live
Binnenland

Geen versoepeling coronabeleid, harde lockdown tot en met 30 maart

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie8 March 2021 07:01

Advertentie

Einde liveblog.

De redactie sluit dit liveblog.

De Jonge: Jonge zestigers worden volgens schema geprikt

Mensen tussen de 60 en 65 jaar oud, worden gewoon volgens schema geprikt. „Die groep wordt al volop uitgenodigd”, zegt coronaminister Hugo de Jonge. Dat het AstraZeneca-vaccin ook bij 65-plussers kan worden gezet volgens de Gezondheidsraad, brengt daar geen verandering in.

Het is een „advies dat de mogelijkheden verruimt”, zegt De Jonge. Oorspronkelijk adviseerde de Gezondheidsraad het vaccin in te zetten voor mensen van 60 tot en met 64 jaar, en enkele medische risicogroepen zoals mensen met het syndroom van Down en mensen met extreem overgewicht.

In principe wordt bij de verdeling van de verschillende vaccins een ‘oud naar jong’-strategie gehanteerd, maar het nieuwe advies van de Gezondheidsraad betekent dus niet dat de groep 60-64 jaar toch later wordt geprikt met het AstraZeneca-vaccin, aldus De Jonge.

Overigens moet het kabinet nog een besluit nemen over het advies van de Gezondheidsraad, dat eerder maandag naar buiten kwam. „Hoe precies en wat het betekent, dat laat ik zo snel mogelijk weten”, zei De Jonge.

De Gezondheidsraad zegt ook dat mensen die recent Covid-19 (de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt) hebben gehad, aan één prik genoeg hebben. Normaal gesproken hebben mensen die een prik van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca krijgen, een tweede dosis nodig. Maar mensen met Covid-19 hebben nog zes maanden antistoffen, en een enkele dosis versterkt die stoffen voldoende, waardoor ze goed genoeg beschermd zijn voor het virus.

Het kabinet neemt dat advies over, dat er mogelijk voor zorgt dat meer mensen sneller geprikt kunnen worden. Maar, zoals De Jonge al eens eerder waarschuwde, wordt het waarschijnlijk ingewikkeld dat allemaal te regelen. Het „wordt nog puzzelen”, zegt de bewindsman.

De Jonge: Nul begrip voor wie zich niet laat vaccineren

Minister De Jonge heeft „echt nul begrip" voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Dat stelde de minister maandagavond tijdens de persconferentie.

„Maar ik wil ook niet dat we, omdat we daar zo weinig begrip voor hebben, zeggen: dan gaan we het maar verplichten. Nee, vaccinatie is altijd een eigen keus. Het is echt een eigen keus of je je wilt laten vaccineren. Maar als je het mij vraagt: doe het.”

„Coronamaatregelen op basisschool niet altijd goed nageleefd”

Een op de vier basisschoolleraren (24 procent) vindt dat op hun school de coronamaatregelen niet goed worden gewaarborgd en nageleefd. Dat komt naar voren uit een enquête van beroepsvereniging Lerarencollectief onder 3000 leraren. Een ruime meerderheid (67 procent) vindt dat personeel en scholieren zich wel goed houden aan de richtlijnen. Maar op de vraag of ze hun werk met de coronamaatregelen veilig kunnen uitvoeren, antwoordt de helft dat ze het gevoel hebben dat dat niet zo is.

Ook zegt bijna de helft van de basisschoolleraren (47 procent) geen collega’s te kennen die sinds de heropening van scholen positief zijn getest op corona of in quarantaine zijn gegaan. Zo’n 42 procent geeft aan dat ze wel een of twee besmette collega’s hebben.

Studentenvakbond: 31 maart uiterste datum voor hoger onderwijs

Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt 31 maart „echt de uiterste datum” waarop studenten weer de mogelijkheid moeten krijgen om een dag per week weer fysiek naar hun hogeschool of universiteit te gaan. „Wij hadden gehoopt dat het hoger onderwijs nu al gedeeltelijk open zou gaan. Een keer per week op 1,5 meter afstand, wij denken dat het veilig kan”, zegt Muns.

„Als het dan toch langer duurt, kan ik acties niet uitsluiten”, zegt de LSVb-voorzitter over het besluit van het kabinet om met mogelijke versoepelingen in het hoger onderwijs af te wachten tot eind maart. „We overleggen graag, maar het is wel belangrijk dat er dan ook geluisterd wordt.” Volgens de LSVb „staat het water studenten aan de lippen”. Veel van hen kampen door het thuiszitten met eenzaamheid, concentratie- en motivatieproblemen. „Ze missen enorm de echte interactie en verdieping, dat lukt niet via het scherm”, zegt Muns.

Vliegen en varen vanuit Verenigd Koninkrijk mag weer

Vliegtuigen en schepen uit het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf dinsdag weer landen of aanmeren in Nederland. Het verbod daarop wordt opgeheven omdat het volgens het kabinet geen toegevoegde waarde meer heeft, nu de besmettelijkere Britse coronavariant al in Nederland is verspreid.

Reizigers moeten zich wel nog altijd voor vertrek laten testen op het coronavirus. Alleen bij een negatieve uitslag mogen zij aan boord. Bij aankomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.

Het inreisverbod voor reizigers van buiten de Europese Unie blijft van kracht. Maar enkele uitzonderingen die de afgelopen maanden tijdelijk waren opgeschort, zijn nu weer van toepassing. Dat betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden weer welkom zijn.

Reissector ziet lichtpuntjes in woorden Rutte en De Jonge

De reissector heeft iets meer perspectief gekregen als gevolg van de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. „Er is nog geen datum genoemd, maar de toon was positiever en er werd specifiek aandacht besteed aan de wens van veel Nederlanders om weer op vakantie te gaan”, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. „Ook werd er niet gezegd dat je geen vakantie zou moeten boeken, zoals de afgelopen persconferenties steeds het geval was.”

Oostdam hoopt dan ook dat Nederlanders weer gaan boeken voor de zomervakantie. „Dan komt er weer wat geld binnen bij veel bedrijven. Dat is hard nodig”, weet Oostdam, want een groot deel van zijn achterban zit al maanden helemaal dicht. De ANVR pleit dan ook herhaaldelijk bij het kabinet voor meer steun en is blij dat er opnieuw wordt gekeken of de geboden steun nog wel voldoet.

Theorie-examens bij CBR voor sommigen weer mogelijk

Het wordt voor sommige groepen weer mogelijk om theorie-examens voor rijbewijzen af te leggen. Dat staat op de site van Rijksoverheid.

Het gaat om mensen die voor hun werk een rijbewijs nodig hebben, of die eerder een straf kregen waarvoor ze opnieuw theorie-examen moeten doen. Voor anderen geldt nog steeds dat ze moeten wachten tot ze weer theorie-examen kunnen doen.

Omdat het nu niet mogelijk is examen te doen, zijn eerder behaalde theorie-examens langer geldig. Daarmee wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) voorkomen dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een enorme achterstand oploopt.

„Meer steun noodzakelijk om bedrijven eindstreep te helpen halen”

De overheid moet meer steun geven aan bedrijven nu die langer dicht moeten blijven, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo moet de staat zorgen dat bedrijven de eindstreep van de coronacrisis halen. Over dat ruimere steunpakket zijn de ondernemersorganisaties met het kabinet in gesprek.

Hoewel ze de langere sluiting teleurstellend noemen, zien VNO-NCW en MKB-Nederland ook positieve punten naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet. Daar werd „voor het eerst enig zicht op heropening” geboden, vanaf eind maart. De ondernemersorganisaties willen al langer dat er een heropeningsplan met een duidelijk tijdpad komt, dat als stip op de horizon geldt.

Andere positieve zaken zijn de verruiming van de mogelijkheden voor winkels om op afspraak klanten te ontvangen en de wens van het kabinet om meer te testen om zo dingen sneller mogelijk te maken. „Het is goed dat gewerkt wordt aan toegangstesten in combinatie met de nieuwe coronacheck-app.”

Advertentie

Geen versoepeling coronabeleid met verkiezingen in zicht

Met de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week voor de deur kiest het kabinet er niet voor de coronamaatregelen te versoepelen. Het virus grijpt daarvoor nog altijd te snel om zich heen. Op zijn vroegst eind deze maand kunnen wellicht versoepelingen worden aangekondigd. Zo hoopt het kabinet dat met Pasen - over vier weken - de terrassen weer open kunnen.

429017571.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Demissionair minister-president Mark Rutte zei in een persconferentie over het coronabeleid dat „het kantelpunt nadert” waarop „vaccinaties de overhand krijgen over het virus”. Maar nu laten de besmettingscijfers echte versoepelingen nog niet toe. Wel worden volgende week wat „correcties en kleine aanpassingen” doorgevoerd, aldus de premier.

De naderende verkiezingen hebben volgens Rutte geen enkele rol gespeeld bij de besluiten van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen. De discussies daarover zijn „heel zakelijk gevoerd”.

De harde lockdown blijft nog tot en met 30 maart van kracht. Dat betekent dat hogescholen en universiteiten dicht blijven, net als onder meer theaters, musea, horecagelegenheden, sportscholen, dierentuinen en pretparken.

Ook de omstreden avondklok wordt verlengd. Wel wordt daar soepeler mee omgegaan op de verkiezingsdagen van 15 tot en met 17 maart. Wie bijvoorbeeld meehelpt op de stembureaus, of pas tegen sluitingstijd kan gaan stemmen, hoeft niet per se voor 21.00 uur binnen te zijn. „De avondklok kan en mag vrije verkiezingen niet in de weg staan”, aldus Rutte.

Zwembaden mogen volgende week wel weer open, maar alleen voor zwemlessen voor kinderen. Ook krijgen grote winkels wat meer ruimte om klanten op afspraak te ontvangen. Nu mogen zij per verdieping maar twee mensen binnenlaten. Dat wordt verruimd naar een persoon per 25 vierkante meter vloeroppervlak.

Rutte vindt dat geen versoepelingen. De aanpassingen „eten geen epidemiologische ruimte op” en zijn volgens hem „logisch en verstandig”.

Het kabinet geeft op 23 maart opnieuw een persconferentie en komt dan ook met een nieuw reisadvies vanaf de maand mei. Dan hoopt Rutte ook meer te kunnen zeggen over de zomervakantie. „Daar snakken we allemaal naar.” Maar het dringende advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is, blijft nog zeker tot 15 april van kracht.

Duitsland wil vaccinaties fors opschroeven door inzet artsen

Door de inzet van artsen willen de Duitse autoriteiten het aantal coronavaccinaties fors opschroeven. Vanaf begin april moeten de inentingen vooral in de praktijken van huisartsen en specialisten plaatsvinden.

De regering streeft naar 10 miljoen prikken per week, aldus vicekanselier Scholz over het besluit van Berlijn en deelstaten om de artsen een grote rol te geven. Voor de vaccinaties zijn 75.000 praktijken beschikbaar. De speciale vaccinatiecentra blijven vooralsnog open. De artspraktijken moeten zonder bureaucratische rompslomp de vaccins van groothandel en apotheken geleverd krijgen, is de bedoeling

De vaccinatiecampagne in de Bondsrepubliek verliep aanvankelijk minder snel dan gehoopt. Tot zondag waren 2,5 miljoen mensen volledig ingeënt (3 procent van de bevolking), 5,2 miljoen inwoners kregen een eerste prik.

Rutte: Ik begrijp dat de kerken denken: mag er weer iets?

Gevraagd om een reactie op de versoepelingen rond de kerkdiensten die de PKN aankondigde, antwoordt premier Rutte: „Ik heb voor iedereen en alles begrip, maar mijn enige vraag aan iedereen is: help ons het virus te bestrijden. Ik snap alles, ik begrijp ook dat de kerken zo langzamerhand denken: 'Mag er weer iets?' Maar dat geldt natuurlijk ook voor de cafés, voor de winkels. Het geldt voor iedereen.”

429017424.jpg
Premier Rutte. beeld ANP, Bart Maat

Het advies blijft: zo veel mogelijk online de kerkdiensten volgen. Minister Grapperhaus heeft hierover nauw contact met alle kerkgenootschappen.

Rutte: „Ik snap ook dat het heel zwaar is. Waarbij het overigens indrukwekkend is om te zien dat de kerken die ik spreek, misschien nu wel meer contact hebben met de gemeenteleden dan vroeger. Omdat er zo intensief gebeld wordt en nagevraagd wordt: hoe gaat het met je? Maar dat positieve bijeffect bij alle ellende van de kerksluitingen is langzamerhand natuurlijk ook wel uitgewerkt. Je wilt natuurlijk het liefst weer met z'n allen in de kerk zitten, dat snap ik.”

Of de premier perspectief kan schetsen voor Pasen als het gaat om de kerkdiensten? „Nu nog niet. Laten we eerst maar eens kijken of het over een paar weken mogelijk is iets te doen. Dan kunnen we ook kijken wat dat nog zou kunnen betekenen voor de kerken. Dan moeten we eerst zien of de verruimingen die we dolgraag zouden willen - op het terrein van het onderwijs, de winkels en de horeca - überhaupt mogelijk zijn. Dat is echt nog onzeker.”

„Perspectief voor de horeca is fijn, maar het is onvoldoende”

Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Demissionair minister Hugo de Jonge zei maandag tijdens de persconferentie over corona dat de terrassen rond Pasen weer open mogen, mits de coronacijfers het toelaten. „Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. Absoluut onvoldoende”, aldus Beljaarts.

„We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen ‘de horeca’ is geholpen”, zegt de directeur van KHN.

Studenten blij met ‘lichtpunt aan de horizon’

„Een lichtpunt aan de horizon van studenten” noemt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de aankondiging van het kabinet dat studenten mogelijk vanaf eind maart weer een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit kunnen komen. „Online-onderwijs werkt eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen in de hand. Het is goed dat het kabinet stappen gaat zetten richting meer fysiek onderwijs”, reageert voorzitter Dahran Çoban.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte tijdens de persconferentie van maandagavond duidelijk dat de heropening van het hoger onderwijs wel afhangt van de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Als die aantallen het toelaten, mogen studenten vanaf de week voor Pasen weer een dag per week fysiek onderwijs ter plaatse volgen. Het kabinet wil dat studenten dan eerst een sneltest doen. Tegelijkertijd zei De Jonge dat de vooruitzichten „niet goed” zijn.

De Jonge: Verpleeghuisbewoner mag twee bezoekers ontvangen

Als genoeg mensen in een verpleeghuis gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen, kondigde coronaminister Hugo de Jonge maandagavond aan in de coronapersconferentie. Het versoepelen van die regeling is de „eerste stap” die in de verpleeghuizen genomen wordt. Over verdere versoepelingen wordt nog gesproken.

429017276.jpg
De Jonge. beeld ANP, Bart Maat

De bewindsman waarschuwde al eerder dat het loslaten van de coronaregels in verpleeghuizen „stap voor stap” moet gebeuren. De meeste bewoners van verpleeghuizen zijn al gevaccineerd, maar het is nog niet duidelijk of dat de verspreiding van het virus ook genoeg afremt.

Het kabinet heeft steeds gezegd geen tweedeling in de samenleving te willen door gevaccineerden meer vrijheid te geven dan anderen. Maar de vaccinatiegraad in verpleeghuizen is hoog, omdat de werknemers en bewoners als eerste zijn geprikt. „Het zou raar zijn te zeggen dat daar tot de zomer helemaal niks mag”, zei De Jonge eerder op maandag. „Ik denk dat niemand het de verpleeghuizen misgunt.”

ANBO hoopt op verdere uitbreiding bezoekregels verpleeghuizen

Ouderenbond ANBO noemt de verruiming van bezoek voor bewoners van verpleeghuizen „een verbetering”. Het demissionair kabinet maakte maandag bekend dat in verpleeghuizen waar bewoners zijn gevaccineerd, het maximaal aantal toegestane bezoekers wordt verhoogd van één naar twee per dag. De ouderenbond pleit ervoor bij succes van deze versoepeling snel door te pakken, naar bijvoorbeeld twee momenten van twee bezoekers per dag.

In verpleeghuizen ligt de vaccinatiegraad hoog, omdat bewoners een van de eerste groepen waren die in aanmerking kwamen voor een prik. Toch wil het kabinet geen groot risico nemen omdat nog niet iedereen is gevaccineerd. „We snappen dat het kabinet voorzichtig is”, aldus directeur Anneke Sipkens. Ze wijst erop dat vaccins geen volledige bescherming garanderen en ook zorgmedewerkers een besmetting mee naar huis kunnen nemen. „Dat betekent dat je ook niet meteen alle coronaregels moet loslaten. Het kan prima in stapjes, zodat je steeds kunt kijken wat het effect is.”

Terrassen open rond Pasen als coronacijfers dalen

Terrassen mogen rond Pasen weer open, mits de coronacijfers het toelaten. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge maandag tijdens de persconferentie over corona. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras.

Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden. Nu ligt het zogeheten reproductiegetal boven de 1, wat inhoudt dat iedere persoon minstens een andere persoon besmet. Over vier weken is het tweede paasdag.

Premier Mark Rutte hoopt tegen die tijd ook andere nieuwe stappen te kunnen zetten in het afschalen van de coronamaatregelen. Zo komt er mogelijk meer ruimte voor het hoger onderwijs. Studenten mogen dan weer een dag in de week naar de hogeschool of de universiteit. Zoveel mogelijk studenten krijgen dan vooraf een sneltest. Middelbare scholieren mogen nu al een dag in de week naar school.

Kabinet kijkt opnieuw of steunpakketten nog genoeg zijn

De komende dagen kijkt het kabinet opnieuw of de economische steunpakketten nog wel genoeg zijn om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden. Dat kondigde premier Mark Rutte aan in de persconferentie over de corona-aanpak. Daarin werden nauwelijks versoepelingen aangekondigd.

Dat betekent dat de strenge lockdown opnieuw wordt verlengd. De steunmaatregelen, zoals loonsubsidie en een tegemoetkoming van de vaste lasten, zijn al eens eerder verruimd omdat de lockdownregels langer bleven dan verwacht.

Het nut van de coronamelder

Een kwart van de bevolking gebruikt inmiddels de app CoronaMelder. De verwachtingen ervan waren hooggespannen, maar we horen er weinig meer over. Heeft de groots gepresenteerde applicatie nut?

De Jonge: Vooruitzichten voor derde golf zijn niet goed

De piek van de derde coronagolf komt weliswaar later dan verwacht, maar nog steeds zien de vooruitzichten er niet goed uit. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge maandagavond tijdens de coronapersconferentie. De vooruitzichten voorspellen nu de top van de derde golf in april. Als de slechtste scenario’s uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, waarschuwde De Jonge.

429016767.jpg
Premier Rutte en minister De Jonge. beeld ANP, Bart Maat

Op het moment ligt het reproductiegetal op 0,98. Dat houdt in dat honderd besmette personen 98 anderen besmetten. Op termijn verdwijnt het virus als dit ‘R-getal’ onder de 1 blijft.

Toch is de situatie nu „heel kwetsbaar”, aldus De Jonge. Dat komt door de Britse variant van het coronavirus. Die is besmettelijker dan andere coronavarianten, waardoor het R-getal weer tot boven de 1 kan stijgen. Inmiddels heeft deze virusmutant het grotendeels overgenomen van de ‘klassieke’ variant. Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, waarschuwt dan ook nu geen „onverantwoorde risico’s” te nemen.

Premier Mark Rutte zei „positief verrast” te zijn dat „we de derde golf voor ons uit geduwd hebben” en dat de piek „iets is platgeslagen”. Toch noemde ook hij de situatie zorgelijk. Hij vreest dat het R-getal weer boven de 1 komt en dat het virus zich weer snel verspreidt.

Biden houdt donderdag tv-toespraak over corona

De Amerikaanse president Joe Biden houdt donderdag 11 maart voor het eerst sinds zijn aantreden een televisietoespraak op ‘prime time’. Het is dan een jaar geleden dat de eerste maatregelen werden ingevoerd om het coronavirus onder de duim te krijgen.

AFP_94J9UW.jpg
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld AFP, Saul Loeb

De Democraat zal ingaan op de talrijke „opofferingen” die Amerikanen zich het afgelopen jaar moesten getroosten en de vele doden die het virus in het land heeft geëist, zei zijn woordvoerder.

De Wereldgezondheidsorganisatie benoemde de virusuitbraak op 11 maart vorig jaar tot pandemie. De regering van toenmalig president Donald Trump kondigde twee dagen later maatregelen af. Zo werden de meeste van inwoners van Europa geweerd. „Deze week markeert een jaar sinds het land in feite dichtging.” Het is volgens de zegsvrouw belangrijk om aan te geven welke stappen zijn gezet en welke vooruitgang is geboekt, en wat er verder staat te gebeuren.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 525.000 mensen overleden door het virus, veel meer dan in welk land dan ook. Brazilië staat op de tweede plek met 265.000 sterfgevallen.

Kabinet komt 23 maart met nieuw reisadvies voor mei

Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei, zegt premier Rutte maandagavond tijdens de persconferentie over corona. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.

Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april.

Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. „Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan.”

Het kabinet hoopt dat Nederlanders deze zomer weer veilig op vliegvakantie kunnen, zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) afgelopen vrijdag. Een mogelijkheid is dat mensen tijdens hun vakantie op hun resort blijven, zei ze.

Voor alle landen in de wereld worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Voor sommige landen geldt dit advies omdat de coronasituatie daar slecht is. Maar er zijn ook landen met dit reisadvies omdat zij Nederland als risicogebied beschouwen. Voor reizigers uit Nederland kunnen dan meer beperkingen gelden dan voor reizigers uit andere landen.

Geldstraf dreigt bij schenden van quarantaineplicht

Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland een quarantaineverklaring overleggen. Daarmee verplichten zij zich expliciet om tien dagen in quarantaine te gaan. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert in het uiterste geval een geldstraf.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat maandag in consultatie is gegaan. Wie erover mee wil praten, heeft daar tot en met vrijdag de tijd voor. Het kabinet vraagt daarnaast instanties als de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om advies.

Vanaf 16 maart weer zwemlessen en afzwemmen

Zwemlessen en afzwemmen kunnen vanaf 16 maart weer doorgaan. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte maandag op een persconferentie over corona. Een belangrijke overweging is dat kinderen tijdens de aankomende zomer veilig moeten kunnen zwemmen.

Wel gelden er bepaalde regels. Zo zijn de kleedkamers open, maar de douches niet. Ook blijven kinderen thuis bij klachten en moeten ouders buiten wachten.

Premier Rutte: Rond Pasen nieuwe stappen, onder andere voor horeca
429016460.jpg
Premier Rutte. beeld ANP, Bart Maat

Minister-president Mark Rutte hoopt rond Pasen „nieuwe stappen” te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden, zegt hij in een persconferentie over het coronabeleid. Over vier weken is het tweede paasdag.

Grote winkelketens blij met extra ruimte winkelen op afspraak

HEMA en Hornbach zijn blij dat grote winkels meer mogelijkheden krijgen van het kabinet. In de aanloop naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge maandagavond melden ingewijden dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. „Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee” zegt een woordvoerster van HEMA.

Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen.

„Het zou fantastisch zijn”, zegt een woordvoerder van Hornbach. Volgens de zegsman heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er 600 klanten tegelijk in de winkel mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard. „We hebben al vaker gezegd dat het huidige maximumaantal klanten voor ons niet werkbaar is omdat onze winkels veel te groot zijn.”

Een klant per 25 vierkante meter is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.

De Jonge: Meer data nodig voor gebruik vaccinatiebewijs

Het is nog te vroeg om een vaccinatiebewijs in te zetten om mensen toegang te verlenen tot bijvoorbeeld concerten of andere evenementen. Daarvoor moet het eerst duidelijk worden in welke mate een inenting verspreiding van het coronavirus tegengaat, zei minister Hugo de Jonge maandag. Het toegangsbewijs op basis van een negatieve test kan wel al snel worden ingevoerd: mogelijk dit weekend al, zegt de bewindsman.

429011421.jpg
Minister De Jonge. beeld ANP, Sem van der Wal

De Jonge liet eerder op de dag weten dat mensen binnenkort met een app kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op corona. Een ‘groen vinkje’ in deze app kan iemand dan toegang verschaffen tot „niet-essentiële functies”, zoals een concert. Op een later moment moet ook een vaccinatie een groen vinkje opleveren in de app. Het is niet te zien of het groene vinkje het resultaat is van een vaccinatie of negatieve test. Zo wil het kabinet voorkomen dat er toch een indirecte vaccinatieplicht ontstaat.

Om antwoord te krijgen op de vraag of een prik verspreiding van het virus ook daadwerkelijk tegengaat is er meer data nodig uit landen waar al veel mensen zijn geprikt. „Israël is heel veel verder, het Verenigd Koninkrijk is behoorlijk veel verder, maar verder zijn er nog geen landen om van af te kijken of de verspreiding van het virus” door vaccinaties wordt afgeremd, aldus De Jonge.

Italië passeert grens 100.000 coronadoden

Het aantal mensen dat in Italië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is de 100.000 gepasseerd. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat er het afgelopen etmaal 318 sterfgevallen zijn bijgekomen.

Italië behoort in Europa tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door corona. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn meer mensen overleden aan Covid-19.

428976696.jpg
Milaan. beeld EPA, Matteo Corner

In meerdere Italiaanse regio’s zijn de coronamaatregelen met ingang van maandag aangescherpt. Veel scholen zijn dicht en restaurants in de zwaarst getroffen gebieden mogen geen gasten meer ontvangen. In heel het land blijft een avondklok vanaf 22.00 uur van kracht.

Sinds het begin van de pandemie zijn ruim drie miljoen Italianen besmet geraakt. Premier Mario Draghi zei maandag dat het land de crisis achter zich kan laten als het vaccinprogramma wordt versneld. Zijn regering zal daar alles aan doen, zei Draghi in een toespraak ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Viruswaarheid kondigt rechtszaken aan over vaccinadvies en testen

Viruswaarheid blijft het coronabeleid van de overheid bestrijden via de rechter. De actiegroep bereidt onder meer rechtszaken voor tegen de Gezondheidsraad en tegen het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC).

Viruswaarheid beschuldigt de Gezondheidsraad ervan „misleidende en feitelijk onjuiste uitgangspunten” te hanteren in adviezen over vaccinatie tegen Covid-19. De actiegroep eist dat het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan de adviezen over vaccinaties intrekt. De Gezondheidsraad laat weten nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Een woordvoerder kan daarom ook nog niet inhoudelijk reageren.

Kabinet: Meer ruimte voor verpleeghuizen en grote winkels

Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één maar twee bezoekers per dag ontvangen, maar wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook voor grote winkels komt er meer ruimte: meer mensen kunnen tegelijkertijd op afspraak winkelen. Dat melden ingewijden in de aanloop naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge maandagavond.

Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen. Dat is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.

Gezondheidsraad: Coronavaccin AstraZeneca ook voor 65-plussers

Het coronavaccin van AstraZeneca kan ook worden gebruikt voor 65-plussers. Dat zegt de Gezondheidsraad. Eerder adviseerde de raad om dit vaccin in te zetten tot 65 jaar, maar „recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt”, aldus het adviesorgaan.

De drie vaccins die nu al tegen het coronavirus worden ingezet (Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca) vereisen allemaal een tweede prik om voldoende bescherming te bieden, zegt de Gezondheidsraad verder. De raad adviseert om twee doses te blijven toedienen en de tweede dosis niet verder uit te stellen, iets waar wel discussie over is. Mensen die in het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, hebben echter aan één dosis genoeg.

Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin komt de tweede prik na ongeveer zes weken, bij Moderna na vier weken en bij AstraZeneca na twaalf weken. Door de tweede prik uit te stellen of helemaal te laten vervallen zouden weliswaar meer vaccins overblijven voor ouderen of hoog-risicopatiënten die nog niet geprikt zijn, maar de Gezondheidsraad vindt dat toch geen goed idee.

„Dat kan namelijk leiden tot onvoldoende bescherming. En onvoldoende bescherming kan leiden tot ziekte en tot het ontstaan en verspreiden van virusvarianten”, zegt de raad.

Uit onderzoek blijkt wel dat mensen na een infectie met het coronavirus ten minste een half jaar immuun zijn. Ook blijkt dat één dosis vaccin na zo’n eerder doorgemaakte infectie een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus met zich meebrengt.

Werk en corona

Zangdocent Mirjam Feijer schat in dat ze door de coronacrisis de helft tot twee derde van haar inkomsten derft, ondanks de steunmaatregelen die ze de eerste maanden ontvangt. „Mijn man heeft een kantoorbaan met een vast inkomen, dus we leden er niet onder. Maar het is wel zuur.”

Ziekenhuizen Parijs schalen reguliere zorg af vanwege corona

Alle ziekenhuizen in de regio Parijs moeten 40 procent van de reguliere zorg en operaties afschalen vanwege de coronapandemie. De gezondheidsautoriteiten hebben daartoe besloten omdat coronapatiënten bijna alle voor hen beschikbare bedden op de intensive cares hebben bezet.

De regio met circa 12 miljoen inwoners heeft 1050 ic-bedden voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Daarvan zijn er 973 bezet. Door het afschalen van de reguliere zorg komen er volgende week 527 bedden bij.

428979078.jpg
Parijs. beeld EPA, Christophe Petit Tesson

Het aantal positieve coronatesten in Parijs neemt sinds twee weken toe. Nu belanden dagelijks zeventig tot tachtig coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is bijna het dubbele van het aantal coronapatiënten dat op een dag naar huis mag. Zonder maatregelen wordt gevreesd dat de ziekenhuizen mogelijk volgende week al overbelast raken.

Frankrijk hoopt met lokale maatregelen een derde landelijke lockdown te voorkomen. Zo bleven de vaccinatielocaties in de regio Parijs afgelopen weekend open en zijn in drie andere regio’s een weekendlockdown ingevoerd. Ook is het alcoholverbod in de Franse hoofdstad uitgebreid.

Iets minder dan 4000 nieuwe coronagevallen

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3924 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

webgraphic8.jpg
beeld RD

Het aantal positieve tests is de laatste weken behoorlijk stabiel. Per dag komen er gemiddeld ongeveer 4500 besmettingen aan het licht. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen onder dat gemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.

Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste besmettingen. In de Maasstad werden 164 inwoners positief getest. Verder kregen 159 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Den Haag telde 87 nieuwe gevallen, Utrecht 63 en Tilburg 54. De veiligheidsregio met de meeste besmettingen is Rotterdam-Rijnmond (358), gevolgd door Utrecht (285) en Noord-Holland Noord (284).

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 26. Voor een maandag is dat vrij normaal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als coronapatiënten in het weekeinde sterven, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven aan de GGD’en en het RIVM, waarna de sterfgevallen terugkomen in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het aantal sterfgevallen het hoogst.

De gemeente Sittard-Geleen telde de meeste meldingen van sterfgevallen. In de Limburgse plaats werd het overlijden van drie coronapatiënten geregistreerd. Rotterdam, Venlo, Den Bosch en Emmen telden elk twee doden. Op Schiermonnikoog werd het tweede sterfgeval genoteerd. Ameland, Rozendaal en Vlieland zijn de enige gemeenten zonder coronadoden.

Sinds het begin van de vaccinaties in januari is het aantal sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Begin januari stierven gemiddeld ongeveer 100 mensen per dag, nu 30 tot 40 per dag. Het aantal besmettingen is ook gedaald.

Ruim een jaar geleden brak het coronavirus uit in Nederland. Sindsdien zijn 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Het aantal sterfgevallen komt waarschijnlijk in de loop van deze week boven de 16.000 uit. De werkelijke aantallen besmettingen en coronadoden liggen hoger.

Ritueel

Klokslag zeven uur. Met een ernstig gezicht stapt de premier achter het katheder, gevolgd door minister De Jonge. Aan een miljoenenpubliek vertellen ze gedragsregels en beperkingen, gevolgd door een vragenvuur van journalisten. Hoe kijken experts naar dit ritueel, dat precies een jaar vaste prik is?

Von der Leyen: Exportverbod blijft zolang AstraZeneca niet levert

Farmaceut AstraZeneca heeft volgens Ursula von der Leyen tot nu toe nog geen 10 procent van wat was afgesproken aan Covid-19-vaccins aan de Europese Unie geleverd. De EU zal de uitvoer van vaccins blijven blokkeren zolang het bedrijf niet voldoende levert, zegt de voorzitter van de Europese Commissie. „AstraZeneca moet zijn inspanningen verhogen. Anders kunnen we export niet toestaan.”

In een interview met internationale media waaronder het ANP waarschuwde Von der Leyen dat er niet zal worden geaarzeld om opnieuw in te grijpen als AstraZeneca de productie en levering voor de EU niet op gaat voeren. „Zij kunnen niet verklaren waarom ze niet leveren in de EU. Maar plotseling vonden ze wel vaccins om naar Australië te sturen.” Het bedrijf heeft gezegd voor het tweede kwartaal ook vaccins in de EU te zullen aanleveren die buiten Europa worden geproduceerd.

Voor Italië was de maat vorige week vol toen bleek dat het land minder dan 10 procent van het Brits-Zweedse bedrijf zou krijgen in het eerste kwartaal dan voorzien. De regering blokkeerde daarom de uitvoer van een partij van 250.000 coronavaccins van AstraZeneca, bestemd voor Australië. Het was voor het eerst dat naar dit wapen werd gegrepen. „Ik heb de beslissing van premier Draghi direct gesteund”, aldus Von der Leyen, die aangeeft dat dit zo nodig ook niet voor het laatst zal zijn. Ook in Nederland is tot nog toe nog niet een tiende geleverd van wat was beloofd.

Volgens ingewijden zou de commissie aanvankelijk hebben gerekend op maximaal 120 miljoen doses van AstraZeneca tussen december en eind maart. Het bedrijf zegt in de EU met productieproblemen te kampen. „Maar we hadden al voor de goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau vastgelegd dat ze een voorraad zouden aanleggen”, stelt Von der Leyen.

Kabinet wil app als test- en vaccinatiebewijs

Het kabinet werkt aan een app die mensen meer vrijheid moet geven. De app moet bewijzen dat mensen negatief getest of gevaccineerd zijn. Het is niet de bedoeling dat bij het uitlezen van de app die gegevens te zien zijn

Het wordt nu „technisch en juridisch” mogelijk gemaakt zodat het ingevoerd kan worden als de discussie hierover is afgerond, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
De app moet het mogelijk maken dat mensen weer toegang krijgen tot horeca, bioscopen of andere evenementen. Het moet ook als vaccinatiebewijs gaan dienen als dat in het buitenland wordt gevraagd, bijvoorbeeld op vakantie.

Er is al een app die een QR-code laat zien van een negatief testbewijs. Die app kan ook zo worden gemaakt dat je er een QR-code mee kunt maken van een vaccinatiebewijs, zei coronaminister Hugo de Jonge tegen de NOS.

Voor het zover is moet volgens de minister onder meer nog duidelijk worden of mensen die gevaccineerd zijn geen belangrijke rol meer spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Hij verwacht dat het allemaal voor de zomer rond zal zijn.

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) hoopt dat de toegangsapp al eind april of in mei gebruikt kan worden. „Liefst zo snel mogelijk.” Er moet nog wel een wetswijziging voor komen. Ook kijkt het kabinet nog waar de app praktisch toepasbaar is.

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.

„Nederlanders willen vakantie boeken, vaker dichter bij huis"

Nederlanders gaan aankomende zomer waarschijnlijk dichter bij huis op vakantie. Mensen willen veilig en verantwoord reizen, meldt branchevereniging ANVR die onderzoeksbureau GfK opdracht gaf tot het onderzoeken van de reisbehoeften van Nederlanders aankomende zomer.

Dat Nederlanders veel zin hebben om weer op vakantie te gaan, staat volgens het onderzoek als een paal boven water. Maar liefst 84 procent van de ondervraagden wil een vakantie boeken als dat weer toegestaan is, ook al zijn er nog coronamaatregelen.

Van de 1000 ondervraagden, die volgens de ANVR een representatieve groep vormen, geeft meer dan de helft aan dat het belangrijkste is dat „reizen naar en op de bestemming veilig en verantwoord kan”. Dat vinden de respondenten belangrijker dan het terugkrijgen van het geld als de reis niet door kan gaan.

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat waarschijnlijk vakantie in Nederland vieren, dat is meer dan in de jaren voor 2020, meldt de ANVR. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat bijna een derde van plan is om met de auto ergens in Europa op vakantie te gaan, 13 procent wil het vliegtuig pakken voor een Europese bestemming en 8 procent kiest voor een vakantie buiten Europa.

Vooral jongeren willen het land uit. Bijna een derde geeft aan naar een Europese vliegbestemming af te reizen en een op de tien jongeren wil op vakantie buiten Europa.

De overheid moet perspectief bieden over „wanneer we weer mogen”, vindt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. De ANVR zegt begrip te hebben voor het verlengen van het negatieve reisadvies door het kabinet. „Maar daar moet wel tegenover staan dat er meer uitzicht komt op reismogelijkheden in de mei- en zomervakantie”, aldus Oostdam.

Maandagavond maakt premier Mark Rutte tijdens de persconferentie bekend tot wanneer het negatieve reisadvies voor het buitenland geldt. Volgens bronnen dichtbij het kabinet wordt het waarschijnlijk 15 april.

Rechter beslist later deze week over heropening van winkels

De rechter in Den Haag komt uiterlijk op vrijdagochtend met een uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

428997872.jpg
Algemeen directeur Jan Meerman en directeur Udo Delfgou R van INretail bij de rechtbank. beeld ANP SEM VAN DER WAL

De advocaten van INretail stelden dat er „ongekende schade” wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen. „Winkels die nu verdwijnen uit het straatbeeld zullen niet meer terugkomen. Hun plek wordt enkel opgevuld door webwinkels. Door het omvallen van winkels gaat de werkloosheid omhoog en vindt verpaupering plaats door leegstaande winkelcentra, met meer criminaliteit.”

Volgens INretail is het goed mogelijk om veilig de winkels te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald. Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat de sluiting nog steeds nodig is om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Ze zei dat er nu „domweg nog geen ruimte is” voor het versoepelen van de maatregelen. „Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen. Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief.”

Afgelopen week ruim 6000 boetes uitgedeeld voor negeren avondklok

De politie heeft afgelopen week 6014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is fors minder dan de week ervoor, toen de politie 6966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van vorig weekend en de 96 in het weekend daarvoor.

Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Dat waren er 280 in de voorafgaande week.

Er zijn 228 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Staat: drukte in winkelstraten moet worden voorkomen

De sluiting van niet-essentiële winkels is nog steeds nodig om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Dat zei een juriste van de Nederlandse staat in een kort geding, dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels op een veilige manier af te dwingen.

De juriste zei dat er nu „domweg nog geen ruimte is” voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. „De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie.” Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

„Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen”, zei de juriste. „Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief.”

De Staat stelt wel doordrongen te zijn van het „ingrijpende karakter” van de coronamaatregelen en de gevolgen voor winkeliers. „Er is besef van het gewicht van de maatregelen.”

Om winkeliers enigszins tegemoet te komen is winkelen op afspraak mogelijk gemaakt. Daarnaast kwam de overheid met steunmaatregelen voor winkeliers, zei de juriste. Volgens haar blijft de overheid in overleg met de winkelbranchevereniging over de mogelijkheden voor versoepeling.

Winkeliersvereniging INretail „met pijn in de buik" bij rechter

Winkeliersvereniging INretail staat met „pijn in de buik” bij de rechter in Den Haag om via een kort geding heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

428997894.jpg
Algemeen directeur Jan Meerman en directeur Udo Delfgou R van INretail komt aan bij de rechtbank. beeld ANP SEM VAN DER WAL

In een openingspleidooi zeggen de advocaten van INretail dat de leden van de branchevereniging door de Staat stelselmatig worden aangeduid als niet-essentiële winkels, „maar voor de eigenaren zijn die wel essentieel. Er spelen veel persoonlijke drama’s bij winkeliers. Het lot van deze retailers is in handen van de rechtbank”.

De advocaten stellen dat er „ongekende schade” wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen van de overheid. „Winkels die nu verdwijnen uit het straatbeeld zullen niet meer terugkomen. Hun plek wordt enkel opgevuld door webwinkels. Door het omvallen van winkels gaat de werkloosheid omhoog en vindt verpaupering plaats door leegstaande winkelcentra, met meer criminaliteit.”

Volgens INretail is het goed mogelijk om veilig de winkels te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de coronabesmettingscijfers zijn gedaald. Het winkelen op afspraak biedt slechts marginale compensatie voor winkeliers, geven de advocaten aan.

Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

Engelse kinderen weer naar school na versoepeling lockdown

Miljoenen Engelse scholieren konden maandag na een maandenlange lockdown weer naar school. De Britse regering bouwt de strenge coronamaatregelen stapsgewijs af en de heropening van de scholen wordt gezien als de eerste grote stap.

De meeste leerlingen op basisscholen mochten maandag al terug naar hun klaslokaal. Sommige oudere scholieren moeten nog even geduld hebben. Middelbare scholen openen stapsgewijs. Daar worden scholieren ook getest op het coronavirus. De autoriteiten stuurden bijna 57 miljoen sneltesten naar scholen. Gezinnen met kinderen krijgen ook toegang tot twee gratis sneltesten per week.

De autoriteiten kijken nog hoe ze leerlingen kunnen helpen met leerachterstanden die ze opliepen tijdens de lockdown. Er wordt onder meer gekeken naar langere schooldagen en kortere vakanties, zegt minister van Onderwijs Gavin Williamson tegen Sky News.

De Britse regering wil na het heropenen van de scholen nog meer coronamaatregelen versoepelen. Premier Boris Johnson kwam vorige maand met een stappenplan. Niet-essentiële winkels, kappers en sportscholen gaan mogelijk op 12 april weer open in Engeland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gezien als koploper op vaccinatiegebied. Meer dan 20 miljoen van de circa 66 miljoen Britten hebben in elk geval één prik gehad van een coronavaccin.

Herstel-NL voert opnieuw campagne tegen lockdown

Herstel-NL voert dinsdag opnieuw campagne met paginagrote advertenties in landelijke dagbladen en met tv-commercials. De organisatie „wil iedereen ervan doordringen dat Nederland nu open moet, om de steeds harder oplopende schade aan de samenleving te stoppen”. Herstel-NL is een groep deskundigen en professionals die Nederland uit de lockdown wil loodsen.

Volgens Herstel-NL hebben de versoepelingen van de afgelopen tijd onvoldoende gebracht. „Jongeren, thuiswerkers, ondernemers - zij hebben het allemaal nog ontzettend moeilijk. Wij, en vele anderen met ons, maken ons grote zorgen en daarom gaan wij met nog meer nadruk en nog zichtbaarder verder met ons verhaal”, zegt Robin Fransman, voorzitter van de actiegroep.

Herstel-NL wil een einde aan de avondklok en de lockdown. „Winkels, horeca, onderwijs, sport, cultuur moeten en kunnen weer open. Dat kan door gericht strengere veiligheidsmaatregelen in te zetten op plaatsen en tijden voor iedereen die kwetsbaar is of gewoon voorzichtig wil zijn”.

GGD wil vanaf mei 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen geven

De GGD is zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie, zegt de GGD zelf.

Ook staan onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis paraat om te helpen bij het vaccineren, want de behoefte aan personeel is inmiddels heel groot.

ANP-426473145.jpg
André Rouvoet. beeld ANP JEROEN JUMELET

André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland: „Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD’ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn”.

Sinds 6 januari heeft de GGD ongeveer 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen verstrekte vaccinaties. De rest is gegeven door onder meer huisartsen en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen.

Rouvoet verwacht in mei 140 priklocaties te hebben. Nu zijn dat er ongeveer zestig en eind deze maand 75.

CNV: zorgen over moeizame cao-onderhandelingen meerdere sectoren

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de moeizaam verlopende cao-onderhandelingen in sectoren die niet worden geraakt door de coronacrisis, zoals de supermarktbranche. Volgens CNV gaan steeds meer onderhandelingen niet goed.

De vakbond meldt dat 1,5 miljoen werknemers wachten op een loonsverhoging in markten die gewoon doordraaien of juist profiteren van de crisis, zoals in supermarkten, banken, ziekenhuizen en de metaalsector. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin worden in de top vaak ook nog hoge bonussen uitgedeeld vanwege het goede jaar.

„Werkgevers geven aan de onderhandelingstafel geen duimbreed toe en verschuilen zich ten onrechte achter de coronacrisis. Zelfs de overheid geeft niet het goede voorbeeld en investeert niet in de publieke sector”, aldus Fortuin. „Deze situatie is extra schrijnend omdat het vaak vitale beroepen betreft, zoals zorg- en supermarktmedewerkers. Honderdduizenden mensen die Nederland door de crisis heen helpen, zien dat voorlopig niet terug op hun salarisstrook.”

De vakbond zegt bereid te zijn over te gaan tot actie. „Het CNV heeft zich altijd constructief opgesteld maar gaat nu over tot hardere acties. We hebben genoeg geld in kas om grootschalige stakingen te kunnen uitvoeren”, zegt de voorzitter. „De houding van de werkgevers is momenteel contraproductief.”

Ruim 5000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 5011 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zondag toen het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 8103 nieuwe gevallen meldde.

Zaterdag rapporteerde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe infecties werden vastgesteld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.505.193 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 34 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 62 minder dan een dag eerder. Covid-19 heeft tot dusver zeker aan 71.934 Duitsers het leven gekost.

In de meeste Duitse deelstaten worden maandag de coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen inwoners op veel plekken weer mensen thuis ontvangen, maar is het aantal gasten beperkt tot maximaal vijf personen plus kinderen. Boekhandels, bloemenwinkels en tuincentra openen weer hun deuren, tenzij ze al open waren. Op veel plekken mogen winkeliers met een beperkt aantal klanten afspraken maken om naar de winkel te komen.

In sommige regio’s met minder dan vijftig nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week, is het mogelijk dat shophouders zonder afspraak openen. De versoepelingen zijn overeengekomen tussen de regering en de deelstaten. De federale overheid voorziet iedere inwoner van minstens een gratis snelle coronatest per week. De deelstaten moeten de tests leveren, maar die zullen maandag niet overal beschikbaar zijn.

Italië scherpt coronamaatregelen aan

Italië heeft de coronabeperkingen in verschillende regio’s verscherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. Vanaf maandag gaan veel scholen weer dicht en mogen restaurants in de getroffen gebieden geen gasten meer ontvangen.

De Zuid-Italiaanse vakantieregio Campanië, die Napels en de kust van Amalfi omvat, is de derde regio in het land van 60 miljoen inwoners die door het ministerie van Volksgezondheid als rode zone is aangemerkt. Eerder zijn Basilicata in het zuiden en de kleine Adriatische regio Molise als dusdanig bestempeld. In deze gebieden zijn alle scholen gesloten en moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven.

428931774.jpg
Een uitgestorven winkelcentrum in het Italiaanse Napels. beeld EPA, CESARE ABBATE

Sinds de herfst van 2020 verdeelt de Italiaanse regering in haar strijd tegen de pandemie regio’s in verschillende gekleurde risicozones. Maandag werden andere gebieden, zoals Veneto in het noorden, opgewaardeerd naar oranje zones vanwege stijgende infectieniveaus. Het naburige Lombardije, waar ongeveer 10 miljoen mensen wonen, behoort al tot deze middenrisicozone. Hetzelfde geldt voor Toscane en Umbrië.

In heel Italië geldt nog steeds een avondklok vanaf 22.00 uur en regionale grenzen mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gepasseerd.

Sinds het begin van de pandemie zijn ruim drie miljoen Italianen besmet met het coronavirus, ongeveer 100.000 van hen hebben die infectie niet overleefd. Na Groot-Brittannië, waar ongeveer 125.000 mensen zijn gestorven door het virus, telt Italië het hoogste aantal coronadoden van Europa.

Von der Leyen verwacht vanaf april 100 miljoen vaccins per maand

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verwacht dat vanaf volgende maand aanzienlijk meer vaccindoses beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. „Vanaf april zouden de hoeveelheden weer kunnen verdubbelen volgens de plannen van de fabrikanten, ook omdat er binnenkort nog meer vaccins worden goedgekeurd”, zegt ze tegen de Stuttgarter Zeitung en Stuttgarter Nachrichten.

Ze verwacht „een gemiddelde van ongeveer 100 miljoen doses per maand in het tweede kwartaal, een totaal van 300 miljoen tegen eind juni.” Volgens de kranten zou dit voor Duitsland ongeveer 20 miljoen doses per maand betekenen, waardoor de prikcapaciteit in het land flink opgeschroefd moet worden.

Sinds de vaccinatie eind december is begonnen, zijn er in Duitsland ongeveer 7,3 miljoen doses toegediend, volgens cijfers die vrijdag zijn vrijgegeven door het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Van de bijna 5 miljoen gevaccineerde Duitsers heeft iets minder dan de helft ook de tweede vaccinatie gekregen.

Tot dusver zijn vaccins van drie fabrikanten, Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, goedgekeurd in de EU. Donderdag zal het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar verwachting ook de goedkeuring van het vaccin van bedrijf Janssen uit Leiden aanbevelen.

Kabinet beslist over langere coronamaatregelen tot eind maart

Het kabinet besluit maandag over de coronamaatregelen na 15 maart, als de huidige beperkingen zouden aflopen. Uitgelekt is al dat de meest bij de coronacrisis betrokken ministers zaterdag in het Catshuis bespraken dat er nog geen versoepelingen kunnen komen en dat de avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de harde lockdown geldt tot die tijd, meldden ingewijden.

Volgens de bronnen zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens hun persconferentie zeggen dat eind van deze maand meer mogelijk moet worden. Dan moeten de besmettingscijfers wel de goede kant op gaan. Dat is nu nog steeds niet het geval, met opnieuw meer nieuwe besmettingen het afgelopen weekend dan gemiddeld.

Voorop staat bij een mogelijke versoepeling eind maart de heropening van hogescholen en universiteiten en van buitenterrassen en dat volwassenen weer in kleine teams buiten mogen sporten. Op 23 maart zal het kabinet hierover een besluit nemen. Vanaf medio maart wordt in ieder geval wel één kleine beperking opgeheven: dan mogen kinderen weer zwemlessen volgen in binnenbaden.

Ook is al uitgelekt dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot zeker 15 april. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden dringend ontraden. Dat geldt al sinds medio december toen het kabinet alle landen in de wereld op code oranje zette.

Woensdag zal de Tweede Kamer over het coronabeleid debatteren. Ze komen daarvoor terug van verkiezingsreces.

Burgemeesters bespreken maatschappelijke impact coronacrisis

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken maandag de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geeft tijdens de vergadering in Utrecht een presentatie.

428771343.jpg
Bruls. beeld ANP JEROEN JUMELET

Het SCP kwam deze maand met een rapport over hoe Nederland ervoor staat na een jaar corona. De meeste Nederlanders hebben nog steeds een hoge kwaliteit van leven, maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Het SCP waarschuwt dat de aanhoudende crisis voor wrijving in de samenleving zorgt, omdat groepen elkaar verwijten maken.

De burgemeesters vergaderen kort voordat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maandagavond weer een persconferentie geven. Het Veiligheidsberaad krijgt te horen of en op welke termijn er mogelijk versoepelingen komen in het strenge coronabeleid. Zeer waarschijnlijk schuift daarvoor zoals gewoonlijk justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet aan. Hij en beraadsvoorzitter Hubert Bruls geven na afloop van de bijeenkomst een toelichting.

Winkeliers proberen met kort geding heropening af te dwingen

Winkeliers proberen maandag via de rechter in Den Haag heropening van hun winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens winkeliersorganisatie INretail kunnen winkels veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. Een door de organisatie aangespannen kort geding moet uitsluitsel bieden.

Volgens INretail is het onverantwoord om langer te wachten. Naast financiële problemen, kampen veel ondernemers ook met stress en andere mentale klachten. Het op afspraak winkelen, zoals recent werd toegestaan, en de mogelijkheid voor het afhalen van vooraf bestelde producten, bieden volgens de winkelbedrijven onvoldoende soelaas om de omzetverliezen op te vangen.

Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

UNICEF vreest miljoenen extra kindhuwelijken door corona

UNICEF vreest dat de impact die het coronavirus heeft op meisjes in sommige landen kan uitmonden in tien miljoen extra kindhuwelijken in dit decennium, meldt de kinderwelzijnsorganisatie van de Verenigde Naties op basis van een nieuwe analyse die maandag is bekendgemaakt.

„Sluitingen van scholen, economische stress, onderbrekingen in de dienstverlening, zwangerschap en het overlijden van ouders door de pandemie stellen de meest kwetsbare meisjes bloot aan een verhoogd risico op een kindhuwelijk”, staat in een onderzoek getiteld „Covid-19: een bedreiging voor de vooruitgang tegen kindhuwelijken”.

Deze trend zou een serieuze achteruitgang betekenen ten opzicht van de winst die de afgelopen jaren op het gebied van kindhuwelijken is geboekt. Volgens de studie is het aandeel vrouwen dat als kind getrouwd is de afgelopen tien jaar met 15 procent afgenomen. Die vooruitgang „wordt nu bedreigd”, aldus de studie.

„Covid-19 heeft de toch al moeilijke situatie voor miljoenen meisjes nog erger gemaakt”, aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore. „Gesloten scholen, afgesloten zijn van vrienden en ondersteunende netwerken, en toenemende armoede hebben olie op het vuur gegooid van een brand die de wereld toch al met veel moeite probeerde te blussen.”

Meisjes die in hun kinderjaren trouwen, hebben volgens de studie meer kans op huiselijk geweld en zullen minder snel op school blijven. Ze lopen een verhoogd risico op vroege en ongeplande zwangerschap, complicaties en sterfte. De onderzoekers schatten dat 650 miljoen meisjes en vrouwen als kind getrouwd zijn. Ongeveer de helft van hen woont in Bangladesh, Brazilië, Ethiopië, India of Nigeria.

Fore riep landen op scholen te heropenen, hervormingen door te voeren, de toegang tot gezondheids- en sociale diensten te waarborgen en tegelijkertijd maatregelen te nemen om gezinnen te beschermen. Door dat te doen, zei ze, „kunnen we het risico, dat een meisje haar jeugd wordt ontnomen door middel van een kindhuwelijk, aanzienlijk verkleinen.”

Noorse premier kondigt strengere coronamaatregelen aan

Premier Erna Solberg heeft zondag op tv gezegd dat Noorwegen rekening moet houden met verdergaande restricties om de coronacrisis de baas te worden. Ze toonde zich bezorgd over de recente opleving van het virus, ook al is het aantal besmettingsgevallen gering in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

ANP-426745851.jpg
Erna Solberg. beeld Haakon Mosvold Larsen / NTB / AFP

„Voor ons ligt nog een berg die we over moeten, waarschijnlijk met strengere nationale maatregelen voordat we kunnen overgaan tot versoepeling en vervolgens opheffing”, aldus Solberg. Aan welke aanscherping van de regels haar regering precies denkt, vertelde ze nog niet. Niet-essentiële winkels zijn al dicht evenals een deel van de scholen. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren,

Zondag meldde het ministerie van Volksgezondheid slechts 281 nieuwe besmettingen, wat het totaal sinds de uitbraak vorig jaar op op bijna 75.000 bracht. Vorige week kwamen er dagelijks gemiddeld bijna 700 bij, reden voor Solberg te waarschuwen voor een derde golf. In de regio Oslo is de Britse coronavariant B.1.1.7 nu dominant. Inmiddels zijn 375.000 mensen ten minste één keer ingeënt tegen Covid-19, op een bevolking van 5,4 miljoen. Aan de ziekte zijn tot dusver 632 Noren overleden.

Politie verricht arrestaties bij betoging op Museumplein

De politie in Amsterdam heeft zondagmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, zei een woordvoerster van de politie. Volgens de politie betrof het een spontane demonstratie.

De demonstranten kwamen zondagmiddag evenals afgelopen weken op het plein bijeen om ‘koffie te drinken’. Ze hadden onder meer gele paraplu’s bij zich met daarop de tekst ‘liefde en vrijheid’ en ballonnen in de vorm van hartjes. Volgens de politie waren er op het hoogtepunt van de demonstratie zo’n zevenhonderd mensen.

Toen het te druk werd op het plein en de mensen geen 1,5 meter afstand hielden, besloot de gemeente Amsterdam de betoging te verbieden. De politie greep kort daarna in en de meeste demonstranten vertrokken redelijk snel.

De meesten vertrokken kort na 16.00 uur na een oproep van de politie. De ME liep vervolgens in linie om de mensen te verdrijven. Rond 17.30 uur was de rust weergekeerd en waren ook de politiebusjes weer vertrokken.

De gemeente Amsterdam had in de aanloop naar dit weekeinde een gesprek met de organisator van de ‘koffiedrink’-demonstratie op het plein om de vicieuze cirkel van overtredingen en ME-inzet te doorbreken. De driehoek hoopte zo overeenstemming te krijgen over het waarborgen van de anderhalve meter afstand. De demonstranten hielden zich hier veelal niet aan en stonden zondagmiddag soms schouder aan schouder.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liet in een reactie weten dat de betogers de regels hebben overtreden. „Demonstreren is een grondrecht en de driehoek wil demonstranten in de gelegenheid stellen hun standpunten kenbaar te maken. Ook nu er beperkingen gelden vanwege corona kan er op kleine schaal met een afgesproken aantal mensen op een veilige plek worden gedemonstreerd. Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzingen en gemaakte afspraken houden. Het is teleurstellend dat de demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden”, aldus Halsema.

Oostenrijk onderzoekt partij vaccins AstraZeneca na incident

De Oostenrijkse autoriteiten hebben uit voorzorg de inentingen met een partij coronavaccins van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. Dat meldt het Oostenrijkse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Gezondheidszorg (BASG), dat het incident onderzoekt, zondag.

Een 49-jarige vrouw overleed als gevolg van ernstige stollingsstoornissen en een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie maar is herstellende, aldus BASG. Een longembolie is een acute longaandoening die wordt veroorzaakt door een losgeraakte bloedklont. „Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie”, liet BASG weten.

Zowel de Oostenrijkse krant Niederösterreichische Nachrichten als de omroep ORF en het persbureau APA meldden dat de vrouwen beiden verpleegsters zijn in de Zwettl-kliniek in de deelstaat Neder-Oostenrijk.

BASG zei dat bloedstollingen niet tot de bekende bijwerkingen van het vaccin behoren en onderzoekt het incident om elk mogelijk verband volledig uit te sluiten. „Als voorzorgsmaatregel worden de resterende voorraden van de betrokken vaccinbatch niet meer uitgegeven of gevaccineerd,” voegde de gezondheidsautoriteit eraan toe.

Een woordvoerder van AstraZeneca zei dat „er geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin zijn geweest” en dat alle batches worden onderworpen aan strenge en rigoureuze kwaliteitscontroles.

Uit proeven en ervaringen in de praktijk bleek tot dusver dat het vaccin veilig en doeltreffend is en dat het in meer dan vijftig landen voor gebruik is goedgekeurd, aldus de woordvoerder. AstraZeneca zei ook dat het in contact staat met de Oostenrijkse autoriteiten en dat het het onderzoek volledig zal steunen.

„Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart"

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.

ANP-424842157.jpg
beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De besluiten zijn nog niet definitief. Het demissionaire kabinet zal er maandag nog over vergaderen. In de avond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie. Zaterdag lekte al uit dat zij geen echte versoepelingen gaan aankondigen. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen, zeggen ingewijden.

Al in november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op ‘code oranje’. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.

Wel zou Rutte maandag willen aangeven dat - als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen - meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hun al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.

Het verbod op zwemlessen voor kinderen is al langer een punt van zorg. Het is riskant dat hierin een achterstand ontstaat vanwege het verdrinkingsgevaar. Lessen worden na 15 maart volgens de bronnen weer toegestaan met inachtneming van bepaalde maatregelen. Welke dat precies zijn, wordt nog bekendgemaakt.

Rutte gaf zondag in een interview met de Telegraaf zelf ook aan dat „er nu de luxe niet is om te verruimen”. Hij wees erop dat Nederland het slechter doet met het aantal besmettingen dan Duitsland, België en Engeland. Ministers zeiden ook vorige week al somber te zijn over eventuele versoepelingen.

De avondklok en de harde lockdown zouden na eerdere verlengingen lopen tot 15 maart, maar dit wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot en met 30 maart. Ingewijden zeiden dat zaterdag na het Catshuisberaad, waarin een deel van het kabinet zich liet bijpraten door deskundigen. De week ervoor wordt besloten of dit dan de einddatum van de avondklok is en welke versoepelingen er al dan niet mogelijk zijn.

RIVM registreert 4567 coronabesmettingen, boven het gemiddelde

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4507 besmettingen per etmaal.

Zaterdag was het aantal besmettingen 5356 (gecorrigeerd).

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 30. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

„Overheid moet strenger zijn bij financieren coronavaccins"

De Nederlandse overheid zou strengere voorwaarden moeten stellen aan de eigen investeringen in coronavaccins. De huidige voorwaarden stellen weinig voor, zeggen onderzoekers van onderzoeksorganisatie SOMO. Ze wijzen erop dat tegelijkertijd door vaccinontwikkelaars voorwaarden bedongen worden die hen van elke verantwoordelijkheid ontslaan als er iets mis gaat.

„Er wordt met twee maten gemeten. Het beschermen van publieke belangen is vrijblijvend en onderhandelbaar, terwijl de belangen van de farmaceuten juridisch worden dichtgetimmerd. Dit zou precies andersom moeten zijn”, aldus onderzoeker Irene Schipper van SOMO.

De Nederlandse overheid investeerde sinds maart vorig jaar ruim 917 miljoen euro in corona-onderzoek en -vaccins, zo becijfert SOMO. Als voorloper in Europa stelde Nederland voorwaarden aan deze investeringen om de betaalbaarheid en toegankelijkheid te waarborgen.

Maar wie in de clausules duikt, komt er achter dat bedrijven eigenlijk alleen moeten toezeggen maatregelen te nemen zodat een middel betaalbaar is in ontwikkelingslanden. Er wordt volgens SOMO helemaal niet gerept over betaalbare toegang voor andere patiënten die het middel nodig hebben, bijvoorbeeld in de landen die financieel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het middel.

Het probleem speelt niet alleen in Nederland, zeggen de onderzoekers. Het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat op wereldschaal voor een eerlijk verdeelde toegang tot coronavaccins moet zorgen, stelt wel uitgebreide voorwaarden aan de financiering van vaccinontwikkeling en -productie. Maar onderzoek van SOMO zou aantonen dat een farmaceut als Moderna zich aan geen van deze voorwaarden heeft gehouden. „Moderna vraagt de hoogste prijs met winst als doel en verkoopt alleen aan de rijkste landen.”

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw minder dan een dag eerder. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1851, dat zijn er 12 minder dan zaterdag, toen was dat aantal 1863. Van hen liggen er 545 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er 542, 3 minder dan zondag. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550. Op de ic liggen ook 431 non-COVID-patiënten.

ANP-428369184.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1306 coronapatiënten, 15 minder dan de 1321 van zaterdag. Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Eind maart en begin april vorig jaar lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling.

Zaterdag zijn er 14 zogenoemde bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, geen daarvan waren ic-verplaatsingen. „Afgelopen week verplaatsten wij de 2500e patiënt tijdens de tweede coronagolf. Sinds 21 september 2020 zijn dat gemiddeld 15,5 COVID-patiënten per dag”, aldus het LCPS. „De COVID-bezetting in de kliniek en op de ic zijn vrijwel gelijk aan drie weken geleden. Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuaties over tijd. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt.”

Pinbetalingen in februari sterker dan ooit gedaald

Nederlanders hebben in februari door de coronalockdown veel minder gepind dan normaal. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal pinbetalingen vorige maand ruim 30 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Sinds 2005, het jaar waarin de organisatie begon met het bijhouden van de pinbetalingen, was de afname niet zo groot.

Dat we minder ons pasje trekken komt vooral door de sluiting van de horeca en winkels. Daardoor wordt er al sinds oktober, toen cafés en restaurants hun deuren moesten sluiten, elke maand minder vaak gepind dan een jaar eerder. Eind vorig jaar pakten de cijfers evenwel nog niet zo dramatisch uit, omdat Nederlanders vanwege de feestdagen bijvoorbeeld meer inkopen deden in de supermarkt. Niet-essentiële winkels moesten bovendien pas half december dicht.

Begin dit jaar stortten de transactieaantallen volledig in, kwam al naar voren uit cijfers over januari. Kledingwinkels werden het hardst getroffen, gaf de Betaalvereniging toen aan. Daar werd bijna helemaal niet meer gepind. Wat in de pincijfers over de maand februari eveneens meespeelt is dat februari vorig jaar een dag extra telde.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkte al dat de winkelverkopen flink zijn teruggelopen. Winkeliers in de non-foodsector kregen in januari te maken met de sterkste neergang van hun verkopen in zeker zestien jaar. Ze verkochten in de eerste volle maand waarin de harde lockdown van kracht was bijna 38 procent minder dan een jaar eerder. Dat was de sterkste daling sinds het statistiekbureau deze cijfers in 2005 begon bij te houden.

Duits parlementslid stapt op na lucratieve ‘mondkapjesdeal’

De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel verlaat de Duitse politiek nadat bekend is geworden dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn onderneming heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkent volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt en trekt zich onmiddellijk uit een commissie van de Bondsdag (Buitenlandse Zaken) terug. In augustus verlaat hij het Duitse parlement en is niet herkiesbaar in de Bondsdagverkiezingen die een maand later worden gehouden.

Aantal coronabesmettingen Duitsland voorbij de 2,5 miljoen

In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 8103 nieuwe gevallen.

428675416.jpg
beeld EPA, SASCHA STEINBACH

Zaterdag meldde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.500.182 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 96 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 204 minder dan een dag eerder. Covid-19 heeft tot dusver zeker aan 71.900 Duitsers het leven gekost.

„Veelbelovende testresultaten met virusremmer van Merck"

Farmaciebedrijf Merck heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met het Amerikaanse Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met Covid-19 voor een duidelijke daling van de virale lading. Onderzoekers spreken van „veelbelovende resultaten”.

Merck heeft eind januari de ontwikkeling van twee mogelijke coronavaccins onderbroken, maar blijft wel onderzoek doen naar twee antivirale middelen, waaronder molnupiravir. Het middel zou na vijf dagen behandeling zorgen voor een duidelijke daling van aanwezig virus. Dat blijkt uit testen bij 202 patiënten met Covid-19. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen.

Volgens William Fischer, een van de leiders van het onderzoek en hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van North Carolina, kunnen de veelbelovende resultaten „belangrijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid, zeker omdat het virus zich blijft verspreiden.”

Groen licht in Israël voor heropening horeca en universiteiten

De Israëlische regering heeft zaterdagavond een reeks versoepelingen, waaronder de heropening van cafés en restaurants, aangekondigd. Die mogen zondag opnieuw de deuren openen, onder bepaalde voorwaarden, verklaarde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu.

De late toelating zorgt er wel voor dat veel restauranthouders niet op tijd klaar zullen zijn om open te gaan. Daarnaast zijn ook duizenden horecagelegenheden de afgelopen maanden definitief dichtgegaan door de coronapandemie.

Vanaf zondag zijn binnen in het café of restaurant alleen klanten met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat men genezen is van, of gevaccineerd tegen Covid-19) toegelaten. Mensen die nog geen vaccin hebben gekregen, zullen alleen op het terras toegelaten worden. Tafels moeten op minstens twee meter afstand van elkaar staan.

Studenten die gevaccineerd zijn mogen vanaf zondag weer naar de universiteit. De rest mag voorlopig nog alleen online les volgen.

Volgens lokale media kunnen er ook weer evenementen worden gehouden, zij het op halve capaciteit met maximaal 300 personen. Tot 5 procent van de bezoekers hoeft geen groen paspoort te tonen, maar moet wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

In Israël is het niet ongewoon dat mensen met een groen paspoort meer vrijheden krijgen dan de rest van de bevolking. Het land is wereldwijd al het verst gevorderd met zijn vaccinatiecampagne: van de ongeveer 9 miljoen inwoners, hebben er al meer dan 4,9 miljoen een eerste dosis ontvangen, terwijl zo’n 3,7 miljoen Israëli’s volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Maar vooral bij de ultra-orthodoxe en Arabische bevolking zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer