Eerste persoon ingeënt met Pfizer-vaccin in VK
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Nederland en België willen in de week van 4 januari beginnen met inenten. De Britten gaan begin december al van start.
Advertentie
Vier leeuwen in de dierentuin van Barcelona hebben het coronavirus opgelopen. Het is pas de tweede keer dat grote katachtigen positief zijn getest op het virus. Drie vrouwtjes en een mannetje werden getest toen medewerkers van de Spaanse zoo merkten dat de dieren lichte symptomen van corona hadden. Twee medewerkers bleken eveneens besmet.
De dieren werden op precies dezelfde manier getest als bij mensen gebeurt, omdat ze gewend zijn aan contact met het dierentuinpersoneel. De dierentuin heeft contact gezocht met de Bronx Zoo in New York, waar in april corona werd vastgesteld bij vier tijgers en drie leeuwen.
De 16-jarige vrouwtjes en het mannetje van 4 hadden milde griepklachten en kregen ontstekingsremmers. De dieren hebben geen contact gehad met andere beesten in de dierentuin. Er wordt nog onderzocht hoe ze besmet zijn geraakt.
Israël krijgt donderdag de eerste vaccins van farmaceut Pfizer en zijn partner BioNTech geleverd. Het gaat om 110.000 doses, melden Israëlische media. Wanneer de inentingen beginnen is nog niet bekendgemaakt.
De vaccins tegen Covid-19 komen aan in Tel Aviv met een vlucht uit Chicago. Het land van bijna 9 miljoen inwoners krijgt in totaal 8 miljoen doses van het vaccin.
Ouderen boven de zestig jaar en andere risicogroepen worden als eerste ingeënt. Israël heeft bijna 350.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 3000 mensen zijn gestorven door Covid-19.
Het Verenigd Koninkrijk was dinsdag het eerste land ter wereld dat begon met het toedienen van de Pfizer-vaccins.
De Belgische premier Alexander De Croo heeft zijn Britse collega Boris Johnson nog eens gewezen op de herkomst van het coronavaccin van BioNTech en Pfizer. „Made in Europe”, reageerde de Belg op een bericht van zijn ambtsgenoot over het vaccineren van Britten tegen Covid-19.
Het Verenigd Koninkrijk laat als eerste land op grote schaal burgers inenten met het vaccin. De Britse autoriteiten begonnen daar dinsdag mee. Johnson bedankte op Twitter de wetenschappers en proefpersonen die betrokken waren bij de ontwikkeling van het middel. Ook drukte hij zijn landgenoten op het hart dat ze het virus „samen” zullen verslaan.
Britse topfunctionarissen hebben eerder opgemerkt dat het vaccin dankzij de brexit sneller in gebruik kan worden genomen. Dat leidde al tot geërgerde reacties uit Europa, waar erop werd gewezen dat de Britten nog altijd de Europese regels volgen. Het middel wordt bovendien ingevoerd vanuit België en ontwikkelaar BioNTech is gevestigd in Duitsland.
De politie deelde ook deze week minder boetes uit voor het niet naleven van coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Ook gaven agenten minder waarschuwingen.
In totaal werden vorige week 510 coronabekeuringen uitgeschreven door de politie, tegen 608 een week eerder. Agenten gaven 362 waarschuwingen omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Het aantal afgegeven boetes en waarschuwingen is nu al drie weken aan het dalen.
In 65 gevallen werden mensen vorige week beboet voor het niet dragen van een mondkapje. Agenten beëindigden 32 illegale feestjes. In de weken daarvoor waren dat er telkens ongeveer 50.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept het kabinet dringend op ook startende ondernemers te compenseren. Ze doelt daarbij op bedrijven die geen aanspraak maken op de financiële regeling van de overheid, omdat ze na 1 maart zijn begonnen.
Ook nu de eerste Britten zijn ingeënt tegen het coronavirus, blijven de regels gelden die de verspreiding van het virus moeten indammen. „Het virus is nog steeds dodelijk. We moeten ons aan de regels houden terwijl we het vaccin verspreiden”, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock tegen de BBC.
Voor de eerste mensen die de prik krijgen blijkt het nog niet helemaal duidelijk te zijn wat dat voor hun bewegingsvrijheid betekent. De 86-jarige Gill Rogers krijgt de eerste inenting dinsdagmiddag. Haar man overleed in april aan de gevolgen van het coronavirus. „Ik weet niet zeker wat er verandert, want andere mensen hebben de prik nog niet gehad en ik ben er nog niet achter welk verschil dat maakt.” Toch hoopt ze wat meer vrijheid te kunnen genieten. „Ik zal niet meer zo voorzichtig zijn, zo bezorgd. Ik kan meer gaan winkelen en met een beetje geluk kan ik het openbaar vervoer gebruiken.”
Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt twee keer toegediend. Twaalf dagen na de eerste prik begint de opbouw van immuniteit voor het virus. Drie weken na de eerste dosis wordt de tweede ingespoten, waarna het nog een week duurt voordat er volledige immuniteit is. De prik is volgens de makers voor 95 procent effectief.
De meeste Nederlanders lijken komende zomer weer een vakantie in het buitenland te willen vieren, mits dat kan. Met name Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn daarbij populaire bestemmingen. Dat concludeert onderzoeksbureau Trends & Tourism dat navraag deed bij ruim duizend Nederlanders. Wel wordt vanwege de aanhoudende coronaproblematiek langer gewacht met boeken.
Afgelopen zomer schopte de coronacrisis vele vakantieplannen nog in de war. Veel Nederlanders kozen ervoor om niet op vakantie te gaan, of vakantie in eigen land te vieren. Ruim de helft van de Nederlanders heeft plannen komende zomer minstens een week op vakantie te gaan. Zeven op de tien van hen geven aan naar het buitenland te willen. Een kwart van de vakantievierders blijft in eigen land. De rest weet het nog niet.
De mensen die afgelopen zomer in eigen land vertoefden, lijken het meest de neiging te hebben om weer naar het buitenland te trekken. De helft van de plannenmakers zegt komende zomer met het vliegtuig op vakantie te willen. 41 procent geeft aan met de auto te gaan.
De helft van de ondervraagden wil zijn vakantie binnen twee maanden voor vertrek regelen. Daarbij wordt in het bijzonder gekeken naar de kleine lettertjes als het gaat om annuleringsvoorwaarden. Vakantieorganisaties met de ruimste annulerings- en omboekvoorwaarden genieten de voorkeur. Het leeuwendeel van de ondervraagden (70 procent) krijgt bij een annulering vanwege reisbeperkingen het liefst zijn geld terug, in plaats van een voucher.
Tot zeventig ziekenhuizen in Groot-Brittannië beginnen dinsdag met vaccinaties tegen het coronavirus. Volgens de minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, vangt de grootste vaccinatiecampagne uit de Britse geschiedenis aan in de grote ziekenhuizen. Hij verwacht dat het tot de lente duurt voordat alle kwetsbare mensen zijn ingeënt. Pas wanneer dat is gebeurd, kunnen de beperkingen die bedoeld zijn om het virus in te dammen worden opgeheven.
De 90-jarige Margaret Keenan was dinsdagochtend de eerste Britse die het vaccin van Pfizer en BioNTech kreeg toegediend, dat volgens de makers voor 95 procent effectief is. De tweede persoon die werd ingeënt heet opvallend genoeg William Shakespeare, een bejaarde man uit Warwickshire.
Groot-Brittannië is het eerste westerse land dat met een vaccinatiecampagne is begonnen. Hancock noemde dinsdag „V-day”, een verwijzing naar de naam van Bevrijdingsdag, VE-day. „Als we erin slagen dit voor iedereen te doen die vatbaar is voor de ziekte, dan kunnen we verder en terug naar normaal.”
Door het coronavirus zijn wereldwijd meer dan 1,5 miljoen mensen om het leven gekomen en economieën zijn zwaar getroffen. Groot-Brittannië is in Europa het zwaarst geraakt met 61.000 doden.
Rusland en China zijn eerder al begonnen met inentingscampagnes met plaatselijk ontwikkelde vaccins. De testperiodes daarvoor zijn echter nog niet helemaal doorlopen en het is onzeker hoe veilig en effectief die vaccins zijn.
De prijzen van goederen en diensten zijn vorige maand gemiddeld 0,8 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. De inflatie viel daarmee lager uit dan in september en oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In oktober bedroeg de geldontwaarding nog 1,2 procent en een maand daarvoor 1,1 procent. Die twee maanden steeg de inflatie nadat in augustus met 0,7 procent de laagste stand in haast vier jaar was bereikt.
De inflatie werd gedrukt door de lagere prijs voor kleding en benzine. Kleding was in november 0,6 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, benzine zelfs 8 procent.
De inflatie is door de coronacrisis al maanden deels op schattingen gebaseerd. Vliegreizen en andere vakanties worden bijvoorbeeld nauwelijks gekocht en ook zijn er geen evenementen en concerten.
Advertentie
Het Verenigd Koninkrijk krijgt dit jaar geen 30 miljoen doses van het door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca ontwikkelde vaccin geleverd, maar slechts 4 miljoen. De vaccinatietaskforce van de Britse overheid heeft dat maandag gezegd, schrijft zakenkrant The Financial Times.
De productie van die vaccins vindt in eerste instantie ook nog niet op de Britse eilanden plaats. De eerste doses van het Oxford-vaccin, dat overigens nog niet goedgekeurd is, worden in Nederland en Duitsland geproduceerd en moeten ingevoerd worden.
Oorzaak van de vertraging zijn volgens de vaccinatietaskforce problemen bij de productie in Engeland. AstraZeneca zei echter dat ervoor gekozen is om eerst op het Europese vasteland te produceren omdat het bedrijf daar al productiecapaciteit had geboekt.
Eerder bleek ook concurrent Pfizer al minder vaccins te kunnen leveren dit jaar dan het oorspronkelijk wilde. Dat bleek aan problemen met de toelevering van grondstoffen te liggen.
De 90-jarige Margaret Keenan is dinsdag in het Verenigd Koninkrijk als eerste persoon ingeënt met het nieuwe coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ze is daarmee voor zover bekend de eerste persoon in de wereld die het middel kreeg toegediend buiten een onderzoeksomgeving.
Keenan kreeg het vaccin toegediend in een ziekenhuis in Coventry. Dat gebeurde een week voor haar verjaardag. „Dat is het beste vroege verjaardagscadeau dat ik me kan wensen”, reageerde de 90-jarige vrouw. Ze zei een groot deel van het jaar alleen te zijn geweest. Ze hoopt dat ze door het vaccin in het nieuwe jaar weer tijd kan doorbrengen met familie en vrienden.
De voormalige juweliersassistente, die pas vier jaar geleden met pensioen ging, krijgt over drie weken de tweede dosis van het vaccin.
Het Verenigd Koninkrijk heeft tientallen miljoenen doses van het Pfizer-vaccin besteld. Dinsdag begint een grote vaccinatiecampagne. De minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, omschreef de eerste inenting van Keenan als een emotioneel moment.
Het land heeft 40 miljoen dosis van het vaccin besteld. Omdat iedere persoon twee keer dit vaccin toegediend moet krijgen, kunnen 20 miljoen van de ruim 66 miljoen Britten de komende tijd gevaccineerd worden. De eerste levering, die afgelopen donderdag arriveerde, omvat 800.000 doses.
Een meerderheid van de Nederlanders lijkt in de huidige coronatijd geen zin te hebben in een digitale kerstborrel met collega’s. Volgens onderzoek van netwerksite LinkedIn onder meer dan duizend professionals lijkt door het vele videobellen de ‘Zoom-moeheid’ te zijn toegeslagen.
Twee op de drie ondervraagden geeft aan geen zin te hebben om een toost uit te brengen vanachter het beeldscherm. Maar de behoefte aan samenkomen is wel groot, aldus de onderzoekers. 56 procent van de ondervraagden zegt het belangrijk te vinden om aan het eind van het jaar informeel collega’s te zien en te spreken. Bijna de helft van de werkgevers heeft dit jaar echter geen kerstviering in de pijplijn zitten, waar dit anders wel het geval was.
Volgens LinkedIn stoeien veel bedrijven met de vraag hoe dit jaar kerst op kantoor te kunnen vieren. „Natuurlijk zijn er alternatieven”, merkt Liza Jansen van LinkedIn op. „Zo zien we ontzettend veel aanbieders van pubquizzen en andere spellen die je met collega’s kunt doen.”
Veel organisaties slaan de kerstborrel een jaartje over en laten hun waardering voor de inzet het afgelopen jaar blijken door een borrel- of kerstpakket op te sturen. Bijna de helft van de werkgevers probeert er dit jaar een creatieve draai aan te geven om zo alsnog kerst met collega’s te kunnen vieren.
Groot-Brittannië gaat dinsdag beginnen met het toedienen van het coronavirusvaccin dat is ontwikkeld door Pfizer-BioNTech. Het land heeft 40 miljoen doses van het vaccin besteld.
Omdat iedere persoon twee keer dit vaccin toegediend moet krijgen kunnen 20 miljoen van de ruim 66 miljoen Britten de komende tijd gevaccineerd worden. De eerste levering, die afgelopen donderdag arriveerde, omvat 800.000 doses.
Bewoners van bejaardenhuizen en hun verzorgers zullen de eersten zijn die ingeënt worden, gevolgd door 80-plussers en gezondheids- en zorgpersoneel. Andere ouderen en kwetsbare mensen zullen de volgende zijn, waarbij de mensen met de hoogste leeftijd als eerste aan bod komen. De vaccinaties beginnen in vijftig grote ziekenhuizen.
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is op 2 december goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het is daarmee het eerste westerse land dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin.
Het aantal schoolgaande kinderen dat wereldwijd getroffen is door schoolsluitingen, is de afgelopen maand gestegen van 232 naar 320 miljoen, blijkt uit cijfers van VN-organisatie UNESCO die geanalyseerd zijn door UNICEF. Dat betekent dat het welzijn en het leerproces van 90 miljoen meer kinderen onder druk staat.
Uit de analyse blijkt verder dat 1 op de 5 kinderen wereldwijd vanaf 1 december niet naar school kan. Nog steeds besluiten veel regeringen om als coronamaatregel scholen te sluiten. In oktober nam het aantal kinderen dat door schoolsluitingen thuis kwam te zitten juist sterk af.
„Deze nieuwe cijfers zijn verontrustend”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. „Er zijn aanwijzingen dat vooral basisscholen niet de belangrijkste bronnen zijn voor besmettingen. Toch zien we wereldwijd een trend waarbij regeringen scholen sluiten als eerste toevlucht en niet als laatste redmiddel. Dit blijft voor kinderen verwoestende gevolgen hebben voor hun leerproces, voor hun mentaal en fysiek welzijn en voor hun veiligheid.”
Een schoolsluiting zou een laatste redmiddel moeten zijn, meent de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven dinsdagavond weer een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Vrijwel zeker worden er geen versoepelingen voor rond de feestdagen aangekondigd, want het aantal besmettingen stijgt al een paar dagen weer. Maandag werden 7134 nieuwe besmettingen gemeld.
Dat er geen versoepeling komt, werd maandagavond ook duidelijk na het overleg van de veiligheidsregio’s met ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge. „Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden”, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad.
Ministers toonden zich maandag na overleg ook al somber over de gevolgen van de stijgende besmettingscijfers. „Er is weinig ruimte om aan versoepelingen te denken”, verklaarde minister De Jonge. De hoop was dat het aantal besmettingen deze week rond de 3000 zou liggen.
Vermoedelijk wordt er nog wel iets tijdens de persconferentie gezegd over het aantal gasten dat mensen thuis mogen ontvangen tijdens de feestdagen. Mogelijk wordt dat iets meer. Er zal geen verlenging van de kerstvakantie voor scholen worden aangekondigd. Over dat idee van het Outbreak Management Team (OMT) is het kabinet nooit erg enthousiast geweest.
In Drenthe en Friesland is het percentage werkenden in het derde kwartaal het sterkst gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ondernemers in deze provincies hebben relatief het minst gebruik gemaakt van steunregelingen die in het leven zijn geroepen vanwege de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het derde kwartaal had 68,2 procent van de Nederlandse bevolking werk, terwijl dat een jaar eerder nog 69 procent was. In Drenthe en Friesland ging het percentage werkenden het snelst omlaag, met 1,2 procentpunt. In Groningen en Zeeland was slechts een kleine daling te zien.
Ondernemers konden dit jaar gebruikmaken van verscheidene steunregelingen, zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Deze moet onder meer voorkomen dat veel banen verloren gaan door de coronacrisis. In Drenthe en Friesland maakte iets meer dan 40 procent van de bedrijfsvestigingen hier gebruik van. Daarbij is alleen gekeken naar vestigingen waar zeker twee mensen werken. Ondernemers in Noord-Holland en Limburg gebruikten de regelingen het meest. In deze provincies maakte ruim de helft hier gebruik van.
De statistici hebben niet onderzocht waarom het aantal werkenden zo sterk terugliep in Drenthe en Friesland. "Een eventuele causale relatie tussen het gebruik van de financiële steunmaatregelen door bedrijven en het effect op de arbeidsmarkt en economische groei is niet onderzocht en kan op basis van deze gegevens niet worden vastgesteld", zeggen ze daarover.
Alle provincies hadden in het derde kwartaal te maken met economische krimp. Flevoland kwam er nog het best vanaf, met een krimp die tussen de 0 en 1 procent lag. De economie van Noord-Holland kromp het meest, met 5 procent of meer.
Het aantal coronagevallen in een week stijgt voor het eerst in meer dan een maand tijd. In de afgelopen zeven dagen zijn vermoedelijk meer dan 40.000 positieve tests geregistreerd. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut meldde vorige week dat het 33.949 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. In de zes dagen sinds die update zijn bijna 37.000 meldingen binnengekomen, gemiddeld ruim 6000 per dag. Het weekcijfer kan dinsdag boven de 40.000 uitkomen.
Het hoogtepunt van de tweede golf was eind oktober. In de week van 21 tot en met 27 oktober kreeg het RIVM 67.542 meldingen van positieve tests. De week erna daalde dat heel lichtjes naar 64.087. Nog een week daarna kwamen er 43.621 bevestigde gevallen binnen. De weken daarna stabiliseerde het aantal gevallen met respectievelijk 37.706, 36.931 en 33.949 meldingen per week.
Het RIVM meldt dinsdag ook hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn genoteerd. Vorige week meldde het RIVM 406 sterfgevallen, 1007 opnames op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen en 183 op de intensive cares. Dat was allemaal lager dan in de weken ervoor. Verder meldt het RIVM of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het getal zit de laatste weken een fractie boven de 1. Dan blijft de uitbraak redelijk stabiel. Hoe verder het getal boven de 1 ligt, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt. Onder de 1 kan de uitbraak langzaam uitdoven.
Geneesmiddelenfabrikant Pfizer kan aan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen geholpen worden, schrijft de krant The Washington Post.
De regering van president Donald Trump had het voornemen om 200 miljoen vaccins te kopen, maar de 100 miljoen extra injecties kunnen niet geleverd worden omdat bestellingen uit andere landen, waaronder Nederland de productiecapaciteit hebben opgebruikt.
Pfizer vertelde aan de krant New York Times dat de regering een aanbod voor levering van vaccinaties door het bedrijf afgelopen zomer heeft afgeslagen.
Regeringsmedewerkers hebben ontkend dat er in het tweede kwartaal van volgend jaar een tekort aan vaccins in de VS ontstaat, maar anderen zeggen tegen de krant dat er gevaar is voor een tekort aan vaccins kan komen in het tweede kwartaal.
Volgens nieuwszender Fox wil Trump dinsdag met een presidentieel decreet tekenen waarin hij prioriteit geeft aan het eerst vaccineren van Amerikanen boven andere landen. Of hij met dit bevel over meer vaccins kan beschikken is onduidelijk.
Verwacht wordt dat de Amerikaanse geneesmiddelenkeuring nog deze week het groene licht voor Pfizer vaccin geeft. De Europese toezichthouder voor medicijnen beslist uiterlijk eind december of het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech voldoet, waarna de Europese Commissie binnen enkele dagen moet beslissen of het middel op de markt wordt toegelaten.
Om een persoon tegen de ziekte Covid-19 te beschermen met het Pfizer-vaccin zijn twee injecties binnen korte tijd nodig.
De Amerikaanse president Donald Trump is van plan dinsdag een ‘vaccin-top’ te houden in het Witte Huis om het vertrouwen in de nieuwe coronavaccins onder het Amerikaanse publiek te vergroten, aldus een hoge regeringsambtenaar.
De president zal de drie uur durende top openen met opmerkingen, gevolgd door discussies over hoe de vaccins zijn ontwikkeld en hoe ze zullen worden gereguleerd, verspreid en toegediend. Hij is van plan een verordening te ondertekenen om bij het vaccineren prioriteit te geven aan mensen in de VS voordat hij andere landen helpt.
De president heeft persoonlijk de credits opgeëist voor de snelle ontwikkeling van coronavirusvaccins, onder het Operation Warp Speed-programma van de Trump-regering. Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben elk om goedkeuring gevraagd voor hun vaccins, die beide meer dan 90 procent effectief zijn, volgens voorlopige gegevens uit klinische onderzoeken.
Maar de medicijnfabrikanten zullen niet deelnemen aan de top. Pfizer zei in een verklaring dat het het Witte Huis had laten weten niet aanwezig te zullen zijn. Managers van Moderna zullen ook niet komen.
Overheidsfunctionarissen hebben gezegd dat de staten de eerste leveringen van de twee vaccins binnen 24 uur na goedkeuring door de regelgevende instanties zullen ontvangen. Het vaccin van Pfizer kan volgende week worden goedgekeurd, zei vicepresident Mike Pence.
De regering streeft ernaar om tegen het einde van het jaar 20 miljoen Amerikanen te hebben gevaccineerd.
Kinderlongartsen van onder meer het Emma Kinderziekenhuis, het Maastricht UMC en het Willem-Alexander Ziekenhuis in Leiden gaan onderzoek doen naar de langetermijngevolgen van een coronabesmetting voor kinderen. In tegenstelling tot bij volwassenen is volgens de specialisten nog weinig bekend over de uitwerking die Covid-19 op kinderen heeft.
Van volwassenen die het virus onder de leden hebben gehad, is al langer bekend dat zij nog lang last kunnen hebben van onder meer vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Voor de gevolgen voor kinderen zijn volgens de kinderlongartsen echter weinig gegevens beschikbaar. Ook op internationaal vlak is er nog geen onderzoek gedaan.
Door dat gebrek aan informatie is het lastig om duidelijkheid te geven, merken de twee kinderlongartsen van het Amsterdam UMC die het onderzoek leiden, als een ouder vraagt wat voor consequentie corona voor hun kind zal hebben. „Waarschijnlijk is het vooruitzicht van de kinderen goed, maar zeker is dat niet”, zegt arts en onderzoeksleider Caroline Brackel.
De kinderstudie borduurt voort op eerder onderzoek, waarbij medische gegevens verzameld werden van kinderen die met het corona in het ziekenhuis terechtkwamen. Voor het vervolgonderzoek wordt kinderen gevraagd zes maanden tot een jaar na hun ziekenhuisopname langs te komen voor onderzoek. Daarbij wordt bijvoorbeeld de longfunctie onderzocht en kijkt een arts of er blijvende klachten zijn.
Volgens de burgemeesters gaat het kabinet dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. „We kunnen allemaal zien dat de cijfers oplopen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden”, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad.
De 25 burgemeesters in het beraad werden maandagavond bijgepraat door de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Dinsdag besluit het kabinet welke maatregelen er tijdens de feestdagen gaan gelden en of er misschien nieuwe regels bij gaan komen. Op dat laatste wilde Bruls, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandag nog niet vooruitlopen. Wel benadrukten zowel de ministers als de burgemeesters dat zij zich grote zorgen maken over het virus dat nog altijd niet op zijn retour is. „Wij zijn allemaal onder de indruk van het hoge aantal besmettingen”, aldus Bruls.
Ook voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers zei maandag dat het aantal besmettingen een versoepeling in de weg staat. De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het „ergens in de komende twee weken” ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, aldus Kuipers.
Ondanks dat het aantal besmettingen blijft oplopen, waren de burgemeesters wel positief over de mondkapjesplicht die een week geleden is ingegaan. Volgens Bruls wordt die plicht heel goed nageleefd, waarschijnlijk omdat mensen zich hierop al hebben kunnen instellen. Op veel plekken werd al aangeraden om een mondmasker te dragen. „Veel mensen hebben waarschijnlijk niet eens het verschil gemerkt tussen 30 november en 1 december, toen de wet is ingegaan.”
Nederlandse Twitteraars hebben het afgelopen jaar vooral geschreven over het #coronavirus en de protesten van #blacklivesmatter. Het zijn de meest gebruikte hashtags van 2020. Verder hebben mensen veel getweet over elke #persconferentie over de coronamaatregelen.
Andere veelbesproken onderwerpen dit jaar waren de Amerikaanse president #trump en de #lockdown om coronabesmettingen te voorkomen. In de top 10 van het jaaroverzicht van Twitter staan verder de hashtags #dtv (wat staat voor 'durf te vragen'), #jinek, #blijfthuis, #op1 en #rutte.
In andere landen ging het over dezelfde onderwerpen. De meest gebruikte hashtags wereldwijd zijn #coronavirus, #covid19, #blacklivesmatter en #stayhome.
40.000 Rotterdammers met een laag inkomen krijgen van de gemeente twee herbruikbare mondkapjes in hun brievenbus. Goede mondkapjes zijn duur, aldus de gemeente, maar iedereen moet erover kunnen beschikken.
De gemeente Rotterdam heeft een speciale zorgverzekering, het zogeheten VGZ Rotterdampakket, voor inwoners met een kleine portemonnee die vaak wel hoge zorgkosten hebben.
Volgens de gemeente moet iedereen zichzelf en anderen kunnen beschermen met een mondkapje. „Maar niet iedereen kan dat betalen en voor degenen die zich via het Rotterdampakket hebben verzekerd geldt dat zeker”, zegt wethouder armoedebestrijding en schuldenaanpak Michiel Grauss.
Daarom stuurt de gemeente 80.000 wasbare mondkapjes naar deze verzekerden. Via de Voedselbank in Rotterdam zijn inmiddels al zo’n 40.000 wegwerpmondkapjes uitgedeeld.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelt op strengere coronamaatregelen. De huidige beperkingen in Duitsland zullen niet voldoende zijn om het land de winter door te krijgen, citeren partijgenoten haar na een vergadering in Berlijn.
De situatie wordt zeer ernstig, zou de bondskanselier tijdens het overleg met andere christendemocraten hebben gezegd. En ook dat vertrouwen op hoop niet zal helpen. Er wordt te veel gesproken over glühwein op kerstmarkten, en te weinig over verplegers en verzorgers die nu onder grote druk moeten werken, zou Merkel hebben geklaagd.
Toen Duitsland begin november gedeeltelijk op slot ging, is de uitbreiding van corona weliswaar afgezwakt, maar niet gestopt. De deel-lockdown werd al verlengd tot 10 januari.
Volgens Merkel is er nog voor Kerstmis nieuw crisisberaad nodig met de zestien Duitse deelstaten over striktere maatregelen. De Beierse premier had daarom gevraagd.
Leerlingen en studenten op het mbo, hbo en de universiteit moeten meer fysiek onderwijs op hun instelling kunnen krijgen. Daarvoor pleit D66, die verschillende maatregelen voorstelt om onder meer de 1,5 meter op instellingen los te laten.
Zo wil de partij dat regelen door bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes en spatschermen in collegezalen. Ook moeten instellingen de 1,5 meter achterwege kunnen laten als leerlingen en studenten bij de deur een negatieve sneltest hebben. Onder meer de Erasmus Universiteit wil daarmee experimenteren en volgens D66 moet daar ruimte voor zijn.
Verder moet aantal studieplekken worden uitgebreid in bijvoorbeeld bibliotheken en lege lokalen. Daarnaast wil D66 een stappenplan voor de volledige heropening van onderwijsinstellingen. Dit plan kan gelijk oplopen met de vaccinatie van steeds meer Nederlanders, oppert de partij.
Volgens Kamerlid Jan Paternotte moet er het volgend half jaar „echt meer mogelijk zijn om” vaker naar school of college te gaan. Omdat voor ongeveer een miljoen studenten bijna elke dag nu hetzelfde is, kampen veel van hen met psychische klachten. Een op de zes heeft inmiddels professionele hulp nodig wegens depressie of eenzaamheid, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.
„Het thuiszitten is extra zwaar als je alleen woont in een nieuwe stad”, aldus Paternotte. „Laten we daarom kijken wat op een veilige manier kan.”
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt nu al zes dagen op rij. Maar de oorzaak van die toename weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet.
Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging is dat ook mensen zonder corona-achtige klachten, de zogenoemde asymptomaten, zich sinds vorige week kunnen laten testen wanneer ze nauw contact hebben gehad met iemand die zelf positief is getest. „Of het testen van asymptomaten daar een rol in speelt, zijn we wel naar aan het kijken”, laat het instituut weten.
Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in de voorgaande 24 uur iets meer dan 4000 meldingen van positieve tests had gekregen. Daarna steeg het tot ruim 4900 op woensdag, ruim 5600 op donderdag, iets meer dan 5900 op vrijdag, ruim 6500 op zaterdag en meer dan 6800 op zondag. Op maandag kwamen er zelfs meer dan 7100 nieuwe gevallen bij, het hoogste aantal in een maand tijd.
De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het „ergens in de komende twee weken” ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). „De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen”, aldus Kuipers. „Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg.”
De ziekenhuizen kunnen de zorg op het huidige niveau wel „goed accommoderen”, aldus de voorzitter. Ingrepen waarbij spoed is geboden gaan door en de ziekenhuizen kunnen de zorg voor coronapatiënten aan. Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen. Vooralsnog voorziet Kuipers een „beperkte stijging”. Zijn advies aan het kabinet is om „rustig vast te houden” aan de geldende maatregelen.
Nadat het kabinet de coronamaatregelen half oktober had aangescherpt, daalde het aantal opgenomen patiënten enkele weken achter elkaar flink. In november bedroeg die daling drie weken achter elkaar meer dan 10 procent. Afgelopen week was de afname nog maar 3,5 procent. Het aantal geregistreerde besmettingen stijgt intussen alweer zes dagen op rij. Het RIVM meldde maandag 7134 positieve tests, het hoogste aantal in een maand tijd. Opnamecijfers volgen de besmettingscijfers doorgaans met enige vertraging.
„Versoepelingen zitten er op deze manier niet in, hoezeer iedereen daar ook naar snakt”, aldus Kuipers tijdens zijn wekelijkse persconferentie voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De zorg voor coronapatiënten blijft een „stevige belasting” voor het ziekenhuispersoneel, ook tijdens de feestdagen, voegde hij eraan toe.
Als Duitsland een coronavaccin heeft, worden de eerste drie maanden van volgend jaar 10 miljoen inwoners ingeënt. De eersten die aan de beurt komen zijn kwetsbare ouderen, personeel in verpleeghuizen, medisch personeel op de intensieve zorg en personen die coronatests doen.
Volgens de Duitse krant Bild staat dat in het vaccinatieplan van de overheid. Mocht dat kloppen, dan hebben de Duitsers in ieder geval 20 miljoen doses nodig, omdat iedereen twee prikken krijgt. Het gaat hierbij om het vaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech, waarvan bijna 70 miljoen doses zijn besteld.
In totaal verwacht Duitsland zo’n 300 miljoen doses te krijgen door eigen en Europese afspraken met meerdere leveranciers, aldus de Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn.
De Europese autoriteiten onderzoeken op dit moment twee vaccins, van Pfizer/BioNTech en Moderna. De verwachting is dat op 29 december, respectievelijk 12 januari meer duidelijk wordt over hun toelating op de Europese markt.
Het aantal nieuw vastgestelde coronagevallen is voor de zesde dag op rij gestegen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7134 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal sinds 6 november.
Op zondag meldde het RIVM ruim 6800 positieve tests en op zaterdag meer dan 6500. Vorige week dinsdag kwamen ongeveer 4000 nieuwe gevallen aan het licht.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 41.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd, wat neerkomt op ruim 5800 per dag. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 560.000 Nederlanders positief getest.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad zijn 338 mensen positief getest. In Amsterdam kwamen 223 gevallen aan het licht en in Deventer 109. Het aantal bevestigde besmettingen in Tilburg steeg met 104 en in Almere met 102. Den Haag noteerde 95 nieuwe gevallen, Utrecht en Amersfoort elk 86.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 19. Op zondag had het RIVM 25 sterfgevallen geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak zijn 9700 Nederlanders aan het virus overleden.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag opnieuw iets toegenomen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1660 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 19 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Vergeleken met begin deze maand is het aantal opgenomen coronapatiënten nauwelijks afgenomen. Het centrum noteerde zondag een toename van 39 patiënten.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 470 op de intensive care, 1 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal toe met 18. Daar liggen nu in totaal 1190 patiënten.
Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur 14 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie 2 ic-patiënten.
Denemarken heeft nieuwe lockdownmaatregelen aangekondigd in 38 van de 98 gemeenten, waaronder Kopenhagen. Premier Mette Frederiksen zei dat de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan woensdag in werking treden en gelden tot 3 januari.
Cafés, restaurants, bioscopen en andere culturele instellingen in de 38 gemeenten moeten sluiten. Scholieren uit de hogere klassen van het basisonderwijs, alle middelbare scholieren en studenten worden de komende tijd naar huis gestuurd.
Denemarken registreerde het afgelopen weekend een recordaantal van 3800 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Eerder omschreef Frederiksen de situatie als „zorgelijk” en riep ze de 5,8 miljoen Denen op een „extra inspanning te leveren” om het onheil af te wenden, waaronder vermindering van hun sociale contacten.
De belangrijke luchtvaartshow in Parijs gaat volgend jaar niet door. De organisatie heeft daartoe besloten vanwege de coronacrisis. Op de show komen altijd veel mensen af, zowel uit de sector als toeschouwers.
De show op het vliegveld van Le Bourget ten noorden van Parijs geldt als een van de belangrijkste beurzen in de luchtvaartwereld. Vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen ontmoeten elkaar daar en veel deals worden tijdens de show beklonken of bekendgemaakt. De show in Parijs wordt elke twee jaar gehouden in de oneven jaren. In de even jaren is de Britse luchtvaartshow van Farnborough de plek waar hoorfdrolspelers uit de industrie elkaar ontmoeten.
De luchtvaartshow van Parijs stond gepland voor 21 tot en met 27 juni volgend jaar.
Van Gucht ziet „nog altijd een lichte daling” van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. „Maar als we kijken naar de laatste drie dagen zo, dan kunnen we bijna spreken van een stabilisatie”, zeker in Vlaanderen en de provincie Luxemburg. Het is nog gissen naar wat er precies aan de hand is, verklaarde de viroloog op een nieuwe persconferentie van het crisiscentrum.
Hij sluit niet uit dat Belgen die gaan werken of winkelen over de grens in Nederland en Luxemburg, waar het coronavirus momenteel meer rondwaart dan in België, het virus een handje helpen. „Daar moeten we wel mee opletten”, zei Van Gucht op de Belgische nieuwszender Radio 1. Ook gaat het virus meer rond onder jonge kinderen, die sinds drie weken weer naar school gaan.
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is, over een week genomen, met 2 procent toegenomen ten opzichte van zondag. Sinds de tweede golf begin november een hoogtepunt bereikte, werd het juist rustiger in de ziekenhuizen. Er liggen nu ruim 3200 mensen met het virus in een ziekenhuisbed.
„We moeten met zijn allen een klein tandje bijsteken”, zegt Van Gucht, en zeker met de feestdagen op de tellen passen. Dan zijn extra coronomaatregelen volgens hem niet nodig en zal de daling toch doorzetten.
Een van de beveiligers sprak de verdachte aan, omdat hij geen mondkapje gebruikte. De man haalde uit naar de beveiliger en dreigde dat hij hun vingers zou breken en hun tanden uit de mond zou slaan.
De verdachte verklaarde tegenover de politie dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden geen mondmasker op wilde zetten. Hij liet een pasje zien waar dit op stond, maar volgens de politie had de man geen medische verklaring bij zich.
Steeds meer landen hebben toegang tot vaccins. Rusland beet afgelopen weekend het spits af.
Een nieuwe groep Nederlanders heeft als gevolg van de coronapandemie schulden, meldt incassobureau Intrum op basis van jaarlijks onderzoek. Het gaat volgens Intrum om mensen die nauwelijks ervaring hebben met incasso. Het bureau noemt dat „zorgwekkend” en gevaarlijk, omdat deze groep geneigd is een incasso te negeren en daardoor schulden kunnen oplopen.
Mensen die geen ervaring hebben met incasso’s zouden ook „onverstandige oplossingen” kunnen gaan zoeken, zoals geld lenen om hun schulden af te lossen, aldus Intrum. Een betaalregeling, het voorkomen van kosten of het bevriezen van een lening kunnen volgens Intrum oplossingen zijn.
Het Europese onderzoek is uitgevoerd in 24 landen. In Nederland ondervroeg Intrum duizend consumenten naar hun inkomen, financieel welzijn, betalingsverkeer en spaargedrag.
Daarnaast maken ook meer Nederlanders zich zorgen over hun financiën door de coronacrisis. 21 procent van de ondervraagden zegt achteruit te zijn gegaan in inkomen. Ruim een kwart spaart minder dan voorheen. Met name jongeren tussen 18 en 37 jaar geven aan dat zij nu met minder inkomen moeten rondkomen. Ook mensen die tot nu toe nog geen gevolgen hebben van de virusuitbraak zeggen onrustig te zijn. Een derde vreest dat de pandemie negatieve gevolgen heeft voor hun inkomen.
Dit jaar heeft FNV 192 cao’s afgesloten voor circa 1,5 miljoen mensen. Dat is minder dan gemiddeld in voorgaande jaren, vooral als gevolg van de crisis. Het gemiddeld aantal afgesloten cao’s lag in de afgelopen drie jaar op peildatum 1 december op 260. De loonstijging was voorafgaand aan de crisis volgens FNV gemiddeld 3,2 procent. Over het hele jaar zijn de lonen gemiddeld 2,4 procent verhoogd.
Er zijn dit jaar volgens FNV iets minder afspraken gemaakt over zekerheid voor werknemers, zoals tijdelijke banen omzetten naar contracten voor onbepaalde tijd, een maximum aantal flexwerkers of alleen tijdelijk personeel voor tijdelijk werk. Ook in sectoren die lijken te profiteren van de corona-uitbraak, zoals in de pakketbezorging en de supermarkten, investeren werkgevers te weinig in het personeel, aldus de bond.
FNV stelt ook dat onderhandelingen in de publieke sector moeizaam verlopen. „Het kabinet heeft wel miljarden over om te investeren in bedrijven, maar investeren in al die vitale beroepen in de publieke sector, zoals in de zorg, onderwijs, gemeentes en handhaving, is blijkbaar een brug te ver”, zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. Hij vraagt zich af waar de waardering voor deze vitale beroepen blijft.
Lijsttrekker Liane den Haan: „Zorg- en welzijnsorganisaties kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Doordat in sommige organisaties meer dan de helft van de vrijwilligers tijdelijk niet durft te komen, staat de zorg onder druk. Vanuit 50PLUS doen we daarom de oproep aan de politiek met betrekking tot het vaccinatieprogramma.”
Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is dagbesteding volgens Den Haan van cruciaal belang. Zonder die opvang en begeleiding kunnen ze vaak niet thuis blijven wonen. Mantelzorgers raken uitgeput en kunnen het niet langer aan, en dan moet iemand naar een verpleeghuis verhuizen.
Liane den Haan: „Dagbesteding zorgt niet alleen voor een goede daginvulling voor mensen met dementie. Het is veel meer. Mensen die anders vooral thuis op de stoel zitten, hebben op deze manier sociale contacten, zijn in beweging en krijgen een paar keer per week een warme maaltijd. Laten we daarom met z’n allen doen wat we kunnen en zorgen dat deze mooie vorm van ondersteuning overeind blijft. En laten we vrijwilligers in zorg en welzijn zo snel mogelijk vaccineren, zodat zij veilig hun werk kunnen blijven doen.
Eerder pleitte een aantal burgemeesters, onder wie beraadsvoorzitter Hubert Bruls, voor wat meer ruimte voor de jeugd tijdens de feestdagen. Die ruimte is er niet gekomen, maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten houdt een lijst bij van jongerenactiviteiten die binnen de huidige coronaregels al ergens zijn georganiseerd, om andere gemeenten op een idee te brengen. Veiligheidsexperts waarschuwen dat er nog veel te weinig initiatieven zijn. Zij vrezen een onrustige kerstvakantie.
Een aandachtspunt voor de burgemeesters is ook de nieuwe, tijdelijke coronawet die sinds vorige week dinsdag geldt. Ze buigen zich met name over hoe het gaat met de handhaving van bijvoorbeeld de mondkapjesplicht. Bruls, burgemeester van Nijmegen, en Grapperhaus geven na afloop van de bijeenkomst maandagavond een toelichting.
De afgelopen dagen daalde het aantal nieuwe geïnfecteerden per etmaal. Zaterdag meldde het RKI 23.318 nieuwe gevallen, op vrijdag 23.449. Rond het weekend gebeurt dat vaker, omdat er dan minder testresultaten worden doorgegeven. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.183.655 personen vastgesteld.
In het afgelopen etmaal overleden nog eens 147 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.919 te staan.
Welkom bij dit nieuwe liveblog. Het liveblog van de afgelopen dagen is hier terug te lezen.
Advertentie