Buitenland
„Israëlische premier Netanyahu bezocht Saudi-Arabië”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag naar verluidt in het noordwesten van Saudi-Arabië gesproken met de Saudische machthebber Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Afgaande op vluchtgegevens van een regeringstoestel zou de premier samen met de chef van de geheime dienst Mossad, Yossi Cohen, enkele uren in het Arabische koninkrijk zijn geweest. Het noordwesten van dat land ligt slechts op 20 kilometer afstand van de Israëlische haven Eilat.

ANP
Mohammed bin Salman en Netanyahu. beeld AFP, Maya Alleruzzo, Bandar AL-JALOUD
Mohammed bin Salman en Netanyahu. beeld AFP, Maya Alleruzzo, Bandar AL-JALOUD

De regeringen van de betrokken landen hebben niets over de ontmoeting losgelaten, maar een Israëlische minister bevestigde maandag desgevraagd dat die wel heeft plaatsgehad.

De geheime topontmoeting zou in het bouwproject van de toekomstige megastad Neom zijn geweest. Voornaamste gespreksonderwerpen zouden een eventuele normalisering van de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Israël zijn geweest en kwesties die te maken hebben met Iran.

Twee Arabische Golfstaten, Bahrein en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) hebben aan de hand van de Amerikaanse diplomatie recent betrekkingen met Israël aangeknoopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer