India voert nieuwe ranglijst van onbereikte volken aan
Zendingsorganisatie GlobalRize, die het Evangelie verspreidt via internet, heeft voor het eerst een ranglijst samengesteld van volken die nog niet zijn bereikt met het Evangelie. Als Afghaan of Pakistaan kom je zelden of nooit een christen tegen.
Wereldwijd zijn er 3,2 miljard mensen tot wie het goede nieuws nog niet is doorgedrongen. De meesten van hen wonen in India, nummer 1 op de ranglijst. In totaal 1,3 miljard mensen daar kwamen tot dusver niet of nauwelijks in aanraking met het Woord van God. Ook in Pakistan (plaats 2), Bangladesh (plaats 4), Japan (plaats 6) en Iran (plaats 7) wonen veel onbereikten.
Andere landen in de top tien zijn Indonesië, China, Nigeria en Ethiopië. Daar wonen weliswaar veel christenen, maar tegelijkertijd ook veel onbereikte groepen, waardoor de landen toch op de ranglijst terecht zijn gekomen.
De lijst bestaat uit 21 landen. In totaal wonen er 2,8 miljard van de 3,2 miljard onbereikte mensen. Elk van deze landen telt minimaal 25 miljoen mensen en het percentage christenen is er minder dan 5 procent. Dat zorgt ervoor dat volksgenoten nauwelijks kans maken op het ontmoeten van een christen. Anders gezegd: als Afghaan, Indiër of Pakistaan zul je niet snel via een familielid of buurman het Evangelie te horen krijgen.
Dat 44 procent van de wereldbevolking van het Evangelie verstoken blijft, is iets wat ds. Marten Visser, directeur van GlobalRize, niet naast zich neer kan leggen. Westerse christenen evangeliseren volgens hem steeds vaker in hun eigen omgeving. Zending is vooral gericht op versterking en groei van bestaande kerken en van etnische groepen die al grotendeels christelijk zijn. Slechts 0,1 procent van alle christelijke giften wordt besteed aan zending in de 38 landen met minst bereikte mensen. Volgens de World Christian Encyclopedia van Barrett en Johnson (een naslagwerk over missie- en wereldchristendomstudies) blijven onbereikten daardoor onbereikt.
De publicatie van de ranglijst is onderdeel van #nochoice, een campagne die in oktober 2019 van start ging en waarin zendingsorganisaties samenwerken om de onbereikten onder de aandacht te brengen. Het is de indruk van ds. Visser dat de publiekscampagne „nog maar zeer beperkt effect heeft gehad”, zegt hij desgevraagd, in die zin dat er „weinig aandacht” voor is geweest. Hij hoopt dat de publicatie van de ranglijst daar verandering in brengt.
De ‘vergeten’ volken wonen grotendeels in het zogenoemde 10/40-venster, een gebied dat grofweg het noordelijke deel van het Afrikaanse continent, het Midden-Oosten (waaronder het Arabisch schiereiland) en een groot deel van Azië beslaat. Twee derde van de wereldbevolking leeft in dit gebied, met name de allerarmsten. Er wonen vooral moslims, hindoes en boeddhisten. Zending is er verboden. Toch is dat precies wat deze miljoenen mensen nodig hebben. De boodschap moet klinken door middel van zendelingen en via internet.
Wordt de publicatie van de ranglijst een jaarlijkse traditie?
Visser: „Dat is wel het plan. Maar dat betekent dat we elk jaar een wat andere invalshoek gaan kiezen. Het percentage christenen per land verandert namelijk niet zo snel.”