Mensen die maandag de weg op moeten of met de trein of het vliegtuig ergens naar toe willen krijgen mogelijk nog te maken met vertragingen door de harde wind of gevolgen van de storm Ciara.
Zo zei de NS zondagavond te verwachten dat het treinverkeer maandag nog last kan hebben van de gevolgen van de storm. Mogelijk is niet alle schade op de treintrajecten voor maandagochtend hersteld.
De ANWB verwacht eveneens drukte op de weg en spreekt van een zware ochtendspits. Ook mensen die met het vliegtuig, moeten rekening houden met mogelijke vertragingen en annuleringen.
Zuidwesterstorm Ciara raasde zondag over ons land, maar zondagavond en in de nacht naar maandag verdwenen de zeer zware windstoten van 100-120 km/uur van het noordwesten het land uit. Maar, zo meldde het KNMI toen „zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur houden waarschijnlijk de gehele maandag aan. Maandagmiddag neemt de wind in het oosten (tijdelijk) af”.
Zondag veroorzaakte Ciara, de eerste storm over Nederland met een naam, veel overlast. Onder meer de bewoners van een veertigtal flatwoningen in Rotterdam konden deze nacht niet thuis doorbrengen. Ze moesten hun huis uit omdat door de storm een stuk van het dak van de portiekflat was losgewaaid. De landelijke meldkamers en verzekeraars hadden hun handen vol en kregen veel meldingen over schade door weggewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. Puien van winkels in Winschoten en Hoogezand waaiden kapot.
Dierenparken besloten eerder dicht te gaan of de toegangshekken zondag helemaal niet te openen. Mensen die er zelf niet op uit wilden voor een maaltijd vingen bij meerdere bezorgservices ook bot: zowel Thuisbezorgd als Deliveroo en Domino’s hielden uit veiligheidsoverwegingen bezorgers binnen.
De brandweer heeft zondag bijna 2250 keer moeten uitrukken na meldingen over stormschade en wateroverlast. In Amsterdam werd 126 keer gealarmeerd en in Rotterdam 94, gevolgd door Den Haag (68 meldingen), Utrecht (45) en Hilversum (31). „De hulpdiensten hadden de hele dag de handen vol aan de gevolgen van storm Ciara”, aldus Alarmeringen.nl.
In de afgelopen vijf jaar was alleen de storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde ernstiger, als het gaat om het aantal meldingen van stormschade of wateroverlast. Toen werd er meer dan 3000 keer gealarmeerd. Tijdens Ciara ging het zondag om 2247 meldingen.
Staatsbosbeheer waarschuwt mensen voorzichtig te zijn als ze maandag een boswandeling willen maken. Door de storm kunnen er instabiele bomen en takken zijn, zegt een woordvoerder. Vooralsnog zegt de natuurbeheerder niet dat mensen de bossen moeten mijden.
„We raden iedereen vooral aan om hun gezonde verstand te gebruiken”, aldus een woordvoerder. Hij laat weten dat Staatsbosbeheer druk bezig is met het vrijmaken van fiets- en wandelpaden. „Geef boswachters daarvoor even de tijd”, raadt hij aan.