Burgemeesters: Geen evenementen op het ijs
In grote delen van het land is het nog steeds gevaarlijk op de snelwegen als gevolg van sneeuw- en ijsresten. Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Mis niets in dit liveblog.
Advertentie
De kinderen van basisschool de Woelwaters in Ulft en van op Koers in Varsseveld moeten ook dinsdag nog thuisblijven. Op het dak van de beide scholen ligt zoveel sneeuw dat de schoolleiding opening niet verantwoord acht.
Dat bevestigt Marjolein Wenting, bestuurder van Paraat Scholen, de koepel waar beide scholen onder vallen aan De Gelderlander. „Bij op Koers is vandaag nog geprobeerd om de sneeuw van het dak te halen, maar daar was niet voldoende tijd voor. In Ulft werd het pas vanavond geconstateerd. Het gaan om sneeuwduinen van soms wel een meter.”
Na overleg met een bouwkundig adviesbureau is besloten om geen leerlingen en leraren binnen te laten, tot de sneeuw van het dak is gehaald. „We kiezen voor de veiligheid van de kinderen en de medewerkers. We betreuren het heel erg. We zagen er echt naar uit de blije kinderen van gezichten en hun ouders weer te zien vanochtend. Maar helaas moeten we de heropening nog een dagje uitstellen.”
Een gedeelte van het dak van een winkelcentrum in Purmerend is naar beneden gekomen. Of er mensen gewond zijn geraakt is nog niet bekend. In dit deel van winkelcentrum Makado is een cafetaria gevestigd, meldt de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.
De veiligheidsregio vraagt omwonenden weg te blijven van het winkelcentrum en hulpdiensten de ruimte te geven.
Het winkelcentrum is ontruimd. Of het dak is ingestort doordat er veel sneeuw op lag, wordt uitgezocht.
De rijomstandigheden op de weg blijven ook maandagavond en dinsdagochtend gevaarlijk. Volgens Rijkswaterstaat komt dat door sneeuw- en ijsresten op de snelwegen. Ook is er kans op opvriezen van natte weggedeelten als de temperatuur vannacht gaat dalen.
Wie de weg op gaat, krijgt van Rijkswaterstaat het advies de actuele weer- en verkeersinformatie te volgen. Ook komt de dienst met een aantal extra adviezen: houd rekening met gladheid en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan. Matig de snelheid, houd afstand tot andere weggebruikers en de gladheidbestrijders, rem rustig en wissel niet onnodig van rijstrook.
Rijkswaterstaat is nog met veel medewerkers bezig op de wegen. Met 1200 mensen en 900 wagens wordt dag en nacht doorgewerkt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen.
In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied is code oranje ook ingetrokken. Het KNMI had tot 18.00 uur een waarschuwing voor deze provincies afgekondigd vanwege grootschalige gladheid door sneeuw en ijsplaten.
In de rest van het land gold vanaf 12.00 uur al code geel voor gladheid door sneeuwresten. Deze code geldt nu voor het hele land.
In de nacht en vroege ochtend kan het in de zuidoostelijke helft van het land lokaal verraderlijk glad worden door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten, aldus het KNMI.
Daarnaast is het snijdend koud en ligt de gevoelstemperatuur tussen -10 en -15 graden. Maandagavond, komende nacht en dinsdagochtend wordt het in het (zuid)oosten tussen -15 en -20 graden.
Met een week vorst in aantocht zoeken Nederlanders massaal naar winterartikelen. Alleen al op Marktplaats is meer dan half miljoen keer naar een slee gezocht. Ook speuren steeds meer mensen naar mogelijke locaties om te gaan schaatsen op natuurijs, ziet Google in de zoektermen.
Na de ‘slee’ als populairste zoekterm op Marktplaats afgelopen week, volgt ‘schaatsen’ met ruim 120.000 zoekacties. Ook de ‘houten slee’ en ‘skibroek’ zijn, met allebei meer dan 50.000 zoekacties, onderdeel van de explosieve vraag naar winterartikelen. Op Google zijn ‘ijshockey schaatsen’ en ‘schaatsen maat 40 dames’ de sterkst stijgende zoekopdrachten in de afgelopen week.
De drie populairste gebieden die samen met ‘schaatsen’ worden gezocht, zijn het Henschotermeer, het Veluwemeer en de Loosdrechtse plassen, weet Google. En in Friesland, Utrecht en Groningen wonen de grootste schaatsfans; daar komen de meeste zoekopdrachten in combinatie met ‘schaatsen’ vandaan.
Nederlanders grijpen het winterweer ook aan om hun oude schaatsen van de hand te doen, vertelt de woordvoerster van Marktplaats. „Dagelijks worden er gemiddeld 18.000 nieuwe advertenties met schaatsen geplaatst.” Ook winterbanden, sneeuwscheppen en strooizout zijn populair op het platform.
Strooizout vliegt de winkels uit. Zouthandelaren, maar ook bouwmarkten en webwinkels hebben het er druk mee door het winterse weer. „Het gaat best hard. We hebben op dit moment in twee derde van de winkels nog voorraad”, meldt Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei.
Rivaal Hornbach ziet de onlinevraag naar winterartikelen zoals strooizout en strooiwagentjes door het winterse weer eveneens toenemen, maar zegt in de winkels altijd enkele weken aan voorraad te hebben. „Daarmee kunnen we dit soort toenames opvangen”, aldus een woordvoerder.
Bij webwinkel Bol.com zijn sommige zakken strooizout niet meer leverbaar, andere strooizoutproducten hebben een langere levertijd. En Jozo Zout Nederland, een van de grootste producenten van keukenzout, laat weten dat het heel erg druk is bij de klantenservice vanwege het winterweer.
Ook Roeland van der Drift, eigenaar van de Nederlandse Zouthandel in Vlaardingen, merkt de grote vraag naar strooizout. Zijn bedrijf levert voornamelijk aan gemeenten en een klein deel verkoopt hij aan particulieren en bedrijven. „We hebben een paar honderd bestellingen gekregen, we zijn helemaal door onze voorraad heen”, vertelt hij. Het bedrijf kan pas weer leveren vanaf woensdag. „Dat komt door deze winterperiode die nu uit het niets komt vallen. Het is een soort nul naar honderd.”
Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.
„IJsclubs moeten nu geen ijsfeesten willen organiseren. Dat is binnen de geldende coronaregels niet te doen. Alleen al de verplichte 1,5 meter afstand tussen mensen maakt het bijna onmogelijk. Dat is ook de reden dat een heel groot evenement als de Vierdaagse maandag al moest beslissen om de wandeltocht voor juli van dit jaar af te gelasten”, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen. „Corona werpt zijn schaduw ver vooruit.”
Het Veiligheidsberaad heeft maandag ook gesproken over een gevraagd advies van het Outbreak Management Team (OMT) over demonstreren. Volgens het OMT kan de volksgezondheid een reden zijn om het aantal demonstranten aan banden te leggen. Maar er kan geen algemeen geldend maximaal aantal deelnemers worden genoemd, aangezien elke demonstratie anders is. „Het blijft maatwerk, waarbij een burgemeester het aantal deelnemers dus wel vooraf mag inperken om redenen van gezondheid”, aldus Bruls.
De Nederlandse Spoorwegen rijden dinsdag in het hele land alleen met Sprinters vanwege de strenge vorst. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen, aldus NS.
Ook zijn er nog veel storingen op het spoor door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee hoopt de NS zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming te brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd.
Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren NS en ProRail reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen.
Advertentie
De afvalinzameling verloopt door de gladheid in een aantal gemeenten niet volgens schema. De koepel van reinigingsdiensten (NVRD) meldt dat de reinigingsdiensten door de winterse omstandigheden de focus veel meer moet leggen op de gladheidbestrijding dan op de inzameling van afval.
„Sommige diensten zamelen maandag helemaal niet in en verplaatsen de inzameldag naar een later moment in de week. Anderen zamelen wel in maar beperkt. Inwoners worden opgeroepen om de berichtgeving van hun gemeente in de gaten te houden”, aldus de NVRD.
Amsterdam is een van de gemeenten die de inzameling van afval heeft aangepast. Zo is alle inzameling in Oost en Zuidoost stopgezet omdat de omstandigheden op de weg daar slecht zijn. In het centrum wordt overal ingezameld, maar wel met vertraging. In stadsdeel West wordt gereden waar het kan, maar er worden vooral restafvalcontainers geleegd.
De gemeente Tilburg meldde dat de vuilniswagens deze week hun route rijden door straten waar ze wél kunnen komen. Sommige straten zijn door sneeuw en gladheid echter onbegaanbaar. Voor deze wegen kan de gemeente geen inhaaldag inplannen.
De gemeente Rotterdam waarschuwde de inwoners dat het deze week langer kan duren voordat de afvalcontainers geleegd worden. „Onze chauffeurs zijn namelijk druk bezig met het schuiven van sneeuw en strooien van zout om de wegen begaanbaar te houden.”
De ANWB verwacht door de winterse omstandigheden over de hele dag ongeveer 6800 pechmeldingen binnen te krijgen. Een woordvoerder meldt dat dit ongeveer het dubbele is van het aantal pechgevallen waarmee de ANWB onder normale omstandigheden te maken krijgt.
Tot in de middag waren er al ruim 3000 pechgevallen gemeld. „Daarbij gaat het om zaken die met het koude weer te maken hebben, zoals problemen met de accu of met de startmotor.”
Om de weggebruikers met pech te kunnen helpen, worden ongeveer 500 wegenwachten ingezet. Dat is ongeveer 25 procent meer dan gebruikelijk.
In grote delen van het land is het nog steeds gevaarlijk op de snelwegen als gevolg van sneeuw- en ijsresten. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de hele dag rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden.
Met name in het noorden, maar ook in het midden van het land zijn de wegen op veel plaatsen nog niet vrij van sneeuwresten en ijsplaten. Voor het uiterste zuiden, Zeeland en Limburg, gelden al wat betere omstandigheden omdat daar de sneeuw- en ijsvorming al grotendeels van de weg is.
Het advies aan weggebruikers is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Dat houdt in: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.
Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdagavond bijna 50 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is een record in één weekend. Er zijn 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers ingezet.
Vanwege het winterse weer kunnen er aanvullende maatregelen genomen worden, zegt een woordvoerder van Uber. „Een daarvan is het inkorten van de afstand van bezorgritten tussen restaurant en consument.” Koeriers en de restaurants die via Uber Eats actief zijn worden op de hoogte gehouden.
Zondag pauzeerde de bezorgdienst nog de bezorging door middel van koeriers die de app gebruikten. Ook maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Deliveroo zetten de bezorging geheel of gedeeltelijk stop vanwege het weer. Zondag gold in heel Nederland code rood door de sneeuwval.
Thuisbezorgd.nl kon nog niks concreets zeggen over de bezorging op maandag, maar zegt de situatie en de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden. Deliveroo was nog niet bereikbaar voor commentaar.
In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied geldt tot 18.00 uur code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten, meldt het KNMI.
„Voorlopig klotst het water hier nog in de gracht”, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân maandag. „Maar als het zover is dat het ijs sterk genoeg is, zullen de regio en de gemeenten alle waarschuwingen en adviezen nog eens op alle mogelijke manieren uitdragen. De handhaving op en bij het ijs zal niet anders zijn dan die in bossen en op het strand: als het te druk wordt, kan een burgemeester toegangswegen of parkeerplaatsen laten afsluiten.”
De KNSB wijst er maandag op dat reizen naar de favoriete grote meren in Overijssel en Friesland vanwege de coronamaatregelen ongewenst is. Volgens de bond wordt bovendien de kwaliteit van het ijs op open water niet gecontroleerd, omdat er vanwege corona ook geen toertochten worden georganiseerd. Dat betekent dat waarschuwingen voor wakken en zwakke plekken ontbreken. „Denk dus drie keer na voor je ergens anders dan bij een ijsclub of op een bekende vijver of sloot gaat schaatsen”, waarschuwt de bond, mede namens het ministerie van Sport, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten.
Ook de natuurijsbanen moeten zich aan de coronaregels houden. De veiligheidsregio’s bekijken per baan hoeveel schaatsers er maximaal tegelijk op het ijs mogen zijn. Kleedkamers bij ijsbanen zijn gesloten en het is niet de bedoeling dat mensen „voor de gezelligheid” bij de baan blijven staan. Koek-en-zopie is bij Friese ijsbanen wel toegestaan, maar in de Kop van Overijssel niet. Op de website van de KNSB wordt informatie bijgehouden over schaatsen op natuurijsbanen.
Maandag moeten bovendien nog vluchten worden ingehaald die zondag zijn geannuleerd door de sneeuwval. „Nu veroorzaakt met name de gladheid de vertragingen”, legt de woordvoerder van KLM uit. „Het logistieke proces van de aankomende en vertrekkende vliegtuigen kost daardoor meer tijd.”
De drie vertrekkende vluchten die maandag staan gepland vanaf Eindhoven Airport zijn vertraagd, maar vertrekken wel. Eindhoven Airport raadt aan om de website te checken voor informatie over de specifieke vluchten.
Een dik pak sneeuw, harde vorst en schaatspartijen op natuurijs in het verschiet. Het winterweer van deze week is zeldzaam in Nederland. Meteorologen verwachten nachten met 15 graden onder nul.
„Als het vervoer kan worden uitgesteld raden we aan om dat te doen”, zegt een woordvoerder van TLN. Chauffeurs maken zelf de inschatting of het verantwoord is om te rijden. „Er wordt geen druk opgelegd, de veiligheid staat voorop. Transporteurs die wel rijden overleggen goed met hun klanten over wat er mogelijk is”, aldus TLN. „Het is een flinke puzzel.”
Volgens de branchevereniging was de sector goed voorbereid op de slechte weersomstandigheden. Zo werden supermarkten zaterdag nog extra bevoorraad zodat er zondag minder hoefde te worden gereden. „Maar vandaag is de vraag groot. Het wordt een uitdaging om de schappen in alle supermarkten weer vol te krijgen.” TLN meldt dat op veel snelwegen stapvoets wordt gereden en mede daardoor zijn de vertragingen groot.
Supermarktconcerns doen hun uiterste best om hun winkels zo goed mogelijk te bevoorraden. Maar in sommige delen van het land is dat een uitdaging door de lastig begaanbare wegen, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). „De thuisbezorging wordt ook weer gedaan, maar waarschijnlijk met de nodige vertragingen”, aldus de woordvoerster van CBL.
Het bevoorraden van de supermarkten is zowel bij Albert Heijn als Jumbo weer opgestart. Bij Jumbo „kan er wat vertraging in de levering zitten”, vertelt de woordvoerder. Albert Heijn laat weten dat het per supermarkt verschilt. „Er zijn veel winkels die goed gevulde schappen hebben, maar er zijn ook winkels waar een levering te laat komt of helemaal niet.” In de supermarkten is het over het algemeen „iets rustiger met klanten”, meldt de zegsvrouw van Albert Heijn.
Daarnaast is Albert Heijn maandagmorgen weer begonnen met het thuisbezorgen van boodschappen. Maar het verschilt sterk per regio hoe dat gaat. „In sommige regio’s kunnen we volgens planning bezorgen, in andere lopen we vertraging op”, aldus de woordvoerster. Klanten worden hierover persoonlijk geïnformeerd door Albert Heijn.
In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied geldt tot 18.00 uur code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. Dat meldt het KNMI. In de rest van het land geldt vanaf 12.00 uur code geel voor gladheid door sneeuwresten.
Op de trajecten Zwolle-Kampen en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal rijden de Keolis-treinen volgens de normale dienstregeling. Tussen Zwolle, Hengelo en Enschede rijden alleen maar sprinters.
De vervoerder waarschuwt reizigers dat er nog wel vertraging kan zijn door het winterweer.
De bussen van Keolis rijden nog niet. Om 13.00 uur bepaalt de vervoerder of er vanaf 14.30 uur weer bussen kunnen gaan rijden.
Zondag gold het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer. Dat in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van „verkeersbelemmerende” sneeuwduinen. Vanaf middernacht tot 12.00 uur geldt in het hele land nog code oranje wegens uitgebreide gladheid.
Maandag is het bewolkt en op veel plaatsen sneeuwt het licht. Dit kan weer zo’n 1 tot 2 centimeter sneeuw opleveren, meldt het KNMI. In het noorden en noordwesten is er eerst nog sneeuwjacht met de vorming van sneeuwduinen. Het blijft zeer koud met maximumtemperaturen van circa -5 graden landinwaarts tot -2 graden op de Waddeneilanden. In combinatie met de matige, in het noorden vrij krachtige oost- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden.
Rijkswaterstaat denkt dat de waterstand van de Rijn bij Lobith donderdag voor het eerst weer onder de 14,00 meter boven NAP zal dalen. Dan is het in de rest van Nederland nog volop hoogwater, want het duurt ongeveer twee dagen voor de hoogwatergolf vanuit Lobith de Noordzee bereikt. Ook langs het IJsselmeer en het Markermeer is sprake van verhoogde waterstanden.
Veel ondergelopen uiterwaarden bevriezen door de strenge vorst. Als het water in de rivieren gaat zakken, blijft er op de uiterwaarden een ijsvloer over zonder water daaronder. Zo’n ijsvlakte kan makkelijk scheuren en breken en is volgens de waterbeheerders gevaarlijk. Ze adviseren alleen te gaan schaatsen op sloten.
Diverse teststraten en vaccinatielocaties zijn maandag nog altijd dicht vanwege de weersomstandigheden. Onder meer in Noord-Holland en Zuid-Holland blijven verschillende locaties gesloten.
In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn alleen de vaccinatielocatie Rotterdam The Hague Airport en teststraten Ahoy en Middelharnis open. Eerder meldde de GGD dat de locatie in Schiedam ook open zou gaan, maar deze is dicht gebleven. GGD Hollands Midden heeft maandagochtend besloten de testlocatie in Alphen aan den Rijn te sluiten. De GGD Zuid-Holland Zuid opent alleen de test- en vaccinatielocatie in Dordrecht.
GGD Hollands Noorden heeft een aantal testlocaties en de vaccinatielocatie in Alkmaar gesloten. De testlocatie in Haarlem blijft ook dicht volgens GGD Kennemerland. GGD Zaanstreek-Waterland meldt dat de teststraat in Zaandam niet opent vanwege technische problemen.
GGD Gelderland-Midden opent alleen de testlocatie in Elst niet, omdat daar de verwarmingsketel kapot is. Van GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn alle locaties open, al sluiten ze wat eerder. In de provincie Groningen blijven de teststraten in Delfzijl, Grijpskerk en Veendam gesloten.
Door het weer is het druk op de testlocaties in Amersfoort en Woerden, meldt GGD regio Utrecht. De wachttijden zijn daardoor langer dan normaal en bezoekers worden aangeraden zich warm te kleden.
Zondag waren alle locaties van de GGD’s in het land dicht vanwege hevige sneeuwval. De GGD wilde na het weekend alle test- en vaccinatielocaties heropenen, maar liet regio’s zelf besluiten of dat mogelijk was.
Als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld en ingedeeld op een andere locatie of ander tijdstip. Zo zet bijvoorbeeld GGD Drenthe extra personeel in om de afgezegde afspraken in te halen en verschuift GGD Noord- en Oost-Gelderland vaccinatieafspraken naar een ander moment.
Het witbesneeuwde plein bij winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn ligt er verlaten bij. De enkeling die wel op de been is, geniet van het winterweer.
Bij vertraging van pakketten door extreem weer gaat PostNL in gesprek met klanten. Ook past PostNL dan de indicatie van de geplande bezorgtijd aan.
Het bedrijf heeft al een achterstand opgelopen doordat zondag niet alle pakketten konden worden opgehaald bij de kantoren. Daar komt bij dat de pakketbezorger het door de lockdownmaatregelen al drukker heeft dan normaal. PostNL wil de achterstand de komende dagen inhalen. „We geven prioriteit aan het bezorgen van voedsel en farmaceutische producten”, zegt een woordvoerster over de pakketbezorging. Wat betreft de post hebben rouwkaarten en medische post voorrang.
Wegen veranderen in ijsbanen, hoogspanningskabels knappen, automobilisten staan urenlang stil. Op 25 november 2005 legt ook een sneeuwstorm delen van Nederland geheel plat. Terugblik op een memorabele dag.
De bekende ijsbanen in Noordlaren, Haaksbergen en Veenoord, die altijd proberen om de eerste wedstrijd te organiseren, gaan maandag niet open. In het hele land is code oranje nog van kracht vanwege gladheid.
Volgens Weer.nl is het vanaf donderdag of vrijdag op veel plaatsen mogelijk om op natuurijs te schaatsen. Zaterdag wordt hiervoor de beste dag, na enkele dagen van flinke nachtvorst. Op echt natuurijs schaatsen is maandag nog niet mogelijk, daarvoor is een langere vorstperiode nodig.
In het oosten en zuidoosten kan maandag nog 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. De nacht van maandag op dinsdag is op veel plaatsen nog bewolkt met een temperatuur van ongeveer -7. In gebieden waar het opklaart kan het -15 worden.
Het koude weer houdt voorlopig aan. Volgens WeerOnline is er grote kans op een koudegolf. Dat is het geval als de temperatuur in De Bilt vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden wordt gemeten.
Donderdag, vrijdag en zaterdag lijken volgens Weer.nl de koudste dagen te worden. Dan kan het ’s nachts afkoelen tot -20 graden. Daardoor neemt de kans op goed ijs om op te schaatsen wel toe, vooral zaterdag zou daarvoor geschikt zijn, meldt de weersite.
Op de website van Rijkswaterstaat is te zien dat strooiwagens in heel Nederland rijden. Vooral de snelwegen worden sneeuwvrij en begaanbaar gemaakt. Op een aantal plaatsen wordt ook op grote provinciale wegen gestrooid.
Dit winterseizoen heeft Rijkswaterstaat 93,7 miljoen kilo zout gestrooid.
Vanwege sneeuwduinen is de A7 tussen Middenmeer en Den Helder richting Den Oever dicht. Verkeer in de richting Leeuwarden wordt vanaf knooppunt Zaandam omgeleid, meldt Rijkswaterstaat.
Vanwege de code oranje die maandagochtend geldt, adviseert Rijkswaterstaat om maandagochtend niet de weg op te gaan. In het zuiden van het land kan het glad worden, in het noorden kunnen sneeuwduinen ontstaan door sneeuwjacht.
De NS laat sprinters rijden op een aantal trajecten, maar noemt geen voorbeelden. Op veel plekken zijn nog wisselstoringen door de vorst.
„Vannacht hebben NS en ProRail hard doorgewerkt om zoveel mogelijk verstoringen op te lossen”, zegt een woordvoerder van NS. „Er gaan waar het kan weer enkele sprinters rijden, maar het is veel minder dan normaal. We proberen gedurende de ochtend meer sprinters te laten rijden als er meer verstoringen zijn opgelost.”
Arriva meldt dat de treindiensten erg beperkt worden opgestart. Tot 08.00 uur rijden er sowieso geen Arriva-bussen, of die daarna wel gaan rijden, is nog niet bekend. In Friesland en Groningen gaan alleen de treinen van Groningen naar Leeuwarden en tussen Groningen en Weener en Veendam. Op de Vechtdallijnen in Overijssel rijden tweemaal per uur treinen. In de Achterhoek rijden de Arriva-treinen gewoon, behalve tussen Apeldoorn en Zutphen.
Het advies blijft om kort voor vertrek een reisplanner te checken, omdat treinen alsnog kunnen uitvallen door het winterse weer. Zondag reden er door het hele land amper treinen door het weer.
Ook gaan veel rechtszaken niet door vanwege het winterweer. Nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van hof Arnhem-Leeuwarden, dat betekent in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle, worden niet gehouden.
De GGD wil maandag haar test- en vaccinatielocaties heropenen. Zondag waren die dicht vanwege het winterse weer. Volgens de GGD wordt maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in en rondom de locaties.
Na 12.00 uur, zo is de verwachting van het KNMI, zal code geel gelden voor reguliere gladheid door sneeuwresten. Het weerinstituut verwacht dat het maandag overdag bewolkt is en dat vooral in de zuidelijke helft nog lichte sneeuw valt. Het wordt wel zeer koud met een maximumtemperatuur rond -5 graden. In combinatie met de matige noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond -15. Langs de noordkust blijft de wind hard waaien met aanvankelijk nog zware windstoten van 75 kilometer per uur. In de avond neemt de wind af.
Op Schiphol regende het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval en harde wind. In totaal waren er zondag 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol. Ook waren er de hele dag flinke vertragingen doordat toestellen eerst ijsvrij moesten worden gemaakt of doordat de startbaan moest worden schoongeveegd door sneeuwploegen. Ook binnenkomende vliegtuigen moesten hierdoor wachten met landen.
Bovendien was er maar een baan, de Kaagbaan, in gebruik.
Ook Eindhoven Airport heeft last van het winterweer. De regionale luchthaven zegt tot maandagochtend 07.00 uur al het vliegverkeer te schrappen vanwege de sneeuwval.
Zo maakte de Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland (SKOWF), waaraan 23 basisscholen zijn verbonden, bekend dat de scholen maandag gesloten blijven. „Het KNMI heeft de weersverwachting voor vannacht en morgen tot het middaguur bijgesteld naar code oranje vanwege uitgebreide gladheid. Dit betekent dat Rijkswaterstaat adviseert niet de weg op te gaan. SKOWF volgt dit advies op, de scholen van SKOWF blijven morgen 8 februari dicht voor de veiligheid van iedereen. Er is geen fysiek onderwijs, onderwijs op afstand en noodopvang”. aldus de stichting in een brief aan de ouders.
De stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA, met 22 scholen) laat eveneens weten de schooldeuren niet te openen. „Omdat onzeker is of leraren en leerlingen hun school morgen (veilig) kunnen bereiken is zojuist besloten (in samenspraak met de andere A’damse schoolbesturen) dat onze scholen morgen gesloten blijven en we het online onderwijs met een dag verlengen voor zover mogelijk”, aldus het bestuur.
Ook scholen in onder meer Den Haag, Utrecht en Rotterdam laten de ouders en verzorgers van hun leerlingen weten dat de school niet open gaat. Voor sommige ouders met cruciale beroepen is er noodopvang, maar dat is lang niet voor iedereen geregeld. Zo laat de OOadA weten dat er geen noodopvang is „omdat de nieuwe corona-regels van ons verlangen om leerlingen van verschillende groepen niet te mengen”.
Volgens de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, zijn de scholen maandag in principe gewoon open, nadat ze lang tijd dicht waren geweest wegens de lockdown. Maar ook de PO-raad constateert dat veel scholen maandag gesloten blijven. „We krijgen steeds meer signalen dat leerkrachten de school niet kunnen bereiken. Het zou dan kunnen dat bepaalde scholen niet opengaan”. In dat geval is het volgens hem mogelijk dat de betreffende leerkrachten maandag op afstand les gaan geven.
De onderwijskoepel De Haagse Scholen in Den Haag heeft een bericht verstuurd naar alle aangesloten scholen zelf de keuze te maken: Maandag de school gewoon open doen om les te geven of anders onderwijs geven op afstand. „Voor sommige leerkrachten die ver weg wonen is het nu lastig naar school te komen. Het ov werkt niet goed en met de auto is het gevaarlijk”, aldus een woordvoerster.
Vanwege het winterweer gaan maandag rechtszaken niet door. Nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van hof Arnhem-Leeuwarden, dat betekent in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle, worden niet gehouden, zo is op rechtspraak.nl te lezen.
„Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen”, zo staat er. Iedereen die dit aangaat, wordt geïnformeerd.
Andere rechtbanken laten weten dat zaken wel doorgaan. De rechtbank Overijssel twittert: „De zittingen van onze rechtbank @RbOverijssel gaan morgen gewoon door. Mochten partijen niet naar de rechtbank kunnen komen, dan kan een online-zitting wellicht een oplossing bieden. Partijen kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende griffie. #codeoranje.”
In Gelderland gaan de zittingen bij de rechtbank Gelderland ook „gewoon” door. „Mocht u niet naar de rechtbank kunnen komen, neem dan morgenochtend contact met ons op”, zo vraagt de rechtbank.
De rechtbank Noord-Nederland schrijft op rechtspraak.nl dat ongeacht welke weercode de gebouwen open zijn voor zaken die geen uitstel dulden. Bij code geel gaan alle zittingen bij de rechtbanklocaties Assen,
Groningen en Leeuwarden door. Bij code oranje en rood wordt dat anders. Bij code oranje zijn de gebouwen open voor medewerkers en procesdeelnemers, en vinden zittingen zoveel mogelijk doorgang. En bij code rood worden de gebouwen gesloten, met uitzondering voor (spoed)zaken die geen uitstel dulden.
Mensen met een abonnement op een krant van DPG Media en Mediahuis krijgen maandagochtend geen ochtendkrant op de mat. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media. „Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen”, aldus Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat om alle titels van DPG en MEDIA huis, zoals de Volkskrant, NRC, Telegraaf en AD.
DPG en Mediahuis zijn eigenaar van de meeste landelijke en regionale dagbladen in Nederland. De bezorging van kranten doen de bedrijven gezamenlijk. Maandag zullen zij in de loop van de dag besluiten of de verspreiding van middagkranten wel mogelijk is.
„We krijgen steeds meer signalen dat leerkrachten de school niet kunnen bereiken. Het zou dan kunnen dat bepaalde scholen niet opengaan”. In dat geval is het volgens hem mogelijk dat de betreffende leerkrachten maandag op afstand les gaan geven.
Volgens de PO-raad gaan de scholen in principe gewoon open, nadat ze lang tijd waren dicht geweest wegens de lockdown.
De onderwijskoepel De Haagse Scholen in Den Haag heeft een bericht verstuurd naar alle 52 scholen zelf de keuze te maken: Maandag de school gewoon open doen om les te geven of anders onderwijs geven op afstand. „Voor sommige leerkrachten die ver weg wonen is het nu lastig naar school te komen. Het ov werkt niet goed en met de auto is het gevaarlijk”, aldus een woordvoerster.
De CBS De Waterlelie in de Hofstad heeft besloten dat om die reden de heropening maandag „helaas” niet doorgaat. „Bijna alle leerkrachten wonen buiten de wijk en een groot deel ook buiten Den Haag. Nu ook Rijkswaterstaat het advies geeft morgenochtend niet de weg op te gaan vinden wij het onverantwoord de leerkrachten te vragen naar school te komen”, schrijft de directie aan de ouders.
De stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (met 22 scholen) laat weten maandag nog niet de schooldeuren te openen. „Omdat onzeker is of leraren en leerlingen hun school morgen (veilig) kunnen bereiken is zojuist besloten (in samenspraak met de andere A’damse schoolbesturen) dat onze scholen morgen gesloten blijven en we het online onderwijs met een dag verlengen voor zover mogelijk”, aldus het bestuur.
Ook de scholen die verbonden zijn aan de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam blijven maandag dicht, zegt voorzitter Herbert de Bruijne in het Parool.
Vanwege de extreme weersomstandigheden is het zogeheten extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. „Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen, zodat gestrande weggebruikers niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan.” Ook zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs in én extra mankracht in de verkeerscentrales.
Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl staan nog meer weetjes over strooizout. Zo is te zien dat dit seizoen tot nu toe 79.228.422 kilo zout is gestrooid en dat de wagens 249.135 kilometer hebben gereden. Het afgelopen etmaal was dat ongeveer 249.000 kilometer.
Als er maandag alsnog code rood in een regio wordt afgegeven vanwege extreem winterweer, dan blijven test- en vaccinatielocaties in die regio gesloten, aldus de GGD. Daarnaast kunnen regio’s zelf besluiten om een locatie te sluiten vanwege de weersomstandigheden. Als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld.
Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid. Mensen die het niet zien zitten om naar een locatie te gaan vanwege het weer, kunnen het afspraak verzetten. Voor maandag 8 februari staan 30.000 testafspraken en 24.000 vaccinatieafspraken gepland, aldus de GGD.
De eerste officiële ijsdag is de eerste van een hele serie. Mocht het minstens vijf dagen blijven vriezen en komt het drie nachten tot strenge vorst met minima onder -10, dan mogen we spreken van een officiële koudegolf. De kans op een officiële koudegolf is volgens Weer.nl circa 70 procent. In het oosten is 90 procent kans op een regionale koudegolf.
Het aantal ijsdagen, waarop het de hele dag blijft vriezen, neemt snel af. Gemiddeld telt een winter in De Bilt nu zes ijsdagen. Tussen 1961 en 1990 was dit gemiddelde nog elf ijsdagen en halverwege vorige eeuw veertien.
„Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.”
Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid.
Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten - bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben - is om de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen.
„Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.”
In Arnhem is behoorlijk wat sneeuw gevallen, maar volgens een woordvoerder van het Rijnstate in Arnhem is het niet veel drukker dan anders op zondag. „Er zijn een paar mensen binnengekomen met breuken en kneuzingen door de gladheid, maar niet heel veel. We merken wel dat het voor mensen door de gladheid moeilijk is om het ziekenhuis of de eerste hulp te bereiken.”
Bij het HagaZiekenhuis in Den Haag is hetzelfde beeld. „Het is niet extra druk door de sneeuw en gladheid”, aldus een woordvoerster.
Bij het UMC in Groningen en Maastricht is het rustig op de eerste hulp. In die regio’s ook niet veel sneeuw gevallen. Volgens een woordvoerder van het UCM Groningen is het rustiger dan op andere zondagen. „Er is weinig toeloop. We hebben het idee dat mensen vooral thuis blijven.” In het UMC in Maastricht is het ook niet druk. „Maar hier is ook nauwelijks sneeuw gevallen”, aldus een zegsman.
Zondag geldt al het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van „verkeersbelemmerende” sneeuwduinen.
Door de stevige oostenwind is er zondag sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het voor het gevoel snijdend koud.
In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen bovendien zware windstoten voor van 90 kilometer per uur. Hiervoor is code geel van kracht. Langs de Wadden kan een storm ontstaan.
„Komende nacht en maandagochtend is er nog wel steeds op uitgebreide schaal sprake van gladheid als gevolg van sneeuwduinen, ijsplaten en al eerder gevallen sneeuw”, aldus het KNMI.
„Een veilige en betrouwbare reis van onze reizigers en medewerkers staat voorop. Daarom hebben NS en ProRail samen moeten besluiten vandaag geen treinen meer te rijden. Wij kunnen reizigers op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor”, aldus de NS.
In het hele land treden sinds zondagochtend wisselstoringen op. „De wisselverwarming werkt, maar komt niet door de laag sneeuw. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. De storingsploegen van ProRail werken
hard om dit op te lossen, maar de wind blaast de sneeuw weer terug in de wissels. De sneeuwval in combinatie met wind houdt de hele avond aan. De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen de storingen zelfs terugkeren door dit specifieke weertype.”
NS noemt het lastig nu al een duidelijk beeld te geven over de situatie van maandag. „Voorop staat dat NS en ProRail zich tot het uiterste inspannen om storingen op te lossen zodat morgen treinen kunnen rijden.”
Het bijzondere dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is gedeeltelijk ingezakt door een grote hoeveelheid sneeuw die erop was gevallen. Volgens directeur Wiel Lenders heeft de collectie van het museum geen schade opgelopen. De brandweer heeft de sneeuw van het dak gehaald.
Het museum heeft een halfrond dak in de vorm van een parachute. De constructie bestaat uit kunststof lagen met daartussen lucht. De luchtdruk in het museumgebouw houdt het dak omhoog. Er waren zaterdag al maatregelen genomen om het dak te beschermen tegen de grote hoeveelheid sneeuw, maar zondagmorgen zakte een deel van de constructie toch in. Volgens het museum lagen er duizenden kilo’s sneeuw op het dak.
Dit weekend zorgde de sneeuw en storm ervoor dat talloze treinritten uitvielen. Veel langeafstandsverbindingen waren uit voorzorg stilgelegd in het noorden van Nedersaksen, Hamburg en Sleeswijk-Holstein, in het westen van Duitsland.
Op veel andere trajecten vielen treinen uit door de weersomstandigheden, waaronder in het Ruhrgebied, richting Leipzig en op langeafstandsverbindingen vanaf Hamburg en Berlijn. Ook op de weg waren er op veel plaatsen problemen, ongelukken en vielen busdiensten uit.
Het blijft zondagavond sneeuwen en hard waaien in grote delen van het westen en midden van Duitsland. Hevige sneeuwval wordt verwacht in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Thüringen en Saksen-Anhalt. Ook in Beieren, in het zuidoosten, kan in twaalf uur tijd 25 centimeter vallen.
Advertentie