live
Binnenland
Liveblog: Bijna 8800 coronagevallen afgelopen etmaal

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Nederland wil halverwege januari beginnen met inenten. Groot-Brittannië is daar al mee begonnen.

Webredactie10 December 2020 20:41

Advertentie

Merendeel coronapatiënten op klinische afdeling is boven de 70 jaar

Van de patiënten die sinds het begin van de coronacrisis moesten worden opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis is meer dan de helft ouder dan 70 jaar. Niet meer dan 13 procent is jonger dan 50 jaar. Ruim een derde is tussen de 50 en 70 jaar.

Albanese minister stapt op na fataal politiegeweld
ANP-426040125.jpg
Albanese protestanten roepen om rechtvaardigheid en botsen met de oproerpolitie in Tirana. beeld AFP, Stringer

De minister van Binnenlandse Zaken van Albanië is opgestapt. Sander Lleshaj doet dat omdat een politieman een 25-jarige man heeft gedood die de avondklok had overtreden. Het incident zorgde woensdag voor gewelddadige protesten in het Balkanland.

Het slachtoffer kwam dinsdag om het leven als gevolg van wat de politie omschrijft als excessief geweld door de betreffende agent. De avondklok was ingesteld om het coronavirus onder controle te krijgen.

„Ik heb besloten onherroepelijk ontslag te nemen als minister van Binnenlandse Zaken van de Republiek Albanië”, schrijft Lleshaj in een verklaring.

Demonstratie tegen SGP-burgemeester Nunspeet

Nunspeet staat op de kaart, met drie demonstraties in één week tijd. Zaterdag vindt een betoging plaats tegen SGP-burgemeester Breunis van de Weerd. De organisator is woedend omdat de burgemeester boetes wil laten uitdelen aan betogers die woensdag onvoldoende afstand hielden tijdens een protestbijeenkomst tegen politiegeweld.

Ook gedrag wordt nu op coronadashboard bijgehouden

Het coronadashboard, waarop de ontwikkelingen van het coronavirus en Covid-19 worden bijgehouden, wordt voortaan op gezette tijden ook aangevuld met gegevens over gedrag.

Het dashboard meldt nu dat 80 procent van de bevolking de coronamaatregelen steunt. Ouderen houden zich beter aan die maatregelen dan jongeren. Er wordt bij dit onderzoek namelijk niet alleen gekeken naar steun maar nadrukkelijk ook naar naleving.

De gegevens de er nu opstaan zijn gebaseerd op een enquête die tussen maandag 9 november en zondag 15 november is gehouden. Voor de gedragsgegevens op het dasboard wordt elke drie weken een dwarsdoorsnede van de samenleving bevraagd, in alle 25 Veiligheidsregio’s.

„Het onderzoek houdt ons een spiegel voor: natuurlijk vinden we de maatregelen belangrijk, maar we moeten met elkaar scherper zijn op het naleven ervan. Dat is nodig om de kwetsbaarsten in onze samenleving te beschermen en de zorg in de benen te houden”, aldus gezondheidsminister Hugo de Jonge.

Er is nog meer nieuws op het dasboard. Zo is er nu extra aandacht voor thuiswonende 70-plussers en bewoners van instellingen voor gehandicaptenzorg. Cijfers over de besmetting en sterfte in deze groepen zijn er nu ook op te vinden.

Frankrijk stelt avondklok in om 20.00 uur vanaf 15 december

Frankrijk stelt in de strijd tegen het coronavirus vanaf 15 december een avondklok in vanaf 20.00 uur, ook op oudejaarsavond. Dat kondigde premier Jean Castex donderdag aan.

Tegelijk zal op 15 december een zes weken durende landelijke lockdown worden opgeheven. Castex zei dat gezinnen mogen reizen om samen Kerstmis te vieren, maar dat musea, theaters en bioscopen nog drie weken gesloten blijven. Het aantal nieuwe Covid-19-infecties begint weer langzaam te stijgen in Frankrijk.

Lagere schooladviezen omdat eindtoets door corona niet doorging

Leerlingen uit groep 8 kregen het afgelopen schooljaar gemiddeld een lager definitief advies voor de middelbare school dan voorgaande jaren, omdat de eindtoets door corona niet doorging. Vooral kinderen uit armere gezinnen of kinderen met een migratieachtergrond zijn hierdoor geraakt, schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Ook hebben meisjes er meer last van gehad dan jongens.

Normaal gesproken kunnen basisscholen hun schooladvies bijstellen als de leerling beter scoort bij de eindtoets dan verwacht. Die mogelijkheid was er dit jaar dus niet. In vorige jaren gebeurde die bijstelling bij zo’n 8 procent van de leerlingen, aldus het Centraal Planbureau (CPB). Eerder dit jaar zei het CPB al dat mogelijk 14.000 leerlingen een te laag advies krijgen als de eindtoets wegvalt.

Middelbare scholen kunnen er wel voor kiezen leerlingen alsnog hoger te plaatsen. Slob riep hen ook op leerlingen dit jaar het voordeel van de twijfel te geven. Vooral kinderen uit rijkere en meer hoogopgeleide gezinnen profiteerden hiervan, terwijl achterstandskinderen ook hier vaker buiten de boot vielen. De minister heeft middelbare scholen gevraagd brugklassers en tweedeklassers goed te blijven volgen en te helpen bij achterstanden.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen iets gedaald

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag weer wat gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1648 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 36 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1179 op de verpleegafdelingen, 32 minder dan woensdag. Op de intensive care liggen 469 coronapatiënten, een afname van 4 patiënten vergeleken met het voorgaande etmaal.

Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur veertien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie vier ic-patiënten.

Bijna 8800 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal coronagevallen neemt fors toe. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8793 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het hoogste aantal sinds 31 oktober. Op woensdag meldde het RIVM bijna 6600 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 48.000 mensen positief getest, tegen 35.000 de week ervoor.

In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 415 besmettingen aan het licht. Dat is ongeveer evenveel als in het etmaal ervoor. In Rotterdam werden 278 inwoners positief getest (woensdag 216) en in Den Haag 273 (woensdag 138). In Almere werd het virus bij 163 inwoners vastgesteld, terwijl er woensdag 70 gevallen bij waren gekomen . Verder bleken 147 mensen uit de gemeente Utrecht het coronavirus te hebben opgelopen.

Het aantal sterfgevallen steeg met 64. Onder hen zijn vijf mensen uit Den Bosch, drie uit Zaanstad en drie uit Delft. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, omdat zulke informatie soms pas een tijdje na het overlijden wordt geregistreerd. Op woensdag waren 66 sterfgevallen gemeld.

Het coronavirus werd eind februari voor het eerst vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn meer dan 585.000 Nederlanders positief getest. Het officiële aantal besmettingen kan rond het weekeinde boven de 600.000 uitkomen. Van iets meer dan 9900 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Dat aantal kan eind deze week stijgen tot boven de 10.000.

De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen overigens vrijwel zeker hoger. In de eerste golf werd lang niet iedereen getest, in de tweede golf lukte het niet iedereen om een afspraak te maken en sommige mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Een onbekend aantal mensen is genezen of overleden zonder dat het virus ooit bij hen is vastgesteld.

GGD richt grote coronatestlocatie in op TT Circuit Assen

Op het TT Circuit in Assen komt een grootschalige coronatestlocatie. De GGD Drenthe meldt dat de locatie in de loop van deze maand wordt geopend. In eerste instantie telt die zes teststraten, maar dat wordt verder uitgebouwd tot zestien. Als de locatie is voltooid, kunnen er 2200 mensen per dag worden getest.

Advertentie

Moderna test coronavaccin op tieners

Farmaceutisch bedrijf Moderna test zijn coronavaccin nu ook op tieners. Zo’n 3000 Amerikaanse jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud zullen het vaccin of een placebo toegediend krijgen de komende tijd. De eerste deelnemers aan het onderzoek zijn inmiddels ingeënt.

De deelnemende jongeren zijn gezond en worden een jaar gevolgd. In het voorjaar van volgend jaar moeten echter de eerste resultaten al beschikbaar komen, waardoor het vaccin van Moderna mogelijk al voor het begin van het volgende schooljaar goedgekeurd kan worden voor gebruik bij tieners.

Topman Stéphane Bancel van Moderna zegt dat zijn bedrijf vertrouwen heeft gekregen door de voorlopige resultaten van de tests op volwassenen. Daaruit bleek dat het vaccin veilig en zeer effectief is. „Dit onderzoek bij jongeren zal ons helpen te bepalen hoe veilig en effectief ons vaccin is bij deze belangrijke leeftijdsgroep. We hopen een veilig vaccin te kunnen bieden zodat tieners weer op een normale manier terug naar school kunnen.”

Moderna heeft al aanvragen lopen in onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie voor een noodgoedkeuring voor zijn coronavaccin.

Coronavirus wint in Vlaanderen weer aan kracht

Het coronavirus grijpt in Vlaanderen weer meer om zich heen. Iedere besmette Vlaming besmet weer meer dan één ander, constateert het Belgische RIVM. Het virus was de afgelopen weken juist op zijn retour, nadat de tweede golf België eind oktober bijna te veel was geworden. Virologen waarschuwden eerder deze week al wel dat de daling afvlakte, vooral in Vlaanderen.

Het zogeheten reproductiegetal, dat uitdrukt aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus doorgeeft, lag in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen afgelopen week weer boven de 1, zegt gezondheidsinstituut Sciensano. Drie van die provincies grenzen aan Nederland en er liggen grote steden als Antwerpen, Gent en Brugge. Alleen de provincie Limburg doet het wat beter.

Bill Gates doneert kwart miljard voor strijd tegen coronavirus
ANP-363526209.jpg
Bill Gates. beeld AFP, Tobias SCHWARZ
Bill Gates en zijn vrouw Melinda doneren 250 miljoen dollar, omgerekend rond de 200 miljoen euro, om het coronavirus te bestrijden. Het geld is bedoeld voor het ontwikkelen van goedkope en makkelijk te leveren vaccins en behandelingen. „We hebben nieuwe medicijnen en meer potentiële vaccins dan we aan het begin van het jaar hadden kunnen verwachten, maar deze innovaties kunnen alleen levens redden als ze verspreid worden over de wereld,” aldus Bill Gates. Het is de grootste donatie van de Gates Foundation tot nu toe. De steenrijke filantroop heeft via zijn stichting al bijna 1,5 miljard euro in de bestrijding van het coronavirus geïnvesteerd.

„Of iedereen beter wordt, hangt af van de daden van wereldleiders en hun toewijding om testen, behandelingen en vaccins te leveren aan de mensen die ze nodig hebben”, zei Melinda Gates. Een deel van de donatie zal worden besteed aan de levering van tests en vaccins in armere landen in Afrika beneden de Sahara en in Zuid-Azië.

Organisaties in de zogeheten People’s Vaccine Alliance, waaronder Oxfam Novib en Amnesty International, waarschuwden woensdag voor een vaccinachterstand in arme landen. Negen op de tien mensen in 69 armere landen dreigen volgend jaar een vaccin tegen het coronavirus mis te lopen. Rijke landen zouden daarentegen zoveel vaccins hebben gereserveerd dat ze hun bevolking na goedkeuring drie keer kunnen inenten.

Allergische reactie na prik met Pfizervaccin

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA besluit deze donderdag of het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt toegelaten in de VS. Beslissend is de vraag of het vaccin effectief én veilig is.

Pharming start test medicijn Covid-19

Biotechnologiebedrijf Pharming uit Leiden is in de Verenigde Staten een proef begonnen voor de behandeling van Covid-19 met zijn belangrijkste medicijn Ruconest. Daarbij heeft een eerste patiënt het middel inmiddels al toegediend gekregen.

Immuniteit tegen virus groeit

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn inmiddels beschermd tegen het coronavirus, omdat zij al eerder besmet zijn geweest.
Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend hoe lang mensen beschermd zijn na een infectie. Sommige mensen raken voor een tweede keer besmet, maar dat is volgens Van Dissel zeldzaam.

Het aantal ligt veel hoger dan de 570.000 coronabesmettingen die bij het RIVM bekend zijn. Dat betekent dat meer mensen met corona in aanraking zijn geweest dan officieel bekend is. Veel mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Sinds juni zijn er een miljoen mensen bijgekomen die het virus al hebben gehad.

Het vaccineren tegen corona start begin januari, hoopt het ministerie van Volksgezondheid. Als 60 tot 70 procent immuun is, spreekt men van groepsimmuniteit. Nu is ruim 10 procent bestand tegen het virus. Omdat corona minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld de mazelen, hoeven er minder mensen antistoffen te hebben om groepsimmuniteit te halen.

Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) viel de uitstoot door economische activiteiten in het derde kwartaal 4,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

Belangrijke bijeenkomst bij toezichthouder VS over Pfizer-vaccin

Een comité van de Amerikaanse toezichthouder FDA houdt donderdag een bijeenkomst over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Onafhankelijke experts spreken zich dan uit over de vraag of het middel goedgekeurd kan worden voor de Amerikaanse markt.

De FDA hoeft het advies van de experts niet op te volgen, maar dat gebeurt vaak wel. Als het comité positief is, zou de toezichthouder het Pfizer-vaccin volgens Amerikaanse media binnen enkele dagen kunnen goedkeuren. Dat gebeurt mogelijk vrijdag al.

In het Verenigd Koninkrijk worden al op grote schaal mensen ingeënt met het middel. De Britse toezichthouder heeft daar via een spoedprocedure toestemming voor gegeven. Het land had daarmee een wereldprimeur. Naast de Amerikaanse FDA is ook de Europese toezichthouder EMA nog bezig met de beoordeling van het Pfizer-vaccin

VS: opnieuw recordaantal coronadoden in een etmaal
john-fornander-d6j_Bjdh1Io-unsplash.jpg
Empire State Building, New York, Amerika. beeld Unsplash
In de Verenigde Staten zijn afgelopen etmaal nog eens meer dan 3000 personen overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus, meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Het is voor het eerst dat er in een land meer dan 3000 coronadoden in 24 uur vallen. Een week geleden noteerden de VS ook al een recordaantal doden. Ook raakt Amerikaanse zorginfrastructuur onderhand overbelast. In sommige districten zijn geen ic-bedden meer beschikbaar. Het aantal Covid-patiënten dat in de ziekenhuizen ligt, nam woensdag toe naar 105.805, een toename van 18 procent ten opzichte van twee weken geleden.

Verkozen president Joe Biden en het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC), Robert Redfield, waarschuwden vorige week al dat er tot en met februari mogelijk nog eens 200.000 personen in de VS komen te overlijden als mensen zich niet beter aan de voorschriften en de maatregelen gaan houden.
De Verenigde Staten zijn van alle landen in de wereld het hardst getroffen door de coronapandemie. In totaal overleden er al bijna 290.000 personen aan de gevolgen van Covid-19 en bij zo’n 15,4 miljoen personen is een besmetting vastgesteld.

Uitgelekte horecanotitie domineert coronadebat

Een op het ministerie van Economische Zaken opgestelde notitie over het open houden van de horeca, die dinsdag uitlekte, bleek niet te zijn doorgerekend door het RIVM. Toch zette het stuk woensdag een groot stempel op het coronadebat.

De Jonge: Vaccineren kan leiden tot minder testcapaciteit

De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat „een deel van het personeel” dat nu coronatests uitvoert „tijdelijk” wordt ingezet voor vaccinatie. De Jonge houdt er ook rekening mee dat „een of twee teststraten” voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot „een iets kleinere testcapaciteit”.

De bewindsman benadrukt dat er nu voldoende testcapaciteit is en dat de GGD’s in het vaccineren kunnen worden bijgestaan door bedrijfsartsen en defensie. Ook wordt extra personeel door de GGD’s opgeleid. „Het mag niet aan de personele voorzieningen liggen”.

Desgevraagd kan De Jonge niet zeggen hoeveel extra mensen er worden opgeleid, en of het opleiden al is begonnen. Dat komt hem op stevige kritiek te staan van de Tweede Kamer. De minister zou te laat beginnen met de voorbereidingen op de vaccinaties.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde het „van de gekke” dat de minister geen aantal kon noemen. „Ik schrik hiervan, en ik ben niet de enige”, zei Lilian Marijnissen van de SP. Ze wijst naar de de problemen eerder dit jaar met de opschaling van de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek, als redenen voor haar zorgen.

De Jonge: Aanmeldsysteem in ontwikkeling voor coronavaccinatie

Er komt een aanmeldsysteem voor mensen die zich willen laten vaccineren tegen corona, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens een coronadebat op woensdag. Het systeem is bedoeld om ‘spillage’, het verloren gaan van vaccins, te voorkomen.

Het aanmeldsysteem is nu in ontwikkeling, aldus De Jonge, en zal zo snel mogelijk worden ingevoerd. Volgens schattingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zal ongeveer 10 tot 20 procent van de coronavaccins verloren gaan. Om te kunnen berekenen hoeveel mensen gevaccineerd kunnen worden, wordt ook rekening te houden met mensen die zich niet willen laten vaccineren.

De Jonge kondigde woensdag meer maatregelen aan om spillage te voorkomen. Zo zal het vaccineren voor een groot deel plaatsvinden op centrale locaties en worden eerst de medewerkers gevaccineerd in de verpleeghuiszorg, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

Hackers EMA bekeken documenten van Pfizer over vaccintest

Bij de cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam zijn documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin van dat bedrijf ingezien. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf in een verklaring bekendgemaakt. Volgens Pfizer heeft het EMA laten weten dat de aanval geen gevolgen heeft voor de tijdlijn voor goedkeuring van het vaccin.

De cyberaanval werd woensdagmiddag door het EMA gemeld. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zitten en hoe de kraakpoging is uitgevoerd. Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek naar de cyberaanval.

Omdat het EMA geen details gaf over de aanval was niet duidelijk of er gegevens zijn gestolen. Pfizer laat nu wel weten dat er documenten zijn ingezien. Volgens de farmaceut zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de gegevens van deelnemers aan het vaccinonderzoek zijn buitgemaakt door de hackers.

Israël begint 27 december met vaccineren, premier als eerste

Israël begint op 27 december met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Premier Netanyahu (71) wil zich als eerste laten prikken. Hij riep de 9 miljoen landgenoten op zijn voorbeeld te volgen om weer snel te kunnen terugkeren naar het normale leven.

Israël ontving woensdagochtend de eerste lading coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Netanyahu ging persoonlijk naar het vliegveld om bij de aankomst te zijn.

Israël heeft in totaal 8 miljoen doses van het vaccin besteld. Daarmee kunnen vier miljoen mensen worden ingeënt. Het Verenigd Koninkrijk begon deze week als eerste westerse land op grote schaal inwoners te vaccineren met het middel van Pfizer/BioNTech. Israël regelde bij concurrent Moderna nog eens zes miljoen doses.

Een minister zei deze week dat de eerste vaccins zijn bedoeld voor ouderen en mensen uit andere risicogroepen.

90-jarige Britse voelt zich geweldig na eerste coronaprik

De 90-jarige Britse grootmoeder die als eerste persoon ter wereld het goedgekeurde coronavaccin van Pfizer toegediend kreeg, voelt zich geweldig. Beelden van Margaret Keenan gingen de wereld over toen ze de prik kreeg tijdens een kort verblijf in een ziekenhuis van het Engelse Coventry.

425977984.jpg
Margaret Keenan. beeld EPA, JACOB KING

Nadat ze het ziekenhuis mocht verlaten, liet ze in een verklaring weten dat het krijgen van het vaccin „een enorme dag was voor mij persoonlijk en voor de rest van de wereld”. Ze drong er bij anderen opnieuw op aan zich te laten inenten. Ze zei blij te zijn dat ze naar huis kan en daar wat „quality time met mijn familie kan doorbrengen”. Keenan hoopt volgende week 91 te worden.

Groot-Brittannië is het eerste westerse land dat is begonnen de bevolking in te enten. Het wordt gezien als een keerpunt in de strijd om de ziekte te verslaan in het zwaarst getroffen land van Europa, met meer dan 61.000 coronadoden.

Rutte: Bij zwaardere maatregelen zal kerst worden ontzien

Als het kabinet deze maand nog besluit strengere coronamaatregelen af te kondigen, zullen de kerstdagen worden ontzien. Dat benadrukte premier Mark Rutte woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Versoepeling van de coronaregels zit er voorlopig niet in, maakte Rutte dinsdag bekend. Dat betekent dat mensen met kerst maximaal drie mensen mogen ontvangen. Volgens Rutte zijn strengere maatregelen niet uitgesloten, omdat de besmettingscijfers oplopen. Maar hij „hoopt van harte van niet”.

Het kabinet gaat de besmettingscijfers „de komende dagen heel precies monitoren”. Over het soort maatregelen dat Nederland boven het hoofd hangt als het tij niet wordt gekeerd, wil Rutte niet uitweiden.

Oppositie- en coalitiepartijen toonden zich in het debat kritisch over de enorme drukte in sommige winkelstraten rondom koopjesdag Black Friday. De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Eric Wiebes (Economische Zaken) gaan de komende tijd met ondernemers in gesprek om herhaling te voorkomen. Maar het is uiteindelijk aan burgemeesters om maatregelen te nemen tegen de drukte, aldus Rutte.

Fruytier Rijssen dicht door corona

De Rijssense vestiging van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap houdt tot de kerstvakantie haar deuren dicht. Het aantal coronabesmettingen loopt te hoog op. De leerlingen volgen de lessen op afstand.

Ook Canada keurt coronavaccin Pfizer goed

Na het Verenigd Koninkrijk heeft ook Canada het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Volgens toezichthouder Health Canada is dat vaccin „veilig, effectief en van goede kwaliteit”. Door de goedkeuring kan Canada op korte termijn beginnen met vaccineren.

AFP_8WR9U4.jpg
KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Health Canada maakte gebruik van een versnelde goedkeuringsprocedure. Die lijkt sterk op die van de Amerikaanse medicijnentoezichthouder FDA, die het vaccin naar verwachting later deze week groen licht geeft.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekijkt de vaccins van Pfizer en concurrent Moderna ook. Goedkeuring voor die middelen wordt in de Europese Unie nog dit jaar verwacht.

„Een op de zes gaat kerst toch met meer mensen vieren"

Eén op de zes mensen gaat kerst vieren met meer mensen dan volgens de regels is toegestaan. Dat meldt EenVandaag na onderzoek dat is gehouden na de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond.

Zes op de tien mensen vinden het een goede zaak dat er niet meer dan drie extra mensen mogen aanschuiven met kerst, ook al worden de feestdagen daarmee een stuk soberder. De besmettingsaantallen laten het kabinet geen andere keus, zien veel mensen in.

Een op de zes gaat dus geen gehoor geven aan de oproep van het kabinet om in kleine kring kerst te vieren. De meesten van hen zijn van plan met vijf mensen buiten hun huishouden of meer aan te schuiven bij het kerstdiner. De helft van de mensen die kerst met anderen viert (48 procent) zegt dat het niet gaat lukken om 1,5 meter afstand te bewaren.

Een grote groep (39 procent) zegt door de coronamaatregelen dit jaar minder zin te hebben in de feestdagen. Eén op de vijf (20 procent) verwacht zich door de beperkingen eenzaam te gaan voelen met de feestdagen. En dat speelt in alle leeftijdsgroepen.

Aan het onderzoek, gehouden op 8 en 9 december 2020, deden 24.154 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Directeur EMA „steeds meer overtuigd" van resultaten Pfizer-vaccin

Directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zich in een interview met Nieuwsuur positief uitgelaten over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Terwijl de beoordeling nog gaande is, zegt Cooke: „We zijn steeds meer overtuigd van de testresultaten die ons ter beoordeling voorliggen. Als u het mij twee maanden geleden had gevraagd, was ik veel minder overtuigd dan nu.”

Het EMA wil nog voor het einde van de maand een eindoordeel geven. Als dat positief luidt en de Europese Commissie het advies overneemt, is dit het eerste vaccin dat tot de markt van de Europese Unie wordt toegelaten. Uit onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten hebben gebracht blijkt een effectiviteit van bijna 95 procent.

Alle nationale medicijnautoriteiten van de EU-landen mogen meebeslissen over de toelating. Daartoe staat op 29 december een zitting gepland. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet daaraan mee.

„Als we het vaccin van Pfizer op 29 december goedkeuren, hebben we nog twee dagen nodig om ons besluit in alle landen vertaald te krijgen”, blikt de EMA-directeur vooruit. „Dan kan het dus op 31 december worden uitgerold over de lidstaten.”

In het Verenigd Koninkrijk is het vaccin al goedgekeurd, na een noodprocedure. Het EMA wilde dat niet. „Wij gaan voor de volledige licentie”, zegt Cooke. „Dan duurt goedkeuring langer, want die is veel grondiger op alle details.” De EMA-directeur benadrukt ook nog eens dat „geen concessies worden gedaan aan de veiligheidsprocedures”.

Over bijwerkingen zegt Cooke dat „de eerste gegevens er geruststellend uitzien”. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen opgedoken. „Ook is er al getest op oudere mensen, waardoor we weten dat het bij hen net zo goed werkt als bij jongeren.”

Het vaccin van Moderna, dat ook ter beoordeling ligt bij de EMA, krijgt naar verwachting op 12 januari goedkeuring. Het vaccin van Astra Zeneca, waar Nederland met Duitsland en Italië veel vaccins van heeft besteld, zal naar verwachting „heel snel” de testresultaten bij de EMA voorleggen. „Ik verwacht dat we daar nét zo snel goedkeuring aan kunnen verlenen.”

Kamer wil lessen trekken uit Black Friday-drukte

Hoe kan Nederland lessen trekken uit de drukte in de winkelstraten rond Black Friday, wil de Tweede Kamer weten. Leden van de oppositie en de coalitie stelden tijdens een debat over de coronamaatregelen op woensdag vragen over het voorkomen van drukte in de periode voor de kerst. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wilde weten hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat zulke drukte „nu met de kerstinkopen” zich niet herhaalt.

In de aanloop naar en op Black Friday (27 november) was het in veel binnensteden te druk. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hadden 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad destijds samen om extra maatregelen gevraagd. Maar het kabinet wilde daar niet aan, zei hij. Het kabinet zegt nooit een verzoek tot een verbod te hebben gekregen.
Het kabinet noemt de drukte in de winkelstraten vorige maand als een van de mogelijke redenen voor de stijging in het aantal besmettingen.

Woensdag wees de VVD op de verantwoordelijkheid van burgemeesters bij het reguleren van drukte in de winkelstraten. „Als je een burgemeester bent en je vindt het te ver gaan, dan grijp je in,” vindt Klaas Dijkhoff (VVD). „Daar heb je het kabinet niet voor nodig.” Dijkhoff erkent dat Nederland zichzelf „collectief een dagje uit” gunde. „Zo hebben we er een echte zwarte vrijdag van gemaakt.”

Pieter Heerma van het CDA wil weten wat voor afspraken het kabinet wil gaan maken met de detailhandel en gemeenten, om herhaling te voorkomen.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen iets afgenomen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1684 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 16 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

ANP-425130130.jpg
beeld ANP BART MAAT

Het aantal opgenomen patiënten is nu even hoog als aan het begin van de maand. Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1211 op de verpleegafdelingen, 25 minder dan dinsdag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met negen toe. Daar liggen nu in totaal 473 patiënten.

Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur 15 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie 3 ic-patiënten.

Aantal coronameldingen neemt iets toe

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen 6589 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde dinsdag bijna 6200 vastgestelde besmettingen. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 45.000 mensen positief getest, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer 6400 per dag.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn het afgelopen etmaal 417 inwoners positief getest, het hoogste aantal voor die gemeente sinds 13 november. Het aantal gevallen in Rotterdam steeg met 213. In Den Haag kwamen 138 nieuwe besmettingen aan het licht. In Utrecht testten 114 mensen positief en in Tilburg 102.

Een opvallende stijger is de gemeente Altena in Noord-Brabant. Daar werd afgelopen etmaal een recordaantal van 59 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen week is het virus vastgesteld bij meer dan driehonderd inwoners van de gemeente. Dat is meer dan in de stad Groningen in dezelfde periode.

De uitbraak op Urk lijkt tot rust te zijn gekomen. Afgelopen etmaal zijn daar zeven positieve tests gemeld, het laagste aantal sinds eind oktober. Een paar weken geleden telde het voormalige eiland zo’n vijftig positieve tests per etmaal.

Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 66. Zowel in Amsterdam als in Rotterdam werd het overlijden van zeven coronapatiënten geregistreerd. In het Brabantse Oosterhout werden vier sterfgevallen verwerkt. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas wat later doorgegeven aan de regionale gezondheidsdiensten en het RIVM. Op dinsdag kreeg het RIVM 71 meldingen van overleden coronapatiënten.

Het coronavirus werd eind februari voor het eerst vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn bijna 577.000 mensen positief getest. Het officiële aantal besmettingen kan rond het weekeinde boven de 600.000 uitkomen. Van 9841 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. Dat aantal kan eind deze week stijgen tot boven de 10.000.

Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen zal overigens hoger liggen. In de eerste golf werd lang niet iedereen getest, in de tweede golf lukte het niet iedereen om een afspraak te maken en sommige mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Een onbekend aantal mensen is genezen of overleden zonder dat het virus ooit bij ze is vastgesteld.

600 miljoen coronasteun EU voor Oekraïne

De Europese Commissie heeft namens de EU 600 miljoen euro overgemaakt naar de regering van Oekraïne om de economische gevolgen van de coronapandemie te verlichten. Het geld is bestemd voor de bestrijding van de coronacrisis.

De uitkering is het eerste deel van een nieuw bijstandsprogramma waar Brussel en Kiev het deze zomer over eens werden. De EU heeft sinds 2014 al zo’n 4 miljard euro in zogeheten macro-financiële programma’s gestoken die meer welvaart en stabiliteit in het land moeten brengen. De uitbetalingen zijn gekoppeld aan allerlei voorwaarden. Zo moet de strijd tegen corruptie en witwassen worden opgevoerd. Vanwege de coronacrisis zijn er aan deze eerste uitkering geen voorwaarden verbonden, maar bij de volgende zullen wel hervormingen moeten worden doorgevoerd.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie zegt dat Brussel nauw samenwerkt met de Oekraïense autoriteiten. „Oekraïne is een buurland en hoort bij Europa. We zetten ons in voor politieke, financiële en technische hulp.”

„Ondanks topzomer ook crisis voor campings en vakantiehuisjes"

Ondanks de ongekend drukke maanden juli en augustus voor campings en bungalowparken treft de coronacrisis de branche in heel 2020 hard. Dat stelt brancheorganisatie HISWA-RECRON. Reisbeperkingen en lockdowns voorafgaand aan die maanden zetten de vakantieparken namelijk al op een onoverbrugbare achterstand.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat vakantieverblijven in Nederland in juli en augustus goed waren voor een recordaantal overnachtingen. Dat kwam vooral doordat meer Nederlanders in eigen land kampeerden of een bungalow huurden.

ANP-419802933.jpg
Arcen. beeld ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Maar die groei dempte het eerdere verlies van 13 miljoen overnachtingen niet, waarschuwt HISWA-RECRON. Zo boekten binnen- en buitenlandse toeristen in de doorgaans drukke voorjaarsmaanden mei en juni respectievelijk 63 en 38 procent minder overnachtingen.

Per saldo daalde het aantal overnachtingen tussen januari en september met 4 procent. Daar zit volgens HISWA-RECRON naar alle waarschijnlijkheid een veel groter verlies aan inkomsten achter. Buitenlandse gasten bleven door negatieve reisadviezen grotendeels weg, terwijl zij vaak juist het meeste uitgeven op vakantie.

Groepsaccommodaties kregen het zwaarste verlies aan klandizie te verwerken. Zij zouden dan ook dezelfde soort steun moeten krijgen als gedupeerde horecaondernemers, vindt HISWA-RECRON-directeur Geert Dijks.

Veiligheidsconferentie München uitgesteld wegens corona

De voor half februari geplande veiligheidsconferentie in München is uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het jaarlijkse evenement in hotel Bayerischer Hof in de Zuid-Duitse stad brengt al decennia tal van wereldleiders, ministers, diplomaten en wetenschappers bijeen.

Over een nieuwe datum wordt nog overlegd. De bedoeling is om zo dicht mogelijk te blijven bij de opzet van fysieke ontmoetingen, zodra de omstandigheden dat toelaten.

Voorzitter Wolfgang Ischinger laat weten dat het geen makkelijke beslissing was om de driedaagse conferentie uit te stellen. Gezien de mondiale bedreigingen en uitdaging voor internationale veiligheid en stabiliteit is het volgens hem duidelijk dat informele gesprekken tussen beleidsmakers en beslissers hard nodig zijn.

Ischinger hoopt dat Joe Biden aanwezig kan zijn, zegt hij tegen het Duitse persbureau DPA. De aankomende Amerikaanse president was er in 2019 voor het laatst bij. De 57e editie van de conferentie zal zeker niet voor eind april plaatsvinden, aldus Ischinger.

„Duitse coronabetogers onder surveillance geplaatst"

In Duitsland zijn voor het eerst activisten onder surveillance geplaatst die zich verzetten tegen de coronamaatregelen van de overheid. Dat gebeurde volgens ingewijden in de staat Baden-Württemberg.

De autoriteiten in de staat zouden de groep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711) in de gaten houden. Die deed de afgelopen maanden mee aan demonstraties tegen het coronabeleid. De groep wordt volgens de bronnen steeds radicaler en zou zijn geïnfiltreerd door extremisten.

Het is nog onduidelijk op wat voor manier de autoriteiten de groep volgen. Der Spiegel bericht op basis van anonieme bronnen dat Querdenken „in de gaten wordt gehouden” door de veiligheidsdienst in Baden-Württemberg.

Oprichter Michael Ballweg heeft dergelijke kritiek eerder tegengesproken. Hij zegt dat de groep een vreedzame beweging is. Antisemitisme, geweld en extremisme horen volgens hem ook niet thuis op protestbijeenkomsten.

De coronapandemie heeft in Duitsland volgens officiële cijfers het leven gekost aan bijna 20.000 mensen. De autoriteiten maakten woensdag melding van 590 nieuwe sterfgevallen, de grootste stijging van het dagelijkse dodental sinds het begin van de pandemie.

Werkgevers niet helemaal tevreden met verbeterde steunpakket

Het aanvullende steunpakket is een stevige verbetering voor ondernemers in alle zwaar getroffen sectoren. Toch zal het lang niet voor iedereen voldoende zijn om zijn of haar bedrijf door deze crisis te loodsen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de extra steunmaatregelen. Bij ONL voor Ondernemers heerst vooral teleurstelling, vooral door het gebrek aan perspectief.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het pakket dat er nu ligt, aanmerkelijk beter dan wat er aanvankelijk op tafel lag. Het kabinet heeft volgens de organisaties ook geluisterd naar de ingebrachte punten. De flink hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog, maar blijft op 30 procent.

Verder zijn bepaalde versoberingen geschrapt. Daardoor gaat de loonondersteuning via NOW niet terug van 80 naar 70 procent. De organisaties noemen het ook goed dat er een voucherbank komt van 400 miljoen euro voor de reisbranche en ondernemers opnieuw maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst.

De organisaties vrezen wel dat het pakket zoals het er nu ligt voor bijvoorbeeld de horeca niet voldoende zal zijn. Zeker omdat zij nog geen zicht hebben op wanneer ze de deuren weer mogen openen. „Veel ondernemers zijn inmiddels volledig door hun reserves heen”, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland.

ONL voor Ondernemers waardeert het positieve gebaar van het kabinet met de uitbreiding van het steunpakket, maar de teleurstelling overheerst. Niet alleen vreest ONL dat vele ondernemers alsnog onvoldoende of niet worden geholpen met dit pakket aan maatregelen. „Ook krijgen ondernemers niet het perspectief waarop ze hoopten”, aldus de organisatie. Volgens ONL is het belangrijkste voor ondernemers dat ze weer open kunnen en zicht krijgen op de toekomst. Het steunpakket is en blijft helaas onvoldoende.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen verder nog dat het nu vooral zaak is om vooruit te kijken. Met slimmere maatregelen en massaal testen moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om, ook als de coronacrisis nog niet voorbij is, reizen, evenementen en activiteiten in de horeca weer mogelijk te maken”, aldus de organisaties.

Van Dissel: 2 miljoen Nederlanders al beschermd tegen corona

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn inmiddels beschermd tegen het coronavirus, omdat zij al eerder besmet zijn geweest. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend hoe lang mensen beschermd zijn na een infectie. Sommige mensen raken voor een tweede keer besmet, maar dat is volgens Van Dissel zeldzaam.

ANP-426019001.jpg

Het aantal ligt veel hoger dan de 570.000 coronabesmettingen die bij het RIVM bekend zijn. Dat betekent dat meer mensen met corona in aanraking zijn geweest dan officieel bekend is. Veel mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Sinds eind juni zijn er een miljoen mensen bijgekomen die het virus al hebben gehad.

Het vaccineren tegen corona start begin januari, hoopt het ministerie van Volksgezondheid. Als 60 tot 70 procent immuun is, spreekt men van groepsimmuniteit. Nu is ruim 10 procent bestand tegen het virus. Omdat corona minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld de mazelen, hoeven er minder mensen antistoffen te hebben om groepsimmuniteit te halen. Voor de mazelen ligt die grens rond de 95 procent.

Het RIVM onderzoekt hoe en wanneer de coronamaatregelen afgebouwd kunnen worden, naarmate meer mensen beschermd zijn tegen corona. Volgens Van Dissel „duurt het wel nog even” voordat hier meer over bekend is.

Britse toezichthouder waarschuwt mensen met allergie tegen vaccin

De Britse toezichthouder voor het publieke gezondheidswezen heeft gewaarschuwd dat mensen die al heel lang en heel vaak last hebben van allergische reacties het nieuwe coronavaccin voorlopig beter niet kunnen nemen. Twee van deze mensen kregen dinsdag problemen door het vaccin, zegt de medische chef van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), Stephen Powis.

Het gaat om twee medewerkers van de NHS. Ze hebben al heel lang allergische reacties en hadden die ook nadat ze het Amerikaans-Duitse vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend hadden gekregen. Ze maken het overigens weer goed, aldus Powis.

Het Verenigd Koninkrijk is als eerste land begonnen met het toedienen van het vaccin van de farmaceutische bedrijven uit New York en Mainz. Het land gaat overigens ook met andere vaccins werken.

Zeker 183 musea krijgen coronacompensatie

Zeker 183 musea krijgen van het Mondriaan Fonds een coronacompensatie. In de derde aanvraagronde voor musea zijn 128 aanvragen toegekend, waarmee het totaal op 183 komt. Bij de toekenning wordt rekening gehouden met het gemiddelde aantal betalende bezoekers in eerdere jaren. Met de bijdrage kunnen musea de inkomsten compenseren die ze missen door de coronacrisis.

Zo ontvangen musea met maximaal 10.000 betalende bezoekers per jaar een bijdrage van 7000 euro. Een museum met maximaal 25.000 bezoekers ontvangt 15.000 euro en een instelling met maximaal 40.000 betalende bezoekers ontvangt een bijdrage van 30.000 euro. Musea met maximaal 100.000 bezoekers ontvangen een bijdrage van 60.000 euro, mits het museum die niet al eerder heeft ontvangen.

Het Mondriaan Fonds kreeg de taak om het eerste steunpakket te verdelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het gaat om de ‘Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector Covid-19’. Er is ook een tweede steunpakket op komst, in de eerste helft van 2021. Dan wordt gekeken naar de 20 miljoen euro voor private musea en collecties van nationaal belang.

De compensatieregelingen voor musea zijn onderdeel van een breder steunpakket voor de hele beeldende kunst- en erfgoedsector. Binnen de aanvullende ondersteuning van het ministerie van OCW is voor musea 16 miljoen euro gereserveerd. Met een aanvulling uit eigen middelen van het Mondriaan Fonds is in totaal 17 miljoen euro besteed.

Pfizer verwacht vertraagde doses in eerste helft 2021 te leveren

Farmaceut Pfizer verwacht dat de vertraagde half miljoen vaccins, die Nederland eigenlijk in januari al zou krijgen, in ieder geval in de eerste helft van 2021 worden geleverd. „Wanneer het precies is, weet ik op dit moment niet, maar de afspraken die wij hebben gemaakt met de Nederlandse overheid, komen wij gewoon na”, zegt een woordvoerder van Pfizer Nederland.
Nederland zou aanvankelijk één miljoen doses van het vaccin krijgen in de eerste week van januari. Dinsdag werd bekend dat dat er maar 507.000 worden.

Pfizer moest vorige maand zijn verwachting voor het aantal leveringen wereldwijd voor dit jaar terugschroeven van 100 miljoen doses, tot 50 miljoen. Dat had te maken met onder meer een vertraging van de toeleverantie van grondstoffen en de uitkomst van een klinische studie die wat langer duurde dan verwacht.

„Inmiddels is dit allemaal achter de rug en worden de doses in hoog tempo gemaakt. Maar de beschikbare aantallen moeten we eerlijk gaan verdelen. De hele wereld zit te wachten op het vaccin”, aldus de woordvoerder van de Nederlandse tak van Pfizer.

Geen pauze voor zorgpersoneel, wel meer agressie

Voor zorgpersoneel is er de komende periode en ook tijdens de feestdagen geen pauze. De druk op zorginstellingen door de vele coronapatiënten is nog veel te hoog. Tegelijk neemt de agressie tegen zorgmedewerkers toe. „Dat leidt tot extra ziekteverzuim”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg woensdag tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Vooral bezoekers moeten zich volgens Kuipers beter gedragen in zorginstellingen.

ANP-425274802.jpg

Als dat niet gebeurt, zullen zorginstellingen misschien ervoor kiezen om bezoekers te weren, waarschuwde Kuipers. Tijdens de eerste coronagolf was er ook geen bezoek mogelijk in verband met besmettingsgevaar. Kuipers schetste situaties waarbij zorgmedewerkers worden uitgescholden als zij mensen erop aanspreken hun mondkapje op te doen. Bezoekers doen die soms in de kamers van de patiënten af.

Conny Helder van Actiz, de koepel van langdurige zorg, wees erop dat een rustpauze voor het toch al flink belaste personeel er niet in zit. „Het gaat niet gebeuren. We zijn al blij als er een stabiele situatie komt. De situatie is nu zorgelijk”.

Rechter: Staat hoeft geen strenger klimaatbeleid te eisen van KLM

Het kabinet is niet verplicht strengere klimaatvoorwaarden te verbinden aan de financiële steun voor KLM. De rechtbank in Den Haag heeft alle eisen die Greenpeace daarover had gesteld afgewezen. De milieuorganisatie hoopte via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de overheid in ruil voor de miljardenhulp zou vragen om een sterkere afname van de CO2-uitstoot die de luchtvaartmaatschappij veroorzaakt.

Volgens Greenpeace is de overheid hiertoe verplicht, omdat ze alles in het werk moet stellen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Door de noodleningen en -garanties aan KLM krijgt de overheid nu de kans om eisen te stellen „op een presenteerblaadje aangereikt”, betoogden de advocaten van de milieuorganisatie tijdens de behandeling van de zaak. Ze noemden het een kans die de Staat niet mag laten liggen. De rechtbank oordeelt echter dat deze redenering niet opgaat.

De internationale klimaatverdragen waar Greenpeace zich op beroept „hebben geen betrekking op de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de internationale luchtvaart”, aldus de rechters.

Extra steun kabinet ‘mooi kerstcadeau’ voor werkend Nederland

De extra steun die het kabinet uittrekt om ondernemers door de crisis te loodsen is een „mooi kerstcadeau” voor werkend Nederland. Dat concludeert vakbond CNV. Vakcentrale VCP noemt het terecht dat het kabinet kiest voor stabiliteit en rust.
Het kabinet maakte bekend 3,7 miljard euro extra uit te rekken voor de uitbreiding van de economische steunpakketten. Bedrijven met een groot omzetverlies kunnen tot 70 procent van de vaste lasten vergoed krijgen en de geplande afbouw van de steunmaatregelen vanaf 1 januari is officieel van tafel.

CNV-voorman Piet Fortuin is ervan overtuigd dat met dit nieuwe ondersteuningspakket tienduizenden mensen hun baan kunnen behouden. „Het vaccin is in zicht. We zijn er bijna. Het kabinet neemt nu de juiste beslissing door met dit nieuwe pakket werkenden naar de eindstreep te dragen”, zegt hij in een reactie.

De VCP stelt dat het kabinet er goed aan doet de steun voor nu niet af te bouwen, in de hoop ook dat de economie zich in de loop van volgend jaar herstelt. „Voor een versobering van het steunpakket is het nu nog te vroeg.”

VCP-voorzitter Nic van Holstein wijst er wel op dat het kabinet geen concrete oplossing heeft voor de problemen in bedrijven door de noodzakelijke quarantaine. „Wanneer werknemers in quarantaine moeten geeft dat soms spanning op de werkvloer. Daarom is het van groot belang dat er veilige werkplekken zijn.”

CNV roept het kabinet ook op om snel werk te maken van een grootschalig vaccinatieplan. „Het massaal inenten van miljoenen mensen moet nu topprioriteit worden”, aldus Fortuin. „De logistiek hiervoor is nog onvoldoende op orde. Dit moet zo snel mogelijk worden geregeld, zodat de economie weer op volle toeren kan draaien.”

Coronatesten worden niet verboden, Viruswaarheid verliest proces

De overheid mag zogenoemde PCR-testen blijven gebruiken om vast te stellen of iemand besmet is geraakt met het coronavirus. De groep Viruswaarheid had in een kort geding geëist dat de veelgebruikte test verboden zou worden, maar die eis werd woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

De meeste mensen die getest worden op coronabesmetting krijgen een PCR-test. Daarbij wordt met een wattenstaafje slijm uit neus- en keelholte gehaald. In het laboratorium wordt dat materiaal vervolgens gekopieerd met de zogeheten polymerase-kettingreactie, afgekort PCR. Dat maakt duidelijk of iemand besmet is of niet. Viruswaarheid stelde tijdens het proces dat de manier van testen niet betrouwbaar genoeg is.

Viruswaarheid eiste ook dat de overheid haar communicatie zou aanpassen. Zo zou bij een positieve test niet mogen worden gesproken over „besmetting”, „infectie” of „geval”, maar zulke woorden zijn volgens de rechter niet onjuist, en ook die eis werd daarom afgewezen.

Viruswaarheid heeft het afgelopen jaar vaker rechtszaken aangespannen, maar verloor die tot nu toe allemaal. Zo eiste de groep tevergeefs notulen van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over corona-maatregelen. Viruswaarheid werd ook in het ongelijk gesteld in een zaak over de mondkapjesplicht in Amsterdam en een zaak tegen Facebook dat enkele coronakritische pagina’s had verwijderd. Eerder verloor Viruswaanzin, de voorloper van Viruswaarheid, twee keer een kort geding tegen het uitvaardigen van een demonstratieverbod op het Malieveld.

Kabinet: nog eens 3,7 miljard euro coronasteun voor ondernemers

Het kabinet trekt 3,7 miljard euro extra uit voor de uitbreiding van de economische steunpakketten. Bedrijven met een groot omzetverlies kunnen tot 70 procent van de vaste lasten vergoed krijgen en de geplande afbouw van de steunmaatregelen vanaf 1 januari is officieel van tafel.

Reclamecampagne spoort mensen aan om veilig te winkelen

De overheid komt vanaf aanstaande zaterdag met tv-reclames, waarin mensen worden opgeroepen om verantwoord te winkelen voor de feestdagen. „Daarin wordt bijvoorbeeld opnieuw opgeroepen om alleen te winkelen en zoveel mogelijk op rustige momenten”, kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag aan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dinsdag dat het aantal positieve coronatests „zorgwekkend” stijgt. Een van de oorzaken is waarschijnlijk de drukte in de winkelstraten rond Black Friday en in de aanloop naar Sinterklaas, vermoedt het RIVM.

Israël ontvangt eerste lading Pfizer-vaccins

Israël heeft woensdagochtend de eerste lading coronavaccins van Pfizer ontvangen, een dag eerder dan was aangekondigd. Premier Benjamin Netanyahu ging volgens Israëlische media zelf naar vliegveld Ben-Gurion bij Tel Aviv voor de aankomst van het vliegtuig dat het middel afleverde.

Het circa 9 miljoen inwoners tellende Israël heeft in totaal 8 miljoen doses van het vaccin besteld. Daarmee kunnen vier miljoen mensen worden ingeënt. Het Verenigd Koninkrijk begon deze week als eerste land op grote schaal inwoners te vaccineren met het middel van de bedrijven Pfizer en BioNTech.

De eerste lading vaccins die arriveerde uit Brussel was naar verluidt relatief klein. Die zal worden gebruikt om te testen of de procedures voor het vervoer en opslag van het middel goed werken. Er volgt donderdag naar verwachting een veel grotere lading.

De Israëlische autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van de dood van ruim 2900 patiënten met het coronavirus. Honderdduizenden mensen raakten besmet. Een minister zei deze week dat de eerste vaccins zijn bedoeld voor ouderen en mensen uit andere risicogroepen.

Extra drukte op Marktplaats door crisis, gratis blijft populairst

Door de coronacrisis bezochten Nederlanders vaker veilingsite Marktplaats. Daarbij blijft ‘gratis’ de term waar het meest naar wordt gezocht. Dat meldt Marktplaats in zijn jaaroverzicht over 2020.

Dit jaar werd ruim 2,5 keer vaker gezocht naar gratis spullen op Marktplaats dan vorig jaar. In 2019 werd 8,5 miljoen keer de term gratis ingevoerd bij de zoekopdrachten. Dat was dit jaar bijna 21 miljoen keer. Marktplaats merkt op dat er duidelijke pieken waren tijdens de lockdown.

Sinds de eerste intelligente lockdown afgelopen voorjaar ziet Marktplaats een grote stijging van het aantal geplaatste advertenties. Tot en met het einde van het jaar gaat het om 9 miljoen extra plaatsingen in vergelijking met een jaar eerder. Op de veilingsite worden dagelijks gemiddeld 350.000 advertenties gezet.

De coronazomer zorgde onder meer voor extra interesse in buiten- en kampeerproducten. Na gratis was camper de meest gezochte term. Verder behoorden boot en zwembad tot de sterkste stijgers als het gaat om zoektermen. Ook werd veel vaker gezocht naar tweedehands laptops, bureaustoelen en bureau’s, vermoedelijk door het vele thuiswerken. En de hometrainer bleek populairder dan ooit.

Naast gratis en camper maken de termen fiets, bank, kast, scooter, caravan, bureau, eettafel en auto de top 10 compleet. Verder zochten Nederlanders het afgelopen jaar ook vaker naar gameconsoles, bordspelletjes, breigerei en puzzels op de veilingsite, wat ook niet helemaal los kan worden gezien van de coronaperikelen.

Gommers: mogelijk op weg naar derde golf

Het zou kunnen dat we op weg zijn naar een derde golf gezien het oplopende aantal besmettingen. Dat zei Diederik Gommers, hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC, dinsdagavond bij het televisieprogramma Beau en in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

„We moeten de komende dagen afwachten, maar het zou zo maar kunnen”, zei Gommers bij Beau.
Bij Langs de Lijn en Omstreken zei Gommers dat het moeilijk is om een verklaring te geven voor het oplopende aantal besmettingen. „Zou het door Black Friday kunnen komen? Is het mobiliteit? Houden we ons niet goed aan de maatregelen? Komt het door de kou? Wisten we het maar.”

ANP-423320137.jpg
Peiling: kwart gaat meer dan drie mensen uitnodigen met kerst

Een kwart van de Nederlanders is niet van plan om zich tijdens de feestdagen aan de coronaregels te houden. Ze zeggen meer dan de drie toegestane mensen thuis te ontvangen met kerst. Dat komt naar voren in een onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3400 mensen.

Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte op een persconferentie bekend dat de maximale groepsgrootte voor bezoek niet wordt verruimd vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Hij waarschuwde zelfs voor nog strengere maatregelen vóór de kerst als de cijfers de komende weken blijven oplopen.

Ondanks die waarschuwing lijkt een groot deel van de Nederlanders volgens de peiling van Hart van Nederland toch zo’n sterke behoefte te hebben zich na een moeilijk jaar tijdens de feestdagen te omringen met familie en vrienden, dat ze sterk overwegen zich niet aan de regels te houden.

Hoewel een grote meerderheid van de ondervraagden (70 procent) zegt zich aan de maximale groepsgrootte te zullen houden, is een kwart van plan meer mensen uit te nodigen.

Vrees voor grote vaccinachterstand in armere landen

Als rijke landen, overheden en farmaceutische bedrijven geen actie ondernemen, dreigen negen op de tien mensen in 69 armere landen volgend jaar een vaccin tegen het coronavirus mis te lopen. Daarvoor waarschuwen organisaties in de zogeheten People’s Vaccine Alliance, waaronder Oxfam Novib en Amnesty International.

Rijke landen zouden zoveel vaccins hebben gereserveerd dat ze hun bevolking na goedkeuring drie keer kunnen inenten. In deze landen woont 14 procent van de wereldbevolking, terwijl ze ruim de helft van acht veelbelovende vaccins hebben opgekocht.

„Voor armere landen blijft er weinig over”, zegt Esmé Berkhout van Oxfam Novib. „Het huidige systeem plaatst winsten van farmaceutische bedrijven boven het beëindigen van de pandemie, dat is onacceptabel. Zij dringt erop aan dat overheden eisen stellen aan farmaceuten om technologie en kennis te delen, „zodat er genoeg vaccins gemaakt kunnen worden voor iedereen die het nodig heeft”.

De pandemie kan alleen worden gestopt als wereldwijd breed wordt gevaccineerd. Als voorbeeld van landen die dreigen buiten de boot te vallen worden Pakistan, de Filipijnen, Kenia en Oekraïne genoemd.

De alliantie roept overheden op er alles aan te doen om vaccins een „publiek goed” te maken. Dat is ook het doel van een coalitie van onder meer de EU, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan en Saudi-Arabië. Die zegden eerder dit jaar miljarden toe voor een betaalbaar vaccin voor de hele wereld.

De kosten van de ontwikkeling van een vaccin en de verdeling daarvan over de wereld bedragen volgens een schatting van VN-topman Antonio Guterres in het voorjaar rond de 40 miljard euro. Hij riep onlangs nog op tot meer bijdragen.

Kamer debatteert over coronabeleid van kabinet

Een dag na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moeten ze uitleg geven aan de Tweede Kamer over het gevoerde beleid rond de bestrijding van het coronavirus.

Rond de feestdagen komen geen versoepelingen. Er dreigen nieuwe maatregelen als het aantal besmettingen niet omlaag gaat, waarschuwde Rutte dinsdagavond. Het wordt een bescheiden kerst waarbij mensen dagelijks maximaal drie gasten mogen ontvangen.

In de Kamer leven grote zorgen over de besmettingscijfers. Ook zijn er vragen over het vaccinatieprogramma van het kabinet. Nederland krijgt in januari minder vaccins van farmaceut Pfizer dan verwacht.

In de ochtend praten deskundigen de Tweede Kamer weer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat doen onder anderen RIVM-directeur Jaap van Dissel en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

ANP-425292224.jpg
'Coronacrisis grootste zorg Nederlanders, klimaat komt op drie'

Nederlanders maken zich het meeste zorgen over de coronapandemie en de gevolgen van de crisis voor de economie. Dat blijkt uit de jaarlijkse klimaatenquête van de Europese Investeringsbank EIB. Vorig jaar was klimaatverandering nog het grootste probleem. Dit issue staat nu op drie. Aan de enquête deden meer dan 30.000 respondenten mee verdeeld over dertig landen.

Voor 77 procent van de ondervraagden in Nederland is de pandemie hun grootste zorg. Dit is meer dan het Europese gemiddelde van 72 procent. Het klimaat staat met een score 41 procent op drie, nog net achter de financiële crisis die 42 procent van de Nederlanders bezighoudt. Vooral jongeren maken zich meer zorgen om de klimaatverandering.

Verder blijkt uit de EIB-enquête dat Nederlanders zeggen dat ze zich bewust zijn van de dreiging van klimaatveranderingen. Slechts 56 procent van de ondervraagden geeft echter aan de gevolgen ervan te merken in het dagelijkse leven. In heel Europa is dit driekwart van de ondervraagden.

Evengoed moet met het economisch herstel ook de klimaatcrisis volgens een kleine meerderheid van de Nederlanders worden aangepakt. Dit kan onder meer door overheidsmaatregelen die zorgen voor gedragsverandering en door het stimuleren van een koolstofarme en klimaatbestendige groei. 48 procent vindt dat de overheid alle mogelijke middelen moet inzetten om de economie te stimuleren.

De onderzoekers stellen dat dit jaar overheden niet terugschrokken voor strenge maatregelen in reactie op de Covid-19-crisis, met bijvoorbeeld een mondkapjesplicht, lockdowns en reisbeperkingen. Van de ondervraagde Nederlanders geeft 59 procent aan dat zij net zulke strenge maatregelen zouden willen om klimaatverandering aan te pakken. Dit is in Europa gemiddeld 70 procent.

Verder blijkt dat door de pandemie burgers wereldwijd anders naar de problemen van hun land gaan kijken. Net als in Europa zien ook bijna driekwart van de Amerikanen de coronacrisis als grootste uitdaging voor hun land. Chinezen noemen klimaatverandering nog steeds de grootste uitdaging waar hun land voor staat. Het herstel van de crisis moet volgens driekwart van de Chinese respondenten hand in hand gaan met duurzaamheid. In de VS is dat de wens van 49 procent van de ondervraagden terwijl 57 procent van de Europeanen aangeeft voor een economisch herstel met oog voor de klimaatcrisis te zijn.

Aantal nieuwe besmettingen in Duitsland fors toegenomen

Het aantal coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal is vastgesteld in Duitsland is fors gestegen ten opzichte van het aantal van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, heeft woensdagochtend gemeld dat er in de laatste 24 uur maar liefst 20.815 gevallen zijn bijgekomen.

Dinsdag werden er nog 14.054 nieuwe gevallen gemeld en maandag 12.332. Doorgaans neemt het aantal nieuwe gevallen toe naarmate de week vordert, maar niet vaak in sprongen van bijna 7000 gevallen.

In het afgelopen etmaal bezweken nog eens 590 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de corona-epidemie komt er daarmee op 19.932 te staan.

Het gezaghebbende Duitse wetenschappelijk instituut Leopoldina stelde dinsdag dat een harde lockdown van 24 december tot 10 januari nodig is om het hoge aantal coronabesmettingen in Duitsland terug te dringen. Kinderen zouden vanaf 14 december niet meer naar school moeten en het openbare leven zou in heel Duitsland min of meer tot stilstand moeten komen in de twee weken vanaf Kerst.

Bondskanselier Angela Merkel wil met de premiers van de zestien bondsstaten overleggen over strengere maatregelen vóór Kerstmis. Zij wil naar maximaal 50 besmettingen per 100.000 inwoners om het virus te kunnen bestrijden.

GGD’s beraden zich op priklocaties
ANP-425778900.jpg
Een coronateststraat zou ook ingericht kunnen worden als priklocatie. beeld ANP, Sem van der Wal
GGD’s hebben verschillende priklocaties voor de vaccinatie van zorgpersoneel op het oog, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland dinsdagavond weten. Eerder op de avond werd bekend dat GGD’s verspreid over het land zo’n dertig locaties gaan inrichten om de eerste groepen zorgpersoneel in te enten.

Ook bestaande coronatestlocaties komen mogelijk in aanmerking als priklocaties. De prikstraten moeten volgens de overheid in januari klaar zijn.
Als eersten krijgen medewerkers van verpleeghuizen (269.000 mensen) het Pfizer-vaccin toegediend, gevolgd door medewerkers in de gehandicaptenzorg (178.000 mensen) en de thuiszorg (166.000 mensen). Iedereen heeft twee prikken nodig. Nederland krijgt, mits het vaccin eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd, begin januari 507.000 doses. In het eerste kwartaal van 2021 volgen nog eens 1,7 miljoen doses.

Of GGD-medewerkers ook gaan helpen met het vaccineren van de zorgmedewerkers is volgens de woordvoerster van GGD GHOR Nederland nog niet duidelijk. „De verantwoordelijkheid ligt primair bij de arbodiensten, bedrijfsartsen en werkgevers van de zorgmedewerkers. Als het nodig is, kunnen wij als vangnet dienen.” Of de GGD’s al zijn gevraagd bij te springen bij het daadwerkelijke prikken, kon ze dinsdagavond nog niet zeggen.

Naast het vaccineren van zorgpersoneel wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen (138.000 mensen) en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking (85.000 mensen). Zij moeten het Moderna-vaccin krijgen toegediend in hun eigen woonomgeving. Het EMA en de Europese Commissie besluiten half januari over toelating van dit vaccin. Naar verwachting krijgt Nederland vervolgens in het eerste kwartaal van volgend jaar 390.000 doses.

Kabinet trekt 58,5 miljoen uit tegen eenzaamheid jongeren
ANP-424394478.jpg
Stille getuigen van een door de politie gestopt coronafeest. Het kabinet wil dit soort zaken voorkomen met de nieuwe plannen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het kabinet komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend na de persconferentie over corona, waarin premier Mark Rutte al zei dat hiervoor geld zou komen.

Volgens het kabinet kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen.

Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Gemeenten „verwelkomen” creatieve ideeën van jongeren zelf. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie starten, aldus het ministerie.
Het pakket geldt voor iedereen tot 27 jaar. Specifiek is er aandacht voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld in achterstandswijken.

Schouten: Nederland nertsenvrij

Het verbod op het fokken van nertsen is jaren naar voren gehaald omdat de dieren besmet kunnen worden met het coronavirus.

Horecabranche: kabinet houdt ons in gijzeling

De horeca wordt “in gijzeling gehouden” nu er nog geen zicht is op de opening van eet- en drinkgelegenheden.

In eerste 100 dagen van president Biden 100 miljoen coronaprikken
ANP-425999988.jpg
De aankomende president van de Verenigde Staten, Joe Biden. beeld AFP, Jim Watson
Aankomend president Joe Biden wil dat er in de Verenigde Staten 100 miljoen keer wordt gevaccineerd tegen corona in de eerste honderd dagen dat hij regeert. Biden hoopt verder dat in die eerste periode alle kinderen weer terug naar school kunnen. Hij noemt dat een nationale prioriteit.

De nieuwe president zegt verder dat hij niet kan beloven dat zijn eerste honderd dagen een einde maken aan corona. Maar wel dat in die periode het verloop van de ziekte kan worden veranderd. Biden wil dan ook meteen het dragen van een mondkapje verplichten in openbare gebouwen van de nationale overheid en in vliegtuigen, treinen en bussen.
Biden neemt op 20 januari het stokje over van Trump.

Belangrijkste punten persconferentie
ANP-425996498.jpg
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorafgaande aan de persconferentie. beeld ANP, Bart Maat

De persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge is voorbij. Samenvattend zijn de volgende zaken aan de orde gekomen:

  • Als de coronacijfers verder blijven stijgen sluit Rutte nog vóór de Kerst strengere maatregelen niet uit;
  • Het kabinet wil in januari **proeven **gaan uitvoeren met de cultuursector om stapsgewijs meer bezoekers toe te laten.
  • Er komt extra steun voor noodlijdende ondernemers.
  • Het kabinet werkt aan een plan voor** speciale activiteiten voor jongeren**. Hiervoor komt ook extra geld beschikbaar;
  • Nederland krijgt in de eerste week van januari 507.000 doses van het vaccin van Pfizer. Dat is veel minder dan de één miljoen doses waar het kabinet eerder van was uitgegaan.
  • Volgens minister De Jonge gaat het minimaal tot na de zomer duren voordat heel Nederland gevaccineerd kan worden.
  • De eerste personen die het coronavaccin toegediend zullen krijgen, zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen. Daarna zijn de bewoners aan de beurt.

De volledige persconferentie is hieronder terug te kijken.

Nieuwe routekaart rond Kerst gepubliceerd

Het kabinet werkt aan een nieuwe routekaart die de huidige routekaart moet vervangen. Op de oude routekaart, die aan moet geven in welke fase Nederland zich bevindt, was veel aan te merken. Premier Rutte verwacht rond Kerst een nieuwe kaart te kunnen publiceren, die Nederlanders duidelijkheid en perspectief over de coronamaatregelen moet geven.

Nederland krijgt minder vaccins van Pfizer in januari
ANP-425810399.jpg
Bedrijfslogo van Pfizer aan de gevel van de productiefaciliteit in het Belgische Puurs. beeld ANP, Rob Engelaar
Nederland krijgt naar verwachting in de eerste week van januari 507.000 doses van het vaccin van Pfizer. Dat is veel minder dan de één miljoen doses waar het kabinet eerder van was uitgegaan.

Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend tijdens de persconferentie dinsdagavond. Het kabinet moet „wendbaar zijn in de uitvoering” van de vaccinatie, zei hij. „Zo vroeg mogelijk in januari” wordt dan begonnen met vaccineren.

Als eerste worden de zorgmedewerkers van verpleeghuizen ingeënt. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Hiervoor worden ongeveer dertig centrale priklocaties ingericht. Die gaat de GGD verspreid over het land inrichten.

Er wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen een ander vaccin, namelijk van het bedrijf Moderna.

ANBO: ga met elkaar ‘om tafel’ over wat wél kan met kerst
ANP-411490168.jpg
Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis van zorginstelling Zorgspectrum krijgt bezoek van haar dochter. beeld ANP, Robin van Lonkhuisen
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) roept families op om „met elkaar om tafel te gaan en te kijken wat er wél kan” om kerst met oudere familieleden te vieren. Volgens de bond ligt voor opa en oma eenzaamheid op de loer, nu het kabinet heeft besloten de coronaregels met het maximaal aantal van drie bezoekers niet naar boven bij te stellen tijdens de kerst.

Dinsdag werd bekend dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens hun persconferentie geen versoepeling van coronamaatregelen zullen aankondigen voor de feestdagen. De besmettingscijfers zijn daarvoor te hoog.

In een peiling onder de achterban van de ANBO geeft bijna de helft van de 8000 ondervraagden aan dat ze verwachten met kerst alleen, of alleen met de eigen partner te zijn. „Daar schrikken wij van”, zegt een woordvoerder. „We merken ook dat mensen denken ‘het wordt zo ingewikkeld, we gaan alleen met het eigen gezin iets doen’. Dat we dan toch de ouderen vergeten in deze tijd, en dat hoeft niet.”

De organisatie adviseert dan ook op zoek te gaan naar mogelijkheden. „Want al brainstormend kom je met elkaar vast tot creatieve oplossingen. Sowieso een leuke gelegenheid om weer eens gezellig met de hele familie te videobellen”, zegt Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO. Andere oplossingen die de bond aandraagt zijn met een partytent en heater in de tuin van opa en oma te eten, of om de bezoeken over verschillende dagen te spreiden. „Zo is er vast van alles te bedenken. Het vervangt weliswaar niet de traditionele kerstmaaltijd, maar het brengt wel gezelschap en ontspanning”, stelt Schipaanboord. De bond hoopt dat mensen elkaar inspireren door creatieve ideeën via de hashtag #kerstoverleg op social media te delen.

4 Januari nog geen vaccin

De eerste vaccins zullen in januari geleverd worden. Eerder werd deze levering in december verwacht. Hiermee wordt het volgens minister De Jonge erg moeilijk om 4 januari te starten met vaccineren.

Gedeeltelijke lockdown, ook tijdens feestdagen

Kerstborrels niet verstandig

Het organiseren van kerstborrels is echt onverstandig, zegt Rutte. Hij roept bedrijven daarom op dat niet te doen.

De Jonge: „Zitten nog wel even vast aan maatregelen”
ANP-425259916.jpg
Minister De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. beeld ANP, Bart Maat

Volgens minister De Jonge gaat het minimaal tot na de zomer duren voordat heel Nederland gevaccineerd kan worden. „Van de 88.000 mensen die op dit moment besmet zijn, houdt een deel zich niet aan de regel om thuis te blijven”, aldus De Jonge. Hij roept nogmaals op om bij klachten thuis te blijven.

De eerste personen die het coronavaccin toegediend zullen krijgen, zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen. Daarna zijn de bewoners aan de beurt. De verwachting is dat in januari het vaccineren van start kan gaan, aldus Hugo de Jonge.

Waar het kabinet eerder half januari nog versoepelingen verwachtte, wordt dit nu minstens eind januari.

In januari proeven met cultuursector
ANP-425259380.jpg
Premier Rutte tijdens een eerdere persconferentie. beeld ANP, Bart Maat

Het kabinet wil in januari proeven gaan uitvoeren met de cultuursector om stapsgewijs meer bezoekers toe te laten. Verder komt er extra steun voor noodlijdende ondernemers. Rutte roept op om bij lokale horeca maaltijden te bestellen. Tot slot werkt het kabinet aan een plan voor speciale activiteiten voor jongeren. Hiervoor komt ook extra geld beschikbaar.

Rutte: „2020 een zwaar jaar”
ANP-425258846.jpg
Premier Rutte tijdens een eerdere persconferentie. beeld ANP, Bart Maat

Premier Rutte noemt 2020 een zwaar jaar. „Inmiddels tellen we door het coronavirus we 10.000 lege stoelen voor Kerst. Helaas kunnen we met Kerst niet meer dan de laatste maanden.”

Mogelijk komen er nog voor de kerst strengere maatregelen als de coronacijfers blijven stijgen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. „We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn”, aldus de minister-president.

Persconferentie live te volgen via RD
ANP-425259920.jpg
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. beeld ANP, Bart Maat
De persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge over de coronamaatregelen is live te volgen op RD.nl, via onderstaande link.
Veel mensen twijfelen nog over coronavaccinatie
ANP-424540579.jpg
Een man wordt ingeent tegen het griepvirus. Ouderen laten zich normaal gesproken meestal inenten via de huisarts, maar vanwege het coronavirus gebeurt dit nu vaak in dorpshuizen en sporthallen. beeld ANP, Filip Fransen
Veel mensen hebben nog niet besloten of ze zich gaan laten vaccineren tegen het coronavirus als de vaccins beschikbaar komen. Van de 40.000 mensen die meedoen aan een groot onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Lifelines, zegt 41 procent „ja” op de vraag of zij zich willen laten vaccineren. Een kleine minderheid van 11 procent zegt „nee”. Bijna de helft van de ondervraagden is er nog niet over uit.

„Misschien”, zegt 32 procent. De overige 16 procent vinkte het antwoord „weet ik nog niet” aan. De overheid zet erop in dat zoveel mogelijk mensen zich wel laten vaccineren. Hoe meer mensen dat doen, des te effectiever kan de verspreiding van het coronavirus immers de kop in worden gedrukt.

„De groep met de laagste vaccinatiebereidheid zijn laagopgeleide vrouwen met een thuiswonend gezin”, aldus de onderzoekers. Van die groep zegt 24 procent zich niet te willen laten vaccineren. Gemiddeld zijn mannen vaker wél bereid zich te laten inenten dan vrouwen: 51 procent versus 35 procent.

Informatie over twijfelaars en weigeraars kan van pas komen om mensen goed voor te lichten over vaccinatie. „Aan de hand van deze informatie kunnen heel gerichte publiekscampagnes gestart worden die de twijfels bij deze groep kunnen wegnemen”, zegt hoogleraar genetica Lude Franke van het UMCG.

Reisadvies Curaçao op oranje door stijgend aantal besmettingen
ANP-425766889.jpg
Toeristen bezoeken een Albert-Heijn-supermarkt op Curaçao. beeld ANP, Prince Victor
Door een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao is het reisadvies aangepast. Het is van geel naar oranje gegaan. En dat betekent: alleen noodzakelijke reizen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het RIVM vindt het niet noodzakelijk dat reizigers die er nu zitten, direct terugkeren. Begin november gaf premier Mark Rutte nog te kennen dat het negatieve reisadvies niet voor het Caraïbische gedeelte van het koninkrijk gold. Dat leidde bij reisorganisaties TUI en Corendon voor een toegenomen vraag naar reizen naar Curaçao.

Via touroperator TUI zijn op dit moment ongeveer 1900 vakantiegangers op Curaçao, die in principe hun vakantie mogen afmaken. Voor reizigers die voor de komende weken een reis naar het eiland hadden geboekt, gaat de vakantie niet door.

TUI biedt deze reizigers een voucher aan, of een vervangende reis op dezelfde data naar een bestemming met een geel reisadvies. „Die mogelijkheden zijn heel beperkt”, erkent een woordvoerster. „Maar ze zijn er wel: Bonaire, Aruba of de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. We brengen geen mensen maar oranje gebied.” Als klanten van TUI niet hun bestemming of vertrekdatum willen wijzigen, krijgen ze hun reissom terug.

Ook bij reisorganisator Corendon kunnen mensen die een ticket hebben geboekt de reis omboeken of annuleren. De organisatie vindt het jammer dat een van de weinige verre bestemmingen waar mensen nog naar toe konden nu ook wegvalt. „Het is vervelend, maar de impact valt wel mee”, reageert directeur Steven van der Heijden. „Er gingen maar zo’n 50 tot 100 mensen per dag die kant op. Vergeleken met normale tijden is dat een fractie.”

Leids bedrijf gaat Oxfordvaccin produceren
ANP-425534100.jpg
beeld ANP, Koen van Weel
Het Leidse bedrijf Halix gaat het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford produceren. De onderneming richt daarvoor extra productielijnen in. Hoeveel doses Halix kan maken en wat de financiële details van de deal zijn, wil het niet zeggen.

Halix is al langere tijd betrokken is bij de ontwikkeling van het vaccin. Daarmee wilden AstraZeneca en de universiteit van Oxford zorgen dat potentiële producenten klaar zouden zijn zodra het vaccin goedgekeurd wordt.

AstraZeneca en Oxford hebben nog werk aan de winkel om te bevestigen dat hun prik 90 procent effectief kan zijn. Het kan betekenen dat het middel later beschikbaar komt. Er zijn vraagtekens bij de onderzoeksresultaten. De effectiviteit lag op 62 procent bij proefpersonen die twee doses kregen, maar op 90 procent bij een kleinere groep die eerst een halve dosis kreeg en later een volledige.

AstraZeneca en Oxford leken aanvankelijk op kop te liggen bij de race om het eerste vaccin. Zij verloren de strijd van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, waarvan het vaccin sinds dinsdag wordt gebruikt bij de eerste inentingscampagne in het westen, in Groot-Brittannië. Deze prik zou een effectiviteit van 95 procent hebben. De Russen kwamen als allereersten met een middel op de markt, maar dat wordt in het Westen gewantrouwd.

Aantal coronabesmettingen op scholen blijft stijgen
ANP-421202721.jpg
Kinderen op basisschool Groenewei in Groningen. beeld ANP, Siese Veenstra
Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke brandhaard voor het coronavirus. Het aantal mensen dat daar besmet is geraakt, blijft stijgen.

Wanneer iemand positief test op het coronavirus, vragen gezondheidsdiensten in het brononderzoek onder meer waar ze denken dat ze besmet zijn geraakt. Bij iets minder dan de helft van de gevallen is dit bekend. De belangrijkste ‘settings van besmetting’ zijn nog altijd de thuissituatie, bezoek van vrienden of familie en het werk.

Van de mensen die afgelopen week positief zijn getest, wijzen 1650 de school of de kinderopvang aan als de vermoedelijke bron. Dat is 8,5 procent van het aantal mensen bij wie de bron bekend is. De week ervoor waren 1464 mensen besmet geraakt op de school of de kinderopvang. Nog een week eerder ging het om 1453 mensen en de week daar weer voor betrof het iets meer dan duizend mensen. De cijfers maken geen onderscheid tussen scholieren, leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel en opvangmedewerkers.

Onder tieners worden naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Het Outbreak Management Team had daarom voorgesteld om de komende kerstvakantie te verlengen, maar het kabinet is daar niet enthousiast over.

Zorg dubt nog over omgang met werknemers die vaccinatie weigeren
ANP-423910948.jpg
Zorgpersoneel in de kantine voorafgaand aan de avonddienst in het Aafje Zorghotel, dat beschikbaar is gesteld als tijdelijk coronacentrum voor de regio Rijnmond. beeld ANP, Sem van der Wal
Het is nog onbekend of zorgmedewerkers in de ouderenzorg die weigeren zich te laten inenten straks verplicht worden om dit te melden aan bewoners. „We moeten uitzoeken hoe we daar precies mee omgaan. Maar het moet wel geregeld worden”, zegt een woordvoerder van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg.

„Je bent natuurlijk niet verplicht je te laten vaccineren. Als er mensen zijn die besluiten zich niet te laten vaccineren dan moeten we kijken hoe we dat gaan oplossen”, aldus de zegsman. Volgens hem moet nog uitgezocht wat wettelijk kan en mag op het gebied van registreren. Hij wijst onder meer op de privacywetgeving.

„Maar we gaan alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich wel laten vaccineren, op basis van goede en volledige informatie. Dat is hartstikke belangrijk om de continuïteit van zorg te kunnen blijven garanderen”, aldus de ActiZ-woordvoerder.

Uit een peiling onder zo’n 3300 leden van NU’91 blijkt dat slechts een derde van de zorgprofessionals van plan is zich te laten vaccineren. Bijna evenveel mensen weten het nog niet.

De Jonge verwacht dat houding zorgpersoneel over vaccin verandert
ANP-425990864.jpg
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport CDA na afloop van het overleg van de Ministeriele Commissie COVID-19 MCC over de aanpak van het coronavirus. beeld ANP, Bart Maat
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat de houding van het zorgpersoneel over vaccineren tegen het coronavirus zal veranderen zodra eenmaal is begonnen met inenten. Hij reageerde op een [peiling ](https://www.rd.nl/artikel/903373-ruim-een-derde-van-zorgprofessionals-wil-inenting-coronavaccin)van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 waaruit naar voren kwam dat slecht 36 procent van de zorgprofessionals zich wil laten inenten.

Voor de coronaminister is het lage percentage wel een reden tot zorg. „Dat is inderdaad weinig, maar we zijn ook nog niet zover.” Het kabinet zal het belang van vaccineren volgens hem duidelijk moeten maken. „Het is een ook kwestie van goed informeren.” Hij wijst erop dat je vaccineren niet voor jezelf doet, maar juist voor anderen. Hij herhaalde niets te zien in een vaccinatieplicht.

Uit de peiling komt verder naar voren dat 33 procent van de zorgverleners zich niet wil laten inenten. Bijna evenveel mensen weten het nog niet. Uit een peiling van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN kwamen in september soortgelijke cijfers naar voren. Toen liet 37 procent van de respondenten weten dat ze van plan was zich te laten vaccineren tegen het virus, 26 procent wilde niet en 37 procent wist het nog niet.

Dinsdag werd juist bekend dat medewerkers van verpleeg- en verzorghuizen waarschijnlijk als eersten zullen worden gevaccineerd met het vaccin van farmaceut Pfizer en niet de bewoners van deze instellingen. Daar zouden logistieke redenen voor zijn.

Sombere boodschap bij persconferentie verwacht
ANP-425258807.jpg
Premier Mark Rutte L en minister Hugo de Jonge Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een eerdere coronapersconferentie. beeld ANP, Bart Maat
Rond de kerstdagen wordt de bezoekmogelijkheid niet verruimd. Dat melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf. Het aantal besmettingen neemt weer dusdanig toe, dat het kabinet het niet verantwoord vindt de groepsgrootte voor visite, nu maximaal drie bovenop het eigen gezin, te verruimen. Ook een tijdelijke heropening van de horeca zit er voorlopig niet in.

De persconferentie is dinsdagavond live op rd.nl te zien.

Pfizer-vaccin eerst naar personeel verpleeghuizen, niet bewoners
ANP-423910867.jpg
Zorgmedewerkers kleden zich om in het Aafje Zorghotel in Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal
Niet bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten, maar medewerkers worden waarschijnlijk als eerste ingeënt met het vaccin van farmaceut Pfizer. Om logistieke redenen is het efficiënter om het personeel in te enten, en op die manier toch de ouderen en de gehandicapten in de instellingen te beschermen. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van NRC.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet bij een temperatuur van -70 graden Celsius worden bewaard en wordt per duizend doses geleverd aan Nederland. Voor de medewerkers is het makkelijker op één centrale plek langs te komen voor een inenting. Op die manier is de kans ook kleiner dat er doses verloren gaan, dan wanneer de vaccins bij verpleeghuizen en zorginstellingen moeten worden bewaard en toegediend.

RIVM: Voor wie de eerste prikken zijn, hangt af van het vaccin
ANP-425977798.jpg
De Britse Margaret Keenan 90 kreeg dinsdagochtend als eerste Brit het Pfizer vaccin toegediend. beeld AFP, Jacob King
Wie als eerste wordt ingeënt tegen Covid-19, hangt af van welk vaccin als eerste beschikbaar is en hoe en bij wie je dat het doelmatigst kunt toepassen. Dat zegt het RIVM.

Het vaccin van Pfizer, dat als eerste in aantocht lijkt, moet bij -80 graden Celsius worden opgeslagen en dat zou het beste kunnen in grote hallen waar je de benodigde faciliteiten kwijt kunt.

Het zou in dat geval handiger zijn om daar dan eerst grote groepen zorgpersoneel naartoe te laten komen, zo is de overweging bij het RIVM. Die zouden dan toch voorrang krijgen op de ouderen en kwetsbaren die nu als eerste kandidaten voor een prik worden genoemd.

Het RIVM heeft een aantal van die speciale koelcellen besteld. In de derde week van december verwacht het ruim veertig vriezers te hebben.

‘Harde lockdown Duitsland noodzakelijk om virus in te dammen’
ANP-425936213.jpg
Lege straten in het Duitse Mannheim. Vanwege de oplopende besmettingsaantallen kent deze stad een avondklok van 21 uur tot 5 uur. beeld EPA, Ronald Wittek
Een harde lockdown van 24 december tot 10 januari is nodig om het hoge aantal coronabesmettingen in Duitsland terug te dringen. Volgens het gezaghebbende wetenschappelijk instituut Leopoldina zouden kinderen vanaf 14 december niet meer naar school moeten en moet het openbare leven in heel Duitsland min of meer tot stilstand komen in de twee weken vanaf Kerstmis.

De oostelijke deelstaat Saksen verscherpt de huidige gedeeltelijke lockdown door alle kinderopvang- en onderwijsinstellingen te sluiten. Ook winkels die niet-essentiële goederen verkopen moeten de deuren sluiten, een harde klap voor winkeliers in de aanloop naar de kerstdagen. Bezoekers in verpleeghuizen moeten negatief zijn getest en een mondkapje dragen.

Saksen geldt sinds afgelopen weekend als de belangrijkste coronahotspot, waar in sommige gebieden in een week tijd meer dan 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners werden geteld. „De situatie in de ziekenhuizen is niet alleen gespannen, maar extreem gevaarlijk”, zei de Saksische premier Michael Kretschmer. Volgens hem liggen in sommige ziekenhuizen de intensivecareafdelingen al helemaal vol.

Bondskanselier Angela Merkel wil met de premiers van de zestien bondsstaten overleggen over strengere maatregelen vóór Kerstmis. Zij wil naar maximaal 50 besmettingen per 100.000 inwoners om het virus te kunnen bestrijden.

Politie hoopt op creatieve plannen voor jongeren in kerstvakantie
ANP-424605779.jpg
Buitengewoon opsporingsambtenaars BOA houden toezicht in het centrum van Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal
De Nederlandse Politiebond (NPB) hoopt dat het kabinet dinsdagavond met „creatieve voorstellen” komt om jongeren tijdens de aankomende kerstvakantie wat te doen te geven. „Ik hoop dat er ondanks de oplopende besmettingen toch iets georganiseerd wordt voor jongeren”, aldus voorzitter van de bond Jan Struijs.

Zelf denkt hij aan sportactiviteiten, buitenbioscopen of het beschikbaar stellen van games voor jongeren. „Gemeenten zijn ermee bezig, maar ook de landelijke overheid kan wat doen. Ze zijn inmiddels natuurlijk rijkelijk laat, maar evengoed is het cruciaal dat er wat wordt georganiseerd.”

Politiemensen en boa’s krijgen het volgens Struijs namelijk „waanzinnig druk” komende weken. „Bovenop het handhaven van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod, gaat ook nog eens de jeugd met kerstvakantie”, zegt Struijs. Politie en boa’s roepen daarom al langer op iets te organiseren voor thuiszittende jongeren. „Hun zelfdiscipline neemt af, ze hebben een korter lontje. Ik snap dat het gezien het oplopende aantal besmettingen lastig is, de overheid heeft weinig ruimte voor versoepelingen. Maar het is wel noodzaak om politie en boa’s komende weken proberen wat te ontlasten.”

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vertellen dinsdagavond over de (nieuwe) coronamaatregelen. De verwachting is dat er rondom de feestdagen niet veel versoepeld wordt omdat het aantal besmettingen veel te hoog blijft. De persconferentie is live op rd.nl te zien.

Geheime RIVM-notitie: restaurant veiliger dan thuisbezoek

In de notitie, die in handen is van De Telegraaf, wordt geconcludeerd dat gesloten horeca amper effect heeft op het besmettingsgetal (R-waarde). „Besmettingen zijn niet te koppelen aan een sector zoals de horeca, maar aan het plaatsvinden van onveilige contactmomenten”, staat in de notitie.

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde geschokt. Onder andere PVV-voorman Geert Wilders en GroenLinks-leider Jesse Klaver eisen opheldering van het kabinet in het coronadebat wat morgen plaatsvindt.

Aantal coronameldingen in een dag daalt na week van stijging
ANP-419556962.jpg
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond in een teststraat. beeld ANP, Koen van Weel
Na zes achtereenvolgende dagen waarop het aantal nieuwe coronagevallen toenam, is het dagcijfer dinsdag gedaald. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 6187 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat registreerde maandag ruim 7100 bevestigde besmettingen.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn het afgelopen etmaal 316 inwoners positief getest. Het aantal gevallen in Den Haag steeg met 212. In Rotterdam kwamen 156 nieuwe besmettingen aan het licht. in Almere testten 106 mensen positief en in Utrecht 96.

Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 71. Dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Op maandag kreeg het RIVM 19 meldingen van overleden coronapatiënten.

RIVM: zorgwekkende stijging coronabesmettingen
ANP-419557018.jpg
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat. Het aantal besmettingen met het coronavirus nam afgelopen week weer toe. beeld ANP, Koen van Weel
Het aantal coronapatiënten is de afgelopen week met 43.103 toegenomen. Ten opzichte van vorige week is dat een stijging van bijna tienduizend. Het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 338 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 406 de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnamen steeg van 1007 naar 1229. Het aantal opnames op de intensive care daalde van 183 naar 179.

Het zogeheten reproductiegetal bleef vrijwel gelijk. Het cijfer zakte een fractie, van 1,04 naar 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Hoe hoger het boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden.

De afgelopen week lieten 320.205 mensen lieten zich testen op corona. Dat zijn er ruim 60.000 meer dan vorige week, maar het aantal gevallen dat daardoor aan het licht kwam steeg nog sneller. Van alle geteste mensen had 11,6 procent het coronavirus onder de leden, tegen 11,1 procent de week ervoor.

Grensoverschrijdend treinverkeer Italië en Zwitserland stilgelegd
ANP-425551550.jpg
In Italië voeren doktoren op treinstations gratis gezondheidstests uit. Zij meten onder andere de temperatuur van reizigers. beeld AFP, Tiziana Fabi
Het grensoverschrijdende treinverkeer tussen Zwitserland en Italië komt later deze week stil te liggen. Het wordt donderdag voor onbepaalde tijd gestaakt. Dat treft tientallen routes, waaronder het internationale traject Milaan-Frankfurt.

Het is niet haalbaar om de verplichte veiligheidscontroles van de Italiaanse regering uit te voeren, zegt het Zwitserse spoorbedrijf SBB. Italië wil volgens een woordvoerster van het spoorbedrijf dat vanwege de coronacrisis de temperatuur van reizigers wordt gemeten.
SBB zegt dat zijn treinen straks alleen nog tot de grens met Italië rijden. Dat besluit heeft onder meer gevolgen voor forenzen die dagelijks voor hun werk de grens moeten oversteken.

FDA: coronavaccin Pfizer voldoende veilig en effectief
ANP-425717119.jpg
Pfizer bewaard de coronavaccins in vriezers. beeld EPA, Pfizer
Het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech voldoet aan de veiligheids- en effectiviteitseisen die de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA stelt. Wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst stellen dat in een analyse van de testresultaten. Later deze week beslist de FDA of het vaccin in de Verenigde Staten gebruikt mag worden.
Israël krijgt donderdag eerste levering Pfizer-vaccins

Israël krijgt donderdag de eerste vaccins van farmaceut Pfizer en zijn partner BioNTech geleverd. Het gaat om 110.000 doses, melden Israëlische media. Wanneer de inentingen beginnen is nog niet bekendgemaakt.

De vaccins tegen Covid-19 komen aan in Tel Aviv met een vlucht uit Chicago. Het land van bijna 9 miljoen inwoners krijgt in totaal 8 miljoen doses van het vaccin.

Ouderen boven de zestig jaar en andere risicogroepen worden als eerste ingeënt. Israël heeft bijna 350.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 3000 mensen zijn gestorven door Covid-19.

Het Verenigd Koninkrijk was dinsdag het eerste land ter wereld dat begon met het toedienen van de Pfizer-vaccins.

Nieuw liveblog

Welkom bij dit nieuwe liveblog. Het liveblog van de afgelopen dagen is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer