JBGG stelt „stoer” dagboek voor jongens samen
Na ”Eva” is er nu ook ”Adam”. Het dagboek ”Eva” voor meiden van 15 tot 18 jaar werd een groot succes. Dat bracht de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) ertoe ook een dagboek voor jongens samen te stellen. Titel: ”Adam”.
Een uitdaging, noemt Dirk-Jan Nijsink de samenstelling van het nu verschenen dagboek voor deze categorie jongeren. „Jongens en Bijbellezen is niet altijd de makkelijkste combinatie, zeker niet in de puberteit. Meisjes zijn over het algemeen wat jonger betrokken bij de kerk. Maar de Bijbel heeft een boodschap, ook voor jongens”, zo zegt de jeugdwerkadviseur van de Jeugdbond, die de uitgave (uitg. Den Hertog, Houten) redigeerde.
De Bijbel biedt genoeg aanknopingspunten om een dagboek voor jongens te schrijven, constateerde Nijsink in de voorbereiding. „In Gods Woord komen echte jongensthema’s naar voren. Naast de Bijbelse thema’s als bekering en geloof, behandelt het dagboek ook onderwerpen die meer schuren. Zo schrijft een medewerker over het thema vechten, iets wat bij jongens meer voorkomt dan bij meiden. Andere onderwerpen zijn: helden, sport, verlangens, meisjes, alcohol en drugs.”
Het schrijven van het dagboek ”Adam” was niet moeilijker dan dat van ”Eva”. „Wel hebben we bij het schrijven nadrukkelijk praktisch gerichte jongens in gedachten gehad. Het is lastig om vmbo’ers te raken. Dat hebben we wel geprobeerd te doen door ook onderwerpen die hen interesseren te behandelen, zoals praktische gaven, roeping, beroep.”
Zoals in ”Eva” vrouwen voor meisjes schreven, zijn het nu allemaal mannen die meditaties schreven voor de jongens uit de doelgroep: predikanten, ambtsdragers, jonge vaders, jeugdwerkers. Op een enkele uitzondering na zijn alle auteurs lid van de Gereformeerde Gemeenten. „We hebben Bart Bolier, ouderling in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, gevraagd over muziek te schrijven, omdat hij eerder voor jongeren over dat onderwerp publiceerde. Ik denk dat dit wel voor de eerste keer is dat dit gebeurd is.”
Aanspreken
Nijsink is blij met de diversiteit aan auteurs. „Het is mooi te zien hoe elke medewerker de jongens op een andere manier probeert aan te spreken, de ene keer de ene groep jongens, de andere keer de andere. Auteurs hebben daarbij naar verschillende vormen gezocht en soms zelfs humor ingezet. Zo kunnen we de jongens hopelijk toch bereiken.”
Uiteindelijk zou het dagboek voor de jongens ”als een vriend” moeten worden, zegt Nijsink. „Er zijn onderwerpen die je als stoere jongen op deze leeftijd niet of niet gemakkelijk bespreekt met vrienden of ouders. Wat zou het mooi zijn als dit dagboek antwoorden geeft op deze lastig te bespreken thema’s. Want ook jongens worstelen met vragen.”
Of ”Adam” net zo’n groot succes wordt als voorganger ”Eva” durft hij niet te zeggen. „”Eva” is de best verkochte uitgave van de JBGG ooit geworden; of we dat evenaren, weet ik niet.”
De titel ”Adam” was een logisch vervolg op de titel ”Eva”, zegt Nijsink. „We hebben over de titel nog wel even nagedacht. Is die aansprekend genoeg? Maar uiteindelijk is Adam de oerman waar we allemaal van afstammen.”
Elk van de 365 korte meditaties is voorzien van de vermelding van een bijpassend Bijbelgedeelte en een vraag of opdracht voor de jongens die het boek gebruiken.