kan zelfs leiden tot „aanzienlijk” minder opnames, schat hij.

Tot voor kort was 40 procent van de prikken een tweede injectie en deze prikken hadden volgens hem wel „voor een deel in andere mensen gemogen”. Hij hoopt dat het beleid snel wordt aangepast. „Dat is wat we nodig hebben. Ik ga ervan uit dat dat binnen een week kan”, aldus Kuipers, die vorige week al op een dergelijk advies had gehoopt. Nieuwe afspraken voor een prik moeten volgens hem nu alleen nog naar mensen die nog niks gehad hebben.

„Vaccineren, vaccineren, vaccineren” is de uitweg, zei hij. Er moet echt worden ingezet op die eerste prik, want dat is de weg naar een daling in het aantal opnames, zei hij ook al net voordat het nieuws over het advies tot hem doordrong tijdens zijn wekelijkse ontmoeting met de pers.

Gezondheidsraad: Meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard

De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo’n verlenging is „relatief klein”, tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.

Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al 12 weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot 12 weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen Covid-19 krijgen. Dat kan „in het gunstigste geval” vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo’n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.

Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

De burgemeesters reageerden met hun oproep op het nieuws dat het kabinet de versoepelingen van de coronamaatregelen minstens een week uitstelt, tot 28 april in plaats van 21 april.

„In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. „Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. „De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist af, met in totaal 67.

Om de druk op de zorg gelijkmatig te verdelen, zijn er afgelopen etmaal 25 coronapatiënten overgebracht naar andere regio’s, onder wie vijf ic-patiënten.

„De instroom van Covid-patiënten is in de afgelopen week verder gestegen. Dit leidde tot een stijgende bezetting, zowel op de ic als in de kliniek. In anticipatie op een mogelijke verdere stijging in de komende week, wordt de ic-capaciteit uitgebreid tot 1550 bedden”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Nu zijn dat ongeveer 1400 bedden. Eind maart werd de capaciteit op de ic’s ook al vergroot, met ongeveer 150 bedden.

6757 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt verder op

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel. Het aantal positieve tests ligt in het begin van de week doorgaans lager dan richting het einde van de week.

In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7157 nieuwe gevallen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde weer oploopt. Rond Pasen had het aantal positieve tests juist een pas op de plaats gemaakt.

Amsterdam had de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 307 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 272 gevallen aan het licht, in Den Haag hoorden 179 inwoners dat ze het virus hebben opgelopen en in Utrecht werden 110 besmettingen bevestigd. Daarna volgen Tilburg (107) en Den Bosch (100). Bij de veiligheidsregio’s had Rotterdam-Rijnmond opnieuw de meeste gevallen (629).

Het aantal sterfgevallen steeg met twintig. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM. In de afgelopen zeven dagen zijn 163 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim 23 per dag. Dat is het hoogste peil in bijna twee weken, maar het is nog altijd aanzienlijk minder dan rond de jaarwisseling, bij de start van de vaccinatiecampagne. Toen waren er soms meer dan 150 gemelde sterfgevallen per dag.

Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten. „Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data”, zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

430046979.jpg
Twee mannen op een gesloten terras in Rotterdam. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Vos, ook voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van 65 horecaondernemers die al eerder gezamenlijk actie voerden tegen de coronamaatregelen, wil dat de overheid doet wat het belooft. Met een miljoen prikken per week zetten, zouden echt stappen gezet kunnen worden, denkt hij. Dan zou de horeca vanaf mei misschien alweer mensen binnen kunnen ontvangen, denkt hij.

Grapperhaus: Situatie nog niet goed genoeg om terrassen te openen

Het kabinet blijft erbij dat de coronacijfers te slecht zijn om terrassen en andere buitenlocaties weer open te kunnen gooien. Dat zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag, voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers.

„De situatie, epidemiologisch, is nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, aldus Grapperhaus. Het kabinet maakte zondag bekend dat versoepelingen er toch nog niet in zitten vanaf 21 april, iets waar Haagse bronnen eerder wel op zinspeelden.

De burgemeesters van de vier grote steden vinden desondanks dat de terrassen weer open moeten kunnen, met het naderende lenteweer. Handhaven wordt anders onhaalbaar, stellen zij.
„We hebben vanmiddag Veiligheidsberaad”, zei Grapperhaus, doelend op zijn wekelijkse overleg met de voorzittende burgemeesters van de veiligheidsregio’s. Daar gaan we het er goed over hebben.”

„We komen er tot nu toe altijd uit”, voegde hij eraan toe.

Grapperhaus wees er na afloop van het overleg nog op dat het volgens de experts „nog te vroeg is” voor versoepelingen. „Kijk naar landen om ons heen: Duitsland, Frankrijk, België. De maatregelen zijn daar de afgelopen dagen en weken alleen maar verstevigd. Het is niet dat we in een unieke situatie in Nederland zitten.”

„Als je mensen buiten ontmoet, wordt afstand houden steeds lastiger”
Man (77) overlijdt kort na coronaprik

Een 77-jarige man is maandagochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden toen hij naar zijn auto liep op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor met Pfizer gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden.

Medewerkers van de vaccinatielocatie, onder wie een arts en EHBO’ers, hebben zich meteen om hem bekommerd. Aansluitend is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het nieuws dat de man in het ziekenhuis is overleden, aldus de GGD. Het RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen, meldt de dienst.

De man was gezond en had een gezondheidsverklaring bij zich. „Wat overblijft zijn vragen. Vragen waarop nu nog geen antwoord te geven is”, zegt de GGD. „We geven steun aan de familie en aan de betrokken medewerkers. De verslagenheid is groot, dit heeft een enorme impact, op familie maar ook bij de medewerkers van de priklocatie”, aldus GGD-directeur Sjaak de Gouw.

De locatie, waar vierhonderd prikken per dag kunnen worden gezet, was juist maandagochtend geopend. De burgemeester was al gearriveerd voor de opening, maar is onverrichterzake afgereisd. Er werken zo ’n veertig mensen, inclusief beveiligers en verkeersregelaars.

Vlaams middelbaar onderwijs na paasvakantie nog deels op afstand

Het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen begint na de paasvakantie op maandag 19 april weer maar leerlingen van de vier hoogste klassen krijgen voor de helft toch nog les op afstand. Dat heeft onderwijsminister Ben Weyts van de Vlaamse regering na overleg met de sociale partners besloten omdat de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn voor volledige heropening.

Engeland versoepelt lockdown, al voor middernacht rijen bij pubs

Het Verenigd Koninkrijk heeft de lockdown maandag verregaand versoepeld. Winkels, kappers en horecazaken in Engeland mochten na ongeveer drie maanden de deuren weer openen. Sommige Britten trotseerden de vrieskou om klokslag middernacht al een pint te halen bij een café.

Bij een pub in Bexleyheath stonden medewerkers af te tellen tot middernacht, bericht Sky News. Bij het café hadden zich zo’n achttien mensen verzameld in dikke winterkleding. Engelsen die weer naar de pub willen, moeten hun drankjes overigens nog wel buiten opdrinken.

Huisartsen dringen aan: snel vaccin voor risicogroepen onder 60

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welk coronavaccin mensen onder de 60 jaar uit risicogroepen kunnen krijgen. Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca, want dat is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder.

„Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM”, zegt een woordvoerster van de LHV.

Kabinet maakt nog eens 400 miljoen over voor zelfstandigensteun

Gemeenten krijgen deze week nog eens 400 miljoen euro aan voorschotten voor de TOZO, de steunregeling voor zelfstandigen. Gemeenten maken deze steun zelf over aan zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis een flink deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt.

Farmaceut Janssen levert eerste coronavaccins af in Oss

Farmaceut Janssen uit Leiden heeft een eerste partij van 79.200 doses coronavaccin geleverd aan Nederland. Die hoeveelheid is goed voor het compleet vaccineren van net zoveel mensen. In tegenstelling tot de drie andere vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de Europese Unie, is van het Janssen-vaccin slechts één prik nodig. De eerste doses kwamen maandag aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit worden ze verdeeld.

Eén reiziger na positieve test niet mee op proefreis naar Rhodos

Van de 189 deelnemers aan een proefreis naar Rhodos is er één uitgesloten vanwege een positieve coronatest. Voor die persoon is een vervanger opgeroepen. De overige oorspronkelijk ingelote reizigers testten wel negatief en mogen mee op vakantie.

Afgelopen week 5554 avondklokboetes uitgeschreven

De politie heeft de afgelopen week 5554 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Afgelopen weekend beëindigde de politie 47 illegale feesten.

Het aantal avondklokboetes is lager dan de week ervoor, toen de politie 6392 boetes uitdeelde voor het niet naleven van de avondklok. Die boete bedraagt 95 euro. Sinds woensdag 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in.

Bestuursvoorzitter OLVG steunt oproep buitenruimten te openen

De oproep van burgemeesters van de vier grote steden om buitenruimten te heropenen, krijgt steun van de voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Maurice van den Bosch schrijft op Twitter: „We denken dat versoepelen contrair staat op lockdown regels in belang van belasting zorg. Maar eens met BM-ers dat beheerste openstelling van buitenruimten juist kan helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan.”

Ziekenhuizen: uitstel versoepelingen verstandig van kabinet

Het kabinet heeft een verstandig besluit genomen met het uitstel van de versoepelingen. Dat zegt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) in het NOS Radio 1 Journaal.

„Het is een verstandig besluit van het kabinet om de versoepelingen minstens met een week uit te stellen. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal”, aldus Melkert.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer

Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

In de drie dagen daarvoor waren er juist 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan precies een week geleden toen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

RIVM: 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht.

Het is ook het hoogste aantal sinds 27 maart, toen een toename van 8795 positieve tests werd gemeld. Daarna zat het aantal nieuwe geregistreerde coronagevallen steeds onder de 8000.

Bijna 200 toeristen vliegen voor pilotvakantie naar Rhodos

Bijna tweehonderd toeristen vertrekken maandagmiddag om 13.00 uur voor een eerste coronapilotvakantie naar het Griekse eiland Rhodos. De achtdaagse vakantie is een initiatief van de overheid om te testen onder welke voorwaarden er weer veilig gereisd kan worden. De all-inclusive pakketreis wordt uitgevoerd door reisorganisatie Sunweb en vliegmaatschappij Transavia.

Frankrijk wil vaccinatietempo omhoog en verlengt prikinterval

Om het vaccinatietempo te versnellen, verlengt Frankrijk vanaf woensdag de periode tussen de eerste en de tweede coronaprik met Pfizer/BioNTech en Moderna van vier naar zes weken. Gezondheidsminister Olivier Veran kondigt dat zondag aan in Le Journal du Dimanche.

RKI: 15 procent Duitsers heeft eerste dosis coronavaccin gekregen

Zo’n 15 procent van de Duitsers heeft inmiddels een eerste dosis coronavaccin toegediend gekregen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Volgens het RKI hebben 12,7 miljoen mensen in elk geval de eerste dosis ontvangen. Zo’n 4,9 miljoen mensen (5,9 procent) hebben beide prikken al gehad.

VS zetten recordaantal van 4,63 miljoen coronaprikken op één dag

In de Verenigde Staten zijn zaterdag zo’n 4,63 miljoen doses coronavaccin toegediend. Dat is een nieuw record, meldt Cyrus Shahpar, die in het Witte Huis verantwoordelijk is voor de coronadata. Het vorige record in de VS dateerde van de zaterdag ervoor, toen 4,1 miljoen prikken werden gezet.

AstraZeneca negeert klachten Brussel over leveringen coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. Het concern had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline.

Recordaantal van 400.000 afspraken coronavaccinatie op een dag

Zaterdag is een recordaantal van 400.000 afspraken voor een coronavaccinatie gemaakt, meldt GGD GHOR Nederland.

Volgens de koepelorganisatie hebben zaterdag 135.000 mensen online een afspraak gemaakt voor hun eerste vaccinatie. Daarnaast maakten ruim 65.000 mensen een eerste vaccinatieafspraak via het callcenter. Aangezien tijdens het maken van een prikafspraak direct ook een afspraak voor een tweede prik wordt gemaakt, zijn zaterdag daarom 400.000 prikafspraken gemaakt. „Een nieuw dagrecord”, aldus GGD GHOR Nederland.

Paar honderd coronademonstranten op Museumplein

In Amsterdam hebben zich zondagmiddag opnieuw een paar honderd mensen verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Volgens een gemeentewoordvoerder waren er „zo’n 150 tot 200 man”. Er zijn twee mensen aangehouden. Ook in Amstelveen werd gedemonstreerd.

INretail: teleurstelling groot, zeker omdat er hoop was

Voor winkeliers is de teleurstelling groot dat de geplande versoepeling van de lockdown met een week wordt opgeschoven naar 28 april, zegt Udo Delfgou, directeur bij branchevereniging INretail. „Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen.”

Opnieuw oproep grote steden om terrassen te openen

De vier grote steden doen opnieuw „een dringend appel” op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.

„In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.”

De vier steden zeggen dat een „beheerste openstelling van de buitenruimten” juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor „de geloofwaardigheid van het coronabeleid”.

Studentenvakbond: onacceptabel als hoger onderwijs niet opengaat

Het hoger onderwijs moet op 26 april gewoon open, zoals beloofd. De hogescholen en universiteiten langer dichthouden, is onacceptabel. Dat zegt voorzitter Lyle Muns van de studentenvakbond LSVb zondag in reactie op het kabinetsbesluit om aangekondigde versoepelingen uit te stellen.

Of het uitstel ook geldt voor het hoger onderwijs, is nog onduidelijk. Hierover verwacht de LSVb dat maandag meer bekend wordt.

Hogescholen gaan uit van verdere opening op 26 april

De Vereniging Hogescholen gaat er vooralsnog van uit dat hogescholen de deuren op 26 april weer verder kunnen openen voor studenten, laat een woordvoerder weten. Zondag werd na overleg van het kabinet en deskundigen in het Catshuis duidelijk dat de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen een week worden opgeschoven naar 28 april. De vereniging gaat ervan uit dat dit niet voor de onderwijsinstellingen geldt.

KHN: uitstel opening terrassen klap in gezicht horecaondernemers

Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is „uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers”, aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie.

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat „door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen”.

Burgemeesters bespreken heropeningsplan met ministers

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, praten maandag in Utrecht met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge over het heropeningsplan voor de samenleving. Daarvoor maakte het kabinet begin vorige maand een routekaart.

Deze ligt al weken op tafel bij het beraad, omdat de burgemeesters vinden dat er vooral buiten sneller meer vrijheden mogelijk moeten zijn dan het kabinet voorstelde.

Eerste doses Janssen-vaccin worden geleverd

De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden bestemd voor Nederland arriveren maandag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Apothekers verkochten zeker 200.000 coronazelftests

De sinds kort verkrijgbare coronazelftests zijn in trek, merken de apothekers. „Sinds de zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 verkocht”, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP in het AD.

Volgens hem is het „gigantisch druk” in de apotheek, nadat op woensdag 31 maart de eerste zelftest werd verkocht. „Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin”, aldus Prins.

Versoepeling lockdown met week opgeschoven naar 28 april

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Eerder deze week lekte uit dat het demissionaire kabinet hoopte de coronamaatregelen op 21 april te kunnen verruimen. „Dat is nog net te vroeg”, aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Dat is de uitkomst van overleg in „goede sfeer” tussen een deel van het kabinet en deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM zondag in het Catshuis. Er werd uitgebreid gesproken over het openingsplan van het kabinet.

Vorig liveblog

Lees hier het liveblog van zaterdag.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer