Blij met miljardenimpuls onderwijs
Belangenorganisaties en politieke partijen reageren tevreden op het kabinetsbesluit om in totaal 8,5 miljard euro uit te trekken om onderwijsachterstanden als gevolg van de coronacrisis weg te werken.
De ministers Van Engelshoven en Slob maakten het Nationaal Programma Onderwijs woensdag wereldkundig. Alle sectoren in het onderwijs kunnen geld tegemoetzien. Studenten hoeven volgend jaar maar de helft van hun collegegeld te betalen. En de ov-jaarkaart blijft een jaar langer geldig.
Bovenop de 8,5 miljard, die wordt uitgesmeerd over de komende jaren, komt nog eens 645 miljoen voor de onderwijsinstellingen omdat er meer studenten zijn.
Het meeste geld van de 8,5 miljard gaat naar het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro om leerlingen te helpen en het middelbaar onderwijs gemiddeld 1,3 miljoen euro per school. Scholen moeten eerst een plan indienen, voordat ze geld krijgen.
Leraren mogen mede bepalen hoe het geld wordt uitgegeven. Opties zijn zomerscholen, bijlessen en weekendscholen. Verder kunnen er extra vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel worden aangetrokken. Ook mag het geld worden besteed aan maatschappelijke hulp aan leerlingen.
Naast verlaging van het collegegeld voor studenten in het mbo en hoger onderwijs, komt een vergoeding voor studenten die het recht op de basisbeurs of aanvullende beurs dreigen kwijt te raken. Ook in het mbo en hoger onderwijs mag geld naar sociaal-emotionele ondersteuning.
Nog meer geld nodig
De vakbonden in het onderwijs zijn positief gestemd over de investering waarmee het demissionaire kabinet achterstanden in het onderwijs wil wegwerken. De Algemene Onderwijsbond AOb en CNV Onderwijs zien in het Nationaal Programma Onderwijs vooral bereidheid bij de regering om problemen in het onderwijs aan te pakken.
De studentenvakbond LSVB en het Interstedelijk Studenten Overleg zijn blij met de halvering van het collegegeld voor het komende studiejaar. De universiteiten zijn voor dit moment tevreden, maar vinden dat op termijn nog meer geld nodig is vanwege „structurele onderfinanciering.”
Politiek
Alle fracties in de Tweede Kamer reageren met instemming op het miljardenpakket. „Licht aan het eind van de coronatunnel”, twitterde CU-Kamerlid Bruins. De oppositie had graag eerder geld gezien.