In coronatijd loopt examenkoorts op
Een pittige kluif. Dat is examen doen in coronatijd, vinden vier scholieren. „Het is dit jaar lastiger om je diploma te halen. Je moet veel zelf uitzoeken.”
„Scholieren moeten stapje harder lopen”
Charlotte Bregman (15) uit Rijssen, vmbo 4, Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Rijssen.*
„Om het examen dit jaar te halen, moeten we als leerlingen echt een stapje harder loper. Ik heb zelf wel vertrouwen in de goede afloop. Engels is een vak waar ik minder goed in bent, dus het is nog afwachten hoe mijn cijfer daarvoor uitvalt. Maar ik denk wel dat ik slaag.
Er zullen dit jaar meer leerlingen zakken dan in andere jaren, verwacht ik. In deze coronaperiode wordt namelijk een groter beroep gedaan op onze zelfstandigheid. Als je de lesstof niet bijhoudt en geen contact zoekt met de docent als je iets niet snapt, loop je achterstanden op.
Dat er meer op ons eigen bordje terecht komt, vind ik niet per se slecht. Op een vervolgopleiding moet je ook zelfstandig werken en als je een baan krijgt ook. Dan is dit wel een goede voorbereiding.
Hopelijk gaan de examens allemaal door. Eerst leek het me wel fijn als er bijvoorbeeld alleen voor de kernvakken een centraal examen is. Maar ik hoorde op school dat we dan voor de andere vakken een schoolexamentoets krijgen. Dat is evenveel leerwerk, dus dan doe ik liever echt examen.”
„Als ik Slob was, liet ik examen wel doorgaan”
Bart-Jan Verheij (17) uit Werkendam, havo 5, Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem.
„Zin in de examens heb ik niet echt. Maar ik zie er ook niet erg tegenop. Scheikunde is niet mijn vak, maar ik sta gemiddeld nog een 6,2, dus ik heb wat compensatieruimte.
Het is –als de normeringen ongeveer hetzelfde blijven als anders– nu wel lastiger om je diploma te halen. We hebben toch minder fysiek les gehad.
Op school hebben we regelmatig discussie over de vraag of de examens door moeten gaan. In de klassenapp ging recent een petitie rond om het examen af te schaffen. Die werd veel ondertekend.
Persoonlijk vind ik dat het gewoon door moet gaan. Dan heb je iets om naartoe te werken. Daarnaast zei minister Slob vorig jaar dat hij het centraal examen nooit meer wilde annuleren. Dan moet hij zich ook daaraan houden, vind ik.
Als ik Slob zou zijn, zou ik ervoor kiezen de examens gewoon door te laten gaan. Ik zou leerlingen dan wel de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld twee vakken te schrappen. Dan kom je hun toch tegemoet. We hebben namelijk wel echt minder les gehad en daardoor wat achterstand opgelopen.”
„Lastig dat je niet elke dag uitleg krijgt”
Laurine Booij (15) uit Woudenberg, vmbo 4, Van Lodenstein College in Hoevelaken.
„Ik vind het wel wat spannend om dit jaar examen te doen. Gelukkig zijn mijn cijfers goed en ben ik niet echt bang dat ik zak.
Het is wel lastiger om in coronatijd examen te doen. Vorig jaar hebben we natuurlijk ook al een deel van het jaar onlineonderwijs gehad en dit jaar is dat weer het geval.
De ene week ga ik naar school, de andere week zit ik thuis en ben ik vooral bezig met het zelfstandig maken van opdrachten. Die kunnen we inleveren via Magister en daarop krijgen we dan feedback van de docent. Dat werkt op zich prima, maar ik mis het wel dat je niet gewoon elke dag in het klaslokaal zit en uitleg krijgt. Wiskunde vind ik bijvoorbeeld een lastig vak, dan is het niet fijn dat je –meer dan in andere jaren– veel dingen zelf moet uitzoeken.
Sommige docenten nemen uitlegvideo’s op en sturen die door. Ik zoek ook zelf op YouTube filmpjes op over de studiestof. Nadeel daarvan is dat je niet even tussendoor een vraag kunt stellen. In de les zou dat wel kunnen.
Gelukkig sta ik er goed voor en denk ik wel dat ik mijn papiertje haal. Maar ik zou het ook prima vinden als het examen –net als vorig jaar– niet door zou gaan. De hele sfeer eromheen heb je nu toch niet en het is echt lastiger je op een goede manier voor te bereiden.”
„Ik ga wat onzeker de examenperiode in”
Henrieke Heijboer (16) uit Zoetermeer, havo 5, Driestar College in Gouda.
„Ik ga door de periodes van thuisonderwijs toch wel wat onzeker de examenperiode in. We hebben relatief veel zelf moeten uitzoeken, zeker vorig jaar. Ik denk overigens wel dat ik ga slagen, maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Engels vind ik bijvoorbeeld echt een lastig vak.
Ik heb niet het idee dat ik qua resultaten erg achterloop. Maar ik vind het wel pittig dat je veel zelf moet uitzoeken. Het is veel fijner om gewoon elke dag in het klaslokaal te zitten en uitleg te krijgen. Omdat dat nu anders is, ga ik wel iets minder zeker mijn examenperiode in.
Aan de ene kant zou het fijn zijn als de eindexamens niet zouden doorgaan. Dat scheelt een boel stress. Maar daar is niet iedereen op school het mee eens. Als je er nu slecht voorstaat, kun je je cijfers door het examen compenseren.
Ik merk dat veel eindexamenkandidaten ervan uitgaan dat er nog wijzigingen komen. Het zou best kunnen dat we bijvoorbeeld enkel examen moeten doen in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Maar ik bereid mezelf gewoon voor op een volledige examenperiode. Anders geef je jezelf misschien alleen maar valse hoop.”