Als het kabinet delen van Syrië veilig verklaart, betekent dat niet meteen dat vluchtelingen uit die gebieden terug kunnen keren, geven coalitiepartijen NSC en VVD toe. Daarvoor moeten de diplomatieke banden met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad namelijk worden hersteld. Dat terwijl momenteel nog Europese sancties van kracht zijn tegen Syrië, onder meer om de gewelddadige onderdrukking van de bevolking. Een gedeeltelijke veiligverklaring leidt volgens VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski niet automatisch tot een herstel van deze banden en een einde van de sancties.
De parlementariër werd hierover ondervraagd tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie. Na afloop verduidelijkte ze tegenover het ANP dat ze een herstel van de diplomatieke banden aan de andere kant ook niet uitsluit. Andere Europese landen als Italië lijken daartoe de laatste tijd aanstalten te maken.
Oppositiepartijen hadden tijdens het debat veel vragen over het voornemen van de coalitie in het pas afgesproken asielakkoord om vluchtelingen terug te sturen naar „gebieden die feitelijk veilig zijn”. Dit zal alleen gebeuren als een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken hier aanleiding toe geeft, verzekerde Rajkowski. Het kabinet is van plan om ambtenaren de opdracht te geven om dit jaar nog versneld zo’n bericht - dat overigens doorgaans zonder inmenging van de politiek tot stand komt - uit te brengen.
Het daadwerkelijk terugsturen van Syriërs vergt nog een aantal verdere stappen, onderstreepten zowel Rajkowski als NSC’er Diederik Boomsma. „Het is inderdaad zo dat als er geen diplomatieke banden zijn het moeilijk is om iemand gedwongen terug te sturen”, aldus Boomsma. „Want dan is er niemand om ze in ontvangst te nemen, dus dat zal dan niet kunnen.”